Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

!PYTANIA dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1684 odpowiedzi w tym temacie

#21 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 27 kwi 2007 - 18:40

andy!
Tak też myślałem, ale...
wylot kolana wypadnie dość blisko tego rusztu i efekt rozproszenia dymu równomiernie po całej powierzchni przepadnie. Chyba się nie obejdzie bez próbnych dymień. Trudno. Uparłem sie, że będzie wędzarnia "u mechanika" to wszystko musi grac. Dzisiaj dokupiłem szyber obrotowy do regulacji ciągu w rurze dymowej. Ok 18 zł w Castoramie. Termometr samochodowy też już czeka( temp.oleju). I tak powoli do przodu. Jutro robię komin i szyber wylotowy....chyba,że jakieś wezwanie, bo firma to serwis.pozdrawiam.

#22 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 28 kwi 2007 - 17:26

BonAir!
Czułem przez skórę,że masz rację. Dzisiaj podłączyłem piec i dałem trochę dymu.
Jeszcze nie ma komina i termometru. Ale nie mogłem wytrzymać. Wygląda na to,że rozkład dymu na powierzchni dna jest niezły. A więc nie spieszę sie z rozwiercaniem. Najpierw komin z szybrem i termometr. A potem doświadczenia.pzdr

#23 zwierzak

zwierzak

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • Miejscowośćkliniska wielkie

Napisano 07 lis 2007 - 15:38

Posiadam starą lodówke(własnie kupiłem nową) i tak się zastanawiam czy nie przerobić jej na wedzarnie po wycięciu dna i dorobienia komina(oczywiście kanał dymowy i palenisko własnej konstrukcji)Lodówka jak to lodówka,jest ocieplana ,posiada półki metalowe, drzwiczki czyli wszystko co potrzebne w wędzarni.
Pytanie brzmi:
Czy plastik z tórego jest wykonana wewnętrzna część lodówki wytrzyma temperatury wędzenia i czy nie będą wydzielać się z niego jakieś szkodliwe substancje.
Z góry dzięki za porady.

#24 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 07 lis 2007 - 15:45

Zwierzak - wyeliminuj ten tok myślenia!
aby użyć lodówki jako wędzarni musisz ją "wybebeszyć" i odrobinę przerobić,
niestety w zależności od wieku tego urządzenia może okazać się to mało praktyczne,
ja przerabiałem bardzo starą Silesię która : po pierwsze miała grubą blachę, obecne to raczej "blaszka",
po drugie izolacją był styropian - obecnie jest to pianka trwale połączona z blachą

#25 kempes

kempes

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1792 postów
  • MiejscowośćSzadek

Napisano 07 lis 2007 - 16:18

zwierzak , a jaki Ty jesteś zwierzak ? :lol:

starą lodówkę jeśli jeszcze chłodzi będziesz miał jak znalazł wiosna-lato-jesień do schładzania mięska w zalewach :grin:
nie będzie Ci żonka mówić - gdzie z tymi wiadrami do lodówki ?

#26 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 lis 2007 - 22:53

Witam

Gdzieś dawno temu ten temat był poruszany : z lodówki miała być wędzarnia może jeszcze na Oliwce nie pamiętam jednak gdzie . Nic z tego nie wyszło . Właśnie lepiej zostawić na lato do peklowania .

Pozdrawiam

#27 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 08 lis 2007 - 17:27

Gdzieś dawno temu ten temat był poruszany : z lodówki miała być wędzarnia ... Nic z tego nie wyszło

co nie wyszło ! jak to nie wyszło! :devil: - a co ja napisałem dwa posty wyżej :question: hę? :lol: :wink:
http://www.wedlinydo...cles.php?id=330 - teraz ma jeszcze "ubranko" z wełny (mineralnej :wink: ) , tylko palenisko i rura niedocieplone :mellow:

#28 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 08 lis 2007 - 18:10

Naprawdę warto dokładnie zapoznac się z informacjami zawartymi na stronce. Jest ich sporo, ale starałem sie poukładać to wszystko tematycznie. Poza tym, jest przecież wyszukiwarka, która "reaguje" na słowa kluczowe.
Juz teraz strona jest kopalnią wiedzy w dziedzinie masarstwa domowego i nie tylko.

#29 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 08 lis 2007 - 19:50

Witam

Bardzo mocno przepraszam zainteresowanych zrobieniem wędzarni z lodówki za moją pomyłkę .

abratku chylę czoło .

Pozdrawiam

#30 marcomm

marcomm

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 134 postów
  • MiejscowośćOśno

Napisano 27 kwi 2008 - 09:11

Witajcie ponownie.
Oto dalszy ciąg opowieści o budowie wedzarni z dwóch beczek.
Otóż, zainspirowany lekturą Dziadkowych postów, postanowiłem wstawić do wędzarni rurę grzewczą, aby móc osuszać co trzeba bez dymu. W dolnej beczce wykonałem "przełącznik " dymu- dym do rury, albo dym pod dno drugiej beczki. Dołączona grafika.
Przełacznik sterowany dźwignią ręczną podnosi rurę i wsuwa ją w komin, lub opuszcza i wysuwa z komina.
Dołączona grafika.
Tak się mieszczą wędzonki wokół rury podczas osuszania...
Dołączona grafika
a tak kiełbasy...
Otwory w dnie górnej beczki rozwierciłem do 6-8 mm ale nie wszystkie.
Palenisko z piecyka typu "koza" - nie polecam, choć na razie takiego używam.Zamierzam postawić obok tzw "westfalkę".Koza jest za mało wydajna i za szybko się zapopiela przy paleniu drewnem.W efekcie pali się z konieczności małe ognisko przy uchylonej fajerce i cały czas dokłada się drewna. Być może zostwię ją z długim kanałem do wędzenia zimnego.Temperatury wszystkie jakie potrzebuję są osiągalne bez problemów.
A osuszanie przy rurze w/g zaleceń DZIADKA-GENIALNE!
Wyroby wychodzą jak malowane!
Obecnie jestem na etapie wykonywania obudowy i ocieplania wełną mineralną.
CDN

:cool:

#31 starud

starud

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćStrzegom woj.dolnośląskie

Napisano 05 cze 2008 - 20:16

to jest moja wędzarni. Rożno i stanowisko na kociołek bogracz

#32 starud

starud

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • MiejscowośćStrzegom woj.dolnośląskie

Napisano 05 cze 2008 - 20:17

nie wiem jak wysłać zdjęcie

#33 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 05 cze 2008 - 20:46

pod poniższym linkiem jest poradnik:
https://wedlinydomow...topic.php?t=764

należy też pamiętać o odpowiednim przygotowaniu samego zdjęcia (nieduży rozmiar i odpowiednie rozszerzenie)

#34 Khaleb

Khaleb

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 06 sie 2008 - 11:24

Dołączona grafika

Wedzarnia wybudowana z czerwonej cegly, obrzucona zostala zaprawa zastosowana do budowy wedzarni. Palenisko po lewej stronie, a nad nim miejsce do podgrzewania garnkow :) Mozna nawet zagatowac wody jak sie dobrze rozpali.

Dołączona grafika

A tutaj juz dzialajaca wedzarnia, choc jeszcze nie gotowa. Moim zdaniem brakuje drugiego paleniska oddalonego od wedzarni ok 3-4m aby za jego pomoca wedzic na zimno.

Wedzarnia jeszcze w fazie testow i przerobek. Bedzie tez mozliwosc grilowania, ale jak na razie to w zupelnosci wystarczy na dzialkowe warunki.

Pozdrawiam

#35 majchal

majchal

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 331 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 06 sie 2008 - 19:25

Moja branża jest nieco inna, ale z tego co tu się naczytałem, to do paleniska musi być użyta cegła i zaprawa szamotowa, bo inaczej palenisko będzie pękać
Nie odbieraj moich słów jako krytyka, tylko jako moje spostrzeżenie - to cudo jest zbyt masywne, wygląda jak stół ślusarki z imadłem

#36 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27418 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 sie 2008 - 19:33

Niegłupim sposobem jest wyłożenie wszystkiego gliną z dodatkiem soli. O ile pamiętam jeszcze, kiedy kilka lat temu "służyłem za pomocnika" staremu zdunowi przy poprawianiu kuchni z piecem chlebowym u teściowej w tzw. letniej kuchni, do wypełnionej w połowie gliną, beczki 100 litrowej (niebieska), wraz z dolewka wody dawał ok. 2 - 3 kg soli. Oczywiście wszystko musi być bardzo dokłądnie wymieszane. Sól wspaniale zapobiega pękaniu gliny pod wpływem temperatury i taka mieszanka jest "wieczna".

#37 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12682 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 06 sie 2008 - 20:44

Witam

Sól wspaniale zapobiega pękaniu gliny pod wpływem temperatury i taka mieszanka jest "wieczna".

Ja też pamiętam że do wszystkich remontów w kuchenkach węglowych tzw paleniska wykorzystywało się mieszankę gliny z solą . Pamiętam że soli się do gliny dosypywało dość dużo , no i tak wyklejone palenisko służyło bardzo długo .


Pozdrawiam

#38 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 06 sie 2008 - 21:16

Dzięki dodatkowi soli do gliny można szybciej palić w nowym piecu, kuchni, wędzarce. Starzy zduni lepiąc, budujac kuchnie, piec mieszali glinę z piachem i taka mieszanina nie pękała. Planuję z pomocą takie zaprawy "ulepić" sobie kuchnię z szabaśnikiem.
Pzdr.

#39 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 04 lis 2008 - 19:00

Właśnie miałem problem z parzeniem kiełbasy na działce, więc wymyśliłem żeby przerobic palenisko w wędzarni. odkryłem górę paleniska i wstawiłem dwa kawałki grubej blachy tak żeby stojący na nich gar 20 litrowy zamykał górę paleniska. Woda w 40 minut była bardzo wrząca i parzenie 10 kg kiełbasy przestało być problemem. Teraz mam "dwie pieczenie na jednym ogniu" małym kosztem. Polecam ten pomysł wszystkim nie dysponującym odpowiednim zapleczem. :grin:

#40 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 04 lis 2008 - 19:27

Późno wpadłeś na ten sposób,a jest on bardzo dobry.Pozdrawiam





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

2 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Beesmaster, Maciekzbrzegu