Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
294 odpowiedzi w tym temacie

#81 karolszymczak

karolszymczak
  • **VIP-Organizator**
  • 8012 postów

Napisano 12 lis 2018 - 11:41

Super Teściowa się ucieszy

#82 paweljack

paweljack
  • **VIP**
  • 6501 postów

Napisano 12 lis 2018 - 13:25

Krakowska parzona

Wygląda ładnie ale tak bardziej mi pasuje na ostrzeszowską parzoną. :D  



#83 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31085 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 12 lis 2018 - 13:44

Bo to jest krakowska witt'a parzona w ostrzeszowie. :D :D :D 



#84 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10992 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 lis 2018 - 13:54

Krakowska parzona Skład: Wp. I       1,3 kg          Kostka krojona ok.4 cm x 4 cm Wp. II      1,7 kg          Sitko fi 8 mm Wp.III      1 kg             Sitko fi 4 mm

Piękny, jednolity przekrój wyszedł. Dobrze dobrane mięśnie I wp.

Zastanawiam się tylko, gdzie się "utopiło" mięsko z sitka fi 8   :D



#85 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 12 lis 2018 - 16:13

Teściowa się ucieszy

Ta akurat Karolu nie będzie dla Teściowej  :D  :D  



#86 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8690 postów

Napisano 12 lis 2018 - 16:20

Krakowska parzona
Podoba mi się to uplastycznienie  tłuczkiem - pracowita metoda :thumbsup: 

#87 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 12 lis 2018 - 16:42

bardziej mi pasuje na ostrzeszowską parzoną

Pawle, tak jak Mirek napisał, parzona w Ostrzeszowie. :D  :D



#88 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 12 lis 2018 - 17:20

gdzie się "utopiło" mięsko z sitka fi 8 

Aniu, tak się farszu namieszałem, że naprawdę  :)  nie wiem co się z tą ósemką stało. :D  Masz rację, nie widać jej. Może się zlało przez to mieszanie z czwórką?  :D

Pozdrowienia 



#89 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 12 lis 2018 - 19:43

pasuje na ostrzeszowską parzoną

Pawle,  chciałem zrobić krakowską,  :D  ale jak już wyszła ostrzeszowska to też jestem zadowolony, bo jest smaczna  :D 

Pozdrowienia 



#90 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8690 postów

Napisano 12 lis 2018 - 20:44

jestem zadowolony, bo jest smaczna
Istotą naszych domowych wyrobów jest ich "smaczność"  i tego się trzymajmy - a  zrobienie nowej kiełby to sztuka - i taką metodą mamy ostrzeszowską :thumbsup:  

#91 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 13 lis 2018 - 06:51

taką metodą mamy ostrzeszowską

Waldku, chyba tą nazwę nie możemy przyjąć, bo kiełbasa ostrzeszowska .. ta nazwa ... :D  już istnieje i chyba jest zastrzeżona.

Gdzieś na forum o tym czytałem i pisał chyba Szczepan, jeżeli się nie mylę  :) 

Może nazwiemy ją "Kiełbasa gruba parzona ostrzeszowska" ? :D



#92 wojs40

wojs40
  • Użytkownicy
  • 606 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 13 lis 2018 - 07:33

 

Może nazwiemy ją "Kiełbasa gruba parzona ostrzeszowska" ? :D

 

:thumbsup: :clap:



#93 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 13 lis 2018 - 09:48

Dzięki wojs40. :thumbsup:



#94 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 lis 2018 - 09:16

Ostrzeszowski boczek rolowany z szynkowara

 

Składniki:

1 kg boczku wieprzowego

Przyprawy na 1 kg:

Sól peklowa             17 g

Pieprz naturalny        2 g

Ziele angielskie         1 g

Kardamon mielony    1 g

Gałka muszkatołowa 1 g

Czosnek niedźwiedzi 2 g

goździki mielone        0,2 g

 

Sposób wykonania:

Boczek rozkrojony jak książka i uplastyczniony.

Wszystkie przyprawy razem wymieszane i natarty boczek. 

Ściśle zrolowany i przewiązany sznurkiem na końcu z pętelką (ułatwi wyciąganie z szynkowara).

Zapakowany do szynkowara bezpośrednio, bez woreczka i wstawiony do lodówki. Peklowanie 72 godziny.

Po tym czasie parzony w temp. 80°C do temp. w środku produktu 72-74°C.

Po parzeniu, otwarty i chłodzony w zimnej wodzie. Następnie wstawiony do lodówki do całkowitego ostudzenia.

A oto efekt szynkowarowy:

 

Załączone pliki



#95 Marek z Bielska

Marek z Bielska
  • **VIP**
  • 2297 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 14 lis 2018 - 09:21

Czy to jest przepis na ten boczek co 1 miejsce zajął w Zagrodzie?

pozdrawiam



#96 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 lis 2018 - 09:57

ten boczek co 1 miejsce zajął w Zagrodzie
 

Tak Marku to jest ten boczek, możesz zrobić i spróbować, ale dopiero po diecie  :D

Pozdrowienia dla Ciebie i Kasi.



#97 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2127 postów

Napisano 14 lis 2018 - 10:46

Już dawno nie robiłem galarety z nóżek

Składniki:

3 biegówki

2 golonki przednie

1 kg łopatki chudej

Marchew                 4 szt.

Pietruszka               2 szt.

Seler                        kawałek

Cebula                    2 szt.

Czosnek                  2 ząbki

Ziele angielskie       5 ziaren

Liść laurowy            3 szt.

Sól i pieprz do smaku

 

Po uprzednim obmyciu i oczyszczeniu, wszystko do garnka , zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. następnie wyciągamy mięso i warzywa, studzimy, obieramy z kości. Kroimy mięso i warzywa, wrzucamy z powrotem do wywaru i zagotowujemy. Następnie wlewamy do słoiczków (jak w moim przypadku) lub do miseczek i studzimy. Na noc wystudzoną galaretę wkładamy do lodówki i następnego dnia jest gotowa do spożycia. Nie dodaję żelatyny.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 30 lis 2019 - 06:31


#98 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8690 postów

Napisano 14 lis 2018 - 12:09

Ostrzeszowski boczek
No Drogi Bracie nie możesz degustować przed pracą z mięsem - strasznie Ci się ten boczek pokręcił  :D  :thumbsup: 

#99 wojs40

wojs40
  • Użytkownicy
  • 606 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 14 lis 2018 - 12:15

Bardziej bym obstawiał galaretę, broń Boże nie przed pracą. Galareta zawsze występuje w parze z setą. ;)



#100 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8690 postów

Napisano 14 lis 2018 - 12:23

zawsze występuje
Meduza i lorneta ? W zamierzchłych czasach kolega zabrał mnie do speluny :facepalm:  " pod trupkiem " ( speluna ale jedzenie było świetne)- kelnerka przed zamówieniem przynosiła właśnie sete i galarete - na moje pytanie - skąd wiedziała?  odpowiedziała - a po co tu przyszedłeś ? i wszystko jasne  :D 




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych