Jump to content

Recommended Posts

Ja uważam ,że wtedy masz swobodniejszy przepływ dymu ,i roboty mniej , ale komin tylko o odpowiednim rozmiarze też się sprawdzi. Osobiście mam uchylny dach tylko on jest płaski..

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

21 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Ja uważam ,że wtedy masz swobodniejszy przepływ dymu ,i roboty mniej , ale komin tylko o odpowiednim rozmiarze też się sprawdzi. Osobiście mam uchylny dach tylko on jest płaski..

Tez mysle nad dachem np jednospadówka i wtedy uchylny

2 godziny temu, Piotrek127 napisał(a):

Tez mysle nad dachem np jednospadówka i wtedy uchylny

Taki właśnie mam. Spad do tyłu.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

17 minut temu, Piotrek127 napisał(a):

Mozesz pokazac jak to wyglada u Ciebie?

Moja wędzarnia nie nadaje się do pokazywania. 😁Dach płaski ze spadem do tyłu.Nic skomplikowanego.Dach jest na zawiasach z tył.Uchylam dach z przodu podkładam kawałek deseczki i już.Regulacja szczeliny grubością deseczki.U mnie ma działać.Wygląd to sprawa drugorzędna.A działa tak ,że nawet kijów nie muszę przekłądać.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

59 minut temu, arkadiusz napisał(a):

Moja wędzarnia nie nadaje się do pokazywania. 😁Dach płaski ze spadem do tyłu.Nic skomplikowanego.Dach jest na zawiasach z tył.Uchylam dach z przodu podkładam kawałek deseczki i już.Regulacja szczeliny grubością deseczki.U mnie ma działać.Wygląd to sprawa drugorzędna.A działa tak ,że nawet kijów nie muszę przekłądać.

I chyba o to w tym chodzi aby dzialalo

Godzinę temu, arkadiusz napisał(a):

Moja wędzarnia nie nadaje się do pokazywania. 😁

Może i wędzarnia nie jest fotogeniczna, ale za to wyroby które z niej wychodzą świadczą o jej klasie.

Pozdrawiam

4 godziny temu, mamuśka napisał(a):

Chociaż szczyt (górę). Ile jest od drzwi (rantu) do dachu?

Tyle od drzwi na ile starczyło desek.🙂Nigdy nie mierzyłem. Jak wypadło tak wypadło, ale jak tak koniecznie chcecie zobaczyć w czym wędzę to proszę. Tylko się nie zdziwcie. Zdjęcie robione z okna,  pod kątem i wygąda ,że stoi krzywo , ale to złudzenie optyczne. Drzwi się trochę przekrzywiły (ma już trochę latek) bo jeden zawias się trochę poluzawał  i nie miałem czasu tego poprawić, ale w niczym to nie przeszkadza. Nie jest też szczelna i nigdy nie była. Nawet kable od grzałek są wyprowadzone między ramiakiem a drzwiami co powoduje ,że dołem jest lekka szpara.

4 godziny temu, El komendante napisał(a):

Może i wędzarnia nie jest fotogeniczna, ale za to wyroby które z niej wychodzą świadczą o jej klasie.

Szczerze mówiąc to i w kartonie da się dobrze wędzić 🙂.Wędzarnia moim zdaniem to rzecz drugorzędna.

20240611_183202.jpg

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No i brawo :hug: Operator wędzenia jest najważniejszy, a Mistrzem jesteś, to wszyscy wiemy.

Twoja wędzarnia pięknie się wpisuje (jak to młodzież teraz określa) styl eko, no waste.

Ja dlatego dopytywałam

5 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Ile jest od drzwi (rantu) do dachu?

bo może w swoim kibelku będę musiała zmienić dach dwuspadowy na płaski , ze względu na zabudowę tarasu.

• 4 weeks later...

Witam, jestem w trakcie budowy wędzarni z paleniskiem bezpośrednim, wcześniejsza której używałem miała palenisko pośrednie. Zastanawiam się nad wykonaniem sufitu wędzarni, czy powinna to być komora w kształcie skrzyni?  A dach tylko w celu ochrony przed deszczem.

Czy jednak sufitem powinien być dach skośny? Chodzi mi tutaj o aspekt skroplin i rozkład ciepła w komorze.

Dodatkowo dodam, że planuje zrobić otwory boczne po dwóch stornach komory i dach otwierany do osuszania.

W dniu 6.07.2024 o 10:39, kondi50 napisał(a):

A dach tylko w celu ochrony przed deszczem.

Czy jednak sufitem powinien być dach skośny?

Dach w celu ochrony przed deszczem i zarazem skośny aby woda z deszczu miała jak spływać.Skos może być na bok jak i na tył komory.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

3 godziny temu, arkadiusz napisał(a):

Dach w celu ochrony przed deszczem i zarazem skośny aby woda z deszczu miała jak spływać.Skos może być na bok jak i na tył komory.

Tak jest. Jednak nie jestem pewien jak to rozwiązać od wewnątrz komory.

Czy zrobić dodatkowo sufit w komorze w poziomie, który będzie niezależny od dachu. 

Czy nie robić dodatkowego sufitu i dach będzie także zakończeniem komory od wewnątrz?

Chodzi mi tutaj o rozkład ciepła w komorze i ewentualne skropliny, które mogą się pojawiać na suficie w poziomie.

• 4 months later...

Mam podobny problem. Nie bardzo wiem jak z tym wyjść ponieważ wiosną będę obok stawiał grill i razem z wędzarnią to zadaszę. Czy sufit komory wędzarni zrobić pod skosem, czy płaski. Jak będzie sprawa wyglądać ze skroplinami?

Godzinę temu, Andrzejx napisał(a):

Jak będzie sprawa wyglądać ze skroplinami?

Jeśli będzie zadaszona dachem z grilla to dach w samej komorze nie ma znaczenia czy będzie prosty czy pochylony aby był uchylny.Podwójny dach w samej komorze wędzarni nie jest konieczny w tym wypadku z resztą nie jest potrzebny w żadnym wypadku.

Edited by arkadiusz
  • Upvote 1

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.