witt Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) śledzie opiekane, zdegustowane . LP jest zadowolona, bo wyśmienicie smakują. Są delikatne i aromatyczne.Przepis godny polecenia:https://www.przyslij...lewie-octowej-2Nie dodałem jedynie czosnku, jakoś mi nie pasował w tym towarzystwie.Reszta robionych śledzi musi jeszcze parę dni poczekać. Edytowane 7 Grudnia 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Jak ja Tobie zazdroszczę Witku tego wolnego czasu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Jak ja Tobie zazdroszczęKarolu, jeszcze trochę i osiągniesz także to co ja już teraz mam .PozdrowieniaP.S. Śledzie w słoikach są robione z tych samych co w Chłapowie. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Brawo śledzie super! Pozdrowionka dla Was! Edytowane 8 Stycznia 2020 przez witt Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 7 Stycznia 2020 (edytowane) Pierwszy ser typu korycińskiego i kiełbasa surowa wędzona al'a polska.Serek z mleka krowiego ze wsi, nie dużo, bo tylko z 2 litrów. Edytowane 7 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Kiełbaska pięknie podsuszona.... ciekawi mnie jej smak. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Piękna kiełbasa, lubię takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 7 Stycznia 2020 ciekawi mnie jej smak. Andrzejku, może uda się coś uratować na koniec stycznia. Piękna kiełbasa Dziękuję Woytas, ja również, a jeszcze jak jest podsuszona Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Wczorajszy wykon serków z mleka sklepowego Piątnica,5 litrów; 3,2%.Serek al`a koryciński z przyprawami i z serwatki serek ricotta.Jeszcze ociekają. Edytowane 9 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 8 Stycznia 2020 Witt, ta gracja i swoboda z jaką poruszasz się pośród asortymentów wzbudza uznanie...Serki fajne ....ale kiełbacha wizualnie to wręcz Doskonałość... super :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 8 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 8 Stycznia 2020 kiełbasa surowa wędzona al'a polska. Serek z mleka krowiego ze wsi, Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje. No i ta satysfakcja że się samemu zrobiło . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) satysfakcja że się samemu zrobiłoTa satysfakcja jest najważniejsza, a w smaku również mi odpowiada.Dzieki Radku za uznanie. Serki fajne ....ale kiełbacha wizualnie to wręcz DoskonałośćDzięki Karolu.PozdrowieniaP.S. Przesyłka dzisiaj dotarła, jeszcze raz duże dzięki. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Przepis na ser ricotta z serwatkizaczerpnięty z książki p.t.:"Jak zrobić ser w domu" serowara Joanny Włodarskiej RICOTTASerek, który jest delikatny o słodkim smaku i gładkiej strukturze powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych.Składniki:9 l serwatki1 l mleka o zawartości minimum 3,2 % tłuszczu (na każde 9 l serwatki, obcjonalnie)60 ml kwasku (sok z cytryny, ocet jabłkowy ok. 6,5%, ocet winny ok. 6,5%, ostatecznie rozcieńczone wodą 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego)Sposób przygotowania:1. Jeżeli używamy mleka, dodajemy je do serwatki na samym początku (1l mleka na 9l serwatki; po zrobieniu sera podpuszczkowego z 10l mleka zostanie około 9l serwatki). Podgrzewamy serwatkę na małym ogniu do temperatury 82- 83°C, cały czas mieszamy.2. Dodajemy kwas i podgrzewamy, mieszając do momentu , aż zaczną się ścinać drobinki białka. Dzieje się to zazwyczaj w temperaturze 92- 97°C. Nie możemy dopuścić do zagotowania się serwatki.3. Gdy widzimy już drobinki białek (wyglądają jak małe, białe kuleczki), wyłączamy źródło energii i zostawiamy ricottę do wystygnięcia.4. Ser po ostygnięciu zbierze się na powierzchni. Zbieramy go delikatnie łyżką wazową i przekładamy na sito wyłożone gęstym płutnem lub muślinem i podwiązujemy do odcieknięcia.Pilnujemy, żeby nie był za suchy. Dobra ricotta jest wilgotna. Odciekamy ok. 8 godzin, po czym przekładamy na przykład do słoika i przechowujemy w lodowce.5. Jeśli chcemy zrobić ricottę do sałatek, formowaną, po 1 godzinie odciekania przekładamy ją razem z chustą do formy i lekko dociskamy (obciążeniem np. 1 kg).6. Po upływie 1 godziny wyjmujemy z chusty, odwracamy na drugą stronę i znowu dociskamy.7. Odciekamy tak do czasu, aż ser będzie zwarty, a serwatka nie bedzie już kapać.8. Takie sery możemy przechowywac dłużej, możemy je posolić z ręki i pozostawić sól do wchłonięcia na około 1-1,5 godziny, po czym szybko opłukać ser i osuszyć. Edytowane 28 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 8 Stycznia 2020 (edytowane) Ser al`a koryciński robiłem z tego przepisu:https://www.mniammniam.com/ser-dojrzewajacy-podpuszczkowy-lepszy-niz-ser-korycinskiJeszcze musi parę dni dojrzewać, a następnie go rozkroję i pokażę zdjęcie czy są dziurki.Jestem osobiście sam ciekaw co to wyjdzie, bo pierwszy raz robię z mleka sklepowego. Edytowane 8 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Jestem osobiście sam ciekaw co to wyjdzieNo i nie wyszło, po rozkrojeniu, dziurek nie ma. Ser jest zwarty, kremowy, aromatyczny (dodałem przypraw)...mi smakuje.Nadal będę eksperymentować aż do uzyskania w nim dziurek. Przypuszczenie mam, co źle zrobiłem, ale muszę najpierw sam, przy drugiej próbie sprawdzić, czy to, to jest. Jednym słowem trzeba uzbroić się w cierpliwość i dalej próbować aż do osiągnięcia celu......Pozdrowienia Edytowane 11 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 11 Stycznia 2020 po rozkrojeniu, dziurek nie ma. Ty pracowałeś, bakterie nie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Witek z 20 godzin w temperaturze pokojowej tak około 22 -23 st.C[Dodano: 11 sty 2020 - 09:04]Powinny być większe dziurki. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 11 Stycznia 2020 z 20 godzin Dzięki, następnym razem zastosuję. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Przypuszczenie mam, co źle zrobiłem, ale muszę najpierw sam, przy drugiej próbie sprawdzić, czy to, to jest. Niekoniecznie sam, możesz nam zdradzić przecież Druga próba zyska szansę Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Niekoniecznie sam, możesz nam zdradzić przecieżTo nie jest tajemnicą, chciałem najpierw sprawdzić, ale mogę się już teraz moim przypuszczeniem podzielić.....Po 6 godzinach ociekania, obciążyłem ser i napewno przez to obciążenie, "prasowanie" ścisnąłem go i nie powstały dziurki, a trwało to conajmniej 12 godzin. Nie wiem co mnie do tego pokusiło, ale zrobiłem. Dlatego myślę, że to było tego przyczyną, bo reszta przebiegała w/g przepisu. Edytowane 12 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Po 6 godzinach ociekania, obciążyłem ser Witku ....powinien być w formie bez obciążenia i jak to możliwie co 2 godzinki przekładany . Oczywiście w nocy śpisz . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 12 Stycznia 2020 powinien być w formie bez obciążenia Dzięki Andrzejku, nie wiem co mnie pokusiło go obciążyć, ale zrobilem to i efekty miałem widoczne...ser bez dziurek.W smaku jest bardzo dobry. Następnym razem będzie jak w przepisie, bez obciążenia.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Mały wykon polskiej surowej wędzonej i 2 sztuki dojrzewającej w pończosze.Jeszcze kilka dni i kiełbaska będzie do konsumpcji, a na dojrzewającą breasolę to trochę będę musiał poczekać. Edytowane 22 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 24 Lutego 2020 (edytowane) Zebrało mi się znowu po pierwszych niepowodzeniach na ser a´la koryciński. Musi jeszcze przez kilka dni w lodówce dojrzewać.Robiony z mleka sklepowego świeżego 3,2 %. Edytowane 24 Lutego 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 24 Lutego 2020 Wygląda .... !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.