Jump to content

Recommended Posts

W związku z bardzo licznymi zapytaniami w komentarzach, na forum, stronce i poczcie, prosze wszystkich, którzy budują lub budowali wedzarnie czy grillo-wedzarnie, o nadesłanie i nadsyłanie zdjęć z budowy, zdjęc materiałów budowlanych uzytych podczas budowy, szkiców, rysunków, planów i opisów swoich urządzeń.

W okresie wiosennym bardzo dużo ludzi chce sobie wybudowac ładne "dymiarki", ale nie bardzo wie jak, o czym świadczy cała masa pytan i próśb w tym zakresie.

Jeszcze raz prosze o dzielenie się swymi tajemnicami.

Na stronie założę osobny temat poświęcony planom budowlanym wedzarni i grillo-wędzarni. Możecie na planach umieszczać swoje zabezpieczenia i znaki wodne, ale w taki sposób, by nie zamazywały szczegółów obrazu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Z mojej strony rada związana z ewentualną budową wędzarni.

Jeśli zamierzacie budować wędzarnie to już rozglądajcie się za materiałami do budowy bo niestety powoli niczego już nie można dostać że o cenach nie wspomnę.

Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.

 

Miro :) budowniczy :sad:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.

a będzie jeszcze gorzej w związku z wyborem Polski na miejsce rozgrywek EURO2012
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
W związku z tym tematem mam takie przemyślenia, aby w miarę możliwości przy publikowaniu zdjęć z budowy był na nich jakiś odnośnik dotyczący wymiarów obiektu: np dorosła osoba, typowa beczka 200 l, taczka, szpadel itp, aby według tego prawidłowo wyobrażać sobie proporcje.

Maxell - świetny pomysł!

Ja również planuję zbudować grilo-wędzarnię.

Od wielu miesięcy dokładnie obserwuję portal, wyszukuję każdą nową wędzarnię.

Robię wydruki, szkice itd. Pomimo wyjaśnień udzielanych zwykle przez autorów rodzi się milion pytań.

W moim przypadku ma to być wędzarnia murowana - coś podobnego do projektu JanuszaQ.

Chciałbym wykonać ją bez większych błędów.

Jednak poszukiwanie odpowiedzi na szczegółowe pytania jest dość trudne.

Odpowiedzi są rozrzucone po całym forum.

Osobiście nie chcę zadawać "tych samych pytań", ale w niektórych kwestiach staję pod ścianą i przygotowuję sobie taki "zestaw ostateczny".

Także zamieszczenie tego typu materiałów w jednym miejscu bardzo ułatwi sprawę wszystkim "budowlańcom".

Uważam również, że bardzo dobrym pomysłem jest prezentowanie poszczególnych etapów budowy - jak to ostatnio uczynił jeden z kolegów.

Daje to możliwość uzyskania porad w trakcie - a nie po fakcie ;-)

 

Sądzę również, że w taki naturalny sposób możnaby stworzyć zestaw FAQ.

 

p.s. jeżeli będziecie (będziemy :-)) w takim tempie zachęcać ludzi do przydomowych wędzarni to wkrótce będziesz prowadził portal o zasięgu światowym :grin:

Pozdrawiam serdecznie

 

Mamut

Witam wszystkich!

Jestem tu pierwszy raz więc proszę o troche wyrozumiałości...

Pracuję nad wędzarką taką" pół-miejska-pół-wiejska" ponieważ nie mam działki,tylko wybetonowany,ogrodzony i zadaszony podjazd do garażu.

Założenia budowy są takie:

Dwie beczki jedna na drugiej, palenisko z piecyka żeliwnego, obudowa stalowa plus wełna mineralna,dwa szybry, termometr itp.

Problem do rozwiązania: wielkość otworów wywierconych w dnie górnej beczki, aby i ciąg był dobry i rozprowadzenie dymu jakie takie. W tej chwili wywierciłem w rastrze 25 mm x 25 mm otwory ok 2,5 mm na całym dnie i zastanawiam się do ilu mm je powiększyć aby bylo dobrze. Dno górnej beczki stanowi dekiel dolnej i obie są spięte fabryczną obejmą.Dostęp do obu przez drzwiczki boczne. Reszta na zdjęciach, które idę uczyć się wysyłać, bo już raz tych "Krzyżaków" pisałem i jakoś się skasowało.Proszę o ewentualne sugestie i pozdrawiam.

 

A oto próba wysyłki jakiegoś zdjęcia...

no i chyba się udało...

Dodam,że beczki po wyrobach kosmetycznych (wazelina itp), ogrzane umyte i odtłuszczone posiadają powłokę galwaniczną od środka. W tej chwili wykonuję zamknięcia drzwiczek, komin i szybry.pozdrowienia.

marcomm

Witaj!

Po pierwsze jak pisałem nie mam ogrodu.W związku z tym ograniczone miejsce na podjeżdzie nie pozwala wkopywać beczki w beton.Jest płasko.A więc beczke do góry i wszystko inne też.Palenisko w piecyku żeliwnym itd.Izolacja, zabudowa no i schylać się nie trzeba za dużo a czcicielom boskiej ambrozji spod znaku GRONIE to rzecz niebagatelna. Wszystko jest dopiero na pierwszym etapie budowy ale jestem dobrej myśli jak tylko uporam sie z paroma drobiazgami, bo właściwie prawie wszystkie materiały są zgromadzone oprócz izolacjii. Kije wylądują na drewnianych podporach w górnej części górnej beczki.pzdr

marcomm

Ja też nie mam ogrodu..a beczkę stawiałam na pustakach i nic nie wkopywałam w ziemię.

Korytarz stworzyliśmy z pustaków ustawionych na betonie.Zobacz moje wędzenie ze świąt Bożego Narodzenia.Pokazana jes moja beka i "naziemny" korytarz.Zdjęcia są w Galerii zdjęć pt."swiateczne wędzenie Małgoś;"

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Witaj marcomm, ja też mam beczkę do wędzenia, tylko nie takiej przecudnej urody jak Twoje. Ma już swoje latka i rdza ją pałaszuje aż dudni :cry: Ale narazie wędzi bez zarzutu. Jak się rozsypie to wtedy pomyśli się o czym innym.

Uporaj się szybko z jej budową i pakuj mięsko do wędzenia!

Pozdrawiam.

Dzięki Bunia za wsparcie. Nieomieszkam pokazać co z tego wyszło.Jednak teraz muszę zdobyć wiedzę jakie mają być te otwory w dnie do dymienia.

Pzdr

 

Małgoś!

Obejrzałem.Wyroby śliczności!!!!

No ale moja wędzarnia ma być NA STAŁE. Pozdrawiam.

marcomm

Marcomm.

 

Ze swojego, miernego w sumie, doswiadczenia sugeruję, abyś na razie nie rozwiercał otworów i wykonał próbne palenie. Włóż termometr, rozpal palenisko i poobserwuj jak zachowują się temperatury.

Mam wrażenie, że powinieneś bez problemu osiągnąć maksymalną temperaturę, potrzebną podczas wędzenia - jeśli nie, to wtedy powiększysz otwory.

Każda wędzarnia jest inna i każdej trzeba się "nauczyć".

 

Pozdrawiam

BonAir

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Witaj marcomm!

Z tego co zrozumiałem to palenisko jest w dolnej beczce. Jeżeli tak to do wędzenia pozostają Ci zrębki wędzarnicze, bo odległość od paleniska do wyrobów jest zbyt mała.

Pozdrawiam

Witaj BonAir

 

Oczywiście też tak myślałem, ale w skrytości ducha miałem nadzieję, że ktoś coś takiego próbował z wierconym dnem i może uzyskam jakiś konkret.Dzięki i pozdrawiam.

marcomm

Witaj andy!

Palenisko nie jest w dolnej, tylko w piecyku żeliwnym, którego jeszcze nie widać. Dolna beczka to podstawa i komora "wyrównawcza". Rura dymna dojdzie do niej z boku ok 1/3 od góry.pzdr

marcomm

W takim razie wielkość otworów wierconych przez Ciebie w dnie beczki nie ma wielkiego znaczenia. 2,5 mm to mało. Myślę że ok 10mm powinno być dobrze.

Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki i zakończyć kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy i nakryć kolano czapeczką aby do niego nie kapało.

Przewodu dymowego zrób ok 2 m (później można skrócić)

andy

rozumiem intencje, ale piecyk stoi na tym betonie, więc rurą pod dolna beczkę nie wjade.Chyba będzie próbne dymienie zanim rozwiercę te otworki. A może nie wszystkie i nie równo na powierzchni?pzdr

marcomm

Już prostuję: "Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki

Z BOKU NA WYSOKOśCI 1/3 OD GóRY i zakończyć W BECZCE kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy"

andy!

Tak też myślałem, ale...

wylot kolana wypadnie dość blisko tego rusztu i efekt rozproszenia dymu równomiernie po całej powierzchni przepadnie. Chyba się nie obejdzie bez próbnych dymień. Trudno. Uparłem sie, że będzie wędzarnia "u mechanika" to wszystko musi grac. Dzisiaj dokupiłem szyber obrotowy do regulacji ciągu w rurze dymowej. Ok 18 zł w Castoramie. Termometr samochodowy też już czeka( temp.oleju). I tak powoli do przodu. Jutro robię komin i szyber wylotowy....chyba,że jakieś wezwanie, bo firma to serwis.pozdrawiam.

marcomm

BonAir!

Czułem przez skórę,że masz rację. Dzisiaj podłączyłem piec i dałem trochę dymu.

Jeszcze nie ma komina i termometru. Ale nie mogłem wytrzymać. Wygląda na to,że rozkład dymu na powierzchni dna jest niezły. A więc nie spieszę sie z rozwiercaniem. Najpierw komin z szybrem i termometr. A potem doświadczenia.pzdr

marcomm
  • 6 months later...

Posiadam starą lodówke(własnie kupiłem nową) i tak się zastanawiam czy nie przerobić jej na wedzarnie po wycięciu dna i dorobienia komina(oczywiście kanał dymowy i palenisko własnej konstrukcji)Lodówka jak to lodówka,jest ocieplana ,posiada półki metalowe, drzwiczki czyli wszystko co potrzebne w wędzarni.

Pytanie brzmi:

Czy plastik z tórego jest wykonana wewnętrzna część lodówki wytrzyma temperatury wędzenia i czy nie będą wydzielać się z niego jakieś szkodliwe substancje.

Z góry dzięki za porady.

zwierzak myśleć

Zwierzak - wyeliminuj ten tok myślenia!

aby użyć lodówki jako wędzarni musisz ją "wybebeszyć" i odrobinę przerobić,

niestety w zależności od wieku tego urządzenia może okazać się to mało praktyczne,

ja przerabiałem bardzo starą Silesię która : po pierwsze miała grubą blachę, obecne to raczej "blaszka",

po drugie izolacją był styropian - obecnie jest to pianka trwale połączona z blachą

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/

zwierzak , a jaki Ty jesteś zwierzak ? :lol:

 

starą lodówkę jeśli jeszcze chłodzi będziesz miał jak znalazł wiosna-lato-jesień do schładzania mięska w zalewach :grin:

nie będzie Ci żonka mówić - gdzie z tymi wiadrami do lodówki ?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.