miro Posted August 23, 2012 Report Share #126 Posted August 23, 2012 Mogę zrozumieć wrażliwość na zapach jelit przy kiełbasie białej ale twarde jelito ?Sorry agn nie rozumiem.Przy jedzeniu białej kiełbasy zawsze jelito idzie do kosza. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233575 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted August 23, 2012 Report Share #127 Posted August 23, 2012 Przy jedzeniu białej kiełbasy zawsze jelito idzie do kosza. No nie zawsze :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233576 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted August 23, 2012 Report Share #128 Posted August 23, 2012 Ja też zjadam "białą" z jelitem i nie tylko "białą" Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233577 Share on other sites More sharing options...
agn Posted August 23, 2012 Report Share #129 Posted August 23, 2012 No wiec wlasnie z tego co pamietam bardzo czesto widzialem na roznych stolach jak biala sie je z jelitami , podobnie jest z kielbasami np fresh sausage ktorych tu od groma i nie widzialem wielu co by przy jedzeniu je zdejmowali , wiec pomyslalem ze moze te na sklepy robia w kolagenach ze tak ladnie wygladaja.Owszem w sklepach online jest tu wszystko ale jestem nieco sceptyczny co do kupowania jelit online w okresie upalow. Zreszta wg mnie tutejsze swinki roznia sie od polskich , rasa pewnie inna a i wiekszosc miesa na rynek tu trafia ze Smithfield gdzie przerabiaja kilkadziesiat tysiecy dziennie a swinki ktore tam trafiaja nie wiem czy maja wiecej jak pol roku a waza ponad 100kg , wiec i pewnie jelita z nich to nie pierwsza klasa , owszem sa farmy naturalne ale tam swinski ogon jest drozszy niz cala poledwica z marketu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233579 Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 23, 2012 Report Share #130 Posted August 23, 2012 Przy jedzeniu białej kiełbasy zawsze jelito idzie do kosza. Nie idzie do kosza tylko żołądka :thumbsup: Toż to też natura :lol: Quote "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233590 Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 23, 2012 Report Share #131 Posted August 23, 2012 No może nie zawsze, bo gdy jest z grilla jem w całości, ale wybaczcie przy grzanej nie daję rady. :grin: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233593 Share on other sites More sharing options...
zibi187 Posted August 23, 2012 Report Share #132 Posted August 23, 2012 No może nie zawsze, bo gdy jest z grilla jem w całości, ale wybaczcie przy grzanej nie daję rady. :grin:Miro spróbuj białą przesmażyć na patelni na złoto :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: wtedy można spokojnie z jelitem pochłonąć :lol: Quote "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233597 Share on other sites More sharing options...
miro Posted August 23, 2012 Report Share #133 Posted August 23, 2012 Z patelni spoko zjem. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233603 Share on other sites More sharing options...
jacinto Posted August 23, 2012 Report Share #134 Posted August 23, 2012 Ja też dołączam do klubu jedzących z jelitem w każdym kolorze Quote mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-233609 Share on other sites More sharing options...
gatita Posted January 15, 2013 Report Share #135 Posted January 15, 2013 Robiłam pierwszy raz kiełbasę z łopatki w osłonce białkowej, niestety jeden koniec puścił w czasie parzenia :devil:. Czy to przypadek, że coś spitoliłam, bo za słabo zawiązałam czy generalnie przy wiązaniu osłonek białkowych trzeba się lepiej przyłożyć do wiązania ? Quote Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-261994 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 15, 2013 Report Share #136 Posted January 15, 2013 No właśnie. W trakcie parzenia, zgodnie z prawami fizyki, baton zwiększa objętość. Zbyt mocno nabite osłonki, lub zbyt słabo związane lubią wtedy zaskoczyć jakąś niespodzianką. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-261995 Share on other sites More sharing options...
gatita Posted January 15, 2013 Report Share #137 Posted January 15, 2013 Maxell, ja humanistka :grin:. Robiłam w osłonkach barierowych i było ok. Myślałam, że może białkowe mają jakieś inne wymagania. Ok, czyli nastepną razą muszę się bardziej przyłożyć :smile:. Quote Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262005 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 15, 2013 Report Share #138 Posted January 15, 2013 Takiej następnej razy juz na pewno nie będzie. Osłonki barierowe, jak sama nazwa wskazuje, sa odporne na spore ciśnienia wewnętrzne. Powodzenia. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262007 Share on other sites More sharing options...
_Krzysztof_ Posted January 15, 2013 Report Share #139 Posted January 15, 2013 Robiłam pierwszy raz kiełbasę z łopatki w osłonce białkowej, niestety jeden koniec puścił w czasie parzenia mi zdarzyło się z barierową ale a białkową nie było nigdy problemu jest o wiele łatwiej ją zawiązać po namoczeniu Quote Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262089 Share on other sites More sharing options...
gatita Posted January 16, 2013 Report Share #140 Posted January 16, 2013 Jedna dobra duszyczka :smile: podpowiedziała mi, żeby białkowe wiązać na sucho. Quote Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262108 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 16, 2013 Report Share #141 Posted January 16, 2013 Jedna dobra duszyczka :smile: podpowiedziała mi, żeby białkowe wiązać na sucho.No i dobrze,bo tak się robi. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262119 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 16, 2013 Report Share #142 Posted January 16, 2013 Ale to mogę prosić konkretną metodę zawiązania osłonki białkowej na sucho bo jedną stronę mogę sobie wyobrazić na sucho ale drugą?? Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262120 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 16, 2013 Report Share #143 Posted January 16, 2013 Ale to mogę prosić konkretną metodę zawiązania osłonki białkowej na sucho bo jedną stronę mogę sobie wyobrazić na sucho ale drugą??Na forum jest to opisane,jest też filmik. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262121 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 16, 2013 Report Share #144 Posted January 16, 2013 Metoda wiązania tak ok, tylko ja się pytam jak zawiąząć na sucho drugi koniec po napełnieniu. Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262127 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 16, 2013 Report Share #145 Posted January 16, 2013 No i dobrze,bo tak się robi.a dlaczego uważasz że po napełnieniu jest źle? :rolleyes: i tak co najmniej jedna strona będzie wiązana "na mokro" ja z kolei uważam że wiązane na mokro lepiej się "układają" i są mniej narażone na pęknięcie pod sznurkiem w przeciwieństwie do suchej struktury.... jakby nie patrzeć obie metody przy "wyważonej" sile zawiązywania nie stwarzają problemu Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262157 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 16, 2013 Report Share #146 Posted January 16, 2013 ja z kolei uważam że wiązane na mokro lepiej się "układają" i są mniej narażone na pęknięcie pod sznurkiem A ja uważam odwrotnie :grin: .Jeden koniec wiążę na sucho a drugi już niestety na mokro ,ale trochę inaczej i tu jest pies pogrzebany. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262159 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 16, 2013 Report Share #147 Posted January 16, 2013 A ja uważam odwrotnie :grin:nie we wszystkim musimy być zgodni :tongue: :lol: osłonka białkowa w stanie suchym jest wrażliwa na zginanie stąd tylko krok do jej uszkodzenia... namoczona jest już elastyczna i to ryzyko zmniejsza się, choć z drugiej strony powstaje inne... - ryzyko przecięcia zbyt silnym zadzierzgnięciem Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262162 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted January 16, 2013 Report Share #148 Posted January 16, 2013 osłonka białkowa w stanie suchym jest wrażliwa na zginanie stąd tylko krok do jej uszkodzenia A gucio prawda :grin: .Jeszcze się nie zdarzyło :grin: Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262163 Share on other sites More sharing options...
abratek Posted January 16, 2013 Report Share #149 Posted January 16, 2013 Jeszcze się nie zdarzyło :grin:a mi się zdarzyło ... dlatego wolę na mokro :lol: powrócę jeszcze na chwilę do kwestii "ułożenia" - otóż przy mniejszych średnicach nie ma to znaczenia jednak już przy 100 ten koniec wiązany na mokro lepiej się "rozkłada" na końcu batonu Quote Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262164 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 16, 2013 Report Share #150 Posted January 16, 2013 a dlaczego uważasz że po napełnieniu jest źle?Nie uważam że jest to żle,ale robią tak w masarniach.jakby nie patrzeć obie metody przy "wyważonej" sile zawiązywania nie stwarzają problemuAno właśnie.Jeden koniec wiążę na sucho a drugi już niestety na mokro ,ale trochę inaczejWiąże na sucho i mokro tak samo,jest OK. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/6/#findComment-262165 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.