Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#221 Maniek96

Maniek96
  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 07 sie 2020 - 22:21

I chyba wołowinki trochę - mówię o klasyku



Tak Aniu :)

Wołowina w moim wykonaniu obowiazkowo ????

#222 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 08 sie 2020 - 11:02

Wołowina w moim wykonaniu obowiazkowo

 

Wołowinki też dałem ok.1 kg. Zapomniałem o niej napisać, a osłonki, mniejszych jak na krakowską nie miałem.


Użytkownik witt edytował ten post 08 sie 2020 - 15:40


#223 Maniek96

Maniek96
  • Użytkownicy
  • 657 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 08 sie 2020 - 17:46

Wołowina w moim wykonaniu obowiazkowo


Wołowinki też dałem ok.1 kg. Zapomniałem o niej napisać, a osłonki, mniejszych jak na krakowską nie miałem.
Nie jest ważne jak sie nazywa wyrób i jaki ma skład ważne że bez chemii i ma smakować ot i cały przepis na dobry wyrób ????????

#224 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 sie 2020 - 04:47

ważne że bez chemii i ma smakować

I to jest również moje podejście przy wykonywaniu wyrobów sposobem domowym.

Pozdrowienia 



#225 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 sie 2020 - 09:18

Tak wygląda żywiecka, którą robiłem, po 7 dniach obsuszania.

Wydaje mi się, że wystarczy. Zapakowana i do lodówki.

 

Załączone pliki



#226 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3169 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 sie 2020 - 09:33

Bardzo ładnie wygląda :clap: :thumbsup:



#227 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 sie 2020 - 09:47

ładnie wygląda
 

Dziękuję Wróbelku.

Pozdrowienia



#228 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sie 2020 - 10:38

Witku...piękna fotka......

#229 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 sie 2020 - 12:58

piękna fotka

Dzięki Andrzejku......długo jeszcze na obczyźnie? 



#230 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 14 sie 2020 - 15:49

Witku..do 23sierpnia.

#231 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10992 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 sie 2020 - 16:38

żywiecka, ...... po 7 dniach obsuszania.
 

Jaką wydajność uzyskałeś?

Fotka ładnie zaaranżowana  :thumbsup:  :clap:



#232 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 sie 2020 - 20:33

Jaką wydajność uzyskałeś

Aniu, nie jest to dokładne, ale  ok. 78 - 80%.

Będziemy próbować w Napoleonowie.

Pozdrowienia



#233 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10992 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 sie 2020 - 20:36

ok. 78 - 80%.

To ją jeszcze podsusz, do 70%. 



#234 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 sie 2020 - 20:39

To ją jeszcze podsusz, do 70%. 

Już zapakowałem do vacuum. Dziękuję Aniu za radę, zastosuję następnym razem.


Użytkownik witt edytował ten post 14 sie 2020 - 20:44


#235 electra

electra
  • **VIP**
  • 6355 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 sie 2020 - 13:24

@witt, A ja mam pytanie o tą musztardę? Jaki ma smak  lub podobny do jakiej?


Użytkownik witt edytował ten post 02 wrz 2020 - 18:13


#236 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 17 sie 2020 - 13:55

pytanie o ta musztarde

Elektro, to jest musztarda pałucka, bez konserwantów z miejscowości Kcynia. Receptura sięga lat 50, XX wieku i w smaku bardzo wyważona, lekko ostra, podobna do sarebskiej, ale słabsza. Mi bardzo smakuje. 

Skład: woda, ziarna gorczycy białej i czarnej, ocet spirytusowy, cukier, sól, przyprawy (jakie nie podano, napewno tajemnica firmowa). 

Tajemnica wysokiej jakości tej musztardy tkwi w procesie produkcyjnym na odpowiednio do tego przystosowanych maszynach (dane firmowe).

https://sklep.produk...EJ-GREWLING-/82

http://www.musztardakcynia.pl/produkty


Użytkownik witt edytował ten post 17 sie 2020 - 13:59


#237 electra

electra
  • **VIP**
  • 6355 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 sie 2020 - 14:05

Dziekuje , musze poszukac i posmakowac, bo lubie musztarde wszelaka :)



#238 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 02 wrz 2020 - 18:27

Miałem możliwość dostepu do dziczyzny i zrobiłem trochę pasztetowej dziczej podwędzanej,

również polędwiczkę wieprzową wędzoną zimnym dymem, która jest ulubioną mojej LP.

Posiłkowałem się przepisem z kursu dziczyzny.

 https://wedlinydomow....0-r/?p=657364 

Pasztetowa jest smaczna i trafi na stałe do przepisów, które warto wykonać.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 02 wrz 2020 - 18:28


#239 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 02 wrz 2020 - 18:31

Miałem możliwość dostepu do dziczyzny i zrobiłem trochę pasztetowej dziczej podwędzanej,

 

:thumbsup: :clap:

 

Witek ..... w sam raz na kolacyjkę .  :thumbsup: :)



#240 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 02 wrz 2020 - 18:47

w sam raz na kolacyjkę

Masz rację ....i tak też zrobiłem...... :thumbsup: Twoje uwagi pozytywnie wpłynęły na smak produktu końcowego.

Pozdrowienia 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych