Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pytania dotyczące budowy wędzarni - ogólnie.

Problem z budową wędzarni komora wędzarnicza palenisko pośrednie wędzarnia drewniana cegła czerwona

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1890 odpowiedzi w tym temacie

#1821 TOSHIBA

TOSHIBA

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3078 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 12 paź 2020 - 12:57

Która wersja lepsza ? 

 

Obydwie tak samo zle, jak i dobre, możesz do tego jeszcze dorzucić, kanałową, elektryczna, gazowa.
>Na koniec dowiesz się ze, malowane wędzonki są i tak zdrowsze od ww.
Zrób/*kup taka, jaka chcesz.
Na jaka Cię stać, masz możliwości i jaka Ci się podoba.

Nie bez znaczenia są aspekty związane z tym, czy chcesz się ukierunkować np na zimne wędzenie albo tylko latem lub zima, albo codziennie lub bardzo rzadko. >Jeżeli co kolejek mówi która jest lepsza lub gorsza to tylko przez pryzmat ww. przykładów, a jest ich wiecej.
Nie ma najlepszej, gdyba taka była, to byłaby jedyna do zrobienia, a cala reszta to relikty przeszłości. 
To nie wędzarnia dobrze wędzi, tylko operator wędzarni wie lub nie wie co robi.
Jak ktoś nie umie to wędzarnia może być ze złota i tak nic nie uwędzi, a jak już się ktoś nauczy i przede wszystkim zrozumie proces wędzenia to i w kartonie po TV uwędzi, nawet takim wąskim po plazmie.  :laugh:  :laugh:  :laugh:  
Sam musisz sobie odpowiedzieć, czy manualnie jesteś rozgarnięty i chcesz się nauczyć, czy tylko cos tam od czasu do czasu okopcic.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 12 paź 2020 - 13:07


#1822 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2710 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 12 paź 2020 - 15:57

Pewnie chodzi o równomierne rozprowadzanie dymu

Ten problem rozwiążesz z pomocą odpowiedniego deflektora.



#1823 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1343 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 12 paź 2020 - 20:02

Ten problem rozwiążesz z pomocą odpowiedniego deflektora.

 

Jestem innego zdania,w wedzarni bez stropu jest ten  "problem" u mnie raczej nie znany.

 

Wedze w wiekszosci bez stropu,choc od czasu do czasu zakladam moj "mobilny" strop do jakis tam wedzarniczych eksperymentw. :D

 

Wedze tez przez kanal,ale to zalezy co i kiedy.



#1824 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2710 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 12 paź 2020 - 20:32

Mam wędzarnię ze stropem i używam deflektora ponieważ wylot dymu z podłogi znajduje się nie centralnie po środku komory, lecz pod przeciwległą ścianą w stosunku do drzwiczek.... ale każdy ma inną wędzarnię i wielu stosuje deflektor.



#1825 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2782 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 13 paź 2020 - 09:26

Posiadam wędzarnię bez stropu (bezpośrednią), teraz przerobiona na elektryka z DG ale wracam do starego poczciwego kibelka. Dodatkowo "pobawię się" ze stropem (pośrednią), aby sprawdzić jak się wtedy rozprowadza temperatura (podobno lepiej - nigdy nie próbowałem). I myślę aby stworzyć hybrydę. Na co dzień wędzenie tradycyjne ciepłe, do zimnego DG i elektryk. 



#1826 MondeoManiac

MondeoManiac

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćOpinogóra Górna

Napisano 14 paź 2020 - 20:05

Witam. Jestem tu nowy i od razu z tęgim problemem... Otóż nad paleniskiem "odkleił" się strop, po pierwszym przepaleniu. Niefortunnie wybrałem na rusztowanie stropu blachę #5 mm, ktora, jak myślę jest temu winna. Macie może pomysł, doświadczenie co z tym fantem zrobić? Usuwać strop, czy próbować to uszczelnić? Proszę o porady.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka
004838607147091135c2f8cfe555bdf2.jpg

Użytkownik MondeoManiac edytował ten post 14 paź 2020 - 20:09


#1827 mkris

mkris

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 paź 2020 - 17:51

Witam,

Za pierwszym razem nikt mi nie odpowiedzial na pytanie wiec mysle ze tym razem bedzie lepiej  :tongue:

 

Posiadam taka wedzarnie i chce ja przerobic na elektryka (juz wszystko posiadam) Pytanie czy musze jakos ja dadatkowo zabezpieczyc? Moze zaraz zaznacze ze nie bedzie uzywana dziennie po 6h.

 

Dziekuje za pomoc.

 

Załączone pliki



#1828 BartoW

BartoW

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćNaPodkarpaciu

Napisano 22 paź 2020 - 21:46

Witam,

 

Czy zastosowanie pierwszej i ostatniej warstwy cegły klinkierowej  pełnej   jest  przy budowie paleniska :

zalecane

niezalecane / inne parametry niż dziurawka /

bez znaczenia

?

Proszę o Wasze sugestie, opinie

Dziękuję.



#1829 krzychuzab

krzychuzab

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 23 paź 2020 - 04:48

Na pewno nie ma przeszkód aby tak zrobić.

#1830 emka24

emka24

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • Miejscowośćmlądz

Napisano 24 paź 2020 - 13:49

Witam.

Jakiej grubości powinien być strop w wędzarni z paleniskiem pośrednim? W projekcie jest 10cm ,ale na zdjęciach z realizacji wydaje mi się, że są cieńsze. Proszę o podpowiedź.



#1831 krzychuzab

krzychuzab

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 470 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 24 paź 2020 - 14:14

Witam.
Jakiej grubości powinien być strop w wędzarni z paleniskiem pośrednim? W projekcie jest 10cm ,ale na zdjęciach z realizacji wydaje mi się, że są cieńsze. Proszę o podpowiedź.


Grubość cegły plus fuga będzie ok.

#1832 emka24

emka24

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • Miejscowośćmlądz

Napisano 24 paź 2020 - 14:55

Dziękuję.



#1833 grim_reefer

grim_reefer

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 644 postów

Napisano 24 paź 2020 - 16:36

Witam,
Za pierwszym razem nikt mi nie odpowiedzial na pytanie wiec mysle ze tym razem bedzie lepiej :tongue:

Posiadam taka wedzarnie i chce ja przerobic na elektryka (juz wszystko posiadam) Pytanie czy musze jakos ja dadatkowo zabezpieczyc? Moze zaraz zaznacze ze nie bedzie uzywana dziennie po 6h.

Dziekuje za pomoc.

Piszesz, że nie będziesz jej używał przez 6h dziennie. Ale wędzenie z suszeniem trwa 4+ h, a może wyjść że wędzonki będą potrzebować dużo więcej czasu na suszenie i dobije Ci 6h.

Co do zabezpieczeń to ciepło grzałki może wpływać na ścianki - mogą się zwęglać, a w radykalnej sytuacji zapalić. Zakładam, że grzałka będzie na dole, więc przydałoby się osłonić dolną część ścianek blachą (może być czarna). Nie musisz wykładać całych ścianek, ale z 25-30 cm by się przydało.

O i jeszcze jedno. Nie widzę żadnego dolotu powietrza - będziesz miał problemy z suszeniem, a potem z kiszeniem dymu podczas wędzenia.

Niedawno był temat pokazujący co potrafi zrobić jedna "dziura" w wędzarni 🤔
https://wedlinydomow...ia-prezentacja/

Kominek też nie za duży (przekrój), ale w razie potrzeby możesz uchylić daszek...

Użytkownik grim_reefer edytował ten post 24 paź 2020 - 16:46


#1834 mkris

mkris

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 24 paź 2020 - 19:30

@grim_reefer
Dzieki serdecznie za odpowiedź.
Tak grzałka bedzie na dole a pod nią będzie zrobiona dziura.
Jezeli chodzi o obicie samych ścianek musi byc kos konkretnego lub konkretna grubość?

Pozdrawiam

#1835 grim_reefer

grim_reefer

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 644 postów

Napisano 24 paź 2020 - 19:37

@grim_reefer
Dzieki serdecznie za odpowiedź.
Tak grzałka bedzie na dole a pod nią będzie zrobiona dziura.
Jezeli chodzi o obicie samych ścianek musi byc kos konkretnego lub konkretna grubość?

Pozdrawiam

Ja w poprzedniej wędzarni (podobna wielkościowo do Twojej) nie miałem blachy i miałem zwęglone ścianki w dolnej części. W nowej jeszcze nie zamontowałem blach - planuję włożyć 1mm. Chodzi w końcu o to, żeby promieniowanie cieplne bezpośrednio nie oddziaływało na drewno.
Poszukaj, na 100% gdzieś na forum ktoś pisał o grubości jaka jest zalecana.

#1836 emka24

emka24

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • Miejscowośćmlądz

Napisano 28 paź 2020 - 17:40

Mam następne pytania.

1.Po czym poznać, że deflektor jest za nisko lub za wysoko. Jakie są objawy?

2.Do czego służy opuszczana blacha pod stropem? Czy do zatykania otworu dymnego w czasie operowania w komorze a może ma jeszcze inne zadania, bo do regulowania  gęstości dymu służą jak rozumiem otwory  na górze komory.

3.Wszyscy tzw. klapę do osuszania umieszczają z tyłu, na przeciw drzwi, jednak gdy palenisko umieszczone jest pod spodem centralnie ,to myślę, że taka klapa może być na każdej ścianie?

4Jak w takiej wędzarni zwiększa się temperaturę w komorze -czy tylko zwiększając ilość opału?



#1837 Gitner

Gitner

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • MiejscowośćPłock

Napisano 29 paź 2020 - 19:03

Witam

 

Jakie wymiary powinny mieć "pólki" deflektora? Chcę zrobić mniejszą nad otworem dymnym i wyżej większą. Mam do wykorzystania dwa arkusze blachy czarnej 2mm 60x50cm. Komora wędzarnicza będzie mieć wymiary 90x90x140cm.


Użytkownik Gitner edytował ten post 29 paź 2020 - 19:05


#1838 m4ayhem

m4ayhem

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćDolnośląskie :)

Napisano 03 lis 2020 - 18:05

Cześć,

 

Tak więc jestem w trakcie przebudowy mojej beczułki. 

Beczka z kwasiaka, pusty dół i góra. 

 

Dotychczas palenisko było wkopane ale był problem z cugiem, mimo że beczka sama w sobie była na lekkim wzniesieniu (historyczne zdjęcia kiedy jeszcze były prawdziwe zimy)

123496839-1776228305867103-9724524894148 123447740-396899591356992-31727948008857 123494293-657748061571431-71481865071001

Teraz zastanawiam się jak najlepiej to ugryźć i czy nie posiłkować się gotowym paleniskiem z allegro ?

https://allegro.pl/o...9BoChZIQAvD_BwE

 

Czy miał ktoś podobny problem albo podpowiedź?



#1839 Pasek5

Pasek5

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 0 postów
  • MiejscowośćGdansk

Napisano 18 lis 2020 - 10:20

Witam i pozdrawiam wszystkich kolegów na forum i korzystając z okazji mam do was pytanie związane z deflektorem ponieważ mam z tym dylemat :zbudowałem wedzarnia drewniana z paleniskiem bezpośrednim i chce zastosować zamiast deflektora tradycyjnego ruszt wyłożony kamieniami polnymi czy ktoś już to zastosował,jakie macie opinią o tym
[Dodano: 18 lis 2020 - 09:20]
Alinka dzięki za przywitanie to mile

#1840 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 156 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 18 lis 2020 - 11:09

Witaj.Chyba jest to wędzarnia paleniskiem pośrednim, bo trudno mi sobie wyobrazić ogień bezpośrednio w drewnianym " kibelku" . Jeśli chodzi o te kamienie. Będą one kumulowały ciepło co w wędzarni jest niepożądane. Skoro jednak trafiłeś tutaj to jesteś na dobrej drodze by "przepaść" na dłużej z gwarantowanymi sukcesami...

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Problem z budową wędzarni, komora wędzarnicza, palenisko pośrednie, wędzarnia, drewniana, cegła czerwona

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych