Jump to content

Recommended Posts

 

Wg. mnie tak.

Dzięki. Kupiłem je do krakowskiej suchej ale w 16-stce jest inny kaliber i nazywają się środkowe. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Bardzo dziękuję, przyda się taka wiedza. Na wszelki wypadek zrobiłem w białkowych fi 65.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Na wszelki wypadek zrobiłem w białkowych fi 65.

Mogłeś zrobić w tych naturalnych,też by było dobrze,może nawet lepiej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

  • 2 weeks later...

Czy ktoś z Was kupował w tej firmie, niska cena, ciekawe jak z jakością? No i podzial jest na chińskie i europejskie. 

 

http://zaopatrzeniemasarni.pl/

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

  • 7 months later...

Witam  :)  proszę o opinię na temat  osłonek alginianowych do kabanosów   :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

 

  • 7 months later...

 

 

Do czego można wykorzystać tego typu osłonki? 

sprytnie :clap:  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Osłonki zrobione z suszonych żołądków, ale 100 % pewności nie mam, musiałbym dotknąć.

Ktoś się nieźle napocił i wykonał kawał dobrej roboty.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Super ! Może do salcesonu...? A skąd masz takie ?

Będąc na hurtowni po jelita baranie i inne artykuły zauważyłem te osłonki,postanowiłem wziąć kilka sztuk na razie nie mam pojęcia czym je wypełnić,może rzeczywiście wykorzystać je do salcesonu bo do farszu mięsnego i wędzenia raczej się nie nadają z racji tego że byłyby za twarde,

Miro zapodaj adres na PW to ci jedną szt. wyslę

Jeśli można prosić to wysyłka na firmę:

 

 

Mirosław Kocur

P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna
T.Halama i W.Halama 
43-346 Bielsko-Biala
ul.Katowicka 142

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

 

 

Osłonki zrobione z suszonych żołądków, ale 100 % pewności nie mam, musiałbym dotknąć.

 

A nie wydaje Ci się, że raczej pęcherze .Żołądki po suszeniu moim zdaniem nie były by aż tak przeźroczyste, ale też pewności nie mam. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

 

A nie wydaje Ci się, że raczej pęcherze .Żołądki po suszeniu moim zdaniem nie były by aż tak przeźroczyste, ale też pewności nie mam.

Może i masz rację, ale na odległość, to sobie można powróżyć. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Będąc na zakupach w hurtowni poprosiłam między innymi o jelita do kiełbasy lisieckiej.i albo ta kobitka mnie nie zrozumiała ,albo ja jej ,bo w rezultacie zakupiłam jelita do kaszanki-fi 38-43 chyba -jak najbardziej polecała mi do tej lisieckiej ,a jeszcze bardziej do kiszki ziemniaczanej...Abstrahując od faktu ,ze jelita po 1,5 godz tylko leciutko się zarumieniły [w tym czasie kiełbasa chłopska była prawie do wyjęcia]to zaintrygowała mnie ta kiszka.W sieci odnalazłam sporo przepisów,ale każdy inny[.Moze ktoś z Was robił ten specjałi podzieli się sprawdzonym przepisem?jej ,ale Edited by beatag
beata

 

 

Będąc na zakupach w hurtowni poprosiłam między innymi o jelita do kiełbasy lisieckiej.i albo ta kobitka mnie nie zrozumiała ,albo ja jej ,bo w rezultacie zakupiłam jelita do kaszanki-fi 38-43 chyba -jak najbardziej polecała mi do tej lisieckiej ,a jeszcze bardziej do kiszki ziemniaczanej.
Z wiedzą sprzedających jest różnie a wiem to z własnego podwórka pomimo kosmicznych cen informacje i rady udzielane są na zasadzie wyssanych z palca, ostatnio a zapytanie o osłonki termokurczliwe do czego wiadomo pani stwierdziła autorytatywnie, że salceson robimy w poliamidach także samo mielonki ;), nie neguję wiedzy Twojej sprzedającej  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

 

 

zaintrygowała mnie ta kiszka

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/244-kiszka-ziemniaczana/ 

 

Do tego oczywiście maślanka lub kefir ... aha jak ma być "na bogato" to nie żałuj skwarków z podgardla i boczku ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

 

 

Z wiedzą sprzedających jest różnie a wiem to z własnego podwórka pomimo kosmicznych cen informacje i rady udzielane są na zasadzie wyssanych z palca, ostatnio a zapytanie o osłonki termokurczliwe do czego wiadomo pani stwierdziła autorytatywnie, że salceson robimy w poliamidach także samo mielonki ;), nie neguję wiedzy Twojej sprzedającej :D

 

Święte słowa  , ale z drugiej strony co się dziwić często jest tak że" przedwczoraj "  pani sprzedawała bieliznę "wczoraj"   np .ubezpieczenia   a dzisiaj jelita . Ostatnio w każdym (no prawie ) sklepie mam wrażenie że najlepszy towar zachwalany przez "merytorycznego" sprzedawcę to ten na którym  ma największa prowizję

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Tak jak wcześniej pisałam -prawie tyle ile ludzi tyle przepisów i tak

dodaja mąki ,lub nie dodają mąki

dodaja kasze manne zamiast mąki

dodają do tartych ziemniaków trochę gotowanych ,lub ich nie dodają

dodają jajka -różne ilości do tej samej ilości ziemniaków

dodatek boczku-duże wahania[ale to rozumiem]

Przepisy są w miarę zgodne co do czasu i temp.pieczenia ,lub parzenia.

I teraz ...z którego przepisu wypróbować tą kiszkę?

beata

Ten jest dobry i uniwersalny :

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=635&Itemid=4

 

Masz opisaną ładnie i babę i kiszkę ;)

Zacznij od baby bo prostsza i dobierzesz sobie odpowiednio ilość przypraw ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dzięki-tak myślałam,zeby zacząć z przepisu ze strony głównej.

Kiedyś robiłam takie wynalazki w tortownicy -na spód wykładałam ziemniaczane ciasto i układałam na nim podsmażane żeberka z cebulką wraz z wytopionym z nich tłuszczem.,tylko nie pamiętam już tych proporcji.

beata

Czy koś miał do czynienia z jelitami baranimi na tzw.tubach i dlaczego z jednej strony jest Safety Ring popielaty,a z drugiej czarny?

Czy to ma znaczenie którą stroną włożę tubę do lajka aby zdjąć jelito?

Dodam że tuba na całej długości jest jednakowej średnicy.

post-63315-0-01219200-1430137160_thumb.jpg

post-63315-0-33732500-1430137167_thumb.jpg

post-63315-0-50788500-1430137174_thumb.jpg

post-63315-0-79374800-1430137181_thumb.jpg

Edited by bilu72

Bilu, a gdzie nabywasz te jelita naturalne jelita na tubach, i jaka jest ich cena ?

Kupiłem dzisiaj w hurtowni Profit w Grojcu woj.Małopolskie.

Cena 37 zł za trzy tuby na których jest w sumie 90 m. jelit kal. 18-20 AB N.Jelito na tubie jest podobno w jednym kawałku z racji tego że są klejone, w jaki sposób nie mam pojęcia.

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.