Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.
#1
Napisano 18 kwi 2007 - 07:30
W okresie wiosennym bardzo dużo ludzi chce sobie wybudowac ładne "dymiarki", ale nie bardzo wie jak, o czym świadczy cała masa pytan i próśb w tym zakresie.
Jeszcze raz prosze o dzielenie się swymi tajemnicami.
Na stronie założę osobny temat poświęcony planom budowlanym wedzarni i grillo-wędzarni. Możecie na planach umieszczać swoje zabezpieczenia i znaki wodne, ale w taki sposób, by nie zamazywały szczegółów obrazu.
#2
Napisano 18 kwi 2007 - 14:18
Jeśli zamierzacie budować wędzarnie to już rozglądajcie się za materiałami do budowy bo niestety powoli niczego już nie można dostać że o cenach nie wspomnę.
Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.
Miro

#3
Napisano 18 kwi 2007 - 17:56
a będzie jeszcze gorzej w związku z wyborem Polski na miejsce rozgrywek EURO2012Bum budowlany jest tak wielki że fabryki nie nadążają z produkcją a zapisy są po pół roku do przodu.
#4
Napisano 19 kwi 2007 - 10:44
#5
Napisano 19 kwi 2007 - 19:26
Ja również planuję zbudować grilo-wędzarnię.
Od wielu miesięcy dokładnie obserwuję portal, wyszukuję każdą nową wędzarnię.
Robię wydruki, szkice itd. Pomimo wyjaśnień udzielanych zwykle przez autorów rodzi się milion pytań.
W moim przypadku ma to być wędzarnia murowana - coś podobnego do projektu JanuszaQ.
Chciałbym wykonać ją bez większych błędów.
Jednak poszukiwanie odpowiedzi na szczegółowe pytania jest dość trudne.
Odpowiedzi są rozrzucone po całym forum.
Osobiście nie chcę zadawać "tych samych pytań", ale w niektórych kwestiach staję pod ścianą i przygotowuję sobie taki "zestaw ostateczny".
Także zamieszczenie tego typu materiałów w jednym miejscu bardzo ułatwi sprawę wszystkim "budowlańcom".
Uważam również, że bardzo dobrym pomysłem jest prezentowanie poszczególnych etapów budowy - jak to ostatnio uczynił jeden z kolegów.
Daje to możliwość uzyskania porad w trakcie - a nie po fakcie ;-)
Sądzę również, że w taki naturalny sposób możnaby stworzyć zestaw FAQ.
p.s. jeżeli będziecie (będziemy :-)) w takim tempie zachęcać ludzi do przydomowych wędzarni to wkrótce będziesz prowadził portal o zasięgu światowym :grin:
#6
Napisano 19 kwi 2007 - 20:33
#7
Napisano 26 kwi 2007 - 20:54
Jestem tu pierwszy raz więc proszę o troche wyrozumiałości...
Pracuję nad wędzarką taką" pół-miejska-pół-wiejska" ponieważ nie mam działki,tylko wybetonowany,ogrodzony i zadaszony podjazd do garażu.
Założenia budowy są takie:
Dwie beczki jedna na drugiej, palenisko z piecyka żeliwnego, obudowa stalowa plus wełna mineralna,dwa szybry, termometr itp.
Problem do rozwiązania: wielkość otworów wywierconych w dnie górnej beczki, aby i ciąg był dobry i rozprowadzenie dymu jakie takie. W tej chwili wywierciłem w rastrze 25 mm x 25 mm otwory ok 2,5 mm na całym dnie i zastanawiam się do ilu mm je powiększyć aby bylo dobrze. Dno górnej beczki stanowi dekiel dolnej i obie są spięte fabryczną obejmą.Dostęp do obu przez drzwiczki boczne. Reszta na zdjęciach, które idę uczyć się wysyłać, bo już raz tych "Krzyżaków" pisałem i jakoś się skasowało.Proszę o ewentualne sugestie i pozdrawiam.
A oto próba wysyłki jakiegoś zdjęcia...


no i chyba się udało...
Dodam,że beczki po wyrobach kosmetycznych (wazelina itp), ogrzane umyte i odtłuszczone posiadają powłokę galwaniczną od środka. W tej chwili wykonuję zamknięcia drzwiczek, komin i szybry.pozdrowienia.
#8
Napisano 26 kwi 2007 - 21:27
A jak rozwiązaleś problem kijów (gdzie je umieściłeś?).
Czemu 2 beczki?Jedna nie wystarczyłaby Tobie?
#9
Napisano 26 kwi 2007 - 21:46
Po pierwsze jak pisałem nie mam ogrodu.W związku z tym ograniczone miejsce na podjeżdzie nie pozwala wkopywać beczki w beton.Jest płasko.A więc beczke do góry i wszystko inne też.Palenisko w piecyku żeliwnym itd.Izolacja, zabudowa no i schylać się nie trzeba za dużo a czcicielom boskiej ambrozji spod znaku GRONIE to rzecz niebagatelna. Wszystko jest dopiero na pierwszym etapie budowy ale jestem dobrej myśli jak tylko uporam sie z paroma drobiazgami, bo właściwie prawie wszystkie materiały są zgromadzone oprócz izolacjii. Kije wylądują na drewnianych podporach w górnej części górnej beczki.pzdr
#10
Napisano 26 kwi 2007 - 21:49
Korytarz stworzyliśmy z pustaków ustawionych na betonie.Zobacz moje wędzenie ze świąt Bożego Narodzenia.Pokazana jes moja beka i "naziemny" korytarz.Zdjęcia są w Galerii zdjęć pt."swiateczne wędzenie Małgoś;"
#11
Napisano 26 kwi 2007 - 21:54
Zaczęło się od tego paleniska w piecyku żeliwnym. to taka "koza" pionowe palenisko na nogach.A gdzie zobaczę Twoją konstrukcję?
#12
Napisano 26 kwi 2007 - 21:55

Uporaj się szybko z jej budową i pakuj mięsko do wędzenia!
Pozdrawiam.
#13
Napisano 26 kwi 2007 - 21:59
Pzdr
Małgoś!
Obejrzałem.Wyroby śliczności!!!!
No ale moja wędzarnia ma być NA STAŁE. Pozdrawiam.
#14
Napisano 27 kwi 2007 - 05:51
Ze swojego, miernego w sumie, doswiadczenia sugeruję, abyś na razie nie rozwiercał otworów i wykonał próbne palenie. Włóż termometr, rozpal palenisko i poobserwuj jak zachowują się temperatury.
Mam wrażenie, że powinieneś bez problemu osiągnąć maksymalną temperaturę, potrzebną podczas wędzenia - jeśli nie, to wtedy powiększysz otwory.
Każda wędzarnia jest inna i każdej trzeba się "nauczyć".
Pozdrawiam
BonAir
#15
Napisano 27 kwi 2007 - 06:51
Z tego co zrozumiałem to palenisko jest w dolnej beczce. Jeżeli tak to do wędzenia pozostają Ci zrębki wędzarnicze, bo odległość od paleniska do wyrobów jest zbyt mała.
Pozdrawiam
#16
Napisano 27 kwi 2007 - 07:01
Oczywiście też tak myślałem, ale w skrytości ducha miałem nadzieję, że ktoś coś takiego próbował z wierconym dnem i może uzyskam jakiś konkret.Dzięki i pozdrawiam.
#17
Napisano 27 kwi 2007 - 07:04
Palenisko nie jest w dolnej, tylko w piecyku żeliwnym, którego jeszcze nie widać. Dolna beczka to podstawa i komora "wyrównawcza". Rura dymna dojdzie do niej z boku ok 1/3 od góry.pzdr
#18
Napisano 27 kwi 2007 - 07:36
Sugeruję wprowadzenie przewodu dymowego do wnętrza dolnej beczki i zakończyć kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy i nakryć kolano czapeczką aby do niego nie kapało.
Przewodu dymowego zrób ok 2 m (później można skrócić)
#19
Napisano 27 kwi 2007 - 07:44
rozumiem intencje, ale piecyk stoi na tym betonie, więc rurą pod dolna beczkę nie wjade.Chyba będzie próbne dymienie zanim rozwiercę te otworki. A może nie wszystkie i nie równo na powierzchni?pzdr
Sponsor
#20
Napisano 27 kwi 2007 - 08:11
Z BOKU NA WYSOKOśCI 1/3 OD GóRY i zakończyć W BECZCE kolanem tak aby jego wylot był w środku średnicy"
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych