Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędliny Dojrzewajace


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#21 StefanS

StefanS

    Weteran

  • **VIP**
  • 1102 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 23 sty 2019 - 21:36

Moja Ligawa 6 miesięczna
tzn ? 6 miesiecy w dojrzewalni czy 6 miesiecy ogolem z - np. zapakowana w vaccum?  

i tez troche zamieszania bo - to samo zdjecie ponad miesiac temu

 

Breasola 16.05.18 odkopana dzisiaj
attachicon.gif IMG_20181219_213918.jpg



#22 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 23 sty 2019 - 21:40

:clap: :clap: :clap:



#23 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 23 sty 2019 - 22:21

3 tyg peklowana ,5 wisiała ,2 w próżni źle policzyłem poprostu wrzuciłem fotkę do innego tematu i tu ja przenieśli dla tego zdublowane
[Dodano: 23 sty 2019 - 21:21]
Ale to już przeszłość tydzień temu została skonsumowana

#24 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 18 lut 2019 - 16:19

 

Moja Ligawa 6 miesięczna


Ładna bestyjka :thumbsup: , a gdzie kolego można się coś więcej dowiedzieć?

 

 

Na zlocie w Zakopanem


Użytkownik EAnna edytował ten post 18 lut 2019 - 18:25


#25 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 27 lut 2019 - 07:52

Data powieszenia 19.01.2019, data końcowa 26.02.2019
Chorizo na bakteriach sbl-48 zaszczepione pleśnią pencilium utrata wagi 42%
Temp dojrzewania 12-13C wilgotność 81%

Załączony plik  received_348107485916437.jpeg   91,25 KB   9 Ilość pobrań

Użytkownik wisniahell edytował ten post 27 lut 2019 - 09:17


#26 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 25 sie 2019 - 19:51

Kilku miesięczne wędliny długo dojrzewające na zlocie Napoleonów 2019
Załączony plik  IMG_20190825_204715.jpg   51,77 KB   5 Ilość pobrań

#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29869 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 25 sie 2019 - 19:54

Kilku miesięczne wędliny długo dojrzewające na zlocie Napoleonów 2019

… robiły wielką furorę. Pochwałom nie było końca.



#28 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 25 sie 2019 - 20:04

Kilku miesięczne wędliny długo dojrzewające na zlocie Napoleonów 2019

Pierwszy raz w życiu jadłem takie cuda domowej roboty :clap: :thumbsup: :D :D



#29 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10161 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 sie 2019 - 21:49

Pierwszy raz w życiu jadłem takie cuda domowej roboty

Wędliny naprawdę znakomite.

 Brałam udział w tzw. degustacji roboczej, gdzie nie było artystycznego półmiska oraz "zmiłuj się".

Jednak wędliny z Helu wyszły obronną ręką. Nie może być inaczej, jak są robione mistrzowską ręką, z pełnym zrozumieniem procesów zachodzących w czasie dojrzewania.

Kilku kolegów z forum robi takie wędliny od pewnego czasu, więc Zbójaszku, jeżeli cenisz nade wszystko aromaty - to dołącz do ich grona  :thumbsup:  :)



#30 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • **VIP**
  • 2986 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 25 sie 2019 - 22:05

Zbójaszku dałączenie niestety trzeba zacząć od inwestycji w komorę i to jest ten ból i bariera wejścia. Jak masz komorę to spokojnie dasz radę. Można bez komory ale to rzezbienie.

#31 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 26 sie 2019 - 05:30

więc Zbójaszku, jeżeli cenisz nade wszystko aromaty - to dołącz do ich grona

 

Bardzo chętnie bym to zrobił, ale nie mam gdzie postawić witryny.

Mieszkanie duże, ale nie bardzo ustawne. Mam w domu dużą lodówkę tzw. domową i na potrzeby mojego hobby mam zamrażarkę i dużą chłodziarkę i brakuje miejsca na witrynę. Może kiedyś się coś zmieni. Koszt to nie są wielkie pieniądze,  jest do przejścia, Tomek mówił, że chłodziarka z pozostałymi urządzeniami wyniosło go 1500 PLN :D

 

Zbójaszku dałączenie niestety trzeba zacząć od inwestycji w komorę i to jest ten ból i bariera wejścia

 

Koszt to nie są wielkie pieniądze,  jest do przejścia, Tomek mówił, że chłodziarka z pozostałymi urządzeniami wyniosło go 1500 PLN



#32 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 18:24

Po 9 miesiącach następna Coppa na krajalnice
Załączony plik  IMG_20190903_185745.jpg   130,06 KB   12 Ilość pobrań

#33 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1649 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 wrz 2019 - 18:30

Zasmaczyście  :D



#34 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29869 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 03 wrz 2019 - 18:33

Po 9 miesiącach następna Coppa na krajalnice

jaja sobie robisz? :D To co ty będziesz robił za 2 lata? :D



#35 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 18:41

Właśnie się zastanawiam też co już mi Seba coś wymyśli 😁

#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 18:49

Po 9 miesiącach następna Coppa na krajalnice
attachicon.gif IMG_20190903_185745.jpg

Jaka strata.?

#37 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 18:54

Po 9 miesiącach następna Coppa na krajalnice
attachicon.gif IMG_20190903_185745.jpg

Jaka strata.?
38%

#38 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 19:41

A w jakich warunkach.?9 miesięcy wisiała w dojrzewalni.?

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 wrz 2019 - 19:41


#39 wisniahell

wisniahell

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 19:59

6 miesięcy dojrzewalnia ,3 miesiące próżnia

#40 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 03 wrz 2019 - 20:14

No teraz się zgadza. :D  :thumbsup:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 03 wrz 2019 - 20:16





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych