Jump to content

Recommended Posts

Jack,

Jak na "nowiciusza" to nieźle zaawansowany jesteś.

Ładny zakątek stworzyłeś

 

uwielbiam projektować

Może zostałbyś nadwornym projektantem wędzarniczej braci?

Na pewno byliby chętni na taką pomoc z Twojej strony.

 

Pozdrawiam

robert

ale narobiłem dymu 🙂

Jack

Projekt budowli i otoczenia extra klasa, wykonanie również, Nic tylko wędzić, grillować, biesiadować :grin: Tylko czemu jesteś tak daleko :shock: nie możemy osobiście podziwiać twojego dzieła.

 

Jack-napisał

nie ma problemu :cool:

jeżeli się na coś przydam, służę pomocą :grin:

 

Na pewno będziesz nie raz męczony :grin: :lol: , o porady i projekty.

Nie jem po to by żyć, lecz żyję po to by jeść

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=89386#89386

pod koniec maja 2010 wracam w Mazowieckie

To gdzie jest ten wspaniały zakątek :question:

Prawie na .................. :shock: "końcu swiata" czy w Mazowieckim :question: :grin:

Pozdrawiam Wirus.

jak jeździłeś kiedyś trasą E7 (W-wa - Kraków) przy miejscowości Białobrzegi nad Pilicą tworzyły się największe korki (most w Białobrzegach), z tego można było zapamiętać Białobrzegi :lol:

teraz jest obwodnica, to miejscowości się nawet nie zauważa,

to właśnie tamte okolice

JACK

to tradycja rodziny Gruszczyńskich jeszcze z przed II wojny światowej,

przepis bardzo chroniony przez rodzinę i przekazywany z dziada pradziada tylko jednemu synowi

te lody nadal są :lol: i smak się nie zmienił :lol:

JACK

Ale ta Twoja wędzarnia to chyba nie w Afryce? Bo klimaty na zdjęciach to takie bardziej swojskie. :cool:

nie nie :lol: :lol: :lol:

toż to nasze piękne Mazowsze,

ale w Afryce też wędzę i zadymiam :lol:

JACK

Budowałem w tym czasie jeszcze dużą pergolę pod winogrona z drugiej strony domu,

więc dokładnie trzeba by obliczyć ile poszło na samą wędzarnię, ale myślę, że około 800szt, max do 1000szt, wędzarnia w pierwszej fazie była wyższa, bo jakieś dwie warstwy schowały się jak doszła podłoga, ale to było przewidziane, żeby bufety były na odpowiedniej wysokości,

no i ciągnąłem komin dość wysoki żeby wystawał ponad dach, na kalenicy dachu powstają zawirowania od wiatru nie chciałem żeby cofały dym. A mieszkam na otwartej przestrzeni.

Wtedy kiedy budowałem cena cegły była groszowym tematem (chyba 60gr/szt.), zostało mi trochę po budowie domu. A to jest zwykła czerwona cegła palona.

JACK
  • 3 weeks later...
Witam serdecznie.Kieruje pytanie do wszystkich budowniczych wędzarni,a w szczególności do tych budowanych z drewna.Mam zamiar taką wybudować,a pytanie brzmi czy mogę do budowy wnętrza użyć 1,5 cm płyty wiórowej nie lakierowanej i nie impregnowanej,a obudować to chcę deskami o grubości 2 cm.Chodzi mi o to,żeby dym nie wydostawał się przez szczeliny między deskami.Czy ta płyta nie wejdzie w reakcje z dymem.Dodam,że płyty mają już kilka lat nie używane,nie malowane,bez zapachu.Może jakieś inne rozwiązanie.Proszę o radę.

czy mogę do budowy wnętrza użyć 1,5 cm płyty wiórowej nie lakierowanej i nie impregnowanej,

wszystkie płyty wiórowe są klejone- zawierają kleje, utwardzacze i rozpuszczalniki.. :sad:

myślę że nie jesteś w stanie określić do jakiej temperatury zachowują się neutralnie. A żaden producent nie udzieli takiej informacji.. albo udzieli po to żeby sprzedać.

Moja ideologią jest używanie materiałów jak najbardziej naturalnych.

Spróbuj zwykłe deski łącząc je na tzw. obce pióro. Mają możliwość pracy- zmienna wilgotność, zmienna temperatura.

JACK

Jakąkolwiek płytę wiórową odradzam.

W takiej wędzarni nie podpieczesz sobie wyrobów(zapach), mogą też się osadzić niebezpieczne związki chemiczne. Lepiej jak pisał Jack zrób z deski na pióro i wpust coby się za bardzo nie rozszczelniła. Możesz nawet zrobić z drewna iglastego a przed pierwszym wędzenie staraj się uzyskać jak największą temperaturę aby sęki w drewnie się "spłakały" tzn puściły żywicę, potem możesz śmiało zadymiać.

Pozdrawiam

Ja tam lubię swoja schizofrenię jest z kim wypić i pogadać.
AREK76AREK, Od wewnątrz obij zwykłą blachą i problem szczelności czyszczenia masz rozwiązany. Ochronisz również deski przed dymem. pomiędzy blachę i deski włóż wełnę mineralną i ocieplenie zrobione najmniejszym kosztem. A deski jak chcesz możesz nawet zabudować betonem albo pomalować farbami do drewna.
  • 2 months later...

...mam prośbę i pytanie...czy komus z Panów "chciałoby" :wink: się pomóc (lub zaoferować ) w projekcie sporej wędzarni (na wiejskie wyroby np. cały wieprzek na wkład) zbudowanej z cegły i kamienia zawierającej oprócz komory wędzarniczej takze grilla

piec chlebowy i najlepiej rozno na prosiaka i drób i blatem drewnianym do przyrządzania(wiem że to wyzwanie ale jak już stawiac to porządne)...żeby wszędzie były termometry opis mechanizmów itd...chętnie również zapłacę za czas i wiedzę projektową, której mi w niestety brakuje...czytam Was i zazdroszcze od dawna...teraz mam czas i miejsce na własne sztuczki...kamienia i cegły mam sporo... aha termometry ruszty haki i drażki gdzie trzeba motować też nie wiem chociaż czytam forum...ale jest tu tyle opcji, że niedoświadczony przyszły zadymiarz moze liczyć tylko na Waszą pomoc...odpowiedzcie prosze, to moze dzięki Waszym radom i doświadczeniu od poniedziałku zacznę budować...i nie śmiejcie sie ze mnie za bardzo hm?

ludzie zlitujcie się!!!!!!!!!!!

niedobry oj niedobry, jak dasz coś od siebie to na pewno chętnie ktoś ci pomoże, na początek

wystarczy jak przekonasz kogoś, że zapoznałeś się choć z kilkoma artykułami z tej strony http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=53

 

co wystarczy Ci do zadania właściwych pytań.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

otóż zapoznaję sie z nimi od conajmniej roku...i poza wiedzą teoretyczą i wieloma punktami widzenia...nie przyswoiłem wiedzy wystarczającej do postawieia "własnej najlepszej" jednoznacznie udanej...wędzarni z roznem...może powoduje to jakaś moja swoista ułomnośc techniczna nie pozwala mi na zsynchronizowaniu kilku pomysłów...dlatego proszę o radę doswiadczone osoby :idea:
niedobry78, Takiej wędzarni jaka proponujesz nie można zrobić. Rozwiązania są, ale kompleksowe zabudowanie w którym jest zestaw zespolony na jednej ścianie od pieca chlebowego, grill, wędzarnia i stół biesiadny do czytania książek. Zabudowy projektuje się pod konkretne wymagania. Uniwersalnych konstrukcji wszystko w jednym i dużo termometrów - takie "koło gospodyń wiejskich" odpowiem, można zrobić. Tylko potrzeba troszkę czasu i plan terenu na którym, będzie stać "fabryczka przyjemności" Podobną konstrukcje poosiada Italodisco i nie tylko.

Hej !

Niedobry78

Moze zrobisz sobie cos takiego,dosyć duze,szybkie w wykonaniu i niedrogie.

Myślę,ze pojemność wędzarni zadowoli Cię w pełni uwędzisz w niej np.72 kiełbasy

wagi 0,75 kg powieszonych na 2 poziomach po 4 kije na każdym.

 

[ Dodano: Sro 16 Cze, 2010 02:41 ]

Tu jeszcze mały dodatek.

 

W ścianach jest izolacja z poliuretanu,źródłem jest palnik

gazowy lub grzejnik elektryczny 1500W z regulcją płynną.

 

 

 

Wytwornica-genrator dymu to osobna sprawa. wymiary komory wędzani:wys.1300mm szer.700 głęb.550

Witam.

Ja planowałem komorę wedzarniczą do Borniak zrobić z lodówki (zmienić tylko środkowe poszycie) - pełno ich teraz stoi w punktach naprawy AGD.Ale gdy zobaczyłem, że Borniak "pociągnie" moją drewniana komorę to zarzuciłem ten pomysł. Z lodówką doświadczenie ma Abratek :wink:

Ta Ligawy komora podchodzi mi pod starą lodówkę :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.