Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

!PYTANIA dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1782 odpowiedzi w tym temacie

#81 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2627 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 08 mar 2010 - 19:50

pod koniec maja 2010 wracam w Mazowieckie


To gdzie jest ten wspaniały zakątek :question:
Prawie na .................. :shock: "końcu swiata" czy w Mazowieckim :question: :grin:

#82 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 08 mar 2010 - 20:54

jak jeździłeś kiedyś trasą E7 (W-wa - Kraków) przy miejscowości Białobrzegi nad Pilicą tworzyły się największe korki (most w Białobrzegach), z tego można było zapamiętać Białobrzegi :lol:
teraz jest obwodnica, to miejscowości się nawet nie zauważa,
to właśnie tamte okolice

#83 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 08 mar 2010 - 21:00

W Białobrzegach były kiedyś wyśmienite lody gałkowe :tongue:

#84 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 08 mar 2010 - 21:37

to tradycja rodziny Gruszczyńskich jeszcze z przed II wojny światowej,
przepis bardzo chroniony przez rodzinę i przekazywany z dziada pradziada tylko jednemu synowi
te lody nadal są :lol: i smak się nie zmienił :lol:

#85 arkdom

arkdom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1123 postów
  • MiejscowośćMysłowice

Napisano 09 mar 2010 - 10:02

Ale ta Twoja wędzarnia to chyba nie w Afryce? Bo klimaty na zdjęciach to takie bardziej swojskie. :cool:

#86 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 10:17

Ale ta Twoja wędzarnia to chyba nie w Afryce? Bo klimaty na zdjęciach to takie bardziej swojskie. :cool:


nie nie :lol: :lol: :lol:
toż to nasze piękne Mazowsze,
ale w Afryce też wędzę i zadymiam :lol:

#87 kruszyna1696

kruszyna1696

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 67 postów
  • MiejscowośćKorzeńsko

Napisano 09 mar 2010 - 10:29

ogladajac twoja piekna wedzarnie z zonka zastanawialem sie ile poszlo ci cegiel na to cudo!

#88 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 09 mar 2010 - 10:50

Budowałem w tym czasie jeszcze dużą pergolę pod winogrona z drugiej strony domu,
więc dokładnie trzeba by obliczyć ile poszło na samą wędzarnię, ale myślę, że około 800szt, max do 1000szt, wędzarnia w pierwszej fazie była wyższa, bo jakieś dwie warstwy schowały się jak doszła podłoga, ale to było przewidziane, żeby bufety były na odpowiedniej wysokości,
no i ciągnąłem komin dość wysoki żeby wystawał ponad dach, na kalenicy dachu powstają zawirowania od wiatru nie chciałem żeby cofały dym. A mieszkam na otwartej przestrzeni.
Wtedy kiedy budowałem cena cegły była groszowym tematem (chyba 60gr/szt.), zostało mi trochę po budowie domu. A to jest zwykła czerwona cegła palona.

#89 AREK76AREK

AREK76AREK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćSTRZAŁKOWO

Napisano 24 mar 2010 - 23:44

Witam serdecznie.Kieruje pytanie do wszystkich budowniczych wędzarni,a w szczególności do tych budowanych z drewna.Mam zamiar taką wybudować,a pytanie brzmi czy mogę do budowy wnętrza użyć 1,5 cm płyty wiórowej nie lakierowanej i nie impregnowanej,a obudować to chcę deskami o grubości 2 cm.Chodzi mi o to,żeby dym nie wydostawał się przez szczeliny między deskami.Czy ta płyta nie wejdzie w reakcje z dymem.Dodam,że płyty mają już kilka lat nie używane,nie malowane,bez zapachu.Może jakieś inne rozwiązanie.Proszę o radę.

#90 Jack

Jack

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 64 postów
  • MiejscowośćDodoma, Tanzania

Napisano 25 mar 2010 - 00:35

czy mogę do budowy wnętrza użyć 1,5 cm płyty wiórowej nie lakierowanej i nie impregnowanej,


wszystkie płyty wiórowe są klejone- zawierają kleje, utwardzacze i rozpuszczalniki.. :sad:
myślę że nie jesteś w stanie określić do jakiej temperatury zachowują się neutralnie. A żaden producent nie udzieli takiej informacji.. albo udzieli po to żeby sprzedać.
Moja ideologią jest używanie materiałów jak najbardziej naturalnych.
Spróbuj zwykłe deski łącząc je na tzw. obce pióro. Mają możliwość pracy- zmienna wilgotność, zmienna temperatura.

#91 sawca

sawca

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 25 mar 2010 - 07:30

Jakąkolwiek płytę wiórową odradzam.
W takiej wędzarni nie podpieczesz sobie wyrobów(zapach), mogą też się osadzić niebezpieczne związki chemiczne. Lepiej jak pisał Jack zrób z deski na pióro i wpust coby się za bardzo nie rozszczelniła. Możesz nawet zrobić z drewna iglastego a przed pierwszym wędzenie staraj się uzyskać jak największą temperaturę aby sęki w drewnie się "spłakały" tzn puściły żywicę, potem możesz śmiało zadymiać.
Pozdrawiam

#92 AREK76AREK

AREK76AREK

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćSTRZAŁKOWO

Napisano 25 mar 2010 - 09:39

Dziękuje za szybką odpowiedzi i dostosuję się do Waszych zaleceń.Pozdrawiam Zadymiaczy.

#93 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 27 mar 2010 - 19:35

AREK76AREK, Od wewnątrz obij zwykłą blachą i problem szczelności czyszczenia masz rozwiązany. Ochronisz również deski przed dymem. pomiędzy blachę i deski włóż wełnę mineralną i ocieplenie zrobione najmniejszym kosztem. A deski jak chcesz możesz nawet zabudować betonem albo pomalować farbami do drewna.

#94 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 13 cze 2010 - 02:46

...mam prośbę i pytanie...czy komus z Panów "chciałoby" :wink: się pomóc (lub zaoferować ) w projekcie sporej wędzarni (na wiejskie wyroby np. cały wieprzek na wkład) zbudowanej z cegły i kamienia zawierającej oprócz komory wędzarniczej takze grilla
piec chlebowy i najlepiej rozno na prosiaka i drób i blatem drewnianym do przyrządzania(wiem że to wyzwanie ale jak już stawiac to porządne)...żeby wszędzie były termometry opis mechanizmów itd...chętnie również zapłacę za czas i wiedzę projektową, której mi w niestety brakuje...czytam Was i zazdroszcze od dawna...teraz mam czas i miejsce na własne sztuczki...kamienia i cegły mam sporo... aha termometry ruszty haki i drażki gdzie trzeba motować też nie wiem chociaż czytam forum...ale jest tu tyle opcji, że niedoświadczony przyszły zadymiarz moze liczyć tylko na Waszą pomoc...odpowiedzcie prosze, to moze dzięki Waszym radom i doświadczeniu od poniedziałku zacznę budować...i nie śmiejcie sie ze mnie za bardzo hm?

#95 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 14 cze 2010 - 22:08

ludzie zlitujcie się!!!!!!!!!!!

#96 Paprykarz

Paprykarz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 233 postów
  • MiejscowośćGolfsztrom

Napisano 14 cze 2010 - 22:45

ludzie zlitujcie się!!!!!!!!!!!


niedobry oj niedobry, jak dasz coś od siebie to na pewno chętnie ktoś ci pomoże, na początek
wystarczy jak przekonasz kogoś, że zapoznałeś się choć z kilkoma artykułami z tej strony http://wedlinydomowe...es.php?topic=53

co wystarczy Ci do zadania właściwych pytań.

#97 niedobry78

niedobry78

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 328 postów
  • MiejscowośćPOMORSKIE

Napisano 15 cze 2010 - 22:23

otóż zapoznaję sie z nimi od conajmniej roku...i poza wiedzą teoretyczą i wieloma punktami widzenia...nie przyswoiłem wiedzy wystarczającej do postawieia "własnej najlepszej" jednoznacznie udanej...wędzarni z roznem...może powoduje to jakaś moja swoista ułomnośc techniczna nie pozwala mi na zsynchronizowaniu kilku pomysłów...dlatego proszę o radę doswiadczone osoby :idea:

#98 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 15 cze 2010 - 23:14

niedobry78, Takiej wędzarni jaka proponujesz nie można zrobić. Rozwiązania są, ale kompleksowe zabudowanie w którym jest zestaw zespolony na jednej ścianie od pieca chlebowego, grill, wędzarnia i stół biesiadny do czytania książek. Zabudowy projektuje się pod konkretne wymagania. Uniwersalnych konstrukcji wszystko w jednym i dużo termometrów - takie "koło gospodyń wiejskich" odpowiem, można zrobić. Tylko potrzeba troszkę czasu i plan terenu na którym, będzie stać "fabryczka przyjemności" Podobną konstrukcje poosiada Italodisco i nie tylko.

#99 ligawa

ligawa

    Użytkownik

  • ***SUPER VIP***
  • 164 postów
  • MiejscowośćVancouver

Napisano 16 cze 2010 - 01:20

Hej !
Niedobry78
Moze zrobisz sobie cos takiego,dosyć duze,szybkie w wykonaniu i niedrogie.
Myślę,ze pojemność wędzarni zadowoli Cię w pełni uwędzisz w niej np.72 kiełbasy
wagi 0,75 kg powieszonych na 2 poziomach po 4 kije na każdym.
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Sro 16 Cze, 2010 02:41 ][/size]
Tu jeszcze mały dodatek. Dołączona grafika

W ścianach jest izolacja z poliuretanu,źródłem jest palnik
gazowy lub grzejnik elektryczny 1500W z regulcją płynną.


Dołączona grafika Dołączona grafika

Wytwornica-genrator dymu to osobna sprawa. wymiary komory wędzani:wys.1300mm szer.700 głęb.550

#100 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 16 cze 2010 - 07:09

Witam.
Ja planowałem komorę wedzarniczą do Borniak zrobić z lodówki (zmienić tylko środkowe poszycie) - pełno ich teraz stoi w punktach naprawy AGD.Ale gdy zobaczyłem, że Borniak "pociągnie" moją drewniana komorę to zarzuciłem ten pomysł. Z lodówką doświadczenie ma Abratek :wink:
Ta Ligawy komora podchodzi mi pod starą lodówkę :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych