Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#261 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 7853 postów

Napisano 14 paź 2020 - 17:59

Takiego sąsiada to ja rozumiem!

#262 Pepuś

Pepuś
  • Użytkownicy
  • 320 postów

Napisano 14 paź 2020 - 18:19

Talerz wędlin na spotkanie sąsiedzkie

Oj przydał by się taki sąsiad :) , a tu gdzie nie pójdziesz to "pyszności z marketu''. 



#263 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 15 paź 2020 - 05:14

przydał by się taki sąsiad

O dobrego sąsiada w obecnym czasie bardzo ciężko, dlatego od czasu do czasu go rozpieszczam. A tak na serio, dobry sąsiad to tak jak wygrana w lotto  :thumbsup:....... 



#264 Radek.

Radek.
  • **VIP-Organizator**
  • 2830 postów

Napisano 15 paź 2020 - 10:07

boczek z szynkowara z chlebkiem żytnio-pszennym:

Talerz wędlin na spotkanie sąsiedzkie:

 

Wygląda bardzo dobrze, to i musi być bardzo dobre :thumbsup:  :clap:

 

 

O dobrego sąsiada w obecnym czasie bardzo ciężko, dlatego od czasu do czasu go rozpieszczam. A tak na serio, dobry sąsiad to tak jak wygrana w lotto :thumbsup:.

 

Racja :D My mamy super sąsiadów :thumbsup:

 

Pozdrawiam !


 



#265 wróbel75

wróbel75
  • Użytkownicy
  • 3022 postów

Napisano 15 paź 2020 - 10:23

a tu gdzie nie pójdziesz to "pyszności z marketu''.

Pepuś nie narzekaj. W dzisiejszych czasach rzadko od sąsiada usłyszysz zaproszenie na herbatę a Tobie jeszcze stół zastawiają. :D

 

Talerz wędlin na spotkanie sąsiedzkie:

Półmisek smacznie wygląda. :thumbsup: :clap:



#266 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6346 postów

Napisano 15 paź 2020 - 10:33

Tak, tak, Witku, "Półmisek jak malyna", tylko istnieje duże ryzyko że to będzie trudne do skonsumowania tak bez "pomocnika", o bibliotekarzu i lekturze obowiązkowej nie wspominając :D .



#267 Papcio

Papcio
  • **VIP Junior**
  • 2185 postów

Napisano 15 paź 2020 - 11:54

Nie da Ci ojciec,

Nie da Ci matka

Co może dać Ci sąsiadka! :)



#268 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 15 paź 2020 - 21:56

"pyszności z marketu''. 

Pepuś musisz zmienić towarzystwo  :D

My mamy super sąsiadów

Radku, pielęgnuj tą znajomość. :)

Półmisek smacznie wygląda

Dziękuję Wróbelku.

to będzie trudne do skonsumowania

Wspomagacz konsumpcyjny również był. :thumbsup:

Co może dać Ci sąsiadka

Papcio, oj, oj, oj. :D  



#269 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 31 sty 2021 - 09:59

Golonka rolowana lub z szynkowara.

 

Naczytałem się różnych przepisów jak zrobić golonkę rolowaną lub golonkę z szynkowara i wreszcie zrobiłem sam.

Przepis jest bardzo prosty. Kupiłem golonkę tylnią, naciąłem skórę wzdłuż i wytrybowałem kości.

Następnie przygotowałem mieszankę peklującą (przyprawy w/g uznania) na sucho i natarłem mięsko od środka,

które ponacinałem na mniejsze kawałki.

Dobrze natarłem mieszanką i wstawiłem do lodówki na 48 godzin. 

Następnie zapakowałem w folię spożywczą i do parzenia. 

Szynkowar podobnie, wyłożyłem folią spożywczą i zapakowałem mięsko pierwszy kawałek, skórką do dołu a na górę do góry,

aby skórka po wyciągnięciu wsadu z szynkowara była owinięta dookoła. Mam nadzieję, że się mi udało, bo to zdjęcie dopiero zamieszczę. Szynkowar chłodzi się jeszcze w lodówce. Mniejszy kawałek wyjąłem wcześniej i dlatego jest na zdjęciu.

Parzenie w 82°C  do uzyskania w wyrobie 72°C do 74°C. Wyrób bardzo smaczny. 

Zdjęcie bloku szynkowarowego zamieszczone. 

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 01 lut 2021 - 11:05


#270 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 01 lut 2021 - 11:30

Człowiek już nie wie sam co by zjadł.

Postanowiłem upiec boczek rolowany w piekarniku.

Lubię takie smaki i chyba mój organizm już za czymś takim zatęsknił.

Natarłem płat boczku od strony mięsa solą i przyprawami jakie mi odpowiadają, zrolowałem i do lodówki na 12 godzin.

Następnie w rękaw i do brytwanki w temperaturze 180°C, piekłem przez 2,5 godziny.

Wyszedł bardzo smaczny. A oto wynik pieczenia:

 

Załączone pliki



#271 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13659 postów

Napisano 01 lut 2021 - 14:53

No to Wiciu smacznego... to już teraz nie będziesz musiał po Kauflandach za jedzonkiem biegać.

Pozdrawiam

#272 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6346 postów

Napisano 01 lut 2021 - 15:19

Piękny boczuś Witku, piekę podobny od lat, tyle że nie w brytfance, a zawijam taką roladę z przyprawami w folię aluminiową i na dobę do lodówki, a następnie do piecyka. Czyli wszystko tak jak Ty. Przyprawy zaś bez żadnych cudów, tylko najzwyklejszy grubo mielony pieprz, sól kłodawska, czosnek i majeranek, nic poza tym, tak lubimy najbardziej. na 1/2 godzinki przed końcem pieczenia rozcinam i odwijam folię aby boczuś się zrumienił. jeżeli trafia się boczek ze skórą, to nigdy jej nie odcinam, tylko też rumienię. Taki boczuś wymiata po prostu, niech się wszystkie szynki i polędwice schowają, "to je to panocku" :D :thumbsup: !!!



#273 bilu72

bilu72
  • **VIP**
  • 1244 postów

Napisano 01 lut 2021 - 16:04

 Ale Witek mi smaka narobiłeś.Jak czas pozwoli jutro piekę boczek.



#274 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7287 postów

Napisano 01 lut 2021 - 23:02

Postanowiłem upiec boczek rolowany w piekarniku.

 

 

 

Tłuściutki  :D

W ramach sąsiedzkiej pomocy, zrobiliśmy boczek rolowany.

Był wędzony i podpiekany. 

 

Załączony plik  144373835_3742713295814967_3861694303971715228_n.jpg   66,07 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 01 lut 2021 - 23:03


#275 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6346 postów

Napisano 02 lut 2021 - 07:53

Halusiu, piękny on jest, nie ma co gadać po próżnicy :D :thumbsup: :clap: , jednak ja nie poszczę, i jeżeli chodzi o samą konsumpcję, to zdecydowanie wolę taki mocno tłuściutki, poprzerastany smakowitym tłuszczykiem,  coś a,la jak ten na fotce u Witka  :D  :thumbsup: . Lubię tłusto  :D .



#276 electra

electra
  • **VIP**
  • 6316 postów

Napisano 02 lut 2021 - 08:10

Oba sa ladne ale jesc wole Halinki ... U nas ogolnie boczek malo popularny.Ostatnio to wogole wedliny w domu jakos nie ida

#277 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 02 lut 2021 - 13:18

Wiciu smacznego

Dziękuję Andrzejku, wędlin nie kupuję od czasu jak jestem na forum. :D

 

 

Piękny boczuś Witku

Dzieki Jarku, tak mnie naszło na coś odmiennego

 

 

Ale Witek mi smaka narobiłeś

Nic prostszego, do sklepu i masz.  :thumbsup:  :D

 

 

wędzony i podpiekany

Halu, robisz mi konkuręcję? :D  :D

 

 

Oba sa ladne ale jesc wole Halinki

I wiem dlaczego..... :D  :D  


Użytkownik witt edytował ten post 02 lut 2021 - 13:20


#278 bilu72

bilu72
  • **VIP**
  • 1244 postów

Napisano 02 lut 2021 - 16:45

Już wczoraj rozmroziłem i wzbogaciłem policzkami wieprzowymi,dzisiaj pieczenie.

Załączone pliki


Użytkownik bilu72 edytował ten post 02 lut 2021 - 16:46


#279 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2117 postów

Napisano 02 lut 2021 - 19:04

dzisiaj pieczenie

Jacku, Ty to na bogato robisz boczek. Mój może sie schować przy Twoim.  :thumbsup:

Pozdrowienia



#280 @halusia@

@halusia@
  • ***SUPER VIP***
  • 7287 postów

Napisano 02 lut 2021 - 19:21

Halusiu, piękny on jest, nie ma co gadać po próżnicy , jednak ja nie poszczę, i jeżeli chodzi o samą konsumpcję, to zdecydowanie wolę taki mocno tłuściutki, poprzerastany smakowitym tłuszczykiem,  coś a,la jak ten na fotce u Witka    . Lubię tłusto  .
 

 

Co ja mam napisać Jarku, o smakach i  gustach się nie dyskutuje  :D

@halusia@, dnia 01 Lut 2021 - 23:02, napisał: wędzony i podpiekany Halu, robisz mi konkuręcję?    
 

 

Już więcej nie będę Witku  :D  :facepalm:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych