Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Solankowanie ryb


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 09:48

Witam

od jakiegoś czasu męczy mnie problem solenia ryb do wędzenia.

W moim kalkulatorze zastosowałem tabelę "Andyadyego ", ale ta tabela ma zastosowanie do solenia pstrąga.

Pomyślałem o próbie dostosowania jej do innych gatunków ryb bo mój kalkulator jest raczej przeznaczony dla takich jak ja, tzn mających mało albo wcale doświadczenia.

Prześledziłem normy wędzenia ryb z tego wątku

 

https://wedlinydomow...zone-kompletna/

 

i wybrałem kilka czasów solankowania ( chyba chodzi o solenie na mokro ) ;) dotyczących różnych gatunków ryb.

Solanka w każdym przypadku to 20%

 

Dorsz       60-90 min
Karp         30-60 min
Makrela      20-40 min
Śledź         20-40 min
Węgorz     40-60 min
Certa         60-90 min
Dorada      20-40 min
Flądra       40-80 min
Kielec        35-50 min
Leszcz      30-60 min
Morszczuk 60-90 min
Ostrobok   35-50 min
Sieja          60-90 min
Sielawa      30-60 min
Błekitek      25-45 min
Ostrobok    35-50 min

Nie znalazłem niestety tam pstrąga

Myślę o uśrednieniu tych czasów a potem przeliczeniu procentowym do solankowania wg tabeli "Andyandyego"

Dało by to początkującym wybór ryby i wartości solankowania, tylko nie wiem czy wtedy nie wyjdzie większe zamieszanie niż korzyści z takiego doboru solanki ?

 

 



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5859 postów

Napisano 06 paź 2018 - 12:46

Na forum chyba jest wszystko na ten temat:
https://wedlinydomow...olowa/?p=294608
W tym i iinnych tematach działu ryby.

#3 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 14:11

To wiem czytałem ale ja chce zebrać te informacje w moim kalkulatorze


[Dodano: 06 paź 2018 - 15:04]

Dorsz, Morszczuk, Sieja, Certa         60-90 min - 75 min

Makrela, Śledź, Dorada      20-40 min - 30 min

Węgorz     40-60 min - 50 min
Flądra       40-80 min - 60 min

Kielec, Ostrobok   35-50 min - 42 min

Pstrąg, Leszcz, Karp,Sielawa      30-60 min - 45 min

Minóg       30-40 min - 35 min

Błękitek, Mintaj         25-45 min - 35 min


[Dodano: 06 paź 2018 - 15:11]

Pstrąg, Leszcz, Karp,Sielawa         45 min   1 *  tabela "Andyandy"

Dorsz, Morszczuk, Sieja, Certa      75 min  1,66 * tabela

Makrela, Śledź, Dorada      30 min   0,66 * tabela

Węgorz     50 min  1,1 * tabela
Flądra       60 min  1,33 * tabela

Kielec, Ostrobok   42 min  0,93 * tabela

Minóg      35 min  0,77 * tabela

Błękitek, Mintaj     35 min 0,77 * tabela



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5518 postów

Napisano 06 paź 2018 - 14:13

chce zebrać te informacje w moim kalkulatorze
i BARDZO DOBRZE - w zasadzie sporadycznie korzystam z kalkulatora ale czasem tak i uważam ,że jest przydatny  :thumbsup: . Uniwersalność  kalkulatora na pewno będzie wieksza im więcej danych informacyjnych przetworzy. Problem jest albo skali słoności albo lepszej techniki pozyskiwania soli (bardziej czysta bez zanieczyszczeń wagowo twórczych) - jak w starszych wydaniach książkowych przeliczałem sól na gramy na kg - wychodziło ok 25 gr soli- póżniej 22 gr , teraz 20 gr a coraz częściej czyta się i słyszy opinie o 18 gr/kg np. miesa  a nawet 16 - nie wspominam o suszonych czy dojrzewających - bo to inna bajka.Weź proszę może też taką poprawkę (zapewne stąd tabela Dziadka jest dla słonolubnych) :thumbsup: 

#5 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 14:29

Weź proszę może też taką poprawkę (zapewne stąd tabela Dziadka jest dla słonolubnych) :thumbsup:

Dzięki za odpowiedź :)

W tabeli dziadka w moim kalkulatorze można sobie wybrać własną "słonolubność", myślę że tutaj też by się coś takiego przydało...

Dziwi mnie tylko czas solankowania Dorsza 1,66 raza dłuższy niż Pstrąga dla którego "Andyandy" tą tabelę zrobił



#6 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5518 postów

Napisano 06 paź 2018 - 14:59

Dziwi mnie tylko czas solankowania Dorsza 1,66 raza dłuższy niż Pstrąga
skóra dorsza - grubość i struktura mięśni ;) - a  jesiotra-pancernika - trzeba jeszcze nastrzyknąć ;)  

#7 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 15:37

skóra dorsza - grubość i struktura mięśni ;) - a jesiotra-pancernika - trzeba jeszcze nastrzyknąć ;)

 

myślę o tym wątku

 

https://wedlinydomow...ły-słone/page-2

 

i słowach" Andyandy"

 

 

Należy zwrócić uwagę, że ryba rybie nie jest równa. Dorsz bardzo dobrze przyjmuje sól i jest rybką chudą.

Pstrągi lub inne łososiowate wymagają innego solenia.

Moja tabela dotyczy przede wszystkim pstrąga. Ryby  chude - dorsz należy ograniczyć czas solenia dwukrotnie.

Wstawię nową tabelę dla mało solnych. 



#8 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5518 postów

Napisano 06 paź 2018 - 16:10

Wstawię nową tabelę dla mało solnych.
Zapytałeś o temp. solanki węgorza - dzisiaj spróbowałem - wg mnie trafiłem dokładnie w punkt  przy 8% /1litr/1kg- przy temperaturze 10 st  i czasie 9 godzin

#9 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 16:34

Czyli 80% tabeli "Andyandy"



#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 06 paź 2018 - 17:52

wg mnie trafiłem dokładnie w punkt  przy 8% /1litr/1kg- przy temperaturze 10 st  i czasie 9 godzin

 

A według mnie 8% .1l i 10 h i 6 C,ale to zależy od wielkości węgorza .To co podałem to sztuki po 1,2kg- 1,3 kg .Większe nieco dłużej i dlatego moim zdaniem kalkulator w wypadku ryb się nie sprawdzi.Trzeba mieć niestety albo stety trochę doświadczenia. 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 paź 2018 - 17:53


#11 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 18:06

Większe nieco dłużej i dlatego moim zdaniem kalkulator w wypadku ryb się nie sprawdzi.Trzeba mieć niestety albo stety trochę doświadczenia.

 

Oczywiście że tak

ale zanim zdobędziemy doświadczenie jakieś informacje trzeba mieć



#12 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 06 paź 2018 - 18:41

Chyba nie bardzo mnie rozumiesz.Kalkulator to narzędzie które jednoznacznie określa warunki peklowania czy solankowania.Jeśli nie uwzględnia jednego z parametrów to jest zupełnie nieprzydatny.Tak jak można zrobić kalkulator do solanki peklującej tak nie da się tego przenieść na ryby.Zwróć uwagę ,że przepisy branżowe bardzo dokładnie z uwzględnieniem rozmiaru podają skład i czas solankowania ryb.O węgorzu już wspomniałem ,ale dotyczy to też wielu innych ryb np. łososia czy makreli .Jest juz tabelka i to jest właśnie to o czym piszesz.Tam są właśnie jakieś informacje a reszta to praktyka.Dodam jeszcze że solankowanie zależy też jaki będzie rodzaj wędzenia na zimno czy ciepło a tego kalkulator nie uwzględnia.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 paź 2018 - 18:53


#13 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 18:54

przepisy branżowe bardzo dokładnie z uwzględnieniem rozmiaru podają skład i czas solankowania ryb.

 

Właśnie zauważyłem że jest odwrotnie...

dokładność 50 % czyli w sumie żadna



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 06 paź 2018 - 18:55

No to chyba mamy inne przepisy.Choćby tu masz podział na mrożone z głową i bez i obok podany rozmiar.

https://wedlinydomow...zone-kompletna/


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 06 paź 2018 - 18:59


#15 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 paź 2018 - 19:18

Właśnie o tym mówię

zerknij na mój pierwszy post w tym temacie



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 06 paź 2018 - 20:21

Moim zdaniem rozmowa jest bezprzedmiotowa bo nie da się uwzględnić wszystkich potrzebnych danych w kalkulatorze.Dla jednych ryb się sprawdzi a dla innych nie i dlatego uważam że to się nie sprawdzi,ale jak masz ochotę to rób.Ja z niego korzystał nie będę bo będzie mało dokładny.



#17 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 paź 2018 - 18:33

" Andyandy"

liczyłem na Twoją odpowiedź w moim wątku
jeśli masz ochotę przeczytać to było by fajnie
moje zaskoczenie że normy branżowe są tak mało dokładne 50%
czyli żadne
martwi mnie spora różnica w solankowaniu dorszy
z mojego doświadczenia wynika że dorsz potrzebuje krótszego czasu solankowania niż pstrąg a z norm branżowych wynika inaczej
fajnie jak byś się wypowiedział bo widzę że wszyscy wymiękli bez Twojej pomocy dam sobie spokój z tym tematem



#18 Skalar50

Skalar50

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 762 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 20 paź 2018 - 18:32

jak by to powiedzieć...

wszyscy "fachwcy" ...

a "Maksel" to na max


Użytkownik Skalar50 edytował ten post 20 paź 2018 - 18:50


#19 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9900 postów

Napisano 20 paź 2018 - 20:37

Skalar coTy tak ludzi męczysz :D​ .Chcesz zrobić ten kalkulator to go wreszcie zrób.Zobaczymy czy będzie przydatny.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4958 postów

Napisano 20 paź 2018 - 21:23

a jesiotra-pancernika - trzeba jeszcze nastrzyknąć ;)

 

Ja ostatnio wędziłam jesiotra (2 kg przed obróbką) , solanka 8,5 %  bez nastrzyku ,do przykrycia (podzieliłam go na dwa kawałki)czas solenia circa 12 godzin  - słoność dla nas OK.

PS Jesiotr hodowlany - 38zł za kg.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych