witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #26 Posted October 19, 2018 zapodaj proszę fotkę przekroju. Nie ma sprawy Karolu, zapodam. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #27 Posted October 19, 2018 Karolu, trochę trwało, ale musiałem zrobić zdjęcie.... Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 19, 2018 Report Share #28 Posted October 19, 2018 (edited) Witku fajna ale dla mnie to już nie biała tylko różowa.Smak pewnie wspaniały! Ale już teraz wiem jak wygląda po dodaniu peklosoli. Napewno jest bardziej trwała. Edited May 24, 2019 by witt Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #29 Posted October 19, 2018 (edited) jest bardziej trwała. Masz racje Karolu, chodziło mi o trwałość ale wydaje mi się, że nazwa "biała" to nie, że w środku jest biała, bo na samej soli, jest "szara" ,tylko chodzi o zewnętrzny kolor kiełbasy. Pozdrowienia Edited May 24, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 19, 2018 Report Share #30 Posted October 19, 2018 Napewno smak super.Nie odbierz jako krytykę mi chodzi tylko o kolor.Pozdrowienia dla Ciebie i Iwonki. Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 19, 2018 Report Share #31 Posted October 19, 2018 Andrzeju, mieliłem tą białą na zelmerku nr.8 Pytałem bo trochę mnie ten szarpak w kiełbasie białej zaciekawił .... ale jak to zelmerek to ...... Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #32 Posted October 19, 2018 Nie odbierz jako krytykę Karolu, nic takiego nawet mi przez myśl nie przeszło ale jak to zelmerek to Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć.Wilkiem mieliłbym na sitku 13.Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 19, 2018 Report Share #33 Posted October 19, 2018 Małe ilości robię zawsze zelmerkiem, bo nie chce mi się wilka myć Dokładnie jak i ja Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
ziezielony Posted October 19, 2018 Report Share #34 Posted October 19, 2018 A jagody jak są zielone to są czerwone Nie przeszkadza to białej być szarą bo w sumie różowa to też bywa białą... Kiełba gustowną, całkiem sobie przyzwoitą w istocie rzeczy wsamraśna Kombinatoryka wskazanym traktem.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 19, 2018 Author Report Share #35 Posted October 19, 2018 Kombinatoryka wskazanym traktem... Dziękuję za uznanie, jestem tego samego zdania Czy szara czy różowa smaczna .......zawsze Pozdrowionka Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted October 19, 2018 Report Share #36 Posted October 19, 2018 Bez znaczenia czy biała czy różowa. Bardzo fajna kiełbasa i narobiłeś mi smaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #37 Posted October 20, 2018 narobiłeś mi smaka. Woytas...to do dzieła..... powodzenia. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted October 20, 2018 Report Share #38 Posted October 20, 2018 Kupiłem całą łopatkę, wykroiłem wp.I, wp.II i wp.III. Dodałem wołowinki i podgardla. Mielenie: wp.I sitko-szarpak wp. II sitko fi 8 mm wp.III i wołowe sitko fi 3 mm podgardle sitko fi 6 mm Witku nie napisałeś ile poszczególnych klas mięsa z łopatki wyszło i ile użyłeś wołowiny i podgardla do tej kiełbasy. P.S. Ja również taką kiełbasę robię na peklosoli (taka bardziej mi smakuje), a żeby nie drażnić ortodoksów nazywam ją kiełbasą "na biało" . Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 20, 2018 Author Report Share #39 Posted October 20, 2018 (edited) ile poszczególnych klasPiotr, nie napisałem, bo są różnej wielkości łopatki.Moja miała ok. 4,6 kg.Wp. I było ok. 1,6 kgWp. II ok. 2,5 kgWp. III ok. 0,5 kg + 0,5 kg wołowiny (pręgi) Podgardle ok. 1,3 kgPozdrowienia dla Ciebie i Magdy Edited November 12, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 22, 2018 Author Report Share #40 Posted October 22, 2018 (edited) PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFY Tu jest oryginał: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/?hl=efffy Do wykonania tego szynkowara zainspirował mnie przepis EFFFY, a szczególnie wygląd przekroju. Mój nie jest tak ładny jak u EFFFY, ale ja jeszcze się uczę. Robiłem białą kiełbasę i przy okazji użyłem tegoż farszu.Zmieniłem skład przypraw i składniki bo takie mi odpowiadają, mam nadzieję, że z tego powodu EFFFA się na mnie nie pogniewa. Szynkowar wyszedł bardzo smaczny, a przepis trafił do mojego zbioru i jest wart wykonania. Składniki:1 kg boczku świeżego1,2 kg farszu na kiełbasę białą (wp. I; wp.II; wp.III)Peklosól/sól 50/50 16g Przyprawy na 1 kg farszu:Czubryca czerwona 1 g do farszuPieprz naturalny 1,5 gPapryka słodka 1,5 gGałka muszkatołowa 1 g0,2 l wodyMąka ziemniaczana 30 g do farszu Wykonanie: Boczek i farsz peklowałem przez 24 godz. na sucho w lodówce. Praskę wyłożyłem folią spożywczą z naddatkiem, aby po napełnieniu zawinąć górę.Następnie ułożyłem pasujący plaster boczku na dno praski. (Ja obsypałem czubrycą dno praski przed włożeniem boczku), a następnie górną część boczku.Na to nałożyłem warstwę farszu i na górę obsypanym boczkiem z obu stron czubrycą, przykryłem farsz. Zamknąłem praskę i wstawiłem na następne 24 godz. do lodówki. Po tym czasie parzyłem w 75°C przez okres ok. 3 godzin. Edited May 24, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Efffa Posted October 22, 2018 Report Share #41 Posted October 22, 2018 PRZYSMAK BOCZKOWY Z SZYNKOWARA PODOBNIE JAK U EFFFYJak to się stało, że tego wcześniej nie widziałam Piękny wyrób Oczywiście, że się nie pogniewa - przepisy są po to aby dostosować je pod siebie. Fajnie zagospodarowałeś mięso po "różowej" kiełbasce Jedyne co mogę tylko zaproponować to parzenie do temp wyrobu a nie na czas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 23, 2018 Author Report Share #42 Posted October 23, 2018 przepisy są po to aby dostosować je pod siebie Dziękuję, Twój przepis jest naprawdę wyśmienity , z tym parzeniem to mam już wypróbowane, ale masz racje,powinno się parzyć do temperatury wewnątrz wyrobu. Pozdrowionka Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #43 Posted October 29, 2018 (edited) Przyszedł czas na frankfurterkiNaczytałem się rożnych przepisów i postanowiłem zrobić w/g następującego przepisu: Wp. I 2 kg ( mięso z szynki )Wp. II 2 kg ( mięso ze ścinków boczku łopatki, szynki )Peklosól 21 g / kg Peklowanie na sucho 48 godz. Przyprawy na 1 kg farszu:Cukier 2 gPieprz naturalny 2 gGałka muszkatołowa 1 g Jelita baranie kaliber 22/24 mm Osadzanie 12 godz. w temp. 8-10°COsuszanie ok. 1/2 godz. temp. 25-30°CWędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru, zrębki olcha-buk. Edited May 31, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 29, 2018 Report Share #44 Posted October 29, 2018 Witek śliczne!!! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #45 Posted October 29, 2018 (edited) Dzięki Karolu. Zabierałem się do niej dłuższy czas, ale odwagi brakowało , no i wreszcie się odważyłem. Nie było tak źle. Jest smaczna, dla mnie ciut za chuda. Następnym razem wezmę tłuściejszą wp II. Jak sam nie zrobisz to nie wiesz jaka wyjdzie.Pozdrowienia Edited July 17, 2019 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 29, 2018 Report Share #46 Posted October 29, 2018 ciut za chuda ale to wszystko do regulacji Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #47 Posted October 29, 2018 wszystko do regulacji Masz racje Waldku, dlatego zawsze trzeba samemu wykonać, aby do swojego gustu i smaku następnym razem dopasować i będzie git. Pozdrowienia dla Ciebie i Małgosi. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woytas Posted October 29, 2018 Report Share #48 Posted October 29, 2018 Piękny kolor, muszą smakować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 29, 2018 Author Report Share #49 Posted October 29, 2018 muszą smakować Smakują , ja lubię parzone, a LP surowe. Obydwie strony zgodzone Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
wojs40 Posted October 29, 2018 Report Share #50 Posted October 29, 2018 Przyszedł czas na frankfurterkiNaczytałem się rożnych przepisów i postanowiłem zrobić w/g następującego przepisu: Wp. I 2 kg ( mięso z szynki )Wp. II 2 kg ( mięso ze ścinków boczku łopatki, szynki )Peklosól 21 g / kg Peklowanie na sucho 48 godz. Przyprawy na 1 kg farszu:Cukier 2 gPieprz naturalny 2 gGałka muszkatołowa 1 g Jelita baranie kaliber 22/24 mm Osadzanie 12 godz. w temp. 8-10°COsuszanie ok. 1/2 godz. temp. 25-30°CWędzenie: zimnym dymem 22°C przez 6-12 godz. lub do koloru, zrębki olcha-buk.Super. Na jakich sitkach mieliłeś mięso. Quote Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.