witt Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) Jestem dopiero od ponad roku na forum Wędzarniczej Braci z czego jestem bardzo dumny, że do Was trafiłem. Poznałem dużo wspaniałych teraz już koleżanek i kolegów od których bardzo dużo się nauczyłem i w dalszym ciągu się nadal od Was wszystkich, czytając różne wypowiedzi, uczę.Nigdy wcześniej nie robiłem wyrobów mięsnych i początki dla mnie osobiście były bardzo trudne, bo ani wiedzy, a co także jest ważne, sprzętu w domu do wykonywania wędlin nie było. Dzisiaj chciałbym zaprezentować przepis na pasztetową (wątrobiankę), którą można pakować do słoików jak i w flaki lub osłonki. Przepis na pasztetową do flaka jak i do słoika Składniki na 1 kg:200 g łopatki wieprzowej300 g boczku surowego tłustego200 g słoniny250 g wątroby wieprzowej30 g cebuli Przyprawy na 1 kg:14-20 g soli warzonej (do regulacji w/g słonolubności)2 g cukru3 g pieprzu białego mielonego2 g lubczyku0,5 g kwiatu gałki muszkatołowej0,3 g mielonych goździkówWoda z gotowania mięsa 0,5 - 0,7 litra Wykonanie:Mięso kroimy na kawałki i parzymy (nie gotujemy) w temp. 90 °C przez okres 90 min.Wszystko wystudzone mielimy na sitku 2 mm, dodając cebulę. Następnie dodajemy wszystkie przyprawyi dobrze mieszamy. Doprawiamy do własnego smaku. Przygotowujemy jelita lub słoiki i napełniamy.Parzenie: jelita w temp. 80°C ok. 60 min. ( dla osłonki o średnicy 60 mm. 1 mm średnicy osłonki, 1 min.)Słoiki: 100 min. - ok. 325 ml pojemności.Życzę smacznegoZdjęcia dołączę w następnym poście. Edytowane 16 Marca 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) bardzo dużo się nauczyłem Nauka na forum zwykle miewa więcej dobrego - uczy ucznia i...... nauczyciela Jeszcze drobiazg - bardzo mnie cieszy Twój kącik Edytowane 9 Października 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2018 bardzo mnie cieszy Twój kącik Dziękuję, Waldku, ale jakoś tak wyszło, że dopiero teraz.Będę się starał poprawić Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2018 Wszystko wystudzone mielimy na sitku 2 mm, dodając cebulę. Spróbuj na następny raz cebulę podsmażyć na smalcu . Jeżeli wyczujesz zmianę smaku na plus to wybór należy do Ciebie . Z ciekawości pytam ..... po co dajesz cukier . Rozumiem że to receptura autorska Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 9 Października 2018 cebulę podsmażyć na smalcu Dziękuję Andrzeju za uwagę, dzisiaj zrobiłem jeszcze jak w przepisie, następnym razem pominę cukier i podsmażę cebulę i porównam.Cukier dodaję z uwagi na lepsze połączenie się smaków przypraw (tak przypuszczam), ale można również z niego zrezygnować.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 9 Października 2018 Jak dla mnie, jeśli zrezygnujesz z cukru to zmniejsz tak o 2 g ilość soli. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 9 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Października 2018 Witt lśni w krasie pełnej, Brawo!!!Witt a jak Twoje winko? Zdzierżyłeś? Czy wspomnieniem jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 9 Października 2018 (edytowane) jak Twoje winko Z tamtego roku winko jest zlane i dojrzewa, a z tego roku moszcz jest osadzony, jutro będę wyciskał sok i do gąsiora.Nie ma okazji, abyś spróbował i ocenił jeśli zrezygnujesz z cukru to zmniejsz tak o 2 g ilość soli. Muszę wypróbować na małej ilości jak to będzie z solą, ale dziękuję za podpowiedz. [Dodano: 09 paź 2018 - 16:59]Załączam fotki do dzisiejszego wykonania pasztetowej w słoikach. Edytowane 14 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Października 2018 Skład przypraw mi się podoba . więc o smak nie pytam (no i nie za tłusta ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Października 2018 Skład przypraw mi się podoba Binio1111, kiełbasa jest smaczna, a jak podeschnie, taka mi najlepiej smakuje. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) PASZTET Z SZYNKOWARA Składniki:500 g podgardla500 g wątroby wieprzowej500 g boczku świeżego300 g łopatki wieprzowej2 cebule 2 jajka1/2 dużej bułki lub cała małasmalec wieprzowy do smażenia Przyprawy na 1 kg. farszu:sól warzona 17 gpieprz biały 2 gmajeranek 4 ggałka muszkatołowa 1 g6 ziaren ziela angielskiego ( 3 ziarnka rozgniecione w moździerzu )2 liście laurowe ( 1 liść laurowy rozgnieciony w moździerzu )2 goździki (rozgniecione w moździerzu ) Sposób wykonania:Wątrobę, boczek i cebulę kroimy na kawałki i smażymy na smalcu. Pozostałe mięsa gotujemy na półmiękko dodając 1 liść laurowy i 3 ziarnka ziela angielskiego. Po wystudzeniu mięsa smażonego i gotowanego mielimy wszystko jak również namoczoną bułkę w wywarze mięsnym na sitku o średnicy 2-3 mm.Dodajemy jajka, wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy farsz.Powstałą masę ładujemy do szynkowara i parzymy w temperaturze 85 - 90°C przez okres ok. 90 minut. Następnie schładzamy i wstawiamy do lodówki. Na drugi dzień jest gotowy do spożycia. Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Października 2018 Witt , ja o kiełbasę zapytam . Podałeś skład na 1kg mięsa i troszkę jestem zdezorientowany ilością wody . Czy faktycznie 0,4 l /kg ?Pozdrawiam . Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Waldku nie, przyprawy na 1 kg, a woda na cały farsz.Ilość wody jest orientacyjnie podana, bo różnej jakości mięsa, różnie przyjmują wodę.Muszę dopisać wyjaśnienie dla lepszego zrozumienia.Dziękuję Ci Waldku za zwrócenie uwagi i serdecznie pozdrawiam Edytowane 10 Października 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) Kiełbasa chłopska Składniki:Wp. kl. I 35% (łopatka, szynka) sitko- szarpakWp. kl.II 50% (okrawki z łopatki, szynki, boczku) sitko fi. 8 mmWp. kl. III 15% (golonka) sitko fi 2-3 mm Przyprawy na 1 kg farszu:Peklosól/sól 50/50 18gPieprz naturalny czarny 1,5 gCukier 1 gCzosnek 5 gMajeranek 3 gJałowiec 1,5 gGorczyca 2 gWoda 0,4 l orientacyjna ilość na całość farszu w zależności od wchłaniania Jałowiec i gorczyca miażdżona w moździerzu Peklowanie na sucho:Pierwsze 24 godz. peklujemy mięso tylko w soli i z rozdrobnionym czosnkiem w małej ilości wody dobrze wymieszane. Po tym czasie dodajemy resztę przypraw, dokładnie mieszamy i odstawiamy na następne 24 godz. do lodówki. Po 48 godz. mieszamy i jeżeli jest taka potrzeba dodajemy przy tym wodę. Nabijamy w jelita wieprzowe o średnicy 28-30 mm. Osadzanie:Nabite jelita farszem osadzamy w okresie 2-4 godz.Osuszanie przeprowadzamy w wędzarni ok. 1 godz., a następnie wędzimy do koloru jak kto lubi w temp. 45-55 °C. Parzenie: Kiełbasę parzymy w temp. 68-75°C do uzyskania w środku 68-72°C.Następnie wystudzamy wieszając na kijach. Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Października 2018 (edytowane) KiełbasaZ ilości przypraw wynika, że przyjemnie aromatyczna - lekko tłustawa - to smaczna w konsumpcji Edytowane 12 Października 2018 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Października 2018 przyjemnie aromatyczna - lekko tłustawa - to smaczna w konsumpcji Masz całkowitą rację Waldku. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Października 2018 Bardzo przyjemna kiełbasa, w składzie IIA czy IIB. Warto wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Października 2018 w składzie IIA czy IIB Woytas, w składzie IIA Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Na dworze jeszcze jest ciepło to można odpalić grilla. KIEŁBASA GRILLOWA ( ŚLIMACZKI) Składniki:Wp. II 50/50 (skrawki z łopatki, szynki, boczku) sitko fi 6 mm lub fi 8 mm. Przyprawy na 1 kg. farszu:Pieprz naturalny 2 gCzosnek 2 gCukier 1,5 gMajeranek 2 gKardamon 0,5 gKolendra 0,5 gSól warzona 14 g Przygotowanie:Mielone mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny w lodówce, aby nabrało aromatu.Następnie nabijamy w jelita baranie takie jak na kabanosy, zwijamy ślimaczki ok. 10-12 cm średnicy i przekłuwamy patyczkiem do szaszłyka jak na zdjęciu aby się nie rozleciało.Kładziemy na grilla lub na patelnię i opiekamy z 2 stron, bardzo aromatyczne i smaczne, polecam. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez witt 1 Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 13 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Października 2018 (edytowane) Następny przepis na grillową kiełbasę KIEŁBASA GRILLOWA Składniki: Wp. II 50/50 (skrawki z łopatki, szynki, boczku) sitko fi 6 mm lub fi 8 mm. Przyprawy na 1 kg. farszu: Sól warzona 14 gpieprz naturalny 2,5 gCzosnek świeży 4 gZiele angielskie 1 gMajeranek 2 g Przygotowanie:Mielone mięso mieszamy dokładnie z przyprawami i pozostawiamy na 4 godziny w lodówce, aby nabrało aromatu.Jelita wieprzowe, kaliber 26/28.Kiełbasę można bezpośrednio grillować, lub sparzyć a następnie grillować. Można również podwędzić, a następnie sparzyć.Smakuje w każdej postaci. Edytowane 12 Sierpnia 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Października 2018 (edytowane) Biała kiełbasato jak bigos, każdy robi pod swój smak z różną ilością przypraw.Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą, bo stwierdziła, że od dłuższego czasu jej nie jadła, więc co.......trzeba było zrobić.Zrobiłem podobnie jak robi Arkadiusz...z peklosolą 45/55.Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla.Mielenie: wp.I sitko-szarpak wp. II sitko fi 8 mm wp.III i wołowe sitko fi 3 mm podgardle sitko fi 6 mm Peklowałem na sucho 24 godz. Przyprawy na 1 kg. farszu:Majeranek 3 gPieprz naturalny 2,5 gCzosnek świeży 4 gPeklosól/sól 16 g Parzenie: w 75°C przez 25 min.Schładzanie: 10 min. w zimnej wodzie A tak wygląda końcowy produkt: Edytowane 24 Maja 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Października 2018 Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą, no i zaraz pójdę do zamrażarki wyjąć ostatnią paczkę Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Października 2018 Mielenie: wp.I sitko-szarpak Witek mam tylko jedno pytanko ... jaki masz rozmiar maszynki do mielenia . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 19 Października 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Października 2018 jaki masz rozmiar maszynki do mielenia Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8 Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Października 2018 Witku zapodaj proszę fotkę przekroju.Bo interesuje mnie kolor po dodaniu peklosoli. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.