Skocz do zawartości

BORNIAK - zakup/problemy/pytania.


Rekomendowane odpowiedzi

jaką grzałkę masz w Borniaku 500W czy 700W i jaką temperaturę uzyskałeś

W instrukcji mam napisane ze to grzałka 500 W. Udało mi się uzyskać 65 stopni. Wędzarnia stała w pomieszczeniu gdzie było ok 3 stopnie na plusie. Generalnie z temperaturą w Borniaku to katastrofa. Przede wszystkim ciężko uzyskać wyższą. Mnie sie w każdym razie nie udało. Po drugie utrzymać tą temperaturę to już jest kosmos. Muszę wykombinować jakiś regulator temp bo to co jest w tym Borniaku moim to porażka. Jeżeli chcielibyśmy korzystać z regulatora fabrycznego to w moim przypadku temp waha się miedzy 35 a 65 stopni przy ustawieniu pokrętła na 40 stopni. Śmiech na sali. Poza tym termometr zainstalowany na drzwiach to kolejna porażka. Pokazuje o 20 stopni mniej niż faktycznie jest. Jeżeli weźmiemy pod uwagę dziesiątki pozytywnych opinii o Borniaku i na naszym forum i na stronie producenta to coś jest nie halo. Borniak, Borniak , Borniak. 1850 zł zapłaciłem za urządzenie, do którego żeby działało poprawnie czyli tak jak producent to opisuje muszę dorobić 1. termometr, 2. regulator temp, 3. grzałkę. Masakra Panie Borniak, masakra!!!

 

Poinformowałem już producenta o tym jakie mam problemy z ta wedzarnia ale poki co usłyszalem tylko szereg rad, które i tak nic nie dają.

 

Aha co najważniejsze. Jak włożę do Borniaka powiedzmy z 12 polędwic to żeby uzyskać temp w środku na poziomie 45-50 stopni musiałem czekać dobrą godzinę. Potem już włączając i wyłączając grzałkę tą temp utrzymywałem.

 

Jeżeli ktoś będzie chciał mi zarzucić, że nie powinienem krytykować na forum tego cudownego urządzenia to przypominam - kupiłem za 1850 zł pełnowartościowe urządzenie !!!! A w zwiazku z tym, że przejechalo to całą Polskę od producenta do mnie to żeby cokolwiek wymieniać i odsylac do producenta to będę mial kupę roboty.

 

Biore pod uwage to, że tylko mój Borniak jest taki felerny i u innych działa dobrze nie mniej TEN TOWAR WYSZEDŁ Z FABRYKI BEZ JAKIEJKOLWIEK KONTROLI JAKOŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!

 

uffff - wygadałem się :) Zaraz mi lepiej :)

 

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 20:27 ]

Odradzam parzenie .Nawet nie ma co próbować. Wędzić i obserwować w dymie ciepłym .

Mimo wszystko zaryzykowałem i sprzarzyłem moje polędwicę dokładnie tak jak podpowiadał Bagno i prosze uwierzyć - polędwice wyszły superowo. Dziekuję Andrzeju :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli weźmiemy pod uwagę dziesiątki pozytywnych opinii o Borniaku i na naszym forum i na stronie producenta to coś jest nie halo.

Moim zdaniem ewidentnie masz jakiś felerny egzemplarz. Reklamacja i po sprawie :)

"Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam małego borniaka od prawie roku. Bez problemu uzyskiwałem temperatury na poziomie 85 st i więcej, nawet w zimie. Fakt, temperatura dość skacze, ale takie są uroki termostatu z kapilarą, bezwładność na poziomie 15-20 st. to normalka. Termometru zawsze używałem elektronicznego. Weź jednak pod uwagę że temperatura średnia jest mniej więcej stała. Ten sam problem miałem w nowej komorze przy tym samym termostacie, po prostu nie jest to doskonałe urządzenie. Uważam jednak że takie skoki temperatury nie wpływają negatywnie na proces wędzenia, a wyroby są powtarzalne i chyba o to chodzi. Ale jeżeli nie możesz go rozbujać powyżej 65 to chyba problem z grzałką.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj Koszu.

 

W sobote odbylo sie pierwsze wedzenie w wedzarni Borniak 150. U mnie w instrukcji takze grzalka

500 W - zbyt slaba na tego duzego , tak mysle.Temp. po ok. 1h grzania 40°C - przy zamknietym kominie idzie lepiej,termometr z sada wpuszczony przez komin do srodka wedzarni (term. w drzwiach b.niedokladny).Termostat ustawiony na 40°C , temp. w wedzarni 57°C - wyl. 45°C zal.

zbyt duze skoki , o pieczeniu wedlin to juz mowy nie ma .Temp. uzyskana po 1h na pelnych obrotach(tzn. zaczynajac od ponownego zal. termostatu 45°C) to 74°C przy 7°C zewn. Czekaja mnie male przerobki , i moze jakis tel. do firmy Borniak , moze grzalke zamienia na mocniejsza . Dodam ze wedzarnia zanim dotarla do mnie przebyla prawie 2000 km:). Wedlinki udane wiec i ja zadowolony , poprawie i zobacze.Generator dymu spisal sie dobrze tzn. b.dobrze.

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Wto 15 Lut, 2011 22:26 ]

uroki termostatu z kapilarą, bezwładność na poziomie 15-20 st. to normalka

Też mam termostat z kapilarą i utrzymuje temperaturę w komorze +/- 3 (trzy) stopnie. Komora 41x32x90 cm.
Tzn. to Borniak 70 ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krystaler jeżeli producent by podał ze urządzenie dziala jak działa bez najmniejszego problemu kupiłbym to urządzenie za 1850 i je sobie przerobił. Ale ta wędzarnia po prostu miala działac !!!!!! Nic wiecej nie wymagam :)

 

Oczywiście będę się kontaktował z producentem ale co to da to nie wiem. Zobaczymy.

 

Aha dymogenerator u mnie tez za pierwszym razem działał jak złoto. Od drugiego wędzenia cos mi tam zaczęło rzęzić. Nadal dymi, nadal działa ale ten dźwięk nic dobrego nie wróży.

 

Z tego co wiem to jest więcej osób, które maja podobne problemy z Borniakiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krystaler jeżeli producent by podał ze urządzenie dziala jak działa bez najmniejszego problemu kupiłbym to urządzenie za 1850 i je sobie przerobił. Ale ta wędzarnia po prostu miala działac !!!!!! Nic wiecej nie wymagam :)

 

Oczywiście będę się kontaktował z producentem ale co to da to nie wiem. Zobaczymy.

 

Aha dymogenerator u mnie tez za pierwszym razem działał jak złoto. Od drugiego wędzenia cos mi tam zaczęło rzęzić. Nadal dymi, nadal działa ale ten dźwięk nic dobrego nie wróży.

 

Z tego co wiem to jest więcej osób, które maja podobne problemy z Borniakiem.

Mysle ze problemy wystepuja tylko z duzym UW-150 , bo grzalka za slaba

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aha dymogenerator u mnie tez za pierwszym razem działał jak złoto. Od drugiego wędzenia cos mi tam zaczęło rzęzić. Nadal dymi, nadal działa ale ten dźwięk nic dobrego nie wróży.

A czyściłeś sprężynę po wędzeniu .... ? bo to może być objaw zabrudzenia sprężyny spiekiem ..... albo stosowania zbyt grubych zrębków ....

 

czy rozmawiałeś z producentem, czy jest szansa na zmianę grzałki na 700W w ramach np. akcji serwisowej?

Jeśli wędzarnia stoi na zewnątrz to myślę że i taka nie wystarczy przy niskich temperaturach zewnętrznych .... :(

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

teoretycznie, jeżeli wypełnienie izolacyjne jest skuteczne, jak pisze i mówi producent(kontakt telefoniczny), oraz z moich doświadczeń z moją własną wędzarka(nie borniak) - moc grzałki powinna wystarczyć.

 

W zasadzie, najprościej załączyć grzałkę na stałe i sprawdzić temperaturę (porada dla znających trochę instalacje elektryczne)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z opisu Wedzarki Borniaka 150 wynika ze cyt.

W komorze głównej zainstalowana jest grzałka 700W sterowana termostatem, umożliwiająca regulację temperatury w zakresie 30-120oC.

http://www.borniak.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=40&Itemid=51&lang=pl

 

Wiec musisz sie z tym zglosic do producenta przeciez jest gwarancja.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W komorze głównej zainstalowana jest grzałka 700W sterowana termostatem, umożliwiająca regulację temperatury w zakresie 30-120oC.

I umożliwi jak będzie +30 ..... ;) ale nie jak będzie -10st C .... tu nie ma mowy o "niezgodności z umową" czy niesprawności .... więc o gwarancyjnej naprawie czy wymianie też nie .... :( .... a fizyki się nie przeskoczy niestety :( a szkoda ....

Poza tym ze zdania czysto literalnie wynika że to zakres pracy termostatu a nie temperatury w komorze .....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a ile to ma kosztować?

 

ja to chyba kupię do swojej nownobudowanej taki:

 

http://thermoplus.pl/katalog/sterowniki-chlodnicze/sterowniki-chlodnicze/es10-1.html

Urodziłem się zmęczony,

Żyję, by odpocząć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem, czego się obawiacie pisząc tutaj o niedróbkach Borniaka? Przeciez te tematy sa potrzebne zarówno nam, odbiorcom urządzenia, jak i producentowi, który wprowadził już sporo poprawek własnie dzięki Wami Waszym postom. Nowi nabywcy będa kupowali coraz bardzie niezawodne urządzenia.

Co do wędzenia: na ostatnim kursie SDM robiliśmy w tym urządzeniu m.in. polędwicę łososiową. Wszystko wyszło rewelka.

Ale trzeba, jak juz ktoś pisał, bardzo uważać na czystość sprężyny podającej zrębki oraz stan samych zrębek. Nie mozna ich zostawiać w urządzeniu, gdyż na skutek wilgoci zbijają się w twardą masę, która potrafi uszkodzic podajnik.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przedstawianie swoich punktów widzenia, na pewno nie bedzie przestepstwem, o ile nie narusza podstawowych zasad kultury. Nad tym jednak będziemy czuwać. :grin:
  • Like 1

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska, nie rozumiem dlaczego ustawiłeś wygaszanie :rolleyes:

 

w dużym Borniaku grzałka powinna mieć moc co najmniej 2,5 KW

Borniak jest dobrze izolowany, więc 700W w zupełności wystarczy

cały problem leży chyba w tym, że pierwsze wersje dużego Borniaka miały grzałkę 500W, które była za słaba i przy temperaturze zewnętrznej w okolicach 0 st. C maksymalna temperatura wewnątrz to 60-65 st. - zastosowanie większej grzałki rozwiązuje ten problem.

 

dla mnie żenadą jest aby nie zrobić na gotowo w wędzarni polędwicy ,

którą trzeba parzyć,nie wspomnę o boczkach pieczonych....

Marku, a kto powiedział, że nie można zrobić pieczonego boczku :rolleyes: Grzałka 700W umożliwia osiągnięcie temperatury ponad 100 st C i to przy ujemnych temperaturach na zewnątrz, więc w czym problem?

 

Byłem na zlocie widziałem wędzenie w Borniaku,osuszanie za pomocą suszarki

do włosów...coś nie tak z tym jest.

Nie byłem na zlocie ;) ale zgodzę się, że coś z tym jest nie tak. Tyle, że jakoś w codziennym użytkowaniu niczego za pomocą suszarki nie trzeba ręcznie osuszać :rolleyes: Może na zlocie czynnikiem kluczowym był czas?

Z własnego doświadczenia napiszę, że po załączeniu wędzarni wygrzewam ją jakieś 15 minut, po tym czasie wkładam wędliny i osuszam ok. 45 minut , a następnie załączam dymogenerator i wędzę. W trakcie osuszania mam maksymalnie otwarty szyber w kominie i wtedy przepływ powietrza pomiędzy otworem wentylacyjnym na dole a kominem jest w zupełności wystarczający.

 

p.s.większość,którzy wędzą nie przyznają się że wędliny wychodzą im kwaśne,lub

gorzkie na zewn.stronie wędlin

Sorry, ale taki poziom argumentacji absolutnie mnie nie przekonuje. Rozumiem, że sam nie masz Borniaka ale wiesz lepiej od uzytkowników go posiadających, że wychodzą im kwaśne wędliny :rolleyes:

"Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marek z Bielska napisał

Byłem na zlocie widziałem wędzenie w Borniaku,osuszanie za pomocą suszarki

do włosów...coś nie tak z tym jest.

Marku sam masz w wędzarce wiatraczek i domyślam się, że nie dla ozdoby :grin:

 

Może na zlocie czynnikiem kluczowym był czas?

I o to właśnie chodziło.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn. to Borniak 70

Nie, własnego wykonania. W sumie to kompilacja wielu wzorów z netu, ale głównie na wzór wędzarki "Grzegorza". Moim zdaniem "Borniak" ma za słabą grzałkę i niewłaściwie dobrany punkt pomiaru temperatury. Ale ja nie widziałem "Borniaka" w naturze, toteż trudno mi cokolwiek jednoznacznie wyrokować.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nawiazując do przedmówców powiem tak 700W to za mało do dużego Borniaka ta izolacja wcale nie jest taka super .... jasne że to dużo lepiej niż goła blacha ale biorąc pod uwagę parametry termoizolacyjne drewna i pianki porównałbym to do komory z deski podłogówki .... zakładając że wędzarnia stoi w piwnicy czy garażu gdzie temperatury oscylują w granicy 10st C wszystko bedzie OK z podpiekaniem włącznie na zewnątrz przy temperaturach ujemnych nie da rady Grzałka powinna być rzędu 2000W za te pieniądze to jednak sterowanie elektroniczne z czujnikiem NTC a nie mechaniczny termostat.

Problem z osuszaniem można rozwiązać dokładając wentylatorek wymuszający cyrkulację powietrza są ciekawe niedrogie sterowniki np dwu-obwodowe gdzie niezależnie można sterować obciążeniem rezystancyjnym (grzałka) i indukcyjnym (silniki) .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie.

 

Jestem po rozmowie z producentem. Trzeba przyznać że kontakt jest bardzo fajny. Gość zasugerował mi,żebym przeprowadził jeszcze jeden jeden test. Mianowicie próba rozgrzania tej wędzarni kiedy jest pusta. Powinienem uzyskać temp 120 stopni a termoregulator powinien działać w zakresie temp +/- 5 stopni. Dzisiaj to sprawdzę.

 

Co do generatora dymu i jego dziwnych, nasilających sie dźwięków to jak już dojdziemy do tego gdzie jest problem z temp i będzie mi wysyłał części zamienne to wtedy dorzuci też ten silniczek i będzie ok.

 

Na bank nie chce tej wędzarni się pozbyć. Chcę ją dopracować i wydaje mi się po rozmowie z producentem, że będę w stanie to zrobić i nie popłynąć na tym finansowo. Zobaczymy :)

 

Aha co najważniejsze - okazało się, że mam grzałkę 700W zainstalowaną. Z tej dyskusji wynika, że 700 powinna mi już dopiec wędzonki a w moim przypadku mogę o tym pomarzyć tylko. Więc mam nadzieje, że po prostu grzałka jest felerna i po wymianie wszystko już będzie cudownie działać.

 

Co do regulacji temp.

Do Borniaka wkładam sondę z elektronicznego termometru. Umieszczam ją mniej więcej w połowie wędzonek tak by oczywiście nie dotykała mięsa. Zakładam, że chcę wędzić w temp 56 stopni więc robię tak:

Grzałka jest włączona do uzyskania na termometrze 57 stopni.

Jak tylko tą temp osiągnie to grzałkę wyłączam. Temp podnosi się jeszcze do 58 stopni (bezwładność) po czym zaczyna spadać. I jak spadnie do 56 stopni to ponownie grzałkę załączam. Temp spada jeszcze o jeden stopień do 55 po czym zaczyna wzrastać.

 

I tak w kolo macieju :) Uzyskuje przez to temp w sztywnych ramach 55-58 stopni :) Dla mnie bomba.

Jeżeli kupię to urządzenie:

http://jabel.com.pl/files/instrukcje/J-120.pdf

to wędzarnia w końcu stanie się bezobsługowa :)

 

Koszt tego regulatora to ok 200 zł.

 

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na zewnątrz przy temperaturach ujemnych nie da rady

roger, temperatura na zewnątrz: -5st C, w środku po 15 minutach doszła do 100st C (pewnie gdyby poczekać to byłaby wyższa)... hmm, to jaka wg. Ciebie powinna być, by można było podpiekać? ;)

Co do wentylatorka to nawet początkowo myślałem nad tym, by w czasie osuszania w miejsce dymogeneratora wkładać jakiś tani wentylator kanałowy. W praktyce okazało się, że nie ma takiej potrzeby.

 

Ps. żeby nie było, że nie widzę wad Borniaka ;) , to dla mnie podstawową wadą (poza ceną ;)) są ostre krawędzie niektórych elementów (boczne wsporniki, taca stanowiąca osłonę na grzałkę). Wykonanie/obróbka tych elementów mogłaby być zdecydowanie lepsza.

"Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ten co ja przedstawiłęm o połowę tańszy i dokładniejszy jak wynika z opisu

a za dodatkowe 35 zyla hermetyczna obudowa

 

http://thermoplus.pl/katalog/sterowniki-chlodnicze/sterowniki-chlodnicze/es10-1.html

oraz co najważniejsze bardziej funkcjonalny

 

pozdrawiam

Źle czyni , Kto nic nie czyni
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.