Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

!PYTANIA dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1782 odpowiedzi w tym temacie

#1741 Maclisek

Maclisek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 24 lut 2020 - 21:55

I dwa deflektory będziesz robił?
Jeden otwór centralnie, na "wiadro" :) - jakim dysponujesz takie wstawiaj, 200-220 już będzie OK,
Czym większy otwór zrobisz tym większy deflektor będziesz musiał zmajstrować.
--
Romii


Reflektor to nie problem. Wiadra mam różne ( 200 , 250 , 280 , 300 ) robimy jedna dziure i zalewamy strop. Dzięki

#1742 Wojtek GB

Wojtek GB

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćGóry

Napisano 28 lut 2020 - 04:40

Czy ktoś z was kupował gotowa wedzarnie elektryczna??
[Dodano: 28 lut 2020 - 03:40]
PIT BOSS PRO SERIES 4-SERIES VERTICAL WOOD PELLET SMOKER

Pit Boss Pro Series 4-Series Vertical Wood Pellet Smoker

#1743 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 20 mar 2020 - 08:39

Cześć,

 

Zbudowałem wędzarke w oparciu o wypaloną beczkę 200L. Na ten moment jest ocieplona folią zagrzejnikową, na dole jest grzałka z grilla ogrodowego, sterowana przez sonoff'a z sondą temperatury. Na górze jest komin 12x12x15cm. Teraz do rzeczy ...

 

Wędziłem wczoraj kiełbasę, wg. instrukcji z tego przepisu:

 

https://www.wedlinyd...&id=5.&Itemid=4

 

(korzystałem tylko z instrukcji wędzenia, kiełbasa była z karkówki i łopatki, w sumie 1.5kg dość drobno zmielonych, w jelicie 32, dodana szklanka wody)

 

Mam problem z wilgocią, wczoraj podczas wędzenia, w 3 etapie, po podniesieniu temp do 80 stopni zauważyłem, że kiełbasa zrobiła się mokra (na początku tego nie widziałem). Gdzie jest błąd? Brak wlotu powietrza w dole beczki? Pod koniec wędzenia nawierciłem 3 dodatkowe (20mm), czy to wystarczy?

 

Drugi problem to temperatura, wg instrukcji z linku po tym czasie wędzenia i 80 stopniach na koniec, kiełbasa w środku powinna mieć 70 stopni, mi się udało dojść do 53 stopni po (w sumie) 3h i ostatecznie poddałem się i sparzyłem (co trwało jakieś 3 min).



#1744 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 20 mar 2020 - 21:47

Zrób jakieś zdjęcia wędzarni. Gdzie jest palenisko? Co za otwory nawiercałeś?

#1745 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 24 mar 2020 - 12:14

Wygląda to tak

Załączone pliki


Użytkownik Stefunk edytował ten post 24 mar 2020 - 12:16


#1746 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 24 mar 2020 - 14:19

W jakich temperaturach byl pierwszy i drugi etap wedzenia?
[Dodano: 24 mar 2020 - 14:19]
Czy na beczce od wewnątrz też były kropelki wody?

#1747 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 24 mar 2020 - 20:01

Pierwszy etap suszenia byl w 30 stopniach przez godzine, pozniej wg. instrukcji w linku. Nie pamietam czy byly kropelki na beczce

#1748 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 25 mar 2020 - 16:31

Po nawierceniu otworów, dzisiaj już nie zauważyłem tych kropli na kiełbasie, ale po wyjęciu z kiełbasy lała się woda, załączam wykres temperatur z wędzarki, czy coś nie tak z procesem?

 

Wody dałem szklankę, mięso to 800g schab, 800g karkówka, 300g słoniny.

 

obsuszanie 1h w 30 stopniach, resztę widać na wykresie.

 

Co do mielenia ... tłustsze kawałki karkówki i słoninę na oczkach 2.7, karkówka na 8 i schab na szarpaku.

Załączone pliki



#1749 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 25 mar 2020 - 19:41

Szklanke wody to ja daje na 7 kg farszu kielbasy. Nie wiem czy male sitko do sloniny i karkówki to z przepisu czy inwencja wlasna. Na moje to błąd.
Co do osuszania to wedze bez dymogeneratora (drewnem) i osuszam w wyższej temp. Przy 30 stopniach kielbasa się nie wygrzeje i nie osuszy.
Wbrew uwag na zdjęciu wygląda niezle. Moze mnie poprawią bardziej doswiadczeni wędliniarze.

#1750 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 26 mar 2020 - 13:19

Jestem totalnie zielony w temacie, dałem to co akurat ładnego znalazłem w sklepie, a sitka to w pełni inwencja własna.

 

Rozumiem, że osuszasz bez dymu w wyższej temp? Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu? 



#1751 Romii

Romii

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 361 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 26 mar 2020 - 13:39

Czyli te 2 pierwsze godziny w 40 stopniach powinny być jeszcze bez dymu? 

Nie osuszamy i nie wędzimy na czas. Osuszamy aż kiełbasa będzie sucha :). Wędzimy aż będzie miała pożądany kolor.

Jeśli kiełbasa będzie zimna 5-7 stopni to włożenie jej w temperaturę 40 stopni "do osuszania" spowoduje wystąpienie na niej rosy zamiast osuszania.

Później dłużej trzeba utrzymywać temperaturę żeby ta rosa odparowała. Dlatego przed wędzeniem przez godzinę-dwie trzymam kiełbasę w temperaturze 

wyższej niż chłodnicza -najlepiej pokojowa 22-23 stopnie, latem może być i 30 - niech się ogrzeje i złapie temperaturę. 

Później dopiero wkładam do wygrzanej w międzyczasie wędzarni i osuszam bez dymu. Czasem trwa to 30 minut, czasem 2h jest za mało.

Jak powierzchnia jest sucha - kwestia praktyki - po kilku próbach będziesz w stanie wychwycić właściwy moment - dokładam 1-2 kawałki drewna
i zaczynam wędzić z dymem. Też nie na czas a do odpowiedniego koloru. Jak ktoś ma fantazję czy potrzebę na końcu może podpiekać - wtedy znowu jak najmniej dymu i wyższa temperatura. Ja tego nie stosuję - wolę parzyć wyroby.

Co do wody - można dodać do 10% wagi surowca - zależy od receptury i tego, co chcesz uzyskać. 

--

Romii


Użytkownik Romii edytował ten post 26 mar 2020 - 13:41


#1752 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 27 mar 2020 - 15:39

Suszyłem przez godzinę, po tej godzinie z zewnątrz była sucha, nie było czuć wilgoci przy dotyku. To prawda mięso było wyciągnięte z lodówki, nabite i od razu poszło do wędzarki, ale rosy nie zauważyłem.



#1753 Dawid Iskierka

Dawid Iskierka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 03 kwi 2020 - 12:39

Witam wszystkich.
Jestem tu nowy, mam zamiar zbudować wędzarnie z drewna. Chciałbym aby była zrobiona z olchy, dębu. Może macie kogoś co handluje takimi deskami z pióro wpustem.

#1754 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10126 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 kwi 2020 - 13:02

Może macie kogoś co handluje takimi deskami z pióro wpustem.

To tartak w Bieruniu już nie działa?

Sprawdź jeszcze w sklepie na Budowlanych w Tychach. 



#1755 Dawid Iskierka

Dawid Iskierka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćBieruń

Napisano 03 kwi 2020 - 16:31

Może macie kogoś co handluje takimi deskami z pióro wpustem.

To tartak w Bieruniu już nie działa?
Sprawdź jeszcze w sklepie na Budowlanych w Tychach.


A to w Bieruniu gdzieś jest tartak? 😱

#1756 Stefunk

Stefunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 19 postów
  • MiejscowośćDanzig

Napisano 03 kwi 2020 - 19:16

Po zmianach wyszło idealnie, dzięki.

Załączone pliki



#1757 Beesmaster

Beesmaster

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćOkolice Oświęcimia

Napisano 06 kwi 2020 - 11:25

Może macie kogoś co handluje takimi deskami z pióro wpustem.

To tartak w Bieruniu już nie działa?
Sprawdź jeszcze w sklepie na Budowlanych w Tychach.

A to w Bieruniu gdzieś jest tartak?
W Oświęcimiu na fabrycznej masz skład drewna niedaleko sklepu z częściami do lokomotyw i serwisu z oponami. Gość ma na pewno deskę lipowa pióro wpust. Ja mam właśnie wnętrze zrobione z lipy a Zewnątrz świerk. Działa idealnie od sierpnia zeszłego roku. Ani jedne wedliny nie wyszły w sposób budzący wątpliwości. A jestem jeszcze laik. Jak chcesz daj znać na pw pośle Ci numer telefonu.

Wysłane z mojego G8342 przy użyciu Tapatalka

#1758 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10126 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 kwi 2020 - 13:34

A to w Bieruniu gdzieś jest tartak

W okolicy skrzyżowania drogi 44 z 934, po lewej stronie.

Nie znam aktualnej oferty usług i sprzedaży ale swego czasu zakupiłam u nich tarcicę dębową na deski boazeryjne. 


Użytkownik EAnna edytował ten post 06 kwi 2020 - 13:35


#1759 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 kwi 2020 - 14:32

Napisano 50 minut temu Dawid Iskierka, dnia 03 Kwie 2020 - 17:31, napisał: A to w Bieruniu gdzieś jest tartak W okolicy skrzyżowania drogi 44 z 934, po lewej stronie. Nie znam aktualnej oferty usług i sprzedaży ale swego czasu zakupiłam u nich tarcicę dębową na deski boazeryjne.

EAnna jesteś niesamowitą kobietą.

Od bakterii, poprzez rozbiórki, wyroby, zioła, nabiał ... wiele,wiele innej, cennej wiedzy... po tartaki z dokładnością GPS-a

Chylę czoła z podziwu :clap: :clap: :clap:



#1760 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 969 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 06 kwi 2020 - 15:01

Takich ludzi jak EAnna nazywa się ludzmi renesansu.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych