Biała kiełbasa
to jak bigos, każdy robi pod swój smak z różną ilością przypraw.
Moja LP zażyczyła sobie wczoraj białą, bo stwierdziła, że od dłuższego czasu jej nie jadła, więc co.......trzeba było zrobić.
Zrobiłem podobnie jak robi Arkadiusz...z peklosolą 45/55.
Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla.
Mielenie: wp.I sitko-szarpak
wp. II sitko fi 8 mm
wp.III i wołowe sitko fi 3 mm
podgardle sitko fi 6 mm
Peklowałem na sucho 24 godz.
Przyprawy na 1 kg. farszu:
Majeranek 3 g
Pieprz naturalny 2,5 g
Czosnek świeży 4 g
Peklosól/sól 16 g
Parzenie: w 75°C przez 25 min.
Schładzanie: 10 min. w zimnej wodzie
A tak wygląda końcowy produkt:
Załączone pliki
Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:13