Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#281 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 07 lut 2021 - 18:24

Galantyna a´la aspik z mięsa wieprzowego i warzywami.

 

Pomimo dodania większej ilości żelatyny, na mój gust jest jeszcze blok za miękki.

Muszę dalej eksperymentować. Jest specjalna żelatyna spożywcza, której moc jest od 200 do 300 Bloom. Szukałem u nas w sklepach, nie mogę znaleść, a po drugie na opakowaniach nie podają jaka jest moc żelatyny. Jedynie w internecie.

Może ma ktoś dobry przepis na aspik lub galantynę. Chętnie przytulę.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 07 lut 2021 - 18:27


#282 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 07 lut 2021 - 18:43

Jest specjalna żelatyna spożywcza,

 

 

Witek zobacz w Swojski Wyrób ..... :)



#283 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 07 lut 2021 - 18:49

zobacz w Swojski Wyrób

Ok, Andrzejku, zobaczę. 



#284 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lut 2021 - 09:16

Kiełbasa szynkowa

 

Wieprzowina kl. I         - 70%  (mięso chude z szynki)

Wieprzowina  kl. III      - 30%  (mięso z golonki bez tłuszczu)

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

 

Pieprz naturalny mielony    1g

Pieprz biały mielony           1g

Kolendra mielona               1g     

Gałka muszkatołowa          1g

Czosnek świeży                 1g

Peklosól                             18g

Cukier                                 2g

Woda na całość                50-100ml

 

Wykonanie:

Mieso z szynki i golonki krojone w kostkę około 3 x 3 cm, peklowane osobno na sucho w lodówce przez okres 48 godzin.

Następnie, golonka mielona na sitku 2 mm, szynka bez mielenia, jedynie uplastyczniona.

Do klasy III dodane przyprawy wraz z 100 ml wody i wymieszane do uzyskania kleistej masy. Klasa I również wymieszana do kleistości i dodana do klasy III.

Wszystko razem dobrze wymieszane.

Osadzanie: ok 2 godziny w temperaturze 20°C.

Osuszanie w wędzarni ok 30 minut w temperatuże 45°C.

Wędzenie w temperaturze ok. 50-55°C do koloru.

Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w batonie 68°C.

 

Smak bardzo delikatny, żadna z przypraw nie dominuje.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 17 lut 2021 - 08:54


#285 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6383 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 lut 2021 - 10:10

Bardzo piękniusia kiełbaska, taka jak lubię, zestaw przypraw też, ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło". Z pewnością nie pogorszy to smakowitości tego pięknie prezentującego się smakołyku. Kiełbaska na pewno będzie wykonana :D :thumbsup: :clap: !!!



#286 quadro555

quadro555
  • Użytkownicy
  • 507 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 09 lut 2021 - 11:24

ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło".

Wg tej zasady daję przyprawy do białej kiełbasy, po 2 gramy pieprzu, majeranku, pieprzu ziołowego i 2 ząbki czosnku na kg.  :D  :D  :D

Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w wsadzie 68°C.
 

Jakie fi osłonek. Długo parzyłeś?



#287 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6383 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 lut 2021 - 11:56

 

ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło".

 

Wg tej zasady daję przyprawy do białej kiełbasy, po 2 gramy pieprzu, majeranku, pieprzu ziołowego i 2 ząbki czosnku na kg.  :D  :D  :D

 

 

Też robię podobnie z białą, tyle że dodaję po 3, a nie po 2 gramy, lubię białą o zdecydowanym smaku i aromacie, nie mniej sposób jest prosty, i się sprawdza  :D  :thumbsup:  !!!
 



#288 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lut 2021 - 13:39

to i czosnku dałbym również 1g,

Jarku, masz rację z tym czosnkiem, :thumbsup:  bo te 0,5g jest prawie niewyczuwalne. Zmieniłem w recepturze.

 

 

Jakie fi osłonek. Długo parzyłeś

Osłonki typowo do szynkowej 155mm (większe jak do krakowskiej, która ma 105mm), parzenie na termometr, nie na czas.

Parzyłem do 67°C i wyjąłem do studzenia na kij.


Użytkownik witt edytował ten post 09 lut 2021 - 13:42


#289 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 lut 2021 - 13:55

Witku super kiełbacha.... już piekę bułeczki.

#290 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lut 2021 - 14:11

już piekę bułeczki

No to do dzieła..... :D  



#291 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 lut 2021 - 15:44

Jak do dzieła to robię krakowską.......

#292 Marek z Bielska

Marek z Bielska
  • **VIP**
  • 2297 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 09 lut 2021 - 18:05

Witek martwię się o Twoją szynkową :( .......że jej nie skosztuje hahaha,wygląda zacnie  :clap:



#293 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10992 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 lut 2021 - 18:50

Smak bardzo delikatny,

I piękny przekrój  :tongue:  :clap:  



#294 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8010 postów

Napisano 09 lut 2021 - 19:39

Witek bardzo fajny i jasny przepis.Wędlina wygląda pięknie!

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#295 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lut 2021 - 19:57

piękniusia kiełbaska
 

super kiełbacha
 

wygląda zacnie
 

piękny przekrój
 

fajny i jasny przepis
 

Dziękuję wszystkim za uznanie, robiłem pierwszy raz, mięsko było pierwszej jakości i w sumie wyszła bardzo dobrze.

Męczyłem się tylko wczoraj z wędzeniem na tym mrozie i wietrze, ale jakoś dotrwałem do końca.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych