andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 7 Listopada 2007 Witam Gdzieś dawno temu ten temat był poruszany : z lodówki miała być wędzarnia może jeszcze na Oliwce nie pamiętam jednak gdzie . Nic z tego nie wyszło . Właśnie lepiej zostawić na lato do peklowania . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Listopada 2007 Gdzieś dawno temu ten temat był poruszany : z lodówki miała być wędzarnia ... Nic z tego nie wyszłoco nie wyszło ! jak to nie wyszło! :devil: - a co ja napisałem dwa posty wyżej :question: hę? :lol: :wink: http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=330 - teraz ma jeszcze "ubranko" z wełny (mineralnej :wink: ) , tylko palenisko i rura niedocieplone :mellow: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 8 Listopada 2007 Naprawdę warto dokładnie zapoznac się z informacjami zawartymi na stronce. Jest ich sporo, ale starałem sie poukładać to wszystko tematycznie. Poza tym, jest przecież wyszukiwarka, która "reaguje" na słowa kluczowe.Juz teraz strona jest kopalnią wiedzy w dziedzinie masarstwa domowego i nie tylko. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 8 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 8 Listopada 2007 Witam Bardzo mocno przepraszam zainteresowanych zrobieniem wędzarni z lodówki za moją pomyłkę . abratku chylę czoło . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcomm Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 27 Kwietnia 2008 Witajcie ponownie. Oto dalszy ciąg opowieści o budowie wedzarni z dwóch beczek. Otóż, zainspirowany lekturą Dziadkowych postów, postanowiłem wstawić do wędzarni rurę grzewczą, aby móc osuszać co trzeba bez dymu. W dolnej beczce wykonałem "przełącznik " dymu- dym do rury, albo dym pod dno drugiej beczki. . Przełacznik sterowany dźwignią ręczną podnosi rurę i wsuwa ją w komin, lub opuszcza i wysuwa z komina. . Tak się mieszczą wędzonki wokół rury podczas osuszania... a tak kiełbasy... Otwory w dnie górnej beczki rozwierciłem do 6-8 mm ale nie wszystkie. Palenisko z piecyka typu "koza" - nie polecam, choć na razie takiego używam.Zamierzam postawić obok tzw "westfalkę".Koza jest za mało wydajna i za szybko się zapopiela przy paleniu drewnem.W efekcie pali się z konieczności małe ognisko przy uchylonej fajerce i cały czas dokłada się drewna. Być może zostwię ją z długim kanałem do wędzenia zimnego.Temperatury wszystkie jakie potrzebuję są osiągalne bez problemów. A osuszanie przy rurze w/g zaleceń DZIADKA-GENIALNE! Wyroby wychodzą jak malowane! Obecnie jestem na etapie wykonywania obudowy i ocieplania wełną mineralną. CDN Cytuj marcomm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starud Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Czerwca 2008 to jest moja wędzarni. Rożno i stanowisko na kociołek bogracz Cytuj starud Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starud Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Czerwca 2008 nie wiem jak wysłać zdjęcie Cytuj starud Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Czerwca 2008 pod poniższym linkiem jest poradnik:https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=764 należy też pamiętać o odpowiednim przygotowaniu samego zdjęcia (nieduży rozmiar i odpowiednie rozszerzenie) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khaleb Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Wedzarnia wybudowana z czerwonej cegly, obrzucona zostala zaprawa zastosowana do budowy wedzarni. Palenisko po lewej stronie, a nad nim miejsce do podgrzewania garnkow Mozna nawet zagatowac wody jak sie dobrze rozpali. A tutaj juz dzialajaca wedzarnia, choc jeszcze nie gotowa. Moim zdaniem brakuje drugiego paleniska oddalonego od wedzarni ok 3-4m aby za jego pomoca wedzic na zimno. Wedzarnia jeszcze w fazie testow i przerobek. Bedzie tez mozliwosc grilowania, ale jak na razie to w zupelnosci wystarczy na dzialkowe warunki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Moja branża jest nieco inna, ale z tego co tu się naczytałem, to do paleniska musi być użyta cegła i zaprawa szamotowa, bo inaczej palenisko będzie pękaćNie odbieraj moich słów jako krytyka, tylko jako moje spostrzeżenie - to cudo jest zbyt masywne, wygląda jak stół ślusarki z imadłem Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Niegłupim sposobem jest wyłożenie wszystkiego gliną z dodatkiem soli. O ile pamiętam jeszcze, kiedy kilka lat temu "służyłem za pomocnika" staremu zdunowi przy poprawianiu kuchni z piecem chlebowym u teściowej w tzw. letniej kuchni, do wypełnionej w połowie gliną, beczki 100 litrowej (niebieska), wraz z dolewka wody dawał ok. 2 - 3 kg soli. Oczywiście wszystko musi być bardzo dokłądnie wymieszane. Sól wspaniale zapobiega pękaniu gliny pod wpływem temperatury i taka mieszanka jest "wieczna". Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Witam Sól wspaniale zapobiega pękaniu gliny pod wpływem temperatury i taka mieszanka jest "wieczna".Ja też pamiętam że do wszystkich remontów w kuchenkach węglowych tzw paleniska wykorzystywało się mieszankę gliny z solą . Pamiętam że soli się do gliny dosypywało dość dużo , no i tak wyklejone palenisko służyło bardzo długo . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 6 Sierpnia 2008 Dzięki dodatkowi soli do gliny można szybciej palić w nowym piecu, kuchni, wędzarce. Starzy zduni lepiąc, budujac kuchnie, piec mieszali glinę z piachem i taka mieszanina nie pękała. Planuję z pomocą takie zaprawy "ulepić" sobie kuchnię z szabaśnikiem.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Listopada 2008 Właśnie miałem problem z parzeniem kiełbasy na działce, więc wymyśliłem żeby przerobic palenisko w wędzarni. odkryłem górę paleniska i wstawiłem dwa kawałki grubej blachy tak żeby stojący na nich gar 20 litrowy zamykał górę paleniska. Woda w 40 minut była bardzo wrząca i parzenie 10 kg kiełbasy przestało być problemem. Teraz mam "dwie pieczenie na jednym ogniu" małym kosztem. Polecam ten pomysł wszystkim nie dysponującym odpowiednim zapleczem. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Listopada 2008 Późno wpadłeś na ten sposób,a jest on bardzo dobry.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 4 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Listopada 2008 Późno wpadłeś na ten sposób,a jest on bardzo dobry.Pozdrawiam Pomysł naprawdę fajny, tylko doczyścić taki garnek, od sadzy to już nie tak hop siup. Zmodyfikuj tak pomysł, aby garnek był ogrzewany za pomoca przewodnictwa, czyli stojąc na czymś, na blasze, może trochę wolniej, ale praktyczniej Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Grudnia 2008 Czas nagli i na miejscu starej stawiam szybko nową budę do wędzenia. Mam nadzieje, że dłużej będzie służyć. Tym razem będzie z miejscem na gar do parzenia wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemo Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Znalazłem taką stronkę, może ktoś coś podpatrzy (niektóre nawet fajne patenty) lub zamówi (firma buduje na terenie całego kraju). Pozdrawiam PS. nie jestem związany z tą firmą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Cyba coś ci nie wyszło, zrób jeszcze raz. Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Cyba coś ci nie wyszłoAle za to Tobie wyszło :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Ale za to Tobie wyszło :grin:Kurde chyba nie kumam, co wyszło :???: Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 13 Stycznia 2009 CybaTo zakumaj :grin: albo coś wypij na lepszą kumakę. :grin: :grin: :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Moje palenisko od początku służy dodatkowo jako suszarka oraz piec do podgrzewania wody. Wewnątrz zrogiłem widoczne na zdjęciu wypusty szamotowe i wystarczy położyć blachy przy rozpalonym ognisku i parzenie mogę robić bezpośrednia na działce. Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Andrzejmysłowic! i tak ma być każdy pomysł dobry jak się umie z tego pomysłu odpowiednio korzystać. A może by tak zrobić nie oficjalną konkurencję do zawodów "pływanie na byle czym" na "wędzenie na byle czym" o najpiekniejszą wędzonkę. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejmysłowic Opublikowano 13 Stycznia 2009 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 13 Stycznia 2009 Andyandy!!! teraz jestem pewien że w tych konkurencjach czujesz się bardzo dobrze i tak ma być ponieważ zrobienie dobrej rzeczy z byle czego to rzeczywiście nie każdy potrafi. pozdrawiam cieplutko Cytuj Andrzej M-ce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.