Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby witta i nie tylko......


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#121 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7198 postów

Napisano 17 maj 2019 - 14:34

Witek, głowy wp są w marketach Dino, mają siedzibę w Twoich rejonach, więc i sklepy też masz :D



#122 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 17 maj 2019 - 14:51

dodaj gotowanych płuc

Arku, po płuca musiałbym jechać 50 km w jedna stronę, to trochę za daleko :facepalm: , a głowiznę to widziałem u nas w Dino, bo jest taki sklep jak pisze Wojtek.

Na kościach też jest dużo mięska, a kosztują tylko 1,5 zł. za kg.

Mi wyszło z 3 kg kości 2 kg mięska to jest jak by nie liczyć 2,25 zł za kg.

Napewno z głowizny jest inny smak  :thumbsup: .


Użytkownik witt edytował ten post 24 maj 2019 - 04:43


#123 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2033 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 17 maj 2019 - 20:53

Potwierdzam,ja też w naszym Dino kupuje



#124 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 18 maj 2019 - 13:23

Szynkowar z udźcem indyka i piersią drobiową

 

Skład:

0.9 kg udźca z indyka bez skóry

0,3 kg piersi drobiowej

 

Przyprawy na 1 kg:

Peklosól                            17 g

Pieprz naturalny czarny     1,5 g

Cukier                                 1 g

2 Łyżeczki zielonego pieprzu z zalewy

2 łyżeczki zalewy od pieprzu

2 płaskie łyżki żelatyny

3 łyżki wody

 

Przygotowanie:

Z udźca dokładnie wykrajamy wszystkie ścięgna, następnie 1/3 mięsa mielimy na sitku 3 mm, a resztę włącznie z piersią drobiową kroimy na kawałki o boku ok. 4 cm. Duże kawałki uplastyczniamy tłuczkiem do schabowych, wszystko przekładamy do miski i wraz z przyprawami, wodą, żelatyną, zalewą od pieprzu dobrze mieszamy aby uzyskać kleistą masę.

Dodajemy w całości zielony pieprz z zalewy i jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Masę nakładamy do szynkowara i dobrze ubijamy. Szynkowar zamykamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Po tym czasie wyciągamy z lodówki i parzymy w wodzie o temp. 75 -80°C do uzyskania w środku wyrobu 72°C.

U mnie potrzebowałem na to około 2 1/2 godziny.

Po parzeniu wstawiamy do zimnej wody i po częściowym przestygnięciu ostrożnie otwieramy. Następnie studzimy do całkowitego wystygnięcia i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Ja trzymałem do następnego dnia i na śniadanie już próbowałem.

 

Wędlina jest dietetyczna i nie ma w niej prawie tłuszczu z wyraźnym smakiem marynowanego zielonego pieprzu.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 22 sie 2019 - 05:24


#125 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7168 postów

Napisano 19 maj 2019 - 06:08

Skład: 0.9 kg udźca z indyka bez skóry 0,3 kg piersi drobiowej
I wyszła piękna zebra  :thumbsup: 

#126 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 29 maj 2019 - 07:00

Naszło mnie na mój pierwszy salceson.

 

Wkład mięsny tradycyjny: w/g osobistego uznania.

Ozorki wieprzowe

Golonka wieprzowa tylna

Mięso wieprzowe, w moim przypadku łopatka

Skórki wieprzowe

Biegówki (nóżki wieprzowe)

Rosół z parzenia mięsa

Kątnica wołowa

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Czosnek świeży              3 g

Kminek mielony              4 g

Pieprz czarny naturalny  3 g

Sól warzona                  12 g

Goździk mielony            0,5 g

Majeranek                     1,5 g

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 17 lip 2019 - 10:26


#127 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 maj 2019 - 07:49

No to prawie robimy w jednym czasie... :D

#128 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 29 maj 2019 - 07:57

robimy w jednym czasie.
 

Jak na pierwszy raz, wyszedł mi bardzo dobry z mojego punktu smakowego.

Przywiozę do Chłapowa to spróbujesz i ocenisz.

Następnym razem będę robił w kątnice wieprzowe, bo wołowa to duże bydle i potrzeba dużo wsadu.

Człowiek cały czas się uczy..... :rolleyes:



#129 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 maj 2019 - 08:18

W dużą kątnicę wp też wchodzi pod 3kg farszu na salceson. :D

#130 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 29 maj 2019 - 10:52

W dużą kątnicę wp

Zamówiłem 5 szt. to następnym razem wypróbuję ile w nie wchodzi.



#131 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 maj 2019 - 12:46

Dzisiaj w kątnicę wp nadziałem średnio po 2kg farszu.....

#132 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 29 maj 2019 - 12:52

dobrze wiedzieć , bo ja powoli zaczynam robić listę zakupów :frantics:


Użytkownik witt edytował ten post 17 lip 2019 - 10:28


#133 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 29 maj 2019 - 14:18

Naszło mnie na mój pierwszy salceson.

 

Pierwsze koty za płoty.

Wiciu, jak na pierwszy raz wyszedł Ci całkiem fajny, ja nie wspomnę o swoim pierwszym .

No to prawie robimy w jednym czasie...

Przywiozę do Chłapowa to spróbujesz i ocenisz.

 

Czyli będzie sesja '' salcesonowa'' bo ja też przywiozę  :)  :D



#134 Alinka

Alinka

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 720 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 29 maj 2019 - 14:35

Czyli będzie sesja '' salcesonowa'' bo ja też przywiozę

 

I ja  :D  :D  :D  



#135 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 29 maj 2019 - 16:15

sesja '' salcesonowa''

 

Chłapowo 2019  :)  


Użytkownik witt edytował ten post 29 maj 2019 - 16:15


#136 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 29 maj 2019 - 17:13

Gdybym wiedziała, że tam będzie tyle cwaniaczków sama bym się też zapisała :P:P Witt, ładny salcesonik :)



#137 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1661 postów

Napisano 29 maj 2019 - 18:28

Gdybym wiedziała
 

Dziękuję Ewo za uznanie.

To był mój pierwszy raz  :) myślę, że następne będą ładniejsze. ;)



#138 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12690 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 29 maj 2019 - 18:29

Gdybym wiedziała, że tam będzie tyle cwaniaczków

 

 

Nie masz daleko .... jeszcze zdążysz  . :D



#139 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 29 maj 2019 - 18:48

Nie masz daleko
... ale czasu brak :( 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#140 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6589 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 29 maj 2019 - 19:07

andrzej k, dnia 29 Maj 2019 - 19:29, napisał: Nie masz daleko ... ale czasu brak

 

Od piątku po południu masz już weekend  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych