witt Posted October 9, 2018 Report Share #1 Posted October 9, 2018 (edited) Jestem dopiero od ponad roku na forum Wędzarniczej Braci z czego jestem bardzo dumny, że do Was trafiłem. Poznałem dużo wspaniałych teraz już koleżanek i kolegów od których bardzo dużo się nauczyłem i w dalszym ciągu się nadal od Was wszystkich, czytając różne wypowiedzi, uczę.Nigdy wcześniej nie robiłem wyrobów mięsnych i początki dla mnie osobiście były bardzo trudne, bo ani wiedzy, a co także jest ważne, sprzętu w domu do wykonywania wędlin nie było. Dzisiaj chciałbym zaprezentować przepis na pasztetową (wątrobiankę), którą można pakować do słoików jak i w flaki lub osłonki. Przepis na pasztetową do flaka jak i do słoika Składniki na 1 kg:200 g łopatki wieprzowej300 g boczku surowego tłustego200 g słoniny250 g wątroby wieprzowej30 g cebuli Przyprawy na 1 kg:14-20 g soli warzonej (do regulacji w/g słonolubności)2 g cukru3 g pieprzu białego mielonego2 g lubczyku0,5 g kwiatu gałki muszkatołowej0,3 g mielonych goździkówWoda z gotowania mięsa 0,5 - 0,7 litra Wykonanie:Mięso kroimy na kawałki i parzymy (nie gotujemy) w temp. 90 °C przez okres 90 min.Wszystko wystudzone mielimy na sitku 2 mm, dodając cebulę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawyi dobrze mieszamy. Doprawiamy do własnego smaku. Przygotowujemy jelita lub słoiki i napełniamy.Parzenie: jelita w temp. 80°C ok. 60 min. ( dla osłonki o średnicy 60 mm. 1 mm średnicy osłonki, 1 min.)Słoiki: 100 min. - ok. 325 ml pojemności.Życzę smacznegoZdjęcia dołączę w następnym poście. Edited March 16, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/ Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 9, 2018 Report Share #2 Posted October 9, 2018 (edited) bardzo dużo się nauczyłem Nauka na forum zwykle miewa więcej dobrego - uczy ucznia i...... nauczyciela Jeszcze drobiazg - bardzo mnie cieszy Twój kącik Edited October 9, 2018 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608852 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 9, 2018 Author Report Share #3 Posted October 9, 2018 bardzo mnie cieszy Twój kącik Dziękuję, Waldku, ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz.Będę się starał poprawić Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608853 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 9, 2018 Report Share #4 Posted October 9, 2018 Wszystko wystudzone mielimy na sitku 2 mm, dodając cebulę. Spróbuj na następny raz cebulę podsmażyć na smalcu . Jeżeli wyczujesz zmianę smaku na plus to wybór należy do Ciebie . Z ciekawości pytam ..... po co dajesz cukier . Rozumiem że to receptura autorska Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608856 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 9, 2018 Author Report Share #5 Posted October 9, 2018 cebulę podsmażyć na smalcu Dziękuję Andrzeju za uwagę, dzisiaj zrobiłem jeszcze jak w przepisie, następnym razem pominę cukier i podsmażę cebulę i porównam.Cukier dodaję z uwagi na lepsze połączenie się smaków przypraw (tak przypuszczam), ale można również z niego zrezygnować.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608869 Share on other sites More sharing options...
Maciekzbrzegu Posted October 9, 2018 Report Share #6 Posted October 9, 2018 Jak dla mnie, jeśli zrezygnujesz z cukru to zmniejsz tak o 2 g ilość soli. Quote Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608874 Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 9, 2018 Report Share #7 Posted October 9, 2018 Witt lśni w krasie pełnej, Brawo!!!Witt a jak Twoje winko? Zdzierżyłeś? Czy wspomnieniem jest... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608876 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 9, 2018 Author Report Share #8 Posted October 9, 2018 (edited) jak Twoje winko Z tamtego roku winko jest zlane i dojrzewa, a z tego roku moszcz jest osadzony, jutro będę wyciskał sok i do gąsiora.Nie ma okazji, abyś spróbował i ocenił jeśli zrezygnujesz z cukru to zmniejsz tak o 2 g ilość soli. Muszę wypróbować na małej ilości jak to będzie z solą, ale dziękuję za podpowiedz. [Dodano: 09 paź 2018 - 16:59]Załączam fotki do dzisiejszego wykonania pasztetowej w słoikach. Edited February 14, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608878 Share on other sites More sharing options...
binio1111 Posted October 10, 2018 Report Share #9 Posted October 10, 2018 Skład przypraw mi się podoba . więc o smak nie pytam (no i nie za tłusta ) Quote Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608926 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 11, 2018 Author Report Share #10 Posted October 11, 2018 Skład przypraw mi się podoba Binio1111, kiełbasa jest smaczna, a jak podeschnie, taka mi najlepiej smakuje. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-608981 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 12, 2018 Author Report Share #11 Posted October 12, 2018 (edited) PASZTET Z SZYNKOWARA Składniki:500 g podgardla500 g wątroby wieprzowej500 g boczku świeżego300 g łopatki wieprzowej2 cebule 2 jajka1/2 dużej bułki lub cała małasmalec wieprzowy do smażenia Przyprawy na 1 kg. farszu:sól warzona 17 gpieprz biały 2 gmajeranek 4 ggałka muszkatołowa 1 g6 ziaren ziela angielskiego ( 3 ziarnka rozgniecione w moździerzu )2 liście laurowe ( 1 liść laurowy rozgnieciony w moździerzu )2 goździki (rozgniecione w moździerzu ) Sposób wykonania:Wątrobę, boczek i cebulę kroimy na kawałki i smażymy na smalcu. Pozostałe mięsa gotujemy na półmiękko dodając 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po wystudzeniu mięsa smażonego i gotowanego mielimy wszystko jak również namoczoną bułkę w wywarze mięsnym na sitku o średnicy 2-3 mm.Dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy farsz.Powstałą masę ładujemy do szynkowara i parzymy w temperaturze 85 - 90°C przez okres ok. 90 minut. Następnie schładzamy i wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień jest gotowy do spożycia. Edited May 24, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609096 Share on other sites More sharing options...
waldek55 Posted October 12, 2018 Report Share #12 Posted October 12, 2018 Witt , ja o kiełbasę zapytam . Podałeś skład na 1kg mięsa i troszkę jestem zdezorientowany ilością wody . Czy faktycznie 0,4 l /kg ?Pozdrawiam . Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609100 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 12, 2018 Author Report Share #13 Posted October 12, 2018 (edited) Waldku nie, przyprawy na 1 kg, a woda na cały farsz.Ilość wody jest orientacyjnie podana, bo różnej jakości mięsa, różnie przyjmują wodę.Muszę dopisać wyjaśnienie dla lepszego zrozumienia.Dziękuję Ci Waldku za zwrócenie uwagi i serdecznie pozdrawiam Edited October 10, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609101 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 12, 2018 Author Report Share #14 Posted October 12, 2018 (edited) Kiełbasa chłopska Składniki:Wp. kl. I 35% (łopatka, szynka) sitko- szarpakWp. kl.II 50% (okrawki z łopatki, szynki, boczku) sitko fi. 8 mmWp. kl. III 15% (golonka) sitko fi 2-3 mm Przyprawy na 1 kg farszu:Peklosól/sól 50/50 18gPieprz naturalny czarny 1,5 gCukier 1 gCzosnek 5 gMajeranek 3 gJałowiec 1,5 gGorczyca 2 gWoda 0,4 l orientacyjna ilość na całość farszu w zależności od wchłaniania Jałowiec i gorczyca miażdżona w moździerzu Peklowanie na sucho:Pierwsze 24 godz. peklujemy mięso tylko w soli i z rozdrobnionym czosnkiem w małej ilości wody dobrze wymieszane. Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na następne 24 godz. do lodówki. Po 48 godz. mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy przy tym wodę. Nabijamy w jelita wieprzowe o średnicy 28-30 mm. Osadzanie:Nabite jelita farszem osadzamy w okresie 2-4 godz.Osuszanie przeprowadzamy w wędzarni ok. 1 godz., a następnie wędzimy do koloru jak kto lubi w temp. 45-55 °C. Parzenie: Kiełbasę parzymy w temp. 68-75°C do uzyskania w środku 68-72°C.Następnie wystudzamy wieszając na kijach. Edited May 24, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609111 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 12, 2018 Report Share #15 Posted October 12, 2018 (edited) KiełbasaZ ilości przypraw wynika, że przyjemnie aromatyczna - lekko tłustawa - to smaczna w konsumpcji Edited October 12, 2018 by Muski Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609112 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 12, 2018 Author Report Share #16 Posted October 12, 2018 przyjemnie aromatyczna - lekko tłustawa - to smaczna w konsumpcji Masz całkowitą rację Waldku. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609113 Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted October 12, 2018 Report Share #17 Posted October 12, 2018 Bardzo przyjemna kiełbasa, w składzie IIA czy IIB. Warto wypróbować. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609138 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 12, 2018 Author Report Share #18 Posted October 12, 2018 w składzie IIA czy IIB Woytas, w składzie IIA Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609148 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 13, 2018 Author Report Share #19 Posted October 13, 2018 (edited) Na dworze jeszcze jest ciepło to można odpalić grilla. KIEŁBASA GRILLOWA ( ŚLIMACZKI) Składniki:Wp. II 50/50 (skrawki z łopatki, szynki, boczku) sitko fi 6 mm lub fi 8 mm. Przyprawy na 1 kg. farszu:Pieprz naturalny 2 gCzosnek 2 gCukier 1,5 gMajeranek 2 gKardamon 0,5 gKolendra 0,5 gSól warzona 14 g Przygotowanie:Mielone mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny w lodówce, aby nabrało aromatu.Następnie nabijamy w jelita baranie takie jak na kabanosy, zwijamy ślimaczki ok. 10-12 cm średnicy i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyka jak na zdjęciu aby się nie rozleciało.Kładziemy na grilla lub na patelnię i opiekamy z 2 stron, bardzo aromatyczne i smaczne, polecam. Edited August 12, 2021 by witt 1 Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609202 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 13, 2018 Author Report Share #20 Posted October 13, 2018 (edited) Następny przepis na grillową kiełbasę KIEŁBASA GRILLOWA Składniki: Wp. II 50/50 (skrawki z łopatki, szynki, boczku) sitko fi 6 mm lub fi 8 mm. Przyprawy na 1 kg. farszu: Sól warzona 14 gpieprz naturalny 2,5 gCzosnek świeży 4 gZiele angielskie 1 gMajeranek 2 g Przygotowanie:Mielone mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny w lodówce, aby nabrało aromatu.Jelita wieprzowe, kaliber 26/28.Kiełbasę można bezpośrednio grillować, lub sparzyć a następnie grillować. Można również podwędzić, a następnie sparzyć.Smakuje w każdej postaci. Edited August 12, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609223 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #21 Posted October 19, 2018 (edited) Biała kiełbasato jak bigos, każdy robi pod swój smak z różną ilością przypraw.Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą, bo stwierdziła, że od dłuższego czasu jej nie jadła, więc co.......trzeba było zrobić.Zrobiłem podobnie jak robi Arkadiusz...z peklosolą 45/55.Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla.Mielenie: wp.I sitko-szarpak wp. II sitko fi 8 mm wp.III i wołowe sitko fi 3 mm podgardle sitko fi 6 mm Peklowałem na sucho 24 godz. Przyprawy na 1 kg. farszu:Majeranek 3 gPieprz naturalny 2,5 gCzosnek świeży 4 gPeklosól/sól 16 g Parzenie: w 75°C przez 25 min.Schładzanie: 10 min. w zimnej wodzie A tak wygląda końcowy produkt: Edited May 24, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-609958 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 19, 2018 Report Share #22 Posted October 19, 2018 Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą, no i zaraz pójdę do zamrażarki wyjąć ostatnią paczkę Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-610004 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 19, 2018 Report Share #23 Posted October 19, 2018 Mielenie: wp.I sitko-szarpak Witek mam tylko jedno pytanko ... jaki masz rozmiar maszynki do mielenia . Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-610006 Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #24 Posted October 19, 2018 jaki masz rozmiar maszynki do mielenia Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8 Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-610008 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 19, 2018 Report Share #25 Posted October 19, 2018 Witku zapodaj proszę fotkę przekroju.Bo interesuje mnie kolor po dodaniu peklosoli. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/#findComment-610010 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.