Podlasiak Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 27 Marca 2009 A ja ostatnio na hali mięsnej, gdzie sprzedają mięso z uboju gospodarczego - dowiedziałem sie że kątnice są zabronione. Podejrzewam że sprzedajacy nie wiedział o czym mówię. :shock: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zakupiłem od Miro jelita na kiełbaskę białą, czy mogę je przechowywać w lodówce ? Bo do zamrażalki raczej nie można. Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 czy mogę je przechowywać w lodówce Oczywiście, że w lodówce, a nie w zamrażalniku. Jeśli są od Miro to pewnie do czasu przygotowywania kiełbaski nie musisz z nimi nic robić. Ewentualnie jeśi soli jest za mało mozesz jej dosypać tak aby były całe dokładnie nią pokryte. Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jeśli kupiłeś cały pęczek to rozplątaj na poszczególne odcinki i powkładaj do osobnych woreczków. Zrób to na sucho, bez moczenia. Do każdego woreczka wsyp łyżkę soli (najlepiej niejodowanej) i tak przechowuj w lodówce. Można przechowywać bardzo długo. Przy robieniu kiełbasy wyciągaj i płucz tylko taką ilość jaka Ci będzie potrzebna. Jeśli zostanie to odciśniesz wodę i do osobnego woreczka i zasypać znowu solą. Takie jelita zużyj w pierwszej kolejności. Na stronie głównej znajdziesz średnie zużycie osłonek i jelit na poszczególne rodzaje kiełbas, tak abyś orientował się ile przygotować do nadziewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź :grin: Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jelita z chin ? :devil: http://www.zychal.com.pl/index.html http://www.grotex.com.pl/index.php?okno=jelita http://www.google.pl/search?hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&hs=Rjp&q=jelita+wieprzowe+chiny&btnG=Szukaj&lr= Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jeśli kupiłeś cały pęczek to rozplątaj na poszczególne odcinki i powkładaj do osobnych woreczków. Zrób to na sucho, bez moczenia. Do każdego woreczka wsyp łyżkę soli (najlepiej niejodowanej) i tak przechowuj w lodówce. Można przechowywać bardzo długo. Przy robieniu kiełbasy wyciągaj i płucz tylko taką ilość jaka Ci będzie potrzebna. Jeśli zostanie to odciśniesz wodę i do osobnego woreczka i zasypać znowu solą. Takie jelita zużyj w pierwszej kolejności. Na stronie głównej znajdziesz średnie zużycie osłonek i jelit na poszczególne rodzaje kiełbas, tak abyś orientował się ile przygotować do nadziewania. Mimo wszystko dla nowicjuszy proponuję rozplątywanie jelit po ich namoczeniu. Na sucho sam nieraz mam problemy. Jelita z chin ? :devil: O co ci chodzi z tymi jelitami :question: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Mimo wszystko dla nowicjuszy proponuję rozplątywanie jelit po ich namoczeniu. Na sucho sam nieraz mam problemy. Miro, wierz mi że na sucho o wiele lepiej (może tylko dla mnie ?). No i przechowywanie później lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Miro, wierz mi że na sucho o wiele lepiej (może tylko dla mnie ?). pedro, nie tylko dla Ciebie. Ja też wolę rozplątywać jelita na sucho. Dzielę je sobie na pojedyncze sztuki i potem o wiele lepiej sie pracuje. Nic się nie plącze! Po skończeniu napełniania jelit te, które nie zostały użyte wkładam do lodówki w woreczku foliowym i mogą sobie leżeć do następnego razu. Nic się z nimi nie dzieje. Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Panowie ale Wy już jesteście zaawansowani ale początkującym mogą puścić nerwy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Miro, może Ty plączesz sobie jelita bardziej niż klientom :grin: - nie powiem jest nieco zabawy ale nie wyobrażam sobie namoczenia pęczka 90metrów tylko po to aby rozplątać kilka metrów :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Panowie !delikatnie i z uczuciem, jak z kobietąa same się zozplątująi oczywiście na mokrojeszcze nie mialem problemów.raczej z przechowywaniem mam.ale to później pozdrawiam Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Kwietnia 2009 Jak na razie, główną moją produkcją są wedzonki. Jelita kupowałem dwa razy, raz na rynku i raz u Miro :grin: Moim zdaniem łatwiej rozdzielać na sucho - mokre dla "ułatwienia" potrafią sie skleić :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin: I tutaj zadymiacze - wędkarze są górą :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Witam Pedro jak chcesz usłyszeć nie cenzurowane regionalizmy podczas mojego rozplątywania jelit to zapraszam :grin: miro . Szkoda gardła , na uspokojenie to najlepiej pobawić się w rozplątywanie jelit baranich :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 16 Kwietnia 2009 Nie widzę żadnego problemu z rozebraniem pęczka jelit na poszczególne odcinki . Robię zawsze to na sucho w domowej produkcji, gdy wiem że potrzeba mi będzie kilka metrów. Rozbieram zawsze cały pęczek, robiąc z poszczególnych odcinków małe pęczki. Na pęczkach jelit jest kółko plastykowe oznaczające kaliber i w tym kółku są wszystkie końce jelit a raczej ich początki. Wystarczy powiesić wyżej te jelita za kółko ale tak by nie wysunęły się z niego i stopniowo oddzielać pojedyńcze sztuki zaczynając od najkrótszych . Robię to na działce by nie mieć później doczynienie z Babcią w kuchni . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tony Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Witam mam pytanie co do oslonek naturalnych mam je o grubosci 50mm i sa pociete na dlugosc 25cm takie jakies wysuszone zanim bede je napelnial musze je namoczyc w gotowanej wodzie czy w zimnej? Cytuj xxx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zimnej ewentualnie letniej. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Temperatura wody góra 30 stopni. Cytuj POZDRAWIAM JASIU52 ........................................ważne to dobrze zadymić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Czerwca 2009 takie jakies wysuszone Trzy, cztery godziny w letniej wodzie wody góra 30 stopni. dadzą osłonkom dobre parametry, moc i elastyczność. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Czerwca 2009 Tony, oprócz moczenia w ciepłej wodzie jelita należy przepłukać kilkakrotnie w srodku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Czerwca 2009 no i "przedmuchać " :grin: :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Czerwca 2009 A ja mam pytanie "w drugą stronę". Chodzi mi o niewykorzystane jelita. Wiem, że po zasoleniu można je nadal przechowywać w lodówce. Tylko nie wiem, czy najpierw trzeba je jakoś osuszyć, czy też po prostu do soli i do worka :question: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 13 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Czerwca 2009 arkdom, jeśli moczyłeś, to odciągnąć nadmiar wody, porządnie nasolić i do lodówki. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.