Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#61 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 30 paź 2018 - 10:06

Ładne.
 

Dzięki jac 007, tylko się zmobilizować i zrobić. :thumbsup:



#62 Marek z Bielska

Marek z Bielska
  • **VIP**
  • 2297 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 30 paź 2018 - 10:36

O tym sposobie pisał już na forum Marek z Bielska (chyba)
Ja znam go z domu.

Eanno pisał o tym kol.Miro bądź Koszu dawno temu...Robią, bądź robili na wodzie z parzenia jeszcze tzw. tanią bida-zupkę ;)
p.s. Witt jest temat do omówienia przez święta.
pozdrawiam Marek
 


[Dodano: 30 paź 2018 - 10:36]

Witt takie miałem w Bukowienie u Radka w 2013

https://img1.aukcjon....jpg?1362253529


Użytkownik witt edytował ten post 30 lis 2019 - 06:23


#63 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 30 paź 2018 - 14:32

https://img1.aukcjon....jpg?1362253529
 

Ładne te z Bukowiny u Radka



#64 wojs40

wojs40
  • Użytkownicy
  • 606 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 31 paź 2018 - 12:47

Przyszedł czas na frankfurterki....

 Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu?



#65 wojs40

wojs40
  • Użytkownicy
  • 606 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 31 paź 2018 - 13:27

Już nie mogę edytować swojego postu, muszę napisać w nowym, otóż znalazłem fajne opracowanie:

https://www.wedlinyd...-na-1-kg-farszu


Użytkownik wojs40 edytował ten post 31 paź 2018 - 13:27


#66 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 31 paź 2018 - 13:39

znalazłem fajne opracowanie
 

 

wojs40, opracowanie jest naprawdę fajne i praktyczne, można określić mniej więcej potrzebną długość jelit na określony wyrób.

Dzięki  :thumbsup:  



#67 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8690 postów

Napisano 31 paź 2018 - 13:44

Ile metrów jelit 20-22 potrzebnych jest aby upchać 4 kg farszu?

  w rolkę 30 mb jelita baraniego - mieści się ok 5 kg farszu


Użytkownik witt edytował ten post 12 lis 2019 - 21:19


#68 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 31 paź 2018 - 13:47

5 kg farszu

Możliwe, nigdy nie mierzyłem  :thumbsup:  



#69 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 01 lis 2018 - 07:15

Do teściowej w odwiedziny nie można z pustymi rękoma, wczorajszy wykon.

Od dołu zdjęcia: kiełbasa Dziadka pieczona i parzona, moja chłopska i z lewej u góry kiełbasa bez przepisu z całą gorczycą.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:25


#70 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8012 postów

Napisano 01 lis 2018 - 07:24

To się teściowa ucieszy.Witek wykonanie pełen szacun!

#71 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8690 postów

Napisano 01 lis 2018 - 07:49

u góry kiełbasa bez przepisu z cala gorczyca
Czytam to tak : Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku  :thumbsup:  :clap:  . I o to też chodzi - nie zawsze robimy wg utartego przepisu - możemy mieć własny gust i smak  :thumbsup:  To tak jak rozmawialiśmy nt. nalewek :D 

#72 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 01 lis 2018 - 08:30

Znam zasady i zrobiłem wg własnego smaku

 

Poniekąd też prawda Waldku, dzięki za opinię   :)


[Dodano: 01 lis 2018 - 08:30]

 

 

To się teściowa ucieszy

Dzięki Karolu, jakoś trzeba sobie plusy wyrabiać. :thumbsup:  


Użytkownik witt edytował ten post 01 lis 2018 - 08:38


#73 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 02 lis 2018 - 11:41

Kiełbasa wieprzowa z całą gorczycą

 

Na farsz:

Wp. I               0,7 kg         sitko szarpak lub 16 mm

Wp.II A            3,2 kg         sitko  10 mm

Wp. III             0,8 kg         sitko   4 mm

Podgardle       0,3 kg         sitko   5 mm

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

 

Peklosól/sól              18 g      50 / 50

Pieprz naturalny        2,5 g

Czosnek świeży        3 g

Cukier                        2 g

Gorczyca cała           1 g

Woda 0,3 litra na całość

 

Czosnek blendowany z wodą i dodany do mieszania.

Peklowanie 24 godziny na sucho.

Osadzanie 2 godziny.

Osuszanie w wędzarni ok. 40 min. przy temp. 40°C.

Wędzenie do koloru w temp. 45 -55°C.

Parzenie w temp. 72-75°C przez okres 25-30 min. (68°C-72°C w batonie).

 

Kiełbasa wyszła na mój smak bardzo dobra, następnym razem dodam 1 g/kg gorczycy więcej.


Użytkownik witt edytował ten post 12 lis 2019 - 21:21


#74 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lis 2018 - 15:09

Tak wygląda kiełbasa Dziadka, która po wędzeniu była parzona, a następnie 14 dni suszona w temp. 16-18 °C, wilgotności nie sprawdzałem.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 09 lis 2018 - 19:39


#75 januszfeniks

januszfeniks
  • **VIP**
  • 1802 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 09 lis 2018 - 15:11

Jak oglądam  Wasze wyroby to zbiera mnie na następne podejście do kiełbas.  Wcześniejsze podejścia to porażka ;) 



#76 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lis 2018 - 15:15

Wcześniejsze podejścia to porażka
 

 

A co Ci się nie udało kolego?



#77 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lis 2018 - 17:47

MIELONKA WIEPRZOWA

Składniki:

1100 g Boczku świeżego

  475 g Golonki wieprzowej

 

Przyprawy na 1 kg. farszu:

 

Pieprz naturalny 2 g

Czosnek świeży 2 g

Sol / Peklosól 17 g 50/50

Kolendra mielona 0,5 g

Galka muszkatołowa 1 g

Ziele angielskie 0,5 g

 

Mąka ziemniaczana 25 g

150 ml wody na całość farszu

 

Wszystko mielone na sitku 6 mm, dodane przyprawy, mąka ziemniaczana i woda, a następnie dobrze wymieszane.

Zapakowane do szynkowara, wstawione do lodówki na 24 godz. Następnie parzone w temp. 78°C do osiągnięcia 

w środku wyrobu 68-72°C. Chłodzone w zimnej wodzie, otwarcie szynkowara i wstawienie do lodówki na 8 godzin do całkowitego wychłodzenia.

Po tym czasie jest produkt gotowy do spożycia.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 25 wrz 2019 - 10:28


#78 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8012 postów

Napisano 09 lis 2018 - 19:44

A ja właśnie idę do pracy i taka by mi spasiła na nockę.Uwielbiam takie podsuszane!

#79 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 09 lis 2018 - 19:48

Uwielbiam takie podsuszane
 

Ja również Karolu, następnym razem spróbuję zrobić twarde salami.

Pozdrowienia



#80 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 12 lis 2018 - 11:00

Kiełbasa gruba parzona ostrzeszowska

Skład:

Wp. I       1,3 kg          Kostka krojona ok.4 cm x 4 cm

Wp. II      1,7 kg          Sitko fi 8 mm

Wp.III      1 kg             Sitko fi 4 mm

 

Wszystko pozyskane z łopatki.

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Sól/Peklosól   50/50      17 g

Pieprz naturalny            1,5 g

Kminek mielony             0,5 g

Majeranek                      0,5 g

Cukier                            1 g

Czosnek mielony           1 g

Woda na całość             0,2 l

 

Peklowanie na sucho 48 godz.

 

Wp.I uplastyczniona tłuczkiem do kotletów schabowych. Wp III z przyprawami i wodą dobrze wymieszana, następnie dodana wp. II i wp. I,

dalej wszystko mieszane aż do uzyskania kleistości farszu .

Nabijanie w osłonki białkowe o średnicy 65 mm

Osadzanie 3 godziny w temp. 16°C, osuszanie 40 min. w wędzarni w temp. 40°C, wędzenie zrębkami olcha-buk do koloru w temp. 55°C, parzenie w temp. 80°C do uzyskania wewnątrz wyrobu 68-72°C. U mnie trwało to ok. 65 min.

A oto rezultat:

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 14 lis 2018 - 10:00





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych