Jestem dopiero od ponad roku na forum Wędzarniczej Braci z czego jestem bardzo dumny, że do Was trafiłem. Poznałem dużo wspaniałych teraz już koleżanek i kolegów od których bardzo dużo się nauczyłem i w dalszym ciągu się nadal od Was wszystkich, czytając różne wypowiedzi, uczę.
Nigdy wcześniej nie robiłem wyrobów mięsnych i początki dla mnie osobiście były bardzo trudne, bo ani wiedzy, a co także jest ważne, sprzętu w domu do wykonywania wędlin nie było.
Dzisiaj chciałbym zaprezentować przepis na pasztetową (wątrobiankę), którą można pakować do słoików jak i w flaki lub osłonki.
Przepis na pasztetową do flaka jak i do słoika
Składniki na 1 kg:
200 g łopatki wieprzowej
300 g boczku surowego tłustego
200 g słoniny
250 g wątroby wieprzowej
30 g cebuli
Przyprawy na 1 kg:
14-20 g soli warzonej (do regulacji w/g słonolubności)
2 g cukru
3 g pieprzu białego mielonego
2 g lubczyku
0,5 g kwiatu gałki muszkatołowej
0,3 g mielonych goździków
Woda z gotowania mięsa 0,5 - 0,7 litra
Wykonanie:
Mięso kroimy na kawałki i parzymy (nie gotujemy) w temp. 90 °C przez okres 90 min.
Wszystko wystudzone mielimy na sitku 2 mm, dodając cebulę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy
i dobrze mieszamy. Doprawiamy do własnego smaku. Przygotowujemy jelita lub słoiki i napełniamy.
Parzenie: jelita w temp. 80°C ok. 60 min. ( dla osłonki o średnicy 60 mm. 1 mm średnicy osłonki, 1 min.)
Słoiki: 100 min. - ok. 325 ml pojemności.
Życzę smacznego
Zdjęcia dołączę w następnym poście.
Użytkownik witt edytował ten post 16 mar 2020 - 09:29