Jump to content

Recommended Posts

Wg. mnie tak.

Dzięki. Kupiłem je do krakowskiej suchej ale w 16-stce jest inny kaliber i nazywają się środkowe. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

• Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Bardzo dziękuję, przyda się taka wiedza. Na wszelki wypadek zrobiłem w białkowych fi 65.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Na wszelki wypadek zrobiłem w białkowych fi 65.

Mogłeś zrobić w tych naturalnych,też by było dobrze,może nawet lepiej.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

• 2 weeks later...

Czy ktoś z Was kupował w tej firmie, niska cena, ciekawe jak z jakością? No i podzial jest na chińskie i europejskie. 

http://zaopatrzeniemasarni.pl/

Edited by paweljack

Miłego dnia. 

• 7 months later...

Witam  :)  proszę o opinię na temat  osłonek alginianowych do kabanosów   :) pozdrawiam

Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur

• 7 months later...

Do czego można wykorzystać tego typu osłonki? 

sprytnie :clap:  

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Osłonki zrobione z suszonych żołądków, ale 100 % pewności nie mam, musiałbym dotknąć.

Ktoś się nieźle napocił i wykonał kawał dobrej roboty.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Super ! Może do salcesonu...? A skąd masz takie ?

Będąc na hurtowni po jelita baranie i inne artykuły zauważyłem te osłonki,postanowiłem wziąć kilka sztuk na razie nie mam pojęcia czym je wypełnić,może rzeczywiście wykorzystać je do salcesonu bo do farszu mięsnego i wędzenia raczej się nie nadają z racji tego że byłyby za twarde,

Miro zapodaj adres na PW to ci jedną szt. wyslę

Jeśli można prosić to wysyłka na firmę:

Mirosław Kocur

P.H.U.P. "TOMEX" Sp.Jawna
T.Halama i W.Halama 
43-346 Bielsko-Biala
ul.Katowicka 142

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Osłonki zrobione z suszonych żołądków, ale 100 % pewności nie mam, musiałbym dotknąć.

A nie wydaje Ci się, że raczej pęcherze .Żołądki po suszeniu moim zdaniem nie były by aż tak przeźroczyste, ale też pewności nie mam. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A nie wydaje Ci się, że raczej pęcherze .Żołądki po suszeniu moim zdaniem nie były by aż tak przeźroczyste, ale też pewności nie mam.

Może i masz rację, ale na odległość, to sobie można powróżyć. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Będąc na zakupach w hurtowni poprosiłam między innymi o jelita do kiełbasy lisieckiej.i albo ta kobitka mnie nie zrozumiała ,albo ja jej ,bo w rezultacie zakupiłam jelita do kaszanki-fi 38-43 chyba -jak najbardziej polecała mi do tej lisieckiej ,a jeszcze bardziej do kiszki ziemniaczanej...Abstrahując od faktu ,ze jelita po 1,5 godz tylko leciutko się zarumieniły [w tym czasie kiełbasa chłopska była prawie do wyjęcia]to zaintrygowała mnie ta kiszka.W sieci odnalazłam sporo przepisów,ale każdy inny[.Moze ktoś z Was robił ten specjałi podzieli się sprawdzonym przepisem?jej ,ale Edited by beatag
beata

Będąc na zakupach w hurtowni poprosiłam między innymi o jelita do kiełbasy lisieckiej.i albo ta kobitka mnie nie zrozumiała ,albo ja jej ,bo w rezultacie zakupiłam jelita do kaszanki-fi 38-43 chyba -jak najbardziej polecała mi do tej lisieckiej ,a jeszcze bardziej do kiszki ziemniaczanej.
Z wiedzą sprzedających jest różnie a wiem to z własnego podwórka pomimo kosmicznych cen informacje i rady udzielane są na zasadzie wyssanych z palca, ostatnio a zapytanie o osłonki termokurczliwe do czego wiadomo pani stwierdziła autorytatywnie, że salceson robimy w poliamidach także samo mielonki ;), nie neguję wiedzy Twojej sprzedającej  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

zaintrygowała mnie ta kiszka

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/244-kiszka-ziemniaczana/ 

Do tego oczywiście maślanka lub kefir ... aha jak ma być "na bogato" to nie żałuj skwarków z podgardla i boczku ... ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Z wiedzą sprzedających jest różnie a wiem to z własnego podwórka pomimo kosmicznych cen informacje i rady udzielane są na zasadzie wyssanych z palca, ostatnio a zapytanie o osłonki termokurczliwe do czego wiadomo pani stwierdziła autorytatywnie, że salceson robimy w poliamidach także samo mielonki ;), nie neguję wiedzy Twojej sprzedającej :D

Święte słowa  , ale z drugiej strony co się dziwić często jest tak że" przedwczoraj "  pani sprzedawała bieliznę "wczoraj"   np .ubezpieczenia   a dzisiaj jelita . Ostatnio w każdym (no prawie ) sklepie mam wrażenie że najlepszy towar zachwalany przez "merytorycznego" sprzedawcę to ten na którym  ma największa prowizję

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Tak jak wcześniej pisałam -prawie tyle ile ludzi tyle przepisów i tak

dodaja mąki ,lub nie dodają mąki

dodaja kasze manne zamiast mąki

dodają do tartych ziemniaków trochę gotowanych ,lub ich nie dodają

dodają jajka -różne ilości do tej samej ilości ziemniaków

dodatek boczku-duże wahania[ale to rozumiem]

Przepisy są w miarę zgodne co do czasu i temp.pieczenia ,lub parzenia.

I teraz ...z którego przepisu wypróbować tą kiszkę?

beata

Ten jest dobry i uniwersalny :

http://www.wedlinydomowe.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=635&Itemid=4

Masz opisaną ładnie i babę i kiszkę ;)

Zacznij od baby bo prostsza i dobierzesz sobie odpowiednio ilość przypraw ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dzięki-tak myślałam,zeby zacząć z przepisu ze strony głównej.

Kiedyś robiłam takie wynalazki w tortownicy -na spód wykładałam ziemniaczane ciasto i układałam na nim podsmażane żeberka z cebulką wraz z wytopionym z nich tłuszczem.,tylko nie pamiętam już tych proporcji.

beata

Czy koś miał do czynienia z jelitami baranimi na tzw.tubach i dlaczego z jednej strony jest Safety Ring popielaty,a z drugiej czarny?

Czy to ma znaczenie którą stroną włożę tubę do lajka aby zdjąć jelito?

Dodam że tuba na całej długości jest jednakowej średnicy.

post-63315-0-01219200-1430137160_thumb.jpg

post-63315-0-33732500-1430137167_thumb.jpg

post-63315-0-50788500-1430137174_thumb.jpg

post-63315-0-79374800-1430137181_thumb.jpg

Edited by bilu72

Bilu, a gdzie nabywasz te jelita naturalne jelita na tubach, i jaka jest ich cena ?

Kupiłem dzisiaj w hurtowni Profit w Grojcu woj.Małopolskie.

Cena 37 zł za trzy tuby na których jest w sumie 90 m. jelit kal. 18-20 AB N.Jelito na tubie jest podobno w jednym kawałku z racji tego że są klejone, w jaki sposób nie mam pojęcia.