miro Posted April 27, 2015 Report Share #201 Posted April 27, 2015 Jelita można nadziewać tyko w jednym kierunku inaczej nie będzie w całym ciągu.Niestety nie pamiętam który kierunek jest właściwy.Jelita nie są klejone, tylko nakładane jest jelito na jelito, na odcinku 4,5 cm, Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422055 Share on other sites More sharing options...
tusiaczek Posted April 27, 2015 Report Share #202 Posted April 27, 2015 (edited) Chyba się do tego Profita odezwę bo widzę że mają dużo jelit na rurkach a to strasznie ułatwia człowiekowi życie... Wystarczy se wybrać obrazek zwierzaka z jakiego chcemy jelitko i do wyboru do koloru http://www.profit-poland.com.pl/27/jelita-naturalne/ Edited April 27, 2015 by tusiaczek Quote "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422065 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 27, 2015 Report Share #203 Posted April 27, 2015 Kupiłem dzisiaj w hurtowni Profit w Grojcu woj.Małopolskie.Cena 37 zł za trzy tuby na których jest w sumie 90 m. jelit kal. 18-20 AB N.Jelito na tubie jest podobno w jednym kawałku z racji tego że są klejone, w jaki sposób nie mam pojęcia. Dzięki serdeczne Bilu, to wychodzi zupełnie przyzwoita cena. a wygoda z takimi jelitami niesamowita . Już wkrótce jadę do kraju na "letnie wojaże" i będę się musiał w nie zaopatrzyć . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422070 Share on other sites More sharing options...
miro Posted April 27, 2015 Report Share #204 Posted April 27, 2015 Tylko jedna uwaga.Jelita na rurkach są do szybkiego zużycia.Moczone, pakowane w zalewie do około 4-5 dni.Solone trochę dłużej, gdzieś do miesiąca. I temu nie mam ich niestety w sklepie. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422071 Share on other sites More sharing options...
withereggie Posted April 27, 2015 Report Share #205 Posted April 27, 2015 Tylko jedna uwaga.Jelita na rurkach są do szybkiego zużycia.Moczone, pakowane w zalewie do około 4-5 dni.Solone trochę dłużej, gdzieś do miesiąca. I temu nie mam ich niestety w sklepie.Mirku to na specjalne zamówienie nadziewaj przed wysyłką Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422083 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 27, 2015 Report Share #206 Posted April 27, 2015 Czyli należy rozumieć wg. tego co mówi Miro, że np. takiej jednej rurki z osłonkami nie można sobie np. włożyć do jakiegoś podłużnego pojemniczka, zasypać solą tak jak to robię z normalnymi "barankami", czy wieprzowymi na kiełbasy, i trzymać je w soli razem z rurką do następnego nadziewania ??? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422092 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted April 27, 2015 Report Share #207 Posted April 27, 2015 Termin ważności jelit pochodzenia zwierzęcego waha się pomiędzy 6 a 24 miesiącami. Najdłużej, bo od 12 do 24 miesięcy mogą być trzymane jelita w soli. Jelita naturalne wstępnie przepłukane w opakowaniach próżniowych, na tubach etc. w szczelnie zamkniętych opakowaniach od 6 do 12 miesięcy. Najkrócej zaś osłonki kiełbasiane barwione - około 6 miesięcy. Fragment pochodzi ze strony;http://t-k.com.pl/pl/warto-wiedziec/jelita-naturalne-przewodnik Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422095 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted April 27, 2015 Report Share #208 Posted April 27, 2015 (edited) No właśnie Bilu, tak też przypuszczałem i stąd ten potrójny znak zapytania, na twierdzenie o kilkudniowej tylko przydatności w które dosyć trudno było mi uwierzyć, ale dobrze że się wyjaśniło . Edited April 27, 2015 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-422098 Share on other sites More sharing options...
Marcin Loren1 Posted September 5, 2015 Report Share #209 Posted September 5, 2015 WitamMam pytanie odnośnie sztucznych osłonek.Czy są takowe termokurczliwe które zastąpiły by szynkowar? Nabijamy takową ciasno mięskiem i pod wpływem temp z gotowania kurczy sie i zaciska zawartość .Kupiłem coś takiego jak osłonka barierowa ale to chyba nie to lub robię coś nie tak.Proszę o poradę Quote mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443193 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 5, 2015 Report Share #210 Posted September 5, 2015 Kupiłem coś takiego jak osłonka barierowa ale to chyba nie to lub robię coś nie tak. Czy Ci na pewno sprzedali barierowe ? Poczytaj w tym wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8551-oslonka-barierowa-termokurczliwa-nie-kurczy-sie/ Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443196 Share on other sites More sharing options...
Marcin Loren1 Posted September 5, 2015 Report Share #211 Posted September 5, 2015 dziękuję na opakowaniu pisze "Osłonka barierowa fi73/115"i zrobił się flak po parzeniu.Gdzie mogę znaleźć pewnego sprzedawcę?potrzebuję osłonki termokurczliwej Quote mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443198 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 5, 2015 Report Share #212 Posted September 5, 2015 (edited) Czy są takowe termokurczliwe które zastąpiły by szynkowar? Są.Nazywają się barierowe termokurczliwe i składają się z kilku warstw .Wrzuć kawałek tej co masz do gotującej wody i sprawdź czy się skurczy.Ja poznaję je po dotyku. Gdzie mogę znaleźć pewnego sprzedawcę? Wpisz w Google osłonki barierowe termokurczliwe wielowarstwowe.Możesz kupić w PAK -Toruń Edited September 5, 2015 by arkadiusz Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443199 Share on other sites More sharing options...
Marcin Loren1 Posted September 5, 2015 Report Share #213 Posted September 5, 2015 dzięki bardzoto co mam to napewno się nie kurczy Quote mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443206 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 5, 2015 Report Share #214 Posted September 5, 2015 (edited) Gdzie mogę znaleźć pewnego sprzedawcę? potrzebuję osłonki termokurczliwej Zapytaj u Mira http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.html Tu masz o tyle pewność, że jak coś nie tak, to na PW możesz Mu "michę wyklepać" Edited September 5, 2015 by Gonzo Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443221 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 9, 2015 Report Share #215 Posted September 9, 2015 Może się przyda Jak długo trwa proces namaczania jelit naturalnych przy przygotowaniu ich do napełnienia mięsem?Proces namaczania jelit powinien trwać co najmniej dwie i pół godziny. Aby jednak jelita naturalne uzyskały maksymalną pojemność oraz aby uniknąć nadmiernej kleistości warto wydłużyć proces namaczania do około 9 godzin. Nadmierna kleistosc jelita sprawia bowiem, ze jelito nie bedzie latwo schodzilo z tuby nadziwewarki do kielbas, co moze prowadzic do jego uszkodzenia. Poniżej krótko opisano poszczególne etapy prawidłowego namaczania dla najbardziej popularnych jelit wieprzowych:1. Przed przystąpieniem do namaczania opłukać sól z jelit.2. Jelita naturalne należy umieścić w ciepłej wodzie o temperaturze 30-35°C.3. Po około godzinie zmienić wodę na świeżą (o temperaturze 30°C) i kontynuować namaczanie. W zależności od dysponowanego czasu namaczanie trwać może od 1,5 (minimum) do 14 godzin.4. Aby nadziewanie kielbas miesem bylo latwiejsze, a tym samym i przyjemniejsze warto oplukac woda wewnetrzne scianki jelit, tak aby nabraly wiekszej sliskosci.5. Teraz osłonki do kiełbas są już gotowe do napełnienia.W przypadku jelit baranich proces namaczania przebiega w ten sam sposob, aczkolwiek czas przeprowadzania poszczegolnych etapow nalezy skrocic dwukrotnie. źródło: http://t-k.com.pl/warto-wiedziec/jelita-naturalne Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-443858 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 23, 2015 Report Share #216 Posted October 23, 2015 Podpowiedzcie proszę jakie to są/były jelita natronowe nr 6 i ewentualnie jakich można użyć zamiast. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451879 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 23, 2015 Report Share #217 Posted October 23, 2015 (edited) ...Paweł , z tego co mi wiadomo , były to jelita papierowe nasączone środkiem spożywczo - konserwującym.Stosowane w międzywojniu i po wojnie - do lat 60. Użyj zwykłych jelit , albo jeżeli robisz grubą to białkowych lub celofanowych..... Edited October 23, 2015 by jumbo Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451881 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 23, 2015 Report Share #218 Posted October 23, 2015 (edited) Jelita natronowe zostały zastąpione przez jelita białkowe.Nr 6 to kaliber 60 mm. ale może to być również szerokość osłonki na płasko.Spotykam się z tymi dwoma "szkołami" nazywnictwa.Jakiego wyrobu dotyczy ta osłonka ? Edited October 23, 2015 by EAnna Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451882 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 23, 2015 Report Share #219 Posted October 23, 2015 Użyj zwykłych jelit , albo jeżeli robisz grubą to białkowych lub celofanowych..... Jakiego wyrobu dotyczy ta osłonka ?Dzięki za podpowiedzi, na razie nie mogę powiedzieć. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451884 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 23, 2015 Report Share #220 Posted October 23, 2015 Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451885 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 23, 2015 Report Share #221 Posted October 23, 2015 Czyli bialkowe 55 i 65 będą OK. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451887 Share on other sites More sharing options...
miro Posted October 23, 2015 Report Share #222 Posted October 23, 2015 Jak powiesz co robisz, to potwierdzę. Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451888 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted October 23, 2015 Report Share #223 Posted October 23, 2015 ...tak... Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-451892 Share on other sites More sharing options...
Skalar50 Posted December 1, 2015 Report Share #224 Posted December 1, 2015 Mam pytanie odnośnie salami, jakie jelita lub osłonki są najlepsze? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-459762 Share on other sites More sharing options...
bilu72 Posted December 30, 2015 Report Share #225 Posted December 30, 2015 Nabyłem dzisiaj osłonki na kiełbasę Lisiecką.Ale dlaczego z jednej strony są pomarszczone natomiast z drugiej gładkie? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15475-jelita-i-os%C5%82onki-pytania-i-porady/page/9/#findComment-465554 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.