Skocz do zawartości

Termometr do wędzarni


Anka Dymna

Rekomendowane odpowiedzi

Witek jest cały temat o termometrach i chyba tylko paweljack-owi działa poprawnie bimetalowy.

Nawiasem mówiąc na 3 szpilkowe mój jeden też jak pobrał wodę to do dzisiaj nie oddał (nigdy nie był zanurzony - para go załatwiła)

 

 

Po pierwsze w naszym hobby prawie się wrzenia wody nie używa, więc po co kalibrować termometr na 100? parzysz wędliny w 75 st. to kalibrujesz na 75 i w tej okolicy termometr jest dokładny.

 

 

Czy ja dobrze zrozumiałem że jak: pekluję, wędzę,parzę wędzonki, destyluję sklepową wódkę, przygotowuję grilla, parzę herbatę to powinienem zakupić 6 termometrów?

Tak myśląc, to potrzebujemy 5 termometrów do wysmażenia 5 steków o różnym stopniu wysmażenia czy osobne termometry do polędwicy,szynki czy boczku.

No to ja już wolę jeden w miarę dobry elektroniczny.

Jak masz jeden to Twój problem, mam trzy wędzarki, na działce, to mam mieć jeden termometr i jeździć z jednym? Nie bądź śmieszny. Parzę w dwóch garnkach to mam mieć jeden do wszystkiego? Jprd. To dopiero bez sensu.

 

A jeśli chodzi o dokładność spirytusowego to zdaje się 3st. C

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Jak masz jeden to Twój problem, mam trzy wędzarki, na działce, to mam mieć jeden termometr i jeździć z jednym? Nie bądź śmieszny. Parzę w dwóch garnkach to mam mieć jeden do wszystkiego? Jprd. To dopiero bez sensu.

Skoro się chwalimy to tak na szybko naliczyłem chyba z 15 (z czego połową już dawno powinna być w śmieciach) Ale nie o tym była rozmowa.

Napisałeś że do naszego hobby powinien być termometr skalowany na 75'C

 

 

Po pierwsze w naszym hobby prawie się wrzenia wody nie używa, więc po co kalibrować termometr na 100? parzysz wędliny w 75 st. to kalibrujesz na 75 i w tej okolicy termometr jest dokładny.

No to ja pytam kto tutaj na forum (oprócz Ciebie oczywiście) ma:

Termometr skalowany na -25'C aby sprawdzić czy mięso jest dobrze zmrożone

Termometr skalowany na 0'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do rozmrażania

Termometr skalowany na +6'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do peklowania

Termometr skalowany na +40'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do osuszania

Termometr skalowany na +55'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do wędzenia

Termometr skalowany na +75'C - 85'C aby sprawdzić czy wędzonki mają odpowiednią temp. parzenia (wody) Ok. ten można jeszcze wykorzystać do sprawdzenia boczku.

Termometr skalowany na +60'C aby sprawdzić czy polędwica jest ok

Termometr skalowany na +68'C aby sprawdzić czy szynka jest ok

Termometr skalowany na +72'C aby sprawdzić czy baleron/drób jest ok

 

To na szczęście "tylko" 9 termometrów, ale to tylko jedno hobby z jedną wędzarnią i jednym garnkiem (dochodzi jeszcze termometr do podpiekania w 90'C) :facepalm: 

 

Paweljack w tej rozmowie nie chodzi o to kto ile ma termometrów tylko o bzdury które wypisujesz na temat kalibrowania.

 

Wystarczy jeden przyzwoicie skalibrowany termometr do tego wszystkiego co napisałem wyżej i jeszcze można go będzie wykorzystać do wielu innych zastosowań.

Co nie jest jednoznaczne z wygodą posiadania tylko jedn termometr.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to ja pytam kto tutaj na forum (oprócz Ciebie oczywiście) ma:

Termometr skalowany na -25'C aby sprawdzić czy mięso jest dobrze zmrożone

Termometr skalowany na 0'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do rozmrażania

Termometr skalowany na +6'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do peklowania

Termometr skalowany na +40'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do osuszania

Termometr skalowany na +55'C aby sprawdzić czy mięso ma dobre warunki do wędzenia

Termometr skalowany na +75'C - 85'C aby sprawdzić czy wędzonki mają odpowiednią temp. parzenia (wody) Ok. ten można jeszcze wykorzystać do sprawdzenia boczku.

Termometr skalowany na +60'C aby sprawdzić czy polędwica jest ok

Termometr skalowany na +68'C aby sprawdzić czy szynka jest ok

Termometr skalowany na +72'C aby sprawdzić czy baleron/drób jest ok

 

To na szczęście "tylko" 9 termometrów, ale to tylko jedno hobby z jedną wędzarnią i jednym garnkiem (dochodzi jeszcze termometr do podpiekania w 90'C) :facepalm: 

 

.

Po raz kolejny udowadniasz, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem i w kolejnym temacie bijesz pianę. A z takimi argumentami j.w. trudno nawet dyskutować.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A z takimi argumentami j.w. trudno nawet dyskutować.

Starałem się spłaszczyć rozmowę byś zrozumiał jakie głupoty wypisujesz. Ale widzę że i tego nie zrozumiałeś, więc przyznaję Ci rację - szkoda bić pianę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

 

mam termometr Borniaka do wędzarni, ale w kółko psują się w nim sondy. Podobno od wilgoci, a jedyna wilgoć, jaka jest, to ta z wędzarni. Chyba te sondy są zbyt czułe na jakąkolwiek wilgoć.

 

Szukałem czegoś innego i znalazłem takie termometry:

https://www.aze.com.pl/pl/p/Termometr-do-zywnosci-z-4-sondami-ThermoPro-TP-25-Bluetooth/2712?gclid=Cj0KCQjwg_iTBhDrARIsAD3Ib5hVCxTVnlTl2CUIDw03Os82fr6FSp7VXNt0sSPlfmI2ESRFwc0Fbt4aAndoEALw_wcB

 

https://www.aze.com.pl/pl/p/Termometr-do-zywnosci-z-4-sondami-ThermoPro-TP-27C/2713

 

Powiedzcie mi, czy ktoś ich używa, czy są godne polecenia ?

Czy sondy  tych termometrach są wodoodporne, albo odporne na wilgoć ?

 

Może polecicie coś innego ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy sondy tych termometrach są wodoodporne, albo odporne na wilgoć ?

Na 99% nie (choć mogę się mylić)

Problem jest w tych przewodach z oplotem. Tamtędy najczęściej dostaje się wilgoć a nierealne jest ich uszczelnienie.

Zajechałem już kilka tego typu termometrów (nie konkretnie tej marki) i wszędzie gdzie był ten oplot to długo nie wytrzymywały.

 

Na dzień dzisiejszy z czystym sumieniem mogę polecić dwa typy:

https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-z-sonda-polski-dt-34-kera-7206500112

https://www.empik.com/termometr-meater-meater-meater,p1266776263,dom-i-ogrod-p

 

Wstawione linki przypadkowe/poglądowe.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie zależy Ci na bezprzewodowym to w ciemno bierz DT-34. Ja kupiłem chyba z 3m przewodem i jest wygodniejszy w użyciu (przynajmniej dla mnie).

Używam go do wędzenia, parzenia, wkładam w piekarnik, do lodówki itp

I nic się nie dzieje.

Oczywiście staram się aby sonda nie była w wodzie. Bo wodoszczelności na 50m nie sprawdzałem :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bossky, dziękuję za podpowiedź. Faktycznie,  wygrzałem przewody w piekarniku i na razie wróciło do normy, ale obawiam się, że przy kolejnym wędzeniu znowu będzie problem.

Ostatnio wytrzymały w wędzarni 3 godziny i zaczęły wariować.

Sprawdzę w sobotę, ile wytrzymają po wygrzewaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Miałem takie dwa i nie wytrzymały kilku miesięcy. Z dokładnością bywało różnie z jakością jeszcze gorzej.

Szkoda kasy. Zwłaszcza że masz DT-34

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jak masz płytę indukcyjną to już w ogóle tego nie użyjesz bo będzie Ci skakała temperatura.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

https://allegro.pl/oferta/termometr-bezprzewodowy-wedzarnia-thermopro-tp-07-13341410487?offerId=13341410487&inventoryUnitId=wcs9mMmfy50kDubfAemQJw&adGroupId=OGNlZTYyNDUtYzQ2Ni00M2FiLTkyMDctMzI3ODEzMDNlMWRiAA&campaignId=ZTkxMDUyNWMtNjZkOS00N2Y4LTg5ZWQtNGI0YzE4N2M1NmVkAA&sig=7e0dcde18deea6fa1e35f029846be0c3&utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=ads&gclid=Cj0KCQiA3uGqBhDdARIsAFeJ5r2EUPwPQLW3I4bcVOdrN-M7zRdTOP3U8iFZbuT6H46ZD0vxoNnVml0aAqTWEALw_wcB

 

Mam coś takiego kupionego na aliexpress i nadajnik ma dokładność 0,1 stopień, porównując z DT to różnica wynosi +0,4.  Jak nie znajdę to będę musiał kupić cały zestaw nadajnik plus odbiornik, bo jak dopiekalem kielbasy w piekarniku to nie miałem czym mierzyć temperatury w wedzarni. 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O, ten już podobno lepszy (nie miałem, ale gdzieś tu na forum ludzie pisali)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Używał bym go do podpiekanie kiełbas w piekarniku, więc wolę mieć taki dokładniejszy 

Chyba, że faktycznie przesadzam z tą dokładnością.... :D

Odniśnie  termometru thermopro to używam go od ponad roku, zasieg jest bardzo dobry około 60m , sygnał dochodzi przez dwie ściany nośne, nie wiesza się. Polecam, nie trzeba stać przy wedzarni. 

Edytowane przez wkladzik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

24 minuty temu, wkladzik napisał(a):

Używał bym go do podpiekanie kiełbas w piekarniku,

 

24 minuty temu, wkladzik napisał(a):

Chyba, że faktycznie przesadzam z tą dokładnością.

Jeśli rzeczywiście tylko do kiełbasy/wyrobów to daruj sobie te przecinki.👍

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W thermo uważaj tylko aby nie zamoczyć końcówki sondy, bo przez ten oplot nie jest wodoodporny.

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.