beiot Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Marca 2010 Jack, Jak na "nowiciusza" to nieźle zaawansowany jesteś. Ładny zakątek stworzyłeś uwielbiam projektowaćMoże zostałbyś nadwornym projektantem wędzarniczej braci? Na pewno byliby chętni na taką pomoc z Twojej strony. Pozdrawiam robert Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 8 Marca 2010 nie ma problemu jeżeli się na coś przydam, służę pomocą :grin: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek1966 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 8 Marca 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo73 Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 8 Marca 2010 Jack Projekt budowli i otoczenia extra klasa, wykonanie również, Nic tylko wędzić, grillować, biesiadować :grin: Tylko czemu jesteś tak daleko :shock: nie możemy osobiście podziwiać twojego dzieła. Jack-napisał nie ma problemu jeżeli się na coś przydam, służę pomocą :grin: Na pewno będziesz nie raz męczony :grin: :lol: , o porady i projekty. Cytuj Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść. http://nasza-klasa.pl/profile/4976012https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 8 Marca 2010 pod koniec maja 2010 wracam w Mazowieckie :lol: to i pobiesiadować będzie można :tongue: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 8 Marca 2010 pod koniec maja 2010 wracam w Mazowieckie To gdzie jest ten wspaniały zakątek :question: Prawie na .................. :shock: "końcu swiata" czy w Mazowieckim :question: :grin: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 8 Marca 2010 jak jeździłeś kiedyś trasą E7 (W-wa - Kraków) przy miejscowości Białobrzegi nad Pilicą tworzyły się największe korki (most w Białobrzegach), z tego można było zapamiętać Białobrzegi :lol: teraz jest obwodnica, to miejscowości się nawet nie zauważa,to właśnie tamte okolice Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 8 Marca 2010 W Białobrzegach były kiedyś wyśmienite lody gałkowe :tongue: Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 8 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 8 Marca 2010 to tradycja rodziny Gruszczyńskich jeszcze z przed II wojny światowej, przepis bardzo chroniony przez rodzinę i przekazywany z dziada pradziada tylko jednemu synowite lody nadal są :lol: i smak się nie zmienił :lol: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Marca 2010 Ale ta Twoja wędzarnia to chyba nie w Afryce? Bo klimaty na zdjęciach to takie bardziej swojskie. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 9 Marca 2010 Ale ta Twoja wędzarnia to chyba nie w Afryce? Bo klimaty na zdjęciach to takie bardziej swojskie. nie nie :lol: :lol: :lol: toż to nasze piękne Mazowsze, ale w Afryce też wędzę i zadymiam :lol: Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kruszyna1696 Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 9 Marca 2010 ogladajac twoja piekna wedzarnie z zonka zastanawialem sie ile poszlo ci cegiel na to cudo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 9 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 9 Marca 2010 Budowałem w tym czasie jeszcze dużą pergolę pod winogrona z drugiej strony domu,więc dokładnie trzeba by obliczyć ile poszło na samą wędzarnię, ale myślę, że około 800szt, max do 1000szt, wędzarnia w pierwszej fazie była wyższa, bo jakieś dwie warstwy schowały się jak doszła podłoga, ale to było przewidziane, żeby bufety były na odpowiedniej wysokości,no i ciągnąłem komin dość wysoki żeby wystawał ponad dach, na kalenicy dachu powstają zawirowania od wiatru nie chciałem żeby cofały dym. A mieszkam na otwartej przestrzeni.Wtedy kiedy budowałem cena cegły była groszowym tematem (chyba 60gr/szt.), zostało mi trochę po budowie domu. A to jest zwykła czerwona cegła palona. Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AREK76AREK Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 24 Marca 2010 Witam serdecznie.Kieruje pytanie do wszystkich budowniczych wędzarni,a w szczególności do tych budowanych z drewna.Mam zamiar taką wybudować,a pytanie brzmi czy mogę do budowy wnętrza użyć 1,5 cm płyty wiórowej nie lakierowanej i nie impregnowanej,a obudować to chcę deskami o grubości 2 cm.Chodzi mi o to,żeby dym nie wydostawał się przez szczeliny między deskami.Czy ta płyta nie wejdzie w reakcje z dymem.Dodam,że płyty mają już kilka lat nie używane,nie malowane,bez zapachu.Może jakieś inne rozwiązanie.Proszę o radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 24 Marca 2010 czy mogę do budowy wnętrza użyć 1,5 cm płyty wiórowej nie lakierowanej i nie impregnowanej, wszystkie płyty wiórowe są klejone- zawierają kleje, utwardzacze i rozpuszczalniki.. :sad: myślę że nie jesteś w stanie określić do jakiej temperatury zachowują się neutralnie. A żaden producent nie udzieli takiej informacji.. albo udzieli po to żeby sprzedać. Moja ideologią jest używanie materiałów jak najbardziej naturalnych. Spróbuj zwykłe deski łącząc je na tzw. obce pióro. Mają możliwość pracy- zmienna wilgotność, zmienna temperatura. Cytuj JACK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sawca Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 25 Marca 2010 Jakąkolwiek płytę wiórową odradzam. W takiej wędzarni nie podpieczesz sobie wyrobów(zapach), mogą też się osadzić niebezpieczne związki chemiczne. Lepiej jak pisał Jack zrób z deski na pióro i wpust coby się za bardzo nie rozszczelniła. Możesz nawet zrobić z drewna iglastego a przed pierwszym wędzenie staraj się uzyskać jak największą temperaturę aby sęki w drewnie się "spłakały" tzn puściły żywicę, potem możesz śmiało zadymiać. Pozdrawiam Cytuj Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AREK76AREK Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 25 Marca 2010 Dziękuje za szybką odpowiedzi i dostosuję się do Waszych zaleceń.Pozdrawiam Zadymiaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 27 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 27 Marca 2010 AREK76AREK, Od wewnątrz obij zwykłą blachą i problem szczelności czyszczenia masz rozwiązany. Ochronisz również deski przed dymem. pomiędzy blachę i deski włóż wełnę mineralną i ocieplenie zrobione najmniejszym kosztem. A deski jak chcesz możesz nawet zabudować betonem albo pomalować farbami do drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 13 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 13 Czerwca 2010 ...mam prośbę i pytanie...czy komus z Panów "chciałoby" :wink: się pomóc (lub zaoferować ) w projekcie sporej wędzarni (na wiejskie wyroby np. cały wieprzek na wkład) zbudowanej z cegły i kamienia zawierającej oprócz komory wędzarniczej takze grilla piec chlebowy i najlepiej rozno na prosiaka i drób i blatem drewnianym do przyrządzania(wiem że to wyzwanie ale jak już stawiac to porządne)...żeby wszędzie były termometry opis mechanizmów itd...chętnie również zapłacę za czas i wiedzę projektową, której mi w niestety brakuje...czytam Was i zazdroszcze od dawna...teraz mam czas i miejsce na własne sztuczki...kamienia i cegły mam sporo... aha termometry ruszty haki i drażki gdzie trzeba motować też nie wiem chociaż czytam forum...ale jest tu tyle opcji, że niedoświadczony przyszły zadymiarz moze liczyć tylko na Waszą pomoc...odpowiedzcie prosze, to moze dzięki Waszym radom i doświadczeniu od poniedziałku zacznę budować...i nie śmiejcie sie ze mnie za bardzo hm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 14 Czerwca 2010 ludzie zlitujcie się!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paprykarz Opublikowano 14 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 14 Czerwca 2010 ludzie zlitujcie się!!!!!!!!!!! niedobry oj niedobry, jak dasz coś od siebie to na pewno chętnie ktoś ci pomoże, na początek wystarczy jak przekonasz kogoś, że zapoznałeś się choć z kilkoma artykułami z tej strony http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53 co wystarczy Ci do zadania właściwych pytań. Cytuj Chleb nigdy się nie znudzi.Dobra wędlinka również :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 15 Czerwca 2010 otóż zapoznaję sie z nimi od conajmniej roku...i poza wiedzą teoretyczą i wieloma punktami widzenia...nie przyswoiłem wiedzy wystarczającej do postawieia "własnej najlepszej" jednoznacznie udanej...wędzarni z roznem...może powoduje to jakaś moja swoista ułomnośc techniczna nie pozwala mi na zsynchronizowaniu kilku pomysłów...dlatego proszę o radę doswiadczone osoby :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 15 Czerwca 2010 niedobry78, Takiej wędzarni jaka proponujesz nie można zrobić. Rozwiązania są, ale kompleksowe zabudowanie w którym jest zestaw zespolony na jednej ścianie od pieca chlebowego, grill, wędzarnia i stół biesiadny do czytania książek. Zabudowy projektuje się pod konkretne wymagania. Uniwersalnych konstrukcji wszystko w jednym i dużo termometrów - takie "koło gospodyń wiejskich" odpowiem, można zrobić. Tylko potrzeba troszkę czasu i plan terenu na którym, będzie stać "fabryczka przyjemności" Podobną konstrukcje poosiada Italodisco i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ligawa Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Hej ! Niedobry78 Moze zrobisz sobie cos takiego,dosyć duze,szybkie w wykonaniu i niedrogie. Myślę,ze pojemność wędzarni zadowoli Cię w pełni uwędzisz w niej np.72 kiełbasy wagi 0,75 kg powieszonych na 2 poziomach po 4 kije na każdym. [ Dodano: Sro 16 Cze, 2010 02:41 ] Tu jeszcze mały dodatek. W ścianach jest izolacja z poliuretanu,źródłem jest palnik gazowy lub grzejnik elektryczny 1500W z regulcją płynną. Wytwornica-genrator dymu to osobna sprawa. wymiary komory wędzani:wys.1300mm szer.700 głęb.550 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 16 Czerwca 2010 Witam.Ja planowałem komorę wedzarniczą do Borniak zrobić z lodówki (zmienić tylko środkowe poszycie) - pełno ich teraz stoi w punktach naprawy AGD.Ale gdy zobaczyłem, że Borniak "pociągnie" moją drewniana komorę to zarzuciłem ten pomysł. Z lodówką doświadczenie ma Abratek :wink: Ta Ligawy komora podchodzi mi pod starą lodówkę :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.