wróbel75 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2076 Opublikowano 19 Listopada 2023 19 minut temu, mamuśka napisał(a): wróbelku a ile średnio kW zużywasz na dzień bez wędzenia? Nigdy tego nie sprawdziłem, bo te nowe liczniki 3f są tak porąbane, że widziałem tam wszystko tylko nie kW 😆 A w domu jest prawie wszystko na prąd.🤤 Ale teraz przyjdzie rachunek bez wędzarni. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2077 Opublikowano 19 Listopada 2023 Liczniki 3f nie są złe. Guziczka tego czarnego trzeba parę razy przycisnąć (3,4 czy 5 razy, nie pamiętam) i masz stan licznika. Miałam chęć przerobić wędzarnię na elektryka, albo na hybrydę, ale Zbyszek się nie zgodził, a męża trzeba słuchać 😇 (od czasu do czasu 😜). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #2078 Opublikowano 19 Listopada 2023 Ja zbuduję mniejszego elektryka do serów, będzie super. Ale do wędzenia, gdy robi się większe ilości to szczerze odradzam. Elektryk ma plusy ale są też minusy o których rzadko mówi się głośno. Oprócz smaku wędzonek (tak jak pisałem wcześniej, kwestia gustu) to koszty prądu są droższe niż drewna, DG fajnie dymi - jak dymi (osobiście miałem z nimi trochę problemów i latałem częściej niż do tradycyjnej), ale rzadko kto piszę o samym czyszczeniu DG. W tradycyjnej wyrzucam popiół z szuflady i rozpalam a w DG skrobania bo zrębki potrafią się przypalić, smoła która brudzi niemiłosiernie. Przy dosypywaniu, przy pokrywce tworzy się brudzący kontrdesant. Czasem jak zawiało, to ogień potrafił wydostawać się przez dziurki powietrzne. 13 minut temu, mamuśka napisał(a): ale Zbyszek się nie zgodził, Mądrego masz męża 😉 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Croc Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2079 Opublikowano 13 Stycznia planuje budowe wedzarni z sosny ale jestem ciekawy ile lat wytrzyma tylko zaimpregnowana olejem lnianym? czy moze czyms innym trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2080 Opublikowano 13 Stycznia (edytowane) 4 godziny temu, Croc napisał(a): planuje budowe wedzarni z sosny ale jestem ciekawy ile lat wytrzyma tylko zaimpregnowana olejem lnianym? czy moze czyms innym trzeba? Nie wiem czym ipregnują podkłady kolejowe ale długo się trzymają Edytowane 13 Stycznia przez BazylWidzew Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2081 Opublikowano 13 Stycznia 9 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Nie wiem czym ipregnują podkłady kolejowe ale długo się trzymają Preparat zabroniony, wykorzystywanie starych podkładów zabronione, spalanie również zabronione.... a to wszystko ze względu na preparat zwany olejem kreozotowym. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2082 Opublikowano 13 Stycznia 14 minut temu, BazylWidzew napisał(a): czym ipregnują podkłady kolejowe ale długo się trzymają Tym samym co kiedyś impregnowali słupy drewniane. Kreozot jest mieszaniną wielu szkodliwych dla człowieka związków chemicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2083 Opublikowano 13 Stycznia 14 minut temu, BazylWidzew napisał(a): Nie wiem czym ipregnują podkłady kolejowe Karbolineum, ale to w żadnym przypadku do wędzarni Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2084 Opublikowano 13 Stycznia 2 minuty temu, Muski napisał(a): Karbolineum, ale to w żadnym przypadku do wędzarni Ja jestem kozak ja bym zaryzykował Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2085 Opublikowano 13 Stycznia Przecież wędzarnia nie ma być dożywotnia. Maluj z zewnątrz co dwa lata jakimś drewnochronem. Deski można wymienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2086 Opublikowano 13 Stycznia 2 minuty temu, BazylWidzew napisał(a): Ja jestem kozak ja bym zaryzykował Ryzykujesz wiele razy w różnych tematach, aż dziw że jeszcze żyjesz 😉 Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2087 Opublikowano 13 Stycznia Bazyl jest nizniszczalny Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 13 Stycznia Zgłoś Udostępnij #2088 Opublikowano 13 Stycznia 52 minuty temu, MariuszB napisał(a): Ryzykujesz wiele razy w różnych tematach, aż dziw że jeszcze żyjesz 😉 Kamikaze z wykręconym zapalnikiem. 1 minutę temu, BazylWidzew napisał(a): Bazyl jest nizniszczalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 14 Lutego Zgłoś Udostępnij #2089 Opublikowano 14 Lutego (edytowane) Witam, Planuję budowę nowej wędzarni. Byłem o włos od zabrania się za kolejne klinkierowo-szamotowe mauzoleum, ale na szczęście zgłębiłem trochę swoją wiedzę, szukając informacji na forum WD i wybiłem to sobie skutecznie z głowy. Na razie mamy dół zasypany gruzem i zagęszczony piaskiem, na którym zrobimy płytę o wymiarach ok 2,5x3,5 (+/-0,5m). W garażu zalega cegła klinkierowa, kupiona dawno temu na ogrodzenie, które ostatecznie powstało w innej formie i będę chciał ją zużyć. Dlatego wykorzystanie cegły nie będzie generowało dodatkowych kosztów. Na tą chwilę planuję zrobić coś a'la altankę z wędzarnią w środku, ale z przeznaczeniem wyłącznie do "zabiegów wędzarniczych", bo altana do "siedzenia" już jedna jest. Myślę, że będzie to jedna pełna ściana, przy której stanie wędzarnia, a pozostałe słupowe z lżejszym wypełnieniem i prosty dach dwuspadowy. Pomysł generalnie na razie się rodzi. Dodam, że całość będzie stała w tylnej części działki na dość odsłoniętym terenie. A że lubi u nas powiać, stąd wziął się taki pomysł. Odnośnie samej wędzarni wg mojego obecnego stanu wiedzy "kibelek" jest najbardziej efektywnym typem wędzarni. Zainteresował mnie natomiast bardzo pomysł Andyandy'ego z dodatkowym paleniskiem pośrednim, które jest ponoć lepsze niż kanał dymowy. Uprzedzając ewentualne komentarze, nie chodzi mi o żadne zimne wędzenie. Nie znalazłem na forum przykładów wykonanych takich wędzarni. Czy ktoś ewentualnie mógłby podrzucić jakieś namiary? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowiązkowa-przed-rozpoczęciem-budowy-budujemy-wędzarnię-z-andyandym/?do=findComment&comment=542885 Poniżej jeszcze kilka pytań, które mi się teraz nasuwają. 1. Czy ktoś budował palenisko z klinkierowej dziurawki? Wg opracowania Andyandy'ego taka cegła się do tego nie nadaje. 2. Chcę uzyskać komorę o wymiarach co najmniej 100x100cm wewnątrz. Właściwie klinkierowa wyjdzie mi taniej niż drewniana albo podobnie, bo cegłę mam, deski musiałbym kupić, a obecnie nie są tanie. Pomyślałem o ścianie tylnej i bocznych z klinkieru, izolacji z wełny i na to blacha nierdzewna, która będzie najbardziej praktyczna z punktu widzenia utrzymania w czystości. Blachę zresztą już mam, więc nie będzie to dodatkowy koszt. Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy może jednak deski będą lepsze? Obawiam się na przykład o wilgoć, która może skraplać się na cegle i być wchłaniana przez wełnę. Wydaje mi się, że potrzebna by była pustka powietrzna czyli blacha/wełna/pustka/klinkier, ale to już dodatkowe utrudnienie wykonawcze. 3. Jako, że całość będzie zadaszona, to nad komorę planuję zwykłe płaskie przekrycie z desek z możliwością uchylenia całości, na przykład na czas osuszania dużego wsadu, a w koronie ścian po obwodzie otwory z regulacją przelotu powietrza. Wydaje mi się, że to będzie najbardziej praktyczne rozwiązania, chyba, że można to zrobić lepiej? Zastanawiam się na przykład czy nie będzie problemu z ciągiem w palenisku jeśli nie będzie komina. Dodatkowo z całości zrobi się "dymna chata". 4. Drzwi raczej stalowe z izolacją z wełny wewnątrz oczywiście na pełną szerokość, jedno lub dwuskrzydłowe. Czy jest jakaś przewaga jednych bądź drugich? Wygodniejsze wydają się 2-skrzydłowe, bo wymagają mniej miejsca do otwarcia i dają mniejsze obciążenie na zawiasy. Wszelkie uwagi i porady będą dla mnie bardzo cenne. Jak tylko będę wiedział coś więcej, to postaram się przygotować jakieś szkice. Edytowane 14 Lutego przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem26 Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij #2090 Opublikowano 19 Lutego Witam. Posiadam tradycyjna wędzarnię (kibelek), na dole palenisko murowane nad nim komora wędzarnicza drewniana obita wewnątrz blachą. Przymierzam się do przerobienia jej na elektryczną. Planuje zakup generatora dymu Thermowind, grzałki z deflektorem i sterownika. Czy są jakieś przeciwwskazania żeby rurę z dymogeneratora wpuścić przez drzwiczki paleniska do otworu pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą (od dołu), a nad tym wylotem dymu umiejscowić grzałkę z deflektorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Lutego Zgłoś Udostępnij #2091 Opublikowano 19 Lutego 4 godziny temu, peem26 napisał(a): Czy są jakieś przeciwwskazania żeby rurę z dymogeneratora wpuścić przez drzwiczki paleniska do otworu pomiędzy paleniskiem a komorą wędzarniczą (od dołu), a nad tym wylotem dymu umiejscowić grzałkę z deflektorem? Rurka dymowa dymogeneratora powinna być nad a nie pod grzałkami Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
peem26 Opublikowano 20 Lutego Zgłoś Udostępnij #2092 Opublikowano 20 Lutego 16 godzin temu, arkadiusz napisał(a): Rurka dymowa dymogeneratora powinna być nad a nie pod grzałkami Dziękuje za odpowiedź. Też to później doczytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lucass_krk Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij #2093 Opublikowano 27 Lutego czy tego typu sterownik do grzałki ma sens ? https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-cyfrowy-regulator-temperatury-gniazdo-wtyk-230v-12284797047 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 27 Lutego Zgłoś Udostępnij #2094 Opublikowano 27 Lutego (edytowane) 36 minut temu, lucass_krk napisał(a): czy tego typu sterownik do grzałki ma sens ? Staramy się rozpoczynać zdanie czy pytanie z wielkiej litery. Ma sens pod warunkiem grzałki o mocy 1000W , czyli małej. To 1500 mocy max szybko zniszczy ustrojstwo 😉. Zapewne Twoja grzałka będzie 2000-2500W czyli szukasz min 3000W Edytowane 27 Lutego przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.