Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

!PYTANIA dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1687 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27456 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 kwi 2007 - 07:30

W związku z bardzo licznymi zapytaniami w komentarzach, na forum, stronce i poczcie, prosze wszystkich, którzy budują lub budowali wedzarnie czy grillo-wedzarnie, o nadesłanie i nadsyłanie zdjęć z budowy, zdjęc materiałów budowlanych uzytych podczas budowy, szkiców, rysunków, planów i opisów swoich urządzeń.
W okresie wiosennym bardzo dużo ludzi chce sobie wybudowac ładne "dymiarki", ale nie bardzo wie jak, o czym świadczy cała masa pytan i próśb w tym zakresie.
Jeszcze raz prosze o dzielenie się swymi tajemnicami.
Na stronie założę osobny temat poświęcony planom budowlanym wedzarni i grillo-wędzarni. Możecie na planach umieszczać swoje zabezpieczenia i znaki wodne, ale w taki sposób, by nie zamazywały szczegółów obrazu.

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 18 kwi 2007 - 14:18

Z mojej strony rada związana z ewentualną budową wędzarni.
Jeśli zamierzacie budować wędzarnie to już rozglądajcie się za materiałami do budowy bo niestety powoli niczego już nie można dostać że o cenach nie wspomnę.
Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.

Miro :) budowniczy :sad:

#3 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 18 kwi 2007 - 17:56

Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.

a będzie jeszcze gorzej w związku z wyborem Polski na miejsce rozgrywek EURO2012

#4 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 19 kwi 2007 - 10:44

W związku z tym tematem mam takie przemyślenia, aby w miarę możliwości przy publikowaniu zdjęć z budowy był na nich jakiś odnośnik dotyczący wymiarów obiektu: np dorosła osoba, typowa beczka 200 l, taczka, szpadel itp, aby według tego prawidłowo wyobrażać sobie proporcje.

#5 Mamut

Mamut

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 24 postów
  • MiejscowośćRYBNIK

Napisano 19 kwi 2007 - 19:26

Maxell - świetny pomysł!
Ja również planuję zbudować grilo-wędzarnię.
Od wielu miesięcy dokładnie obserwuję portal, wyszukuję każdą nową wędzarnię.
Robię wydruki, szkice itd. Pomimo wyjaśnień udzielanych zwykle przez autorów rodzi się milion pytań.
W moim przypadku ma to być wędzarnia murowana - coś podobnego do projektu JanuszaQ.
Chciałbym wykonać ją bez większych błędów.
Jednak poszukiwanie odpowiedzi na szczegółowe pytania jest dość trudne.
Odpowiedzi są rozrzucone po całym forum.
Osobiście nie chcę zadawać "tych samych pytań", ale w niektórych kwestiach staję pod ścianą i przygotowuję sobie taki "zestaw ostateczny".
Także zamieszczenie tego typu materiałów w jednym miejscu bardzo ułatwi sprawę wszystkim "budowlańcom".
Uważam również, że bardzo dobrym pomysłem jest prezentowanie poszczególnych etapów budowy - jak to ostatnio uczynił jeden z kolegów.
Daje to możliwość uzyskania porad w trakcie - a nie po fakcie ;-)

Sądzę również, że w taki naturalny sposób możnaby stworzyć zestaw FAQ.

p.s. jeżeli będziecie (będziemy :-)) w takim tempie zachęcać ludzi do przydomowych wędzarni to wkrótce będziesz prowadził portal o zasięgu światowym :grin:

#6 wratchild

wratchild

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 59 postów
  • MiejscowośćBędzin

Napisano 19 kwi 2007 - 20:33

To już jest portal o zasięgu światowym :grin:

#7 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 26 kwi 2007 - 20:54

Witam wszystkich!
Jestem tu pierwszy raz więc proszę o troche wyrozumiałości...
Pracuję nad wędzarką taką" pół-miejska-pół-wiejska" ponieważ nie mam działki,tylko wybetonowany,ogrodzony i zadaszony podjazd do garażu.
Założenia budowy są takie:
Dwie beczki jedna na drugiej, palenisko z piecyka żeliwnego, obudowa stalowa plus wełna mineralna,dwa szybry, termometr itp.
Problem do rozwiązania: wielkość otworów wywierconych w dnie górnej beczki, aby i ciąg był dobry i rozprowadzenie dymu jakie takie. W tej chwili wywierciłem w rastrze 25 mm x 25 mm otwory ok 2,5 mm na całym dnie i zastanawiam się do ilu mm je powiększyć aby bylo dobrze. Dno górnej beczki stanowi dekiel dolnej i obie są spięte fabryczną obejmą.Dostęp do obu przez drzwiczki boczne. Reszta na zdjęciach, które idę uczyć się wysyłać, bo już raz tych "Krzyżaków" pisałem i jakoś się skasowało.Proszę o ewentualne sugestie i pozdrawiam.

A oto próba wysyłki jakiegoś zdjęcia...
Dołączona grafika
Dołączona grafika
no i chyba się udało...
Dodam,że beczki po wyrobach kosmetycznych (wazelina itp), ogrzane umyte i odtłuszczone posiadają powłokę galwaniczną od środka. W tej chwili wykonuję zamknięcia drzwiczek, komin i szybry.pozdrowienia.

#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 26 kwi 2007 - 21:27

marcomm..witaj!
A jak rozwiązaleś problem kijów (gdzie je umieściłeś?).
Czemu 2 beczki?Jedna nie wystarczyłaby Tobie?

#9 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 26 kwi 2007 - 21:46

Witaj!
Po pierwsze jak pisałem nie mam ogrodu.W związku z tym ograniczone miejsce na podjeżdzie nie pozwala wkopywać beczki w beton.Jest płasko.A więc beczke do góry i wszystko inne też.Palenisko w piecyku żeliwnym itd.Izolacja, zabudowa no i schylać się nie trzeba za dużo a czcicielom boskiej ambrozji spod znaku GRONIE to rzecz niebagatelna. Wszystko jest dopiero na pierwszym etapie budowy ale jestem dobrej myśli jak tylko uporam sie z paroma drobiazgami, bo właściwie prawie wszystkie materiały są zgromadzone oprócz izolacjii. Kije wylądują na drewnianych podporach w górnej części górnej beczki.pzdr

#10 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 26 kwi 2007 - 21:49

Ja też nie mam ogrodu..a beczkę stawiałam na pustakach i nic nie wkopywałam w ziemię.
Korytarz stworzyliśmy z pustaków ustawionych na betonie.Zobacz moje wędzenie ze świąt Bożego Narodzenia.Pokazana jes moja beka i "naziemny" korytarz.Zdjęcia są w Galerii zdjęć pt."swiateczne wędzenie Małgoś;"

#11 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 26 kwi 2007 - 21:54

Teraz już nic nie zmienię.
Zaczęło się od tego paleniska w piecyku żeliwnym. to taka "koza" pionowe palenisko na nogach.A gdzie zobaczę Twoją konstrukcję?

#12 Bunia

Bunia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 91 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 26 kwi 2007 - 21:55

Witaj marcomm, ja też mam beczkę do wędzenia, tylko nie takiej przecudnej urody jak Twoje. Ma już swoje latka i rdza ją pałaszuje aż dudni :cry: Ale narazie wędzi bez zarzutu. Jak się rozsypie to wtedy pomyśli się o czym innym.
Uporaj się szybko z jej budową i pakuj mięsko do wędzenia!
Pozdrawiam.

#13 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 26 kwi 2007 - 21:59

Dzięki Bunia za wsparcie. Nieomieszkam pokazać co z tego wyszło.Jednak teraz muszę zdobyć wiedzę jakie mają być te otwory w dnie do dymienia.
Pzdr

Małgoś!
Obejrzałem.Wyroby śliczności!!!!
No ale moja wędzarnia ma być NA STAŁE. Pozdrawiam.

#14 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 27 kwi 2007 - 05:51

Marcomm.

Ze swojego, miernego w sumie, doswiadczenia sugeruję, abyś na razie nie rozwiercał otworów i wykonał próbne palenie. Włóż termometr, rozpal palenisko i poobserwuj jak zachowują się temperatury.
Mam wrażenie, że powinieneś bez problemu osiągnąć maksymalną temperaturę, potrzebną podczas wędzenia - jeśli nie, to wtedy powiększysz otwory.
Każda wędzarnia jest inna i każdej trzeba się "nauczyć".

Pozdrawiam
BonAir

#15 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 27 kwi 2007 - 06:51

Witaj marcomm!
Z tego co zrozumiałem to palenisko jest w dolnej beczce. Jeżeli tak to do wędzenia pozostają Ci zrębki wędzarnicze, bo odległość od paleniska do wyrobów jest zbyt mała.
Pozdrawiam

#16 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 27 kwi 2007 - 07:01

Witaj BonAir

Oczywiście też tak myślałem, ale w skrytości ducha miałem nadzieję, że ktoś coś takiego próbował z wierconym dnem i może uzyskam jakiś konkret.Dzięki i pozdrawiam.

#17 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 27 kwi 2007 - 07:04

Witaj andy!
Palenisko nie jest w dolnej, tylko w piecyku żeliwnym, którego jeszcze nie widać. Dolna beczka to podstawa i komora "wyrównawcza". Rura dymna dojdzie do niej z boku ok 1/3 od góry.pzdr

#18 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 27 kwi 2007 - 07:36

W takim razie wielkość otworów wierconych przez Ciebie w dnie beczki nie ma wielkiego znaczenia. 2,5 mm to mało. Myślę że ok 10mm powinno być dobrze.
Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki i zakończyć kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy i nakryć kolano czapeczką aby do niego nie kapało.
Przewodu dymowego zrób ok 2 m (później można skrócić)

#19 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 27 kwi 2007 - 07:44

andy
rozumiem intencje, ale piecyk stoi na tym betonie, więc rurą pod dolna beczkę nie wjade.Chyba będzie próbne dymienie zanim rozwiercę te otworki. A może nie wszystkie i nie równo na powierzchni?pzdr

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 27 kwi 2007 - 08:11

Już prostuję: "Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki
Z BOKU NA WYSOKOśCI 1/3 OD GóRY i zakończyć W BECZCE kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy"





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych