HUNTER Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 17 Lutego 2011 a może taka grzałka? http://allegro.pl/grzalka-termoobiegu-piekarnika-amica-2000w-i1444428440.html to na pewno by rozwiązało problem a w komplecie z tym regulatorem z thermoplusa i jest super jeśli można poproszę zdjęcia elementów grzejnych Borniaka wraz ze skalą porównawczą [ Dodano: Czw 17 Lut, 2011 08:26 ] witam ja prawdopodobnie zastosuje ten oto sterownik temp. w moim zadymiaczu UW 150 - dwie sady pomiarowe. http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/sc20.html mam pytanie dotyczace grzalki , a mianowicie czy istnieje oryginalna grzalka 1500 - 2000 W pasujaca do Borniaka UW 150 , albo kombinacje ? za propozycje i odpowiedzi dzieki.a możesz mi powiedzieć po co w wędzarni pomiar różnicowy przy założeniu że komora wędzarnicza ma poj. 150l a nie lepiej kupić najtańszy model i ew zabezpieczyć układ dodatkowym stycznikiem? Cytuj Urodziłem się zmęczony,Żyję, by odpocząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Lutego 2011 Praca w trybie 2-czujnikowym jest o tyle precyzyjniejsza że umieszczając je w najcieplejszym i najzimniejszym miejscu wędzarni ustawiasz progi załączenia na podstawie średniej mierzonej temperatury ..... lub delty temperatur na czujnikach .... więc dokładnie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 17 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 17 Lutego 2011 Właśnie rozmawialem z kolegą "Borniakiem". Pan Dawid obiecał, że zajrzy tutaj i ustosunkuje się do tych naszych uwag. I super Pozdrawiam [ Dodano: Czw 17 Lut, 2011 16:20 ] A tak wygląda zespół zadymiarsko - grzewczy Borniaka 150 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krystaler Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 17 Lutego 2011 Praca w trybie 2-czujnikowym jest o tyle precyzyjniejsza że umieszczając je w najcieplejszym i najzimniejszym miejscu wędzarni ustawiasz progi załączenia na podstawie średniej mierzonej temperatury ..... lub delty temperatur na czujnikach .... więc dokładnie wlasnie o srednia temp. mi chodzilo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 17 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Lutego 2011 wlasnie o srednia temp. mi chodzilo Tylko że to w żadnym stopniu nie zmieni rozkładu temperatur w środku .... to mozesz zmienić usytuowaniem grzałki tak naprawdę im większa powierzchnia pod spodem jest grzana tym lepszy rozkład i bardziej stabilna termicznie komora ..... PS A w Borniaku już sama zmiana mocowania grzałki powinna sporo poprawić sytuację ....tą grzałeczkę należałoby "położyć" ...... w kierunku środka komory .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 18 Lutego 2011 Witam. Kupiłem dzisiaj grzałkę - 1500W z jakiegoś piekarnika. Kształt klepsydry. Idealnie pasuje poziomo d mojego borniaka. Po pracy będę się bawił z zamocowaniem tej grzałki. Zrobię zdjęcia i wkleje je tutaj. Chcę ją zamontować nad generatorem dymu ale w taki sposob, że dym unosząc się do góry nie będzie przez tą grzałkę przechodził. W zwiazku z tym muszę o jeden poziom podnieśc blachę perforowaną zabezpieczającą zespoł dymowo grzewczy. Tak na pierwszy rzut oka to powinno to zadziałać skoro grzałka grzac będzie nie tylko przy tylnej ściance tak jak do tej pory ale przy wsyztskich ścianach i trochę w środku. Zobaczymy. Koszt - 44 zł - Panie Borniak :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 18 Lutego 2011 TA WEDZARNIA NADAJE SIE DO WEDZENIA RYBEK Nie zapominajmy o serach, też dobra. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 18 Lutego 2011 No i grzałka zainstalowana bezinwazyjnie dla wedzarni. A wygląda to tak Grzałka leży na pierwszych prowadnicach od dolu natomiast deflektor połozyłem poziom wyżej. Nadal wysokość komory jest wystarczająca. A oto efekt zainstalowania mocniejszej grzałki: Od włączenia do uzyskania w komorze 50 stopni wystarczyly 4 minuty - przy oryginalnej grzałce 10 min. Do 72 stopni - 5:30 minuty, przy starej grzałce - 15 minut Do 88 stopni - 7:30, przy starej grzałce - 20 minut Do 100 stopni - 8:10 min, przy starej grzałce - 26 minut. Wszystkie te pomiary robiłem przy pustej wędzarni jednak te wyniki wydaje mi się, że mogą sugerować, że przy komorze wypełnionej uda się osiągnąć temp 90 stopni - żeby wyroby podopiekać Już jutro się o tym przekonamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 18 Lutego 2011 No i grzałka zainstalowana bezinwazyjnie dla wedzarni. połączenia elektryczne bym poprawił,dopóki nic na razie się nie stało :devil: na jakieś przewody z maszynki elektr w koralikach lub z izolacją odporną na wys.temp. z temp. jest już znacznie lepiej przy pustej wędzarni,ale jak dojdzie deflektor troszeczkę się to zmieni.tak grzałkę jeszcze zmienisz na mocniejszą w przyszłości pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 18 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 18 Lutego 2011 Koszu czym prędzej zmień te przewody łączące tak jak pisał Marek z Bielska. Absolutnie nie wolno tego tak jak jest użytkować :!: Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 18 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 18 Lutego 2011 Wiem wiem. Szukałem dzisiaj przewodów w osłonce termoodpornej - niestety nei znalazłem. Wędzarnia dzisiaj, w czasie tych testów pracowała mi ponad godzinę na pełnych obrotach. Po wystudzeniu pierwsze co to sprawdziłem te przewody i niezauważyłem kompletnie żadnej zmiany. Faktycznie koraliki ceramiczne ten problem by rozwiązały. Muszę jechac do piwnicy mojego ojca. TAm jest wsyztsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 19 Lutego 2011 Koszu Pisząc że nie wolno tego tak użytkować miałem na myśli to, że wewnątrz komory nie ma prawa znaleźć się nawet kawałeczek przewodu pod napięciem. Nie wiem jakim sposobem, ale te konektorki muszą być poza dostępem dymu i osłonięte w sposób skutecznie uniemożliwiający porażenie. Sam korpus grzałki też powinien mieć połączenie z przewodem zerującym. Że oprócz tego izolacja ma być termoodporna to już "oczywista oczywistość". Prąd na żartach się nie zna i prowizorki nie toleruje. Udanych wyrobów życzę Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 19 Lutego 2011 Rozumiem Frapio. Będę kombinował jak to zabezpieczyć. Póki co nie było pewności czy to zadziała i czy da takie efekty jakich oczekuję. Wg niektórych 1500 W to i tak za mało na tą komorę. Wiec póki co testów ciąg dalszy. Dzisiaj od rana wędzę i tak. Po włożeniu 10 kg mięsa do wędzarni przy tej nowej grzałce w ciagu dosłownie kilku minut otrzymalem temp 45 -50 stopni. W przypadku grzałki fabrycznej na taka temperature musiałem czekać 45 minut :/ Już podczas wędzenia grzałka nowa żeby temp w komorze wahała się w granicach 55-60 stopni pracuje 1:10 min a wyłączona jest 6 min. Czyli w ciagu godziny pracy wędzarni grzałka pracuje tylko niecale 8 minut a temp mam cały czas miedzy 55-60 stopni co że tak powiem mnie bardzo zadowala. W przypadku grzałki fabrycznej - 700W w ciagu godziny grzałka pracowała 30 minut. Za dwie godziny kończę wędzenie i bedę próbował uzyskac ok 90 stopni w komorze, żeby podpiec balerony. Zobaczymy Ale wydaje mi sie że się uda . Aha - temp na zewnątrz Borniaka to 4 stopnie na plusie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 19 Lutego 2011 Kaszuczekam na wynik testu, od tego będzie zależało jaką moc grzałki założę do swojej samoróbkina razie zaplanowałem 2kW Cytuj Urodziłem się zmęczony,Żyję, by odpocząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 19 Lutego 2011 Hunterze jeszcze dzisiaj sie dowiemy Nie mniej nie wierzę w to, ze nie osiągnę temp pieczenia ta 1500 W grzałką. Ona teraz jak widać ma naprawde bardzo dużo zapasu. Ale czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Lutego 2011 moja wędzarka ma mieć też 150l pojemnościzrobiona na bazie skrzyni metalowej obitej płytą wiórową od zewnątrz dla izolacji Cytuj Urodziłem się zmęczony,Żyję, by odpocząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Lutego 2011 Jak rozumiem, to obecnie pracują obie grzałki równolegle? Stabilność temperatury masz już OK. U mnie jest podobna. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Lutego 2011 Nie. Pracuje tylko jedna grzałka. Nowa. 1500W. Jak zmniejszę trochę histerezę (teraz mam jeden stopnień a jak kupie regulator temp o którym wczesniej tu byla mowa to będzie można zmniejszyć to ok 0,8 stopnia a wtedy temp bedzie sie wahać nie wiecej jak o 3 stopnie. I wtedy będę szczęsliwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Lutego 2011 koszu a jak waha się temp w borniaku ?trzymasz wysoką bez problemu? Cytuj Urodziłem się zmęczony,Żyję, by odpocząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Lutego 2011 55-60 stopni cały czas. Ani jednego stopnia mniej anie jednego wiecej i tak od 4 godzin. Zaraz wyciagam szynki, zostawiam balerony i zaczynam dopiekac. [ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 12:56 ] Tak wygladają szynki wyciągniete z Borniaka po 4 godzinach wedzenie i BEZ PRZEKŁADANIA KIJOW. Kolor identyczny z każddej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Lutego 2011 gratuluje Koszusmacznegoja dziś tylko schabik pieczony w ziołach, a na jutro naszykowałem szynkę nadziewaną boczkiem, ale mnie jeszcze się nie równać z Wami... na razie tylko piekarnik i grillwędzarnia w budowie.... Cytuj Urodziłem się zmęczony,Żyję, by odpocząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Lutego 2011 Ale wiosną już rozpoczniesz zadymianie, tak? W Borniaku bez najmniejszych probelmów utrzymuje temp 86-91 stopni. I w tym przypadku grzałka pracuje 2 minuty i odpoczywa 3 minuty. Można z tego wnioskować, że zapas nadal jest. Przypominam - w pomieszczeniu gdzie stoi wedzarnia mam 4 stopnie a w wedzarni 6 kawałków baleronu. Na moj gust to dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Lutego 2011 Tak wygladają szynki wyciągniete z Borniaka po 4 godzinach wedzenie i BEZ PRZEKŁADANIA KIJOW. Kolor identyczny z każddej strony.witam szynki bardzo ładnie uwędzone,naprawdę super,powinieneś dostać duży rabat od producenta za swój trud wdrożenia nowych rozwiązań do gotowego już produktu. pozdrawiam :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HUNTER Opublikowano 19 Lutego 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Lutego 2011 tak na wiosnę zacznę...Koszu pomyśl teraz o tym sterowniku do którego dałem link, chyba że ten co jest działa superja policzyłem to u mnie powinno się wahać +-3 stC Cytuj Urodziłem się zmęczony,Żyję, by odpocząć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koszu Opublikowano 19 Lutego 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Lutego 2011 chyba że ten co jest działa super Hunterze drogi ja nie mam żadnego sterownika jeszcze. Po prostu jak termometr piknął ze jest 57 stopni to wyłączalem grzałkę. Temp. dochodziła do 60 stopni, potem zaczynała spadać a termometr dalej pikał. Jak temp spadla do 56 stopni term przestawał pikać i ja załączałem grzałkę. Temp spadła jeszcze do 55 stopni i w górę i tak na okrągło :) Ten termostat ktory jest w Borniaku oryginalnie to nie nadaje sie do niczego. Ja w poniedziałek zamawiam dokładnie ten polecany przez Ciebie sterownik i zamiast mnie ta grzalkę będzie to urządzenie właczało i wyłączało Ale będzie fajnie. Nie mniej nie żałuje, że się tym tyle bawiłem. Przynajmniej mam ten sprzet przetestowany. Co prawda powinien zrobić to PRODUCENT przed wystawieniem wedzarni na sprzedaż ale co zrobić. Swoją drogą to Producent miał tutaj wejsc na to forum i sie ustosunkować do naszych uwag ale widocznie nie miał czasu :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.