Jump to content

Recommended Posts

Witam All...

Właśni dzis sie zalogowałem na stronce i forum...

Powiem tyle.....Rewelka !!!

Wprawdzie wkrada się trochę sajgonu , ale nic dziwnego przy takim zainteresowaniu...

Mam wielką prośbę do Wszystkich...??? Zamierzam w tym roku wybudować u siebie w lesie wędzarnię może razem z grilem może razem z .... no właśnie?

Proszę specjalistów o rady, plany , wymiary, najlepsiejsze materiały etz...

Podam może swój adres...

leszekrodziewicz@wp.pl

 

Z góry serdeczne dzięki i.....

CZUJ DYM

rady, plany , wymiary, najlepsiejsze materiały

Na stronie głównej http://www.wedlinydomowe.pl/ , po lewej stronie jest brązowy słupek, Menu technologiczno - użytkowe , W nim znajdziesz cały dział poświęcony wędzarniom: Budowa wędzarni i wędzenie.

Z pewnością wśród licznych propozycji i przykładów znajdziesz coś dla siebie, odpowiednie do Twoich warunków i możliwości.

Jeżeli już się na coś zdecydujesz i w trakcie realizacji będziesz miał wątpliwości lub zechcesz zaopiniować własne pomysły i rozwiązania, to na tym forum znajdziesz nie tylko fachowców ale i przyjaznych oraz cierpliwych doradców.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Witam ponownie...

Odpowiedź 1. Specjalnie wytłuściłem druk żeby była większa niezauważalność :-))

Odpowiedź 2. Chodzi mi o to że w opisach brakuje np. wymiarów . Znalazłem jeden opis z zeskanowanymi wymiarami ale jakoś mało czytelnie...:-(( No i nie wiem czy to są dobre wymiary.

Może zacznę od tego co chcę osiągnąć po zbudowaniu już wędzarni. Pragnę powędzić sobie na własne potrzeby kilka dosłownie pętek kiełbaski ( własnej produkcji ) lub kilkanaście pstrągów.

Więc nie musi wędzarnia być wielka. Ale myślę że wymiary np. komory czy długość , średnica kanału z palniska może odgrywać zasadniczą rolę. Nie wiem ale tak myślę. Nie chodzi mi o samo wykonanie lub upiększanie wędzarni ale o typowo czyste informacje techniczne zebrane w jednym miejscu. No to tak mam problem mniej więcej.

Więc czekam w dalszym ciągu na pozytywny odzew i …

CZUJ DYM...

Jeżeli ktoś czuje potrzebę pomocy czekam na informacje...

leszekrodziewicz@wp.pl

Radzio a ne masz więcej takich fotek jak dalej prace się toczyły ??? może na maile pykniesz mi swój numerek telefoniku to jakby co to bym zadzwonił...

Jak masz jeszcze jakieś foty daj na maila leszekrodziewicz@wp.pl

Varadero w Twoich okolicach 8-10.05 odbędzie się 3 Zlot Warmińsko-Mazursko-Mazowiecko-Podlaski :cool:

http://www.czarcia-podkowa.com/

 

Zapisuj się, jest tam wędzarka -będzie wędzenie :tongue:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

jak coś nie trges to się odezwę jeśli pozwolisz..

Nie ma sprawy! Pytaj, jeśli masz wątpliwości.

 

Radzio a ne masz więcej takich fotek jak dalej prace się toczyły ???

A co tu jeszcze pokazać ? Na dwudziestu trzech zdjęciach masz wszystko pokazane: kolejne etapy budowy, wymiary i efekt końcowy :wink:

Pozdrawiam... Piotrek.

Witajcie...

Radzio mam te zdjątka. Za pierwszym razem jak kliknąłem link nie było więcej żadnych ale dzisiaj odświerzyłem i jest ok. Bardzo mi to pomoże w budowie. Słoneczko już nad Ostródą mocniej świeci więc niebawem trza będzie ruszyć z pracami. Jeśli pozwolicie bedę informował na bierząco...

 

Pozdrawiam

 

CZUJ DYM

kolego, przejrzyj temat: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2914

na wszelkie pytania najlepiej odpowie koleżanka maggie,

noclegów już raczej nie ma ale jak widzę dla Ciebie to nie problem - tylko kierowcę sobie załatw :lol:

przypomina mi się pewien kolega ze zlotu mazowieckiego który właśnie jako "nowy" na forum dowiedział się dosłownie w ostatniej chwili i przyjechał choćby na chwilę - i tak trzymać :grin:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
  • 11 months later...

Cześć i Czołem całej Braci i wszystkim Zadymiaczom :cool:

Jestem nowy na forum, ale od jakiegoś czasu przeglądam stronki. Forum rewelacyjne!!!

Temat projektu wędzarni stary, ale dorzucę od siebie kilka informacji i doświadczeń jakie zdobyłem. Kilka lat temu zaprojektowałem i wykonałem murowaną wędzarnię.

Planowałem stworzyć takie uniwersalne miejsce, żeby można było i coś uwędzić pysznego, ale i posiedzieć przy grillowanej rybce czy innym mięsku albo warzywku, ale i żeby posiedzieć wieczorem przy kominku w chłodny wieczór. Czyli 3 w 1, wędzarnia, grill i kominek. Myślałem też o piecu chlebowym, ale w momencie wykonywania jakoś odeszło myślenie o wypieku chleba. Teraz żałuje, ale jeszcze powalczę z tematem i coś wykombinuję.

Wszystko o czym pisze jest wybudowane w Polsce, za chwilę przygotuje kilka fotek i wstawię.

Teraz mieszkam chwilowo w Tanzanii i próbuje tutaj robić i sprzedawać Naszą Polską Kiełbaskę :grin:

Mam tutaj w Tanzanii wędzarnie, też wykonaną według mojego projektu, ale z metalu.

W planach też był piec chlebowy, ale na razie skupiłem się na kiełbasach. W przyszłości szynki. A może i dobuduję piec chlebowy.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

I jeszcze raz napiszę- Forum REWELACYJNE!!! :grin:

JACK
Witanko Jack!!! Super,że kultywujesz nasze polskie tradycje . Życzę udanych wyrobów i abyś został z nami jak najdłużej :grin: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

obiecane fotki, to szkic co planowałem wymodzić

 

[ Dodano: Nie 07 Mar, 2010 13:02 ]

 

 

 

a tak zaczęło to nabierać wyglądu :smile:

w czasie budowy wpuściłem drut w dno wędzarni, żeby czasem jak oberwie się kiełbaska nie wpadła w palenisko kominka, który jest bezpośrednio pod nią,

oczywiście kanał dymowy i palenisko do wędzenia jest na bocznej ścianie wędzarni

 

na razie tyle fotek, muszę się zalogować do fotosika, to będzie więcej

JACK

a tak zaczęło to nabierać wyglądu :smile:

 

Budowla super :!: :smile: Czekamy za następnymi fotami :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

 

trzeba było to jakoś zadaszyć,

a potem zrobić podłogę,

no i później wędzić z przyjemnością :lol:

 

 

 

 

a tak wyglądał wyrób :lol:

 

do typowego składu rodzajów mięs na kiełbaskę wieprzową dodałem trochę szynki cielęcej i piersi z indyka :lol:

wędzę zawsze na drzewie moreli, koło mnie jest masa sadów morelowych i jak złapią je późne przymrozki są wycinane, więc materiału do palenia nie brakuje :cool:

JACK
Jestem pod wrażeniem. Gratuluję ciekawego pomysłu.

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

uwielbiam projektować, ale brakuje czasu na realizację wszystkich pomysłów :lol: :lol: :lol:

 

[ Dodano: Nie 07 Mar, 2010 16:09 ]

 

tak to wygląda teraz,

obok wędzarni zaprojektowałem sztuczny staw, wybetonowany z małym przelewem, pompa miesza wodę cały czas, wiec rybki mają się dobrze, na razie mam karpie, karasie, tołpygi i liny, ale już mnożą się bardzo więc trzeba pomyśleć o sumie, drapieżnik przeprowadzi naturalna selekcję.

Duże okazy będą cieszyły oko wieszając je w wędzarni albo kładąc świeżuteńkie prosto na grilla. Jeszcze nie wędziłem rybek i zwrócę się na pewno o poradę do bardziej doświadczonych.

JACK

ooo happy, dzięki za uznanie :smile:

ale powiem ze jakbym jeszcze raz podchodził do tematu to zrobiłbym to trochę inaczej :cool:

Mówi się, że dopiero po wybudowaniu siódmego domu nie popełni się błędów,

tak więc wszystko przede mną :lol:

pozdrawiam

JACK

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.