Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


witt

Rekomendowane odpowiedzi

śledzie opiekane, zdegustowane :thumbsup: . LP jest zadowolona, bo wyśmienicie smakują. Są delikatne i aromatyczne.

Przepis godny polecenia:

https://www.przyslij...lewie-octowej-2

Nie dodałem jedynie czosnku, jakoś mi nie pasował w tym towarzystwie.

Reszta robionych śledzi  musi jeszcze parę dni poczekać.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak ja Tobie zazdroszczę

Karolu, jeszcze trochę i osiągniesz także to co ja już teraz mam :D.

Pozdrowienia

P.S. Śledzie w słoikach są robione z tych samych co w Chłapowie.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...

Pierwszy ser typu korycińskiego i kiełbasa surowa wędzona al'a polska.

Serek z mleka krowiego ze wsi, nie dużo, bo tylko z 2 litrów.

post-86407-0-18655800-1578401674_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ciekawi mnie jej smak.

Andrzejku, może uda się coś uratować na koniec stycznia. :D 

 

 

Piękna kiełbasa

Dziękuję Woytas, ja również, a jeszcze jak jest podsuszona  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy wykon serków z mleka sklepowego Piątnica,5 litrów; 3,2%.

Serek al`a koryciński z przyprawami i z serwatki serek ricotta.

Jeszcze ociekają.

post-86407-0-93128800-1578471485_thumb.jpg

post-86407-0-47788200-1578471509_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiełbasa surowa wędzona al'a polska. Serek z mleka krowiego ze wsi,

Pięknie wygląda i pewnie tak smakuje. No i ta  satysfakcja że się samemu zrobiło :D:thumbsup::clap:.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

satysfakcja że się samemu zrobiło

Ta satysfakcja jest najważniejsza,  :frantics:  a w smaku również mi odpowiada.

Dzieki Radku za uznanie.

 

 

Serki fajne :thumbsup: ....ale kiełbacha wizualnie to wręcz Doskonałość

Dzięki Karolu.

Pozdrowienia

P.S. Przesyłka dzisiaj dotarła, jeszcze raz duże dzięki.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis na ser ricotta z serwatki

zaczerpnięty z książki p.t.:"Jak zrobić ser w domu" serowara Joanny Włodarskiej

 

RICOTTA
Serek, który jest delikatny o słodkim smaku i gładkiej strukturze powstaje z serwatki pozostałej po produkcji serów podpuszczkowych.

Składniki:
9 l serwatki
1 l mleka o zawartości minimum 3,2 % tłuszczu (na każde 9 l serwatki, obcjonalnie)
60 ml kwasku (sok z cytryny, ocet jabłkowy ok. 6,5%, ocet winny ok. 6,5%, ostatecznie rozcieńczone wodą 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego)

Sposób przygotowania:
1. Jeżeli używamy mleka, dodajemy je do serwatki na samym początku (1l mleka na 9l serwatki; po zrobieniu sera podpuszczkowego z 10l mleka zostanie około 9l serwatki). Podgrzewamy serwatkę na małym ogniu do temperatury 82- 83°C, cały czas mieszamy.
2. Dodajemy kwas i podgrzewamy, mieszając do momentu , aż zaczną się ścinać drobinki białka. Dzieje się to zazwyczaj w temperaturze 92- 97°C. Nie możemy dopuścić do zagotowania się serwatki.
3. Gdy widzimy już drobinki białek (wyglądają jak małe, białe kuleczki), wyłączamy źródło energii i zostawiamy ricottę do wystygnięcia.
4. Ser po ostygnięciu zbierze się na powierzchni. Zbieramy go delikatnie łyżką wazową i przekładamy na sito wyłożone gęstym płutnem lub muślinem i podwiązujemy do odcieknięcia.Pilnujemy, żeby nie był za suchy. Dobra ricotta jest wilgotna. Odciekamy ok. 8 godzin, po czym przekładamy na przykład do słoika i przechowujemy w lodowce.
5. Jeśli chcemy zrobić ricottę do sałatek, formowaną, po 1 godzinie odciekania przekładamy ją razem z chustą do formy i lekko dociskamy (obciążeniem np. 1 kg).
6. Po upływie 1 godziny wyjmujemy z chusty, odwracamy na drugą stronę i znowu dociskamy.
7. Odciekamy tak do czasu, aż ser będzie zwarty, a serwatka nie bedzie już kapać.
8. Takie sery możemy przechowywac dłużej, możemy je posolić z ręki i pozostawić sól do wchłonięcia na około 1-1,5 godziny, po czym szybko opłukać ser i osuszyć.

 

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ser al`a koryciński robiłem z tego przepisu:

https://www.mniammniam.com/ser-dojrzewajacy-podpuszczkowy-lepszy-niz-ser-korycinski

Jeszcze musi parę dni dojrzewać, a następnie go rozkroję i pokażę zdjęcie czy są dziurki.

Jestem osobiście sam ciekaw co to wyjdzie, bo pierwszy raz robię z mleka sklepowego.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem osobiście sam ciekaw co to wyjdzie

No i nie wyszło, :facepalm:  po rozkrojeniu, dziurek nie ma. Ser jest zwarty, kremowy, aromatyczny (dodałem przypraw)...mi smakuje.

Nadal będę eksperymentować aż do uzyskania w nim dziurek. Przypuszczenie mam, co źle zrobiłem, ale muszę najpierw sam, przy drugiej próbie sprawdzić, czy to, to jest. Jednym słowem trzeba uzbroić się w cierpliwość i dalej próbować aż do osiągnięcia celu......

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

po rozkrojeniu, dziurek nie ma.

Ty pracowałeś, bakterie nie  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witek z 20 godzin w temperaturze pokojowej tak około 22 -23 st.C
[Dodano: 11 sty 2020 - 09:04]
Powinny być większe dziurki. :D

Edytowane przez witt

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przypuszczenie mam, co źle zrobiłem, ale muszę najpierw sam, przy drugiej próbie sprawdzić, czy to, to jest.

Niekoniecznie sam, możesz nam zdradzić  przecież  :D  

Druga próba zyska szansę  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niekoniecznie sam, możesz nam zdradzić przecież

To nie jest tajemnicą, chciałem najpierw sprawdzić, ale mogę się już teraz moim przypuszczeniem podzielić.....

Po 6 godzinach ociekania, obciążyłem ser i napewno przez to obciążenie, "prasowanie" ścisnąłem go i nie powstały dziurki, a trwało to conajmniej 12 godzin. Nie wiem co mnie do tego pokusiło, ale zrobiłem. Dlatego myślę, że to było tego przyczyną, bo reszta przebiegała w/g przepisu.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 6 godzinach ociekania, obciążyłem ser

 

Witku ....powinien być w formie bez obciążenia  i jak to możliwie co 2 godzinki przekładany . Oczywiście w nocy śpisz . :D

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

powinien być w formie bez obciążenia

Dzięki Andrzejku, nie wiem co mnie pokusiło go obciążyć, ale zrobilem to i efekty miałem widoczne...ser bez dziurek.

W smaku jest bardzo dobry. Następnym razem będzie jak w przepisie, bez obciążenia.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Mały wykon polskiej surowej wędzonej i 2 sztuki dojrzewającej w pończosze.

Jeszcze kilka dni i kiełbaska będzie do konsumpcji, a na dojrzewającą breasolę to trochę będę musiał poczekać. 

post-86407-0-58785400-1579682241_thumb.jpg

post-86407-0-10752500-1579682254_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zebrało mi się znowu po pierwszych niepowodzeniach na ser a´la koryciński. Musi jeszcze przez kilka dni w lodówce dojrzewać.

Robiony z mleka sklepowego świeżego 3,2 %.

post-86407-0-29140800-1582536089_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.