Skocz do zawartości

Jelita i osłonki - pytania i porady.


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Nie raz spotkałem się z nieodwróconym jelitem.

Ja też. :D Te wiszące na zewnątrz kiełbasy strzepki zmotywowały mnie do rozpoznania tematu.

Odwracanie jelit gdzieś było na forum opisane.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 406
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Wracam do baranich jelit tubowanych.

Nadziewałam w nie dzisiaj kabanosy ale - niestety - nie poszło gładko.

Już kilka razy stosowałam te tubowane i raczej bez problemu.

Dzisiajsze były jakieś tępe, nie ześlizgiwały się dobrze i raczej przywierały do lejka.

Zastanawiam się nad przyczyną.

Jelita pakowane po 30mb na tubie, zasolone, wilgotne i zapakowane w zgrzany woreczek.

Wymoczyłam je kilkakrotnie zmieniając wode ok. 2h.

Może to za krótko?

Jak poprawić ślizg takich tępych jelit?

Lejek z nierdzewki z odpowietrzaniem.

Tubę nasunęłam niebieską końcówką i wysunęłam ją delikatnie spod jelita.

Zauważyłam, że niektóre warstwy jelita nawarstwiły się, co blokowało wysuwanie końcówki.

Metoda "na grzybek" nie sprawdziła się ze wzgledu na małą średnicę lejka.

Czy ktoś miał już taki problem z "barankami"?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, EAnna napisał(a):

Wymoczyłam je kilkakrotnie zmieniając wode ok. 2h.

Zdecydowanie za krótko, zawsze na wieczór poprzedzający wykonanie kabanosów  moczymy tuby. Ponadto przed włożeniem tuby lejek smarujemy oleum (30 kg nadziewamy 1-1,5h). Jedynym problemem na, który nie mamy wpływu jest zbyt długi zakład jelita na jelito (łączenie jelit na tubie).

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.10.2023 o 19:21, EAnna napisał(a):

Jak poprawić ślizg takich tępych jelit?

Możesz posmarować lejek olejem.Ja tego nie robię , ale niektórzy to praktykują

W dniu 26.10.2023 o 19:21, EAnna napisał(a):

Zauważyłam, że niektóre warstwy jelita nawarstwiły się, co blokowało wysuwanie końcówki.

Te nawarstwienia moim zdaniem to powód  ,że jelita swobodnie nie schodzą z lejka .Na tubach sa też zakładki gdzie są łączone poszczególne odcinki jelit i w tych miejscach jest podwójne jelito.

 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Włodzimierz napisał(a):

Czy osłonki białkowe namoczone i nie zużyte można zużyć w późniejszym terminie

Jak je wysuszysz możesz użyć ponownie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.10.2023 o 19:21, EAnna napisał(a):

 

Wymoczyłam je kilkakrotnie zmieniając wode ok. 2h.

Jelita na tubach należy dokładnie opłukać z soli
 w ciepłej wodzie o temperaturze około 30 – 35 stopni i wymoczyć  przez około 60 minut. 
Po 60 minutach wodę należy wymienić i moczyć tuby z jelitami przez minimum 1,5  do 12 godzin. Zakładamy tuby niebieskim w stronę lejka.Należy również zwrócić uwagę na kaliber jelit względem posiadanego lejka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.