Czy wylot rury dymnej dymogeneratora należy zrobić powyżej górnej blachy deflektora, czy może być na wysokości deflektora albo nawet niżej ?
Zalecane jest aby wylot rury dymowej był nad grzałką (deflektorem ),jest gdzieś o tym na forum ,poszukaj.
Napisano 16 sty 2021 - 11:18
Czy wylot rury dymnej dymogeneratora należy zrobić powyżej górnej blachy deflektora, czy może być na wysokości deflektora albo nawet niżej ?
Zalecane jest aby wylot rury dymowej był nad grzałką (deflektorem ),jest gdzieś o tym na forum ,poszukaj.
Napisano 16 sty 2021 - 11:39
U mnie wylot powietrza ma być pod grzałką, zgodnie z tym, co zalecali koledzy. Mój deflektor ma mieć dwie blachy. Czy w dolnej zrobić otwór w celu łatwiejszego dopływu powietrza do grzałki, tak jak to zroblli niektórzy z użytkowników Forum ?
Zasadniczo zależy mi na opiniach dot. celowości zamontowania wentylatora.
Napisano 16 sty 2021 - 13:34
Użytkownik grzechu913 edytował ten post 16 sty 2021 - 13:35
Napisano 16 sty 2021 - 15:12
Kupiłem dymogenerator w necie. Co prawda wędzarka dopiero na elektronicznym papierze, ale nie mogłem wytrzymać i podłączyłem pompkę do dymogeneratora, wsypałem tyle wiórków ( grubszych, bo takie zalecał producent), aby zakryły rurę dymową, poczym podpaliłem zrębki. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Dym był gęsty a intensywność dymienia łatwo było regulować potencjometrem pompki. Po wypaleniu się zrębków popiołu w komorze zasypowej było tyle, co nic. Dymogenerator umyłem w roztworze Kreta. Liczę, że moja wędzarnia będzie gotowa w drugiej dekadzie lutego, bo sterownik REX z Chin mam otrzymać w pierwszym tygodniu lutego.
Na razie komponenty mojej wędzarni, te zakupione zdalnie, leżą w pokoju na podłodze. Czekam na pozostałe, które zamówiłem.
Użytkownik Belizariusz edytował ten post 16 sty 2021 - 15:18
Napisano 18 sty 2021 - 21:25
Dzięki Muski. Czy w celu lepszego osuszenia wyrobów przed zasadniczym wędzeniem warto na dolną rurę dolotową zamontować wentylator, który po osuszeniu wyrobów będzie można demontować, czy też zdać się na wentylacje grawitacyjną, wymuszoną ciepłem grzałki ?
Cześć
Również zastanawiam się na umiejscowieniu wlotu pod grzałką, a otwór zaślepiać od strony wentylatora. Niestety chciałem pod grzałką umieścić blachę, aby odizolować ją od desek. Będę miał wtedy problem z powstałą dziurą. Czy umieszczenie blachy między grzałką a podłogą jest zasadne czy można sobie ją darować, bo grzałka nie przypali desek.
Użytkownik EAnna edytował ten post 18 sty 2021 - 22:26
Napisano 18 sty 2021 - 21:43
zamontować wentylator, który po osuszeniu wyrobów będzie można demontowaćTak zdecydowanie jest potrzebny
Napisano 18 sty 2021 - 22:39
Czy umieszczenie blachy między grzałką a podłogą jest zasadne czy można sobie ją darować, bo grzałka nie przypali desek.
Jak najbardziej jest zasadne.
A wentylator jest zbędny ,z doświadczenia wiem że i tak nie będziesz z niego korzystał ,bo naturalny przepływ jest wystarczający.
Napisano 18 sty 2021 - 22:47
Napisano 18 sty 2021 - 23:05
i tak nie będziesz z niego korzystał
A ja korzystam ZAWSZE - i naprawdę warto , to koszt 45 zł a pomoc znaczna
Użytkownik Muski edytował ten post 18 sty 2021 - 23:06
Napisano 18 sty 2021 - 23:26
Użytkownik Włóczęga edytował ten post 18 sty 2021 - 23:27
Napisano 18 sty 2021 - 23:32
A ja korzystam ZAWSZE
Korzystasz bo musisz ,wentylator jak nie pracuje to blokuje częściowo naturalny przepływ powietrza.
Użytkownik tytan58 edytował ten post 18 sty 2021 - 23:33
Napisano 18 sty 2021 - 23:54
A gdzie masz go zamontowanego i jak go zaślepiasz w czasie wędzenia?A ja korzystam ZAWSZE - i naprawdę warto
Napisano 19 sty 2021 - 08:06
gdzie masz go zamontowanego i jak go zaślepiasz w czasie wędzeniaZwykle montuję na wylocie (mam Borniaka) i pracuje na zasadzie wyciągu , ale gdybym mógł od dołu to pewnie tak bym zastosował , do osuszania zawsze go stosuję - nie mam regulacji obrotów to radzę sobie przymykaniem lub otwieraniem przepustnicy
Napisano 19 sty 2021 - 08:14
Otworu z wentylatorem się nie zaślepia podczas wędzenia. Wystarczy go (wentylator) wyłączyć po osuszaniu wsadu.
Napisano 19 sty 2021 - 09:02
I to jest cenna uwaga!Otworu z wentylatorem się nie zaślepia podczas wędzenia. Wystarczy go (wentylator) wyłączyć po osuszaniu wsadu.
Napisano 19 sty 2021 - 17:18
Czy w związku z tym część dymu z generatora nie będzie się tam przedostawać?Otworu z wentylatorem się nie zaślepia podczas wędzenia. Wystarczy go (wentylator) wyłączyć po osuszaniu wsadu.
Napisano 19 sty 2021 - 19:07
Czy w związku z tym część dymu z generatora nie będzie się tam przedostawać?Otworu z wentylatorem się nie zaślepia podczas wędzenia. Wystarczy go (wentylator) wyłączyć po osuszaniu wsadu.
Nie, dym będzie szedł do góry
Użytkownik EAnna edytował ten post 19 sty 2021 - 20:05
Napisano 19 sty 2021 - 22:48
Rozumiem. Dziękuję.
Pozostaje tylko problem z wywierceniem otworu w grubej blasze
Napisano 21 sty 2021 - 08:38
Rura w ocynku nie przeszkadza. Ale rozetę dał bym nierdzewną .Dla własengo spokoju
https://allegro.pl/o...0-mm-5843080253
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych