Skocz do zawartości

BORNIAK - zakup/problemy/pytania.


Rekomendowane odpowiedzi

a może taka grzałka?

 

http://allegro.pl/grzalka-termoobiegu-piekarnika-amica-2000w-i1444428440.html

 

to na pewno by rozwiązało problem a w komplecie z tym regulatorem z thermoplusa i jest super

 

jeśli można poproszę zdjęcia elementów grzejnych Borniaka wraz ze skalą porównawczą

 

[ Dodano: Czw 17 Lut, 2011 08:26 ]

witam

 

ja prawdopodobnie zastosuje ten oto sterownik temp. w moim zadymiaczu UW 150 - dwie sady pomiarowe.

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/regulatory-temperatury/sc20.html

 

mam pytanie dotyczace grzalki , a mianowicie czy istnieje oryginalna grzalka 1500 - 2000 W

pasujaca do Borniaka UW 150 , albo kombinacje ?

za propozycje i odpowiedzi dzieki.

a możesz mi powiedzieć po co w wędzarni pomiar różnicowy przy założeniu że komora wędzarnicza ma poj. 150l a nie lepiej kupić najtańszy model i ew zabezpieczyć układ dodatkowym stycznikiem?

Urodziłem się zmęczony,

Żyję, by odpocząć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praca w trybie 2-czujnikowym jest o tyle precyzyjniejsza że umieszczając je w najcieplejszym i najzimniejszym miejscu wędzarni ustawiasz progi załączenia na podstawie średniej mierzonej temperatury ..... ;) lub delty temperatur na czujnikach .... więc dokładnie

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praca w trybie 2-czujnikowym jest o tyle precyzyjniejsza że umieszczając je w najcieplejszym i najzimniejszym miejscu wędzarni ustawiasz progi załączenia na podstawie średniej mierzonej temperatury ..... ;) lub delty temperatur na czujnikach .... więc dokładnie

wlasnie o srednia temp. mi chodzilo

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wlasnie o srednia temp. mi chodzilo

Tylko że to w żadnym stopniu nie zmieni rozkładu temperatur w środku .... :( to mozesz zmienić usytuowaniem grzałki tak naprawdę im większa powierzchnia pod spodem jest grzana tym lepszy rozkład i bardziej stabilna termicznie komora ..... ;)

 

 

PS

A w Borniaku już sama zmiana mocowania grzałki powinna sporo poprawić sytuację ....tą grzałeczkę należałoby "położyć" ...... w kierunku środka komory ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Kupiłem dzisiaj grzałkę - 1500W z jakiegoś piekarnika. Kształt klepsydry. Idealnie pasuje poziomo d mojego borniaka. Po pracy będę się bawił z zamocowaniem tej grzałki. Zrobię zdjęcia i wkleje je tutaj. Chcę ją zamontować nad generatorem dymu ale w taki sposob, że dym unosząc się do góry nie będzie przez tą grzałkę przechodził. W zwiazku z tym muszę o jeden poziom podnieśc blachę perforowaną zabezpieczającą zespoł dymowo grzewczy. Tak na pierwszy rzut oka to powinno to zadziałać skoro grzałka grzac będzie nie tylko przy tylnej ściance tak jak do tej pory ale przy wsyztskich ścianach i trochę w środku. Zobaczymy. Koszt - 44 zł - Panie Borniak :):)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i grzałka zainstalowana bezinwazyjnie dla wedzarni.

 

A wygląda to tak

 

 

 

Grzałka leży na pierwszych prowadnicach od dolu natomiast deflektor połozyłem poziom wyżej. Nadal wysokość komory jest wystarczająca.

 

A oto efekt zainstalowania mocniejszej grzałki:

 

Od włączenia do uzyskania w komorze 50 stopni wystarczyly 4 minuty - przy oryginalnej grzałce 10 min.

Do 72 stopni - 5:30 minuty, przy starej grzałce - 15 minut

Do 88 stopni - 7:30, przy starej grzałce - 20 minut

Do 100 stopni - 8:10 min, przy starej grzałce - 26 minut.

 

Wszystkie te pomiary robiłem przy pustej wędzarni jednak te wyniki wydaje mi się, że mogą sugerować, że przy komorze wypełnionej uda się osiągnąć temp 90 stopni - żeby wyroby podopiekać :)

 

Już jutro się o tym przekonamy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i grzałka zainstalowana bezinwazyjnie dla wedzarni.

połączenia elektryczne bym poprawił,dopóki nic na razie się nie stało :devil: na jakieś

przewody z maszynki elektr w koralikach lub z izolacją odporną na wys.temp.

 

z temp. jest już znacznie lepiej przy pustej wędzarni,ale jak dojdzie deflektor

troszeczkę się to zmieni.tak grzałkę jeszcze zmienisz na mocniejszą w przyszłości

 

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiem wiem. Szukałem dzisiaj przewodów w osłonce termoodpornej - niestety nei znalazłem. Wędzarnia dzisiaj, w czasie tych testów pracowała mi ponad godzinę na pełnych obrotach. Po wystudzeniu pierwsze co to sprawdziłem te przewody i niezauważyłem kompletnie żadnej zmiany. Faktycznie koraliki ceramiczne ten problem by rozwiązały. Muszę jechac do piwnicy mojego ojca. TAm jest wsyztsko ;)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koszu

Pisząc że nie wolno tego tak użytkować miałem na myśli to, że wewnątrz komory nie ma prawa znaleźć się nawet kawałeczek przewodu pod napięciem. Nie wiem jakim sposobem, ale te konektorki muszą być poza dostępem dymu i osłonięte w sposób skutecznie uniemożliwiający porażenie. Sam korpus grzałki też powinien mieć połączenie z przewodem zerującym. Że oprócz tego izolacja ma być termoodporna to już "oczywista oczywistość". Prąd na żartach się nie zna i prowizorki nie toleruje.

 

Udanych wyrobów życzę

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem Frapio. Będę kombinował jak to zabezpieczyć. Póki co nie było pewności czy to zadziała i czy da takie efekty jakich oczekuję.

Wg niektórych 1500 W to i tak za mało na tą komorę.

 

Wiec póki co testów ciąg dalszy.

 

Dzisiaj od rana wędzę i tak.

 

Po włożeniu 10 kg mięsa do wędzarni przy tej nowej grzałce w ciagu dosłownie kilku minut otrzymalem temp 45 -50 stopni. W przypadku grzałki fabrycznej na taka temperature musiałem czekać 45 minut :/

 

Już podczas wędzenia grzałka nowa żeby temp w komorze wahała się w granicach 55-60 stopni pracuje 1:10 min a wyłączona jest 6 min. Czyli w ciagu godziny pracy wędzarni grzałka pracuje tylko niecale 8 minut a temp mam cały czas miedzy 55-60 stopni co że tak powiem mnie bardzo zadowala. W przypadku grzałki fabrycznej - 700W w ciagu godziny grzałka pracowała 30 minut.

 

Za dwie godziny kończę wędzenie i bedę próbował uzyskac ok 90 stopni w komorze, żeby podpiec balerony. Zobaczymy :) Ale wydaje mi sie że się uda .

 

Aha - temp na zewnątrz Borniaka to 4 stopnie na plusie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie. Pracuje tylko jedna grzałka. Nowa. 1500W. Jak zmniejszę trochę histerezę (teraz mam jeden stopnień a jak kupie regulator temp o którym wczesniej tu byla mowa to będzie można zmniejszyć to ok 0,8 stopnia a wtedy temp bedzie sie wahać nie wiecej jak o 3 stopnie. :) I wtedy będę szczęsliwy :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

55-60 stopni cały czas. Ani jednego stopnia mniej anie jednego wiecej :) i tak od 4 godzin.

 

Zaraz wyciagam szynki, zostawiam balerony i zaczynam dopiekac.

 

[ Dodano: Sob 19 Lut, 2011 12:56 ]

 

Tak wygladają szynki wyciągniete z Borniaka po 4 godzinach wedzenie i BEZ PRZEKŁADANIA KIJOW. Kolor identyczny z każddej strony.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gratuluje Koszu

smacznego

ja dziś tylko schabik pieczony w ziołach, a na jutro naszykowałem szynkę nadziewaną boczkiem, ale mnie jeszcze się nie równać z Wami... na razie tylko piekarnik i grill

wędzarnia w budowie....

Urodziłem się zmęczony,

Żyję, by odpocząć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale wiosną już rozpoczniesz zadymianie, tak? :)

 

W Borniaku bez najmniejszych probelmów utrzymuje temp 86-91 stopni. I w tym przypadku grzałka pracuje 2 minuty i odpoczywa 3 minuty. Można z tego wnioskować, że zapas nadal jest. Przypominam - w pomieszczeniu gdzie stoi wedzarnia mam 4 stopnie a w wedzarni 6 kawałków baleronu. Na moj gust to dziala :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak wygladają szynki wyciągniete z Borniaka po 4 godzinach wedzenie i BEZ PRZEKŁADANIA KIJOW. Kolor identyczny z każddej strony.

witam

szynki bardzo ładnie uwędzone,naprawdę super,powinieneś dostać duży rabat

od producenta za swój trud wdrożenia nowych rozwiązań do gotowego już

produktu.

pozdrawiam

:clap: :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba że ten co jest działa super

Hunterze drogi ja nie mam żadnego sterownika jeszcze. Po prostu jak termometr piknął ze jest 57 stopni to wyłączalem grzałkę. Temp. dochodziła do 60 stopni, potem zaczynała spadać a termometr dalej pikał. Jak temp spadla do 56 stopni term przestawał pikać i ja załączałem grzałkę. Temp spadła jeszcze do 55 stopni i w górę i tak na okrągło :):)

 

Ten termostat ktory jest w Borniaku oryginalnie to nie nadaje sie do niczego. Ja w poniedziałek zamawiam dokładnie ten polecany przez Ciebie sterownik i zamiast mnie ta grzalkę będzie to urządzenie właczało i wyłączało :) Ale będzie fajnie. Nie mniej nie żałuje, że się tym tyle bawiłem. Przynajmniej mam ten sprzet przetestowany. Co prawda powinien zrobić to PRODUCENT przed wystawieniem wedzarni na sprzedaż ale co zrobić.

 

Swoją drogą to Producent miał tutaj wejsc na to forum i sie ustosunkować do naszych uwag ale widocznie nie miał czasu :):)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.