Skocz do zawartości

Jelita i osłonki - pytania i porady.


Rekomendowane odpowiedzi

Już troszkę przejadły nam się wyroby z praski od Miro, a ponieważ do wędzarni mamy jeszcze daleką drogę, szykuję się do wyrobów parzonych, pieczonych.

 

Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do

1.kiełbas drobiowych, wołowych

2.salcesonu, wątrobianki, pasztetowej

3.parówek

4.kiełbasy białej

 

każdy ma swoje ulubione pod względem przekroju, długości, kurczliwości. itp.

Będę wdzięczna za każdą radę :grin: , bo wybór u Miro ogromny, a znowu hurtowych ilości nie ma sensu zamawiać, aby nabrać doświadczenia, pozdrawiam - waga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

 

Powiedz mi w jakich robisz np salceson, grube parzone? Waga:)

Salcesonu jeżeli nie robię - w żołądku lub kątnicy to robię w poliamidzie . Wiadomo , smak dla mnie gorszy ale cóż . Jeżeli chodzi o średnicę poliamidu to musisz sama zadecydować . Myślę że mniejsza średnica praktyczniejsza . Ostatnio część wątrobianki zrobiłem w osłonce białkowej i po sparzeniu i wystudzeniu podwędziłem . Była dobra ale w jelicie grubym lepiej mi smakuje .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę o poradę, jakie osłonki zamówić do

 

1.kiełbas drobiowych, wołowych

Kiełbasy parzone-osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 73 mm

Kiełbasy wędzone -osłonka białkowa np średnica 65mm

 

2.salcesonu,

osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 73 mm

 

wątrobianki, pasztetowej

osłonka barierowa lub poliamidowa np średnica 40 mm

 

3.parówek

Osłonka celulozowa 23mm

 

4.kiełbasy białej

jelita naturalne wieprzowe 26/28

 

Wszytko znajdziesz tu : www.wyroby-domowe.pl

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak są ale nie nadają się do wędzenia,podobno są białkowe i też są termokurczliwe. Gdzieś to słyszałem,mogę się mylić dlatego pytam fachowca w tym temacie.

Nie słyszałem o osłonkach białkowych termokurczliwych.

Są natomiast osłonki typu fibrus które pracują/kurczą się wraz z farszem ale nie na zasadzie temperatury.

"Kurczenia" fibrusów nie można porównać do osłonek termokurczliwych czy barierowych.

Bariery kurczą się ok 12 % a fibrus ok 5%

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie dopisałem.

 

Takie osłonki mogę mieć w ofercie ale uważam że na nasze domowe potrzeby jest to bezcelowe.Osłonka przedłuża czas świeżego wyglądu wędlin a poza tym wymaga przepełnienia osłonki, na naszych nadziewarkach ręcznych szkoda nerwów i kasy.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Osłonki fibrusowe to osłonki celulozowe( wiskoza)wzmacniane włóknami bawełny lub konopi dużo wytrzymalsze od białkowych. Faktycznie trzeba je dość mocno przepełniać np fi 60 do fi 65. Mają tę zaletę, że w trakcie wędzenia dym przenika do mięsa i np osłonka bezbarwna prawie nie zmienia koloru, bardzo są dobre do podsuszania wyrobów - ładnie przylega po wysuszeniu do farszu i bardzo łatwo odchodzi.

Pozdrawiam

Janusz "Smorodina"

skype: SMORODINA54

ANKIETA GADŻETY

ZAMÓWIENIA IV ZLOT

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę że treść z jelit masz usuniętą :smile: i moczą się w soli .

 

Tak z grubsza się trochę kiszki grube i ślepe przepłucze i w wiadro z wodą ,cienkie niekoniecznie. Za dzień jak znalazł. :grin:

 

W soli to dopiero po totalnym oczyszczeniu tylko cienkie, resztę przygotowuję na bieżąco dzień wcześniej. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytałem się ostatnio w hurtowni dodatków masarskich o cenę żołądków (tylko z ciekawości)

i uzyskałem taką odpowiedź.

Nie mam żołądków i nie mogę dostać. Powód ?

Za mało jest w kraju żołądków wołowych na wyrób garmażeryjny "flaki" przez co nastąpił wykup wieprzowych do cięcia i dodawania do wołowych jako wypełniacz.

Ale jeszcze trochę i sytuacja na pewno się unormuje bo jak gdzieś jest luka to zaraz ktoś ją wypełni :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj kupowałem w Nadarzynie - 3złocisze bez problemu :cool:

jakie będą jakościowo się okaże we wtorek :lol:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Na moje oko Andrzeju jesteś w błędzie

 

Tomuś , odnosisz się do fotki kolegi czy do zasad ogólnie przyjętych . Ja pamiętam jak fachowcy w tym czasie jak półtusze powiedzmy z grubsza stygły to zabierali się za rozbieranie i opróżnianie jelit z ich zawartości .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.