Jump to content

Recommended Posts

Jelita można nadziewać tyko w jednym kierunku inaczej nie będzie w całym ciągu.

Niestety nie pamiętam który kierunek jest właściwy.

Jelita nie są klejone, tylko nakładane jest jelito na jelito, na odcinku 4,5 cm,

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

• Replies 406
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Chyba się do tego Profita odezwę bo widzę że mają dużo jelit na rurkach a to strasznie ułatwia człowiekowi życie... Wystarczy se wybrać obrazek zwierzaka z jakiego chcemy jelitko i do wyboru do koloru  http://www.profit-poland.com.pl/27/jelita-naturalne/

Edited by tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Kupiłem dzisiaj w hurtowni Profit w Grojcu woj.Małopolskie.

Cena 37 zł za trzy tuby na których jest w sumie 90 m. jelit kal. 18-20 AB N.Jelito na tubie jest podobno w jednym kawałku z racji tego że są klejone, w jaki sposób nie mam pojęcia.

Dzięki serdeczne Bilu, to wychodzi zupełnie przyzwoita cena. a wygoda z takimi jelitami niesamowita :D . Już wkrótce jadę do kraju na "letnie wojaże" i będę się musiał w nie zaopatrzyć :thumbsup: .

Tylko jedna uwaga.

Jelita na rurkach są do szybkiego zużycia.

Moczone, pakowane w zalewie do około 4-5 dni.

Solone trochę dłużej, gdzieś do miesiąca.

I temu nie mam ich niestety w sklepie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Tylko jedna uwaga.

Jelita na rurkach są do szybkiego zużycia.

Moczone, pakowane w zalewie do około 4-5 dni.

Solone trochę dłużej, gdzieś do miesiąca.

I temu nie mam ich niestety w sklepie.

Mirku to na specjalne zamówienie nadziewaj przed wysyłką :D

Czyli należy rozumieć wg. tego co mówi Miro, że np. takiej jednej rurki z osłonkami nie można sobie np. włożyć do jakiegoś podłużnego pojemniczka, zasypać solą tak jak to robię z normalnymi "barankami", czy wieprzowymi na kiełbasy, i trzymać je w soli razem z rurką do następnego nadziewania ???

Termin ważności jelit pochodzenia zwierzęcego waha się pomiędzy 6 a 24 miesiącami. Najdłużej, bo od 12 do 24 miesięcy mogą być trzymane jelita w soli. Jelita naturalne wstępnie przepłukane w opakowaniach próżniowych, na tubach etc. w szczelnie zamkniętych opakowaniach od 6 do 12 miesięcy. Najkrócej zaś osłonki kiełbasiane barwione - około 6 miesięcy.

Fragment pochodzi ze strony;

http://t-k.com.pl/pl/warto-wiedziec/jelita-naturalne-przewodnik

No właśnie Bilu, tak też przypuszczałem i stąd ten potrójny znak zapytania, na twierdzenie o kilkudniowej tylko przydatności w które dosyć trudno było mi uwierzyć, ale dobrze że się wyjaśniło :thumbsup: .

Edited by sverige2
  • 4 months later...

Witam

Mam pytanie odnośnie sztucznych osłonek.

Czy są takowe termokurczliwe które zastąpiły by szynkowar? Nabijamy takową ciasno mięskiem i pod wpływem temp z gotowania kurczy sie i zaciska zawartość .

Kupiłem coś takiego jak osłonka barierowa ale to chyba nie to lub robię coś nie tak.

Proszę o poradę

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko

Kupiłem coś takiego jak osłonka barierowa ale to chyba nie to lub robię coś nie tak.

Czy Ci na pewno sprzedali barierowe ? Poczytaj w tym wątku https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8551-oslonka-barierowa-termokurczliwa-nie-kurczy-sie/

Carpe diem - raz kozie death

dziękuję 

na opakowaniu pisze "Osłonka barierowa fi73/115"

i zrobił się flak po parzeniu.

Gdzie mogę znaleźć pewnego sprzedawcę?

potrzebuję osłonki termokurczliwej 

mądry uczy się od każdego, głupi wie wszystko
Czy są takowe termokurczliwe które zastąpiły by szynkowar?

Są.Nazywają się barierowe termokurczliwe i składają się z kilku warstw .Wrzuć kawałek tej co masz do gotującej wody i sprawdź czy się skurczy.Ja poznaję je po dotyku.

Gdzie mogę znaleźć pewnego sprzedawcę?

Wpisz w Google osłonki barierowe termokurczliwe wielowarstwowe.Możesz kupić w PAK -Toruń

Edited by arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Gdzie mogę znaleźć pewnego sprzedawcę? potrzebuję osłonki termokurczliwej 

Zapytaj u Mira 

http://www.wyroby-domowe.pl/oslonki-barierowe-c-44.html

Tu masz o tyle pewność, że jak coś nie tak, to na PW możesz Mu "michę wyklepać"  :D

Edited by Gonzo

Może się przyda  :)

Jak długo trwa proces namaczania jelit naturalnych przy przygotowaniu ich do napełnienia mięsem?

Proces namaczania jelit powinien trwać co najmniej dwie i pół godziny. Aby jednak jelita naturalne uzyskały maksymalną pojemność oraz aby uniknąć nadmiernej kleistości warto wydłużyć proces namaczania do około 9 godzin. Nadmierna kleistosc jelita sprawia bowiem, ze jelito nie bedzie latwo schodzilo z tuby nadziwewarki do kielbas, co moze prowadzic do jego uszkodzenia. Poniżej krótko opisano poszczególne etapy prawidłowego namaczania dla najbardziej popularnych jelit wieprzowych:

1. Przed przystąpieniem do namaczania opłukać sól z jelit.
2. Jelita naturalne należy umieścić w ciepłej wodzie o temperaturze 30-35°C.
3. Po około godzinie zmienić wodę na świeżą (o temperaturze 30°C) i kontynuować namaczanie. W zależności od dysponowanego czasu namaczanie trwać może od 1,5 (minimum) do 14 godzin.
4. Aby nadziewanie kielbas miesem bylo latwiejsze, a tym samym i przyjemniejsze warto oplukac woda wewnetrzne scianki jelit, tak aby nabraly wiekszej sliskosci.
5. Teraz osłonki do kiełbas są już gotowe do napełnienia.

W przypadku jelit baranich proces namaczania przebiega w ten sam sposob, aczkolwiek czas przeprowadzania poszczegolnych etapow nalezy skrocic dwukrotnie.

źródło: http://t-k.com.pl/warto-wiedziec/jelita-naturalne

• 1 month later...

Podpowiedzcie proszę jakie to są/były jelita natronowe nr 6 i ewentualnie jakich można użyć zamiast.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

...Paweł , z tego co mi wiadomo , były to jelita papierowe nasączone środkiem spożywczo - konserwującym.

Stosowane w międzywojniu i po wojnie - do lat 60.

Użyj zwykłych jelit , albo jeżeli robisz grubą to białkowych lub celofanowych.....

Edited by jumbo

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Jelita natronowe zostały zastąpione przez jelita białkowe.

Nr 6 to kaliber 60 mm. ale może to być również szerokość osłonki na płasko.

Spotykam się z tymi dwoma "szkołami" nazywnictwa.

Jakiego wyrobu dotyczy ta osłonka ?

Edited by EAnna

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

Użyj zwykłych jelit , albo jeżeli robisz grubą to białkowych lub celofanowych.....

Jakiego wyrobu dotyczy ta osłonka ?

Dzięki za podpowiedzi, na razie nie mogę powiedzieć.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Czyli bialkowe 55 i 65 będą OK.  :)

Miłego dnia. 

Jak powiesz co robisz, to potwierdzę. :tongue:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif

...tak...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

• 1 month later...
  • 5 weeks later...