Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#21 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 08:58

Biała kiełbasa

to jak bigos, każdy robi pod swój smak z różną ilością przypraw.

Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą, bo stwierdziła, że od dłuższego czasu jej nie jadła, więc co.......trzeba było zrobić.

Zrobiłem podobnie jak robi Arkadiusz...z peklosolą 45/55.

Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla.

Mielenie: wp.I sitko-szarpak

                wp. II sitko fi 8 mm

                wp.III i wołowe sitko fi 3 mm

                podgardle sitko fi 6 mm

 

Peklowałem na sucho 24 godz.

 

Przyprawy na 1 kg. farszu:

Majeranek                3 g

Pieprz naturalny       2,5 g

Czosnek świeży       4 g

Peklosól/sól             16 g

 

Parzenie: w 75°C przez 25 min.

Schładzanie: 10 min. w zimnej wodzie

 

A tak wygląda końcowy produkt:

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:13


#22 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8898 postów

Napisano 19 paź 2018 - 15:16

Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą,
no i zaraz pójdę do zamrażarki wyjąć ostatnią paczkę :facepalm: 

#23 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 paź 2018 - 15:44

Mielenie: wp.I sitko-szarpak

 

 

Witek mam tylko jedno pytanko ... jaki masz rozmiar maszynki do mielenia . :D



#24 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 16:02

jaki masz rozmiar maszynki do mielenia
 

Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8



#25 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8223 postów

Napisano 19 paź 2018 - 16:29

Witku zapodaj proszę fotkę przekroju.Bo interesuje mnie kolor po dodaniu peklosoli.

#26 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 16:51

zapodaj proszę fotkę przekroju.
 

 

Nie ma sprawy Karolu, zapodam.



#27 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 17:27

Karolu, trochę trwało, ale musiałem zrobić zdjęcie....

 

 

Załączone pliki



#28 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8223 postów

Napisano 19 paź 2018 - 17:40

Witku fajna ale dla mnie to już nie biała tylko różowa.Smak pewnie wspaniały! Ale już teraz wiem jak wygląda po dodaniu peklosoli. Napewno jest bardziej trwała.


Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:14


#29 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 18:16

jest bardziej trwała.

 

Masz racje Karolu, chodziło mi o trwałość ale wydaje mi się, że nazwa "biała" to nie, że w środku jest biała, bo na samej soli, jest "szara" :thumbsup: ,

tylko chodzi o zewnętrzny kolor kiełbasy. :)

Pozdrowienia


Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:15


#30 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8223 postów

Napisano 19 paź 2018 - 18:22

Napewno smak super.Nie odbierz jako krytykę mi chodzi tylko o kolor.Pozdrowienia dla Ciebie i Iwonki.

#31 andrzej k

andrzej k
  • ***SUPER VIP***
  • 13721 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 paź 2018 - 18:54

Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8

 

 

 Pytałem bo trochę mnie ten szarpak w kiełbasie  białej  zaciekawił .... ale jak to zelmerek to ......  :) 



#32 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 19:31

Nie odbierz jako krytykę
 

Karolu, nic takiego nawet mi przez myśl nie przeszło :)

ale jak to zelmerek to

Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć.Wilkiem mieliłbym na sitku 13.

Pozdrowienia



#33 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8898 postów

Napisano 19 paź 2018 - 19:46

Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć
Dokładnie jak i ja  :thumbsup: 

#34 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2480 postów

Napisano 19 paź 2018 - 21:36

:) A jagody jak są zielone to są czerwone :D
Nie przeszkadza to białej być szarą bo w sumie różowa to też bywa białą... :)
Kiełba gustowną, całkiem sobie przyzwoitą w istocie rzeczy wsamraśna ;)
Kombinatoryka wskazanym traktem....

#35 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 19 paź 2018 - 22:18

Kombinatoryka wskazanym traktem...
 

Dziękuję za uznanie, jestem tego samego zdania :thumbsup: Czy szara czy różowa smaczna .......zawsze :)

Pozdrowionka



#36 Woytas

Woytas
  • Użytkownicy
  • 1323 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 19 paź 2018 - 22:32

Bez znaczenia czy biała czy różowa. Bardzo fajna kiełbasa i narobiłeś mi smaka.  :D



#37 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 20 paź 2018 - 05:10

narobiłeś mi smaka.
 

Woytas...to do dzieła..... :thumbsup: powodzenia.



#38 Wirus

Wirus
  • **VIP-Organizator**
  • 3320 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 20 paź 2018 - 14:54

Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla. Mielenie: wp.I sitko-szarpak                 wp. II sitko fi 8 mm                 wp.III i wołowe sitko fi 3 mm                 podgardle sitko fi 6 mm
 

 

Witku nie napisałeś  ile poszczególnych klas  mięsa z łopatki wyszło i ile użyłeś  wołowiny i podgardla do tej kiełbasy.

 

P.S. Ja również taką  kiełbasę robię na peklosoli  (taka bardziej mi smakuje), a żeby nie drażnić ortodoksów    :tongue: nazywam ją kiełbasą  "na biało" . 



#39 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 20 paź 2018 - 15:44

ile poszczególnych klas

Piotr, nie napisałem, bo są różnej wielkości łopatki.

Moja miała ok. 4,6 kg.

Wp. I było ok. 1,6 kg

Wp. II ok. 2,5 kg

Wp. III ok. 0,5 kg + 0,5 kg wołowiny (pręgi) 

Podgardle ok. 1,3 kg

Pozdrowienia dla Ciebie i Magdy


Użytkownik witt edytował ten post 12 lis 2019 - 21:17


#40 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2187 postów

Napisano 22 paź 2018 - 07:06

PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFY
 
 
Do wykonania tego szynkowara zainspirował mnie przepis EFFFY, a szczególnie wygląd przekroju. Mój nie jest tak ładny jak u EFFFY, ale ja jeszcze się uczę. Robiłem białą kiełbasę i przy okazji użyłem tegoż farszu.
Zmieniłem skład przypraw i składniki bo takie mi odpowiadają, mam nadzieję, że z tego powodu EFFFA się na mnie nie pogniewa. Szynkowar wyszedł bardzo smaczny, a przepis trafił do mojego zbioru i  jest wart wykonania.
 
Składniki:
1 kg boczku świeżego
1,2 kg farszu na kiełbasę białą (wp. I; wp.II; wp.III)
Peklosól/sól 50/50 16g
 
Przyprawy na 1 kg farszu:
Czubryca czerwona 1 g  do farszu
Pieprz naturalny 1,5 g
Papryka słodka 1,5 g
Gałka muszkatołowa 1 g
0,2 l wody
Mąka ziemniaczana 30 g  do farszu
 
Wykonanie:
 
Boczek i farsz peklowałem przez 24 godz. na sucho w lodówce. Praskę wyłożyłem folią spożywczą z naddatkiem, aby po napełnieniu zawinąć górę.
Następnie ułożyłem pasujący plaster boczku na dno praski. (Ja obsypałem czubrycą dno praski przed włożeniem boczku), a następnie górną część boczku.
Na to nałożyłem warstwę farszu i na górę obsypanym boczkiem z obu stron czubrycą, przykryłem farsz. Zamknąłem praskę i wstawiłem na następne 24 godz. do lodówki. Po tym czasie parzyłem w  75°C przez okres ok. 3 godzin. 

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:20





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych