Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

!PYTANIA dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1782 odpowiedzi w tym temacie

#101 technics

technics

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 20 cze 2010 - 07:31

Ta Ligawy komora podchodzi mi pod starą lodówkę :rolleyes:

Pozdrawiam :wink:


bo dokładnie tak jest :D

#102 justi1303

justi1303

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćAnrychów

Napisano 20 cze 2010 - 11:39

Witam serdecznie, ja też jestem na etapie przygotowań do budowy wędzarni.
Pewnie dopiero w przyszłym roku, ale przynajmniej mam czas na zapoznanie się z tematem.

Ciesze się że znalazłam to forum bo widzę tu dużo ciekawych tematów, no mam naziję że do przyszłego roku wyrobię się z przeczytaniem tego wszystkiego ;)

Pozdrawiam z Andrychowa

#103 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10116 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 20 cze 2010 - 12:08

jestem na etapie przygotowań do budowy wędzarni.
Pewnie dopiero w przyszłym roku, ale przynajmniej mam czas na zapoznanie się z tematem.

Witaj,
w miedzyczasie ćwicz na kiełbasie białej i wyrobach parzonych.

#104 Marek-Kosa

Marek-Kosa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćKozy, koło Bielska-B.

Napisano 14 sie 2010 - 22:51

Mam takie pytanie:
Chodzi mi o rurę łączącą palenisko z wędzarnią.
Rura ma średnicę 200mm i dł. około 1500. Prawdopodobnie będzie przycięta na około 1350 - 1400 mm. Wędzarnia jest drewniana, ocieplana, wysoka 1500 mm + 700mm komin o przekroju 200x210 z szybrem.

Chodzi mi o to czy wystarczy jak taka długość rury (około 1400) doprowadzającej dym do wędzarni będzie miała pochylenie około 70mm w stronę paleniska ? Czy wystarczy takie nachylenie ?

#105 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 15 sie 2010 - 09:50

Moim zdaniem nachylenie wystarczy tylko wydaje mi się ,że długość tej rury jest trochę za mała.Ja bym dał min. 2m.Można wtedy wędzić chlodniejszym dymem.

#106 Marek-Kosa

Marek-Kosa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćKozy, koło Bielska-B.

Napisano 15 sie 2010 - 19:21

Już podstawa pod palenisko jest wylana. Dlatego nie wiem jak mi jeszcze wyjdzie całkowita długość. Ale jak będę chciał wędzić na zimno to nie ocieplę tej rury. Chyba powinno to wystarczyć.

#107 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1211 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 sie 2010 - 20:05

Hallo!!!!

Ja mam cos takiego i sie sprawdza.Zrob zaraz za paleniskiem szyber do regulacji przeplywu dymu (powietrza)
Zrobie pare zdiec i przesle na PW.

#108 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1211 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 15 sie 2010 - 20:31

Hallo!!!!

Zaden problem.

#109 Marek-Kosa

Marek-Kosa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćKozy, koło Bielska-B.

Napisano 16 sie 2010 - 12:18

Do czego szyber za paleniskiem jest potrzebny ? Myślałem, ze może wystarczy zamknąć drzwiczki paleniska aby stłumić płomień. Chyba, że do czego innego jest on potrzebny ?

Więc czekam na zdjęcia
Dzięki

#110 Marek-Kosa

Marek-Kosa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćKozy, koło Bielska-B.

Napisano 16 sie 2010 - 21:53

Pytam o ten szyber za paleniskiem, bo nie jestem pewien czy dobrze myślę.

#111 Jaszczur

Jaszczur

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 102 postów
  • MiejscowośćDąbrowa Górnicza

Napisano 18 sie 2010 - 21:46

A może tak wrzucisz tutaj swoje zdjęcia ?? Przydadzą się dla innych.
Ja też zaczynam ten temat i z chęcią się przyłączam do pytań.

#112 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 28 wrz 2010 - 20:13

alpamayo, Zależy co chcesz wędzić i czy jesteś producentem, rybakiem, rolnikiem hodowcą czy tylko punktem sprzedaży. Napisz konkretnie z jakiej pozycji chcesz wystartować, a na pewno otrzymasz odpowiedź!

#113 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 28 wrz 2010 - 20:23

Było tak :

Dołączona grafika

A jest tak :

Dołączona grafika

Nie ma szybrów.Regulacja drzwiczkami paleniska i otwieranym dachem.Dach do wędzenia jest ściągany.Zdjęcie przedstawia przepalanie nowej wędzarni.Próba generalna w sobotę.LP twierdzi ,że "sławojka" :grin:

#114 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 28 wrz 2010 - 20:55

arkadiusz, Super !!! I to jest to, co będzie wędzić w każdych warunkach. Fotki, fotki mile widziane. :wink:

#115 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 28 wrz 2010 - 21:01

I to jest to, co będzie wędzić w każdych warunkach.


Właśnie takie były założenia.To ma działać a nie wyglądać.Reszta zdjęć w sobotę bo teraz mam tylko to i to zrobione komórką w czasie przepalania.

#116 alpamayo

alpamayo

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćGniewkowo

Napisano 01 paź 2010 - 10:27

alpamayo, Zależy co chcesz wędzić i czy jesteś producentem, rybakiem, rolnikiem hodowcą czy tylko punktem sprzedaży. Napisz konkretnie z jakiej pozycji chcesz wystartować, a na pewno otrzymasz odpowiedź!


Chcę wędzić ryby. Nie jestem rybakiem ani rolnikiem. Staruję z pozycji zerowej :cry:

#117 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 02 paź 2010 - 19:15

Słowo się rzekło....

Przygotowanie.
Dołączona grafika

W trakcie.
Dołączona grafika

Efekt
Dołączona grafika

Nowa węrdzarnia sprawiła się super.

#118 Jaszczur

Jaszczur

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 102 postów
  • MiejscowośćDąbrowa Górnicza

Napisano 03 paź 2010 - 06:15

Piękne wyroby, ślinka leci.

Ps. Czemu zmieniłeś beczkę na drewno ??

#119 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1653 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 03 paź 2010 - 06:40

Super wędzonki widać po sznurkach ,że nie osmolone tylko uwędzone :clap:
Pzdr.Wosiu

#120 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7532 postów

Napisano 03 paź 2010 - 06:46

Efekt

Masz jakiś zbędny niepotrzebny kawałek :question: :question: :thumbsup: :thumbsup:





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych