Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

!PYTANIA dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1697 odpowiedzi w tym temacie

#1681 Piter811

Piter811

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćŁASK

Napisano 14 lis 2019 - 10:08

Beesmaster zrobilem tak jak doradzał Romii aby nie przypalalo się na rozgrzanym pierwszej deflektorze
[Dodano: 14 lis 2019 - 10:08]
A tak poza jak speawdzales rozklad temperatur

#1682 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 14 lis 2019 - 10:08

Aha rozumiem. Ja tworząc swój deflektor nie pomyślałem o tym. Ale na szczęście nic takiego nie ma miejsca .

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

#1683 volder1

volder1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 14 lis 2019 - 23:02

Pytanie do expertów w dziedzinie budowy wędzarni. Właśnie skończyłem budowę wiaty i chciałbym w następnym roku postawić pod nią wędzarnie z grillem.

Wiata ma dach kopertowy. Można pod nią postawić wędzarnie typu kibelek, tak rozpropagowane na forum. Ma ona dymowe otwory przysłaniające.Jak to rozwiązać pod dachem kopertowym.  Czy trzeba będzie wyprowadzać przez dach komin. Jak to rozwiązać.

 

521144cd6a0c0606med.jpg

 

https://images90.fot...6a0c0606med.jpg




#1684 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 15 lis 2019 - 08:21

https://wedlinydomow...elek-pod-wiatą/

 

U mnie jest tak. 



#1685 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 15 lis 2019 - 09:02

Beesmaster zrobilem tak jak doradzał Romii aby nie przypalalo się na rozgrzanym pierwszej deflektorze
[Dodano: 14 lis 2019 - 10:08]
A tak poza jak speawdzales rozklad temperatur

No kamera termowizyjna pożyczone z pracy. Ale możesz to zrobić trzema termometrami. Zakładam że będziesz temp regulowal cyfrowo. Ja mam w swojej termopare, analogowy, i włożyłem też elektroniczny z sonda. Odpaliłem i po około 20 minutach wszystkie 3 zgodnie pokazywały jedna wartość z dostępem jednego stopnia.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

#1686 volder1

volder1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 15 lis 2019 - 16:06

Dzięki krzychuzab że podesłałeś mi linka ze swoją wędzarnią. Właśnie identycznie zaprojektowałem u siebie. Miałem wątpliwości, czy otwory tylko w jednej części z tyłu wystarczą. Po kilku latach użytkowania zrobiłbyś tak samo, czy jednak wyprowadził komin. I jak wygląda dach altany od środka. U mnie w tej chwili jest piękny, jasny kolor drewna i nie chciałbym tego osmolić.



#1687 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 15 lis 2019 - 16:43

Dzięki krzychuzab że podesłałeś mi linka ze swoją wędzarnią. Właśnie identycznie zaprojektowałem u siebie. Miałem wątpliwości, czy otwory tylko w jednej części z tyłu wystarczą. Po kilku latach użytkowania zrobiłbyś tak samo, czy jednak wyprowadził komin. I jak wygląda dach altany od środka. U mnie w tej chwili jest piękny, jasny kolor drewna i nie chciałbym tego osmolić.

Komina bym nie robił. Krótko po wybudowaniu wędzarni dorobiłem zakładaną osłonę na otwory. Zakładam ją tylko wtedy gdy wjeje wiatr centralnie w otwory. Moge zrobić zdjęcie jak będziesz chciał. Dach nie jest osmolony. Przy tym kolorze deski nie ma mowy żeby coś było widać. Dym się zbiera pod połacią ale nawet delikatny ruch powietrza rozwiewa go. W ostateczności w najwyższym punkcie dachu zrobisz otwór  z daszkiem - chociaż nie sądzę aby to było potrzebne. 



#1688 volder1

volder1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 15 lis 2019 - 19:06

O osłonie nie pomyślałem a wiatr najczęściej wieje z tamtej strony. Tak że jeżeli możesz to poproszę o zdjęcie. Masz już wprawę w wędzeniu co widać po wyrobach :clap: , więc na pewno delikatnie palisz i nie ma za dużo dymu. Ja dopiero zaczynam przygodę, więc na początek pewnie potrzebna będzie maska gazowa. :facepalm:



#1689 Vataran

Vataran

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćŁowkowice

Napisano 05 gru 2019 - 13:05

Pytanie odnoście zabezpieczenia drzwi i wnętrza wędzarni.

 

Na jakiej wysokości zabezpieczać komorę wędzarniczą i czym?

 

Czy zamocowanie zwykłej blachy ocynkowanej na wysokości np 500mm wystarczy?

 

Czy musi być koniecznie blacha nierdzewna na całej komorze?

 

Jakie są wsze opinie i rady w temacie?



#1690 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1744 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 gru 2019 - 13:14

Ja mam pół metra blach zwykłej w koło i gitara :thumbsup:


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 05 gru 2019 - 13:16


#1691 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 05 gru 2019 - 15:34

Blachy ocynk sie nie stosuje. Albo czarna albo ko.

#1692 Vataran

Vataran

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćŁowkowice

Napisano 09 gru 2019 - 12:50

OK, dzięki za informacje.

 

Blacha czarna rdzewieje jakoś wybitnie po pewnym czasie czy można z tym żyć? Mam na myśli w warunkach jakie panują w wędzarni.

 

Chciałbym się też zapytać jak polecacie zrobić "strop" komory wędzarniczej- komora wędzarnicza murowana i cała wędzarnia usytuowana pod altanką (boczny lub tylny wylot dymu). Strop nie musi pełnić funkcji chroniącej całą budowlę przed deszczem itp bo cała jest pod dachem.- jaki polecacie wykonać strop komory wędzarniczej?



#1693 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 09 gru 2019 - 17:14

OK, dzięki za informacje.
 
Blacha czarna rdzewieje jakoś wybitnie po pewnym czasie czy można z tym żyć? Mam na myśli w warunkach jakie panują w wędzarni.
 
Chciałbym się też zapytać jak polecacie zrobić "strop" komory wędzarniczej- komora wędzarnicza murowana i cała wędzarnia usytuowana pod altanką (boczny lub tylny wylot dymu). Strop nie musi pełnić funkcji chroniącej całą budowlę przed deszczem itp bo cała jest pod dachem.- jaki polecacie wykonać strop komory wędzarniczej?


Dym zakonserwuje blache. Na strop daj deska/pustka powietrza/deska.

#1694 Swatek

Swatek

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 34 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano dziś, 01:00

Hej.

Jestem na etapie projektu nowej komory wędzarniczej (dym z dymogeneratora).

Bajdełejem stara się spaliła. Wystarczył głupi błąd z niewyłączeniem grzałki po zakończonym wędzeniu. Tak więc przestroga na przyszłość.

Koncepcja samej komory jest a'la "kanadyjczyk". Konstrukcja z łat drewnianych, z zewnątrz sklejka wodoodporna 6mm (może docelowo pokryta oblicówką drewnianą), od wewnątrz blacha z nierdzewki, a środek wypełniony wełną 50mm.

"Zawiesiłem się" na etapie dachu :D

Wolałbym dach płaski, ale królują widzę komory z dachami jedno lub dwuspadowymi.

Pytanie brzmi, czy to jest konieczne?

Wędzę na zadaszonym tarasie, więc nie ma problemu z deszczem.

Pozostaje kwestia skroplin, a w zasadzie ich spadania na wędzonki.

Wg Was ma to znaczenie?

Z góry dziękuję za podpowiedzi i pozdrawiam

Tomek



#1695 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 384 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano dziś, 08:21

Wg Was ma to znaczenie?
Moim zdaniem nie ma. Przy wędzarniach elektrycznych ilość pary wodnej jest znikoma, większość ciepła pochodzi z grzałki. Eksploatuje taką juz ze dwa lata i sie nie zdarzyło.

#1696 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14183 postów

Napisano dziś, 08:42

Skroplony spadające na wędzonki to zmora wędzenia, dlatego dach wędzarni jest pod skosem.

#1697 Beesmaster

Beesmaster

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano dziś, 09:11

U mnie nie ma skosu ale jest boczne odprowadzanie dymu. Rowniez się sprawdza. Oczywiście obowiązkowy wlot powietrza od dołu.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1698 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 315 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano dziś, 17:29

Ja mam dach plaski. Nie ma mowy o skraplaniu sie pary na suficie przy odpowiedniej izolacji, wygrzaniu wedzarni i prawidlowej jej.





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych