Jump to content

Wyroby witta i nie tylko......


Recommended Posts

 

 

Wygląda

Dziękuję, ale okaże się za kilka dni co mi tak naprawdę wyszło. :)

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

 

 

Mnie smakuje ten a"la koryciński świeży ,bez leżakowania

Ja również chętnie jem taki świeży, ale chcę uzyskać dużo dziurek po przekrojeniu i dlatego kilka dni przetrzymuję w lodówce. :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Witku.. przetrzymując ser w lodówce możesz nie uzyskać pożądanego efektu . W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej....

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

 

przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej.

OK. Andrzejku  :)

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

 

 

Zebrało mi się znowu po pierwszych niepowodzeniach na ser a´la koryciński. Musi jeszcze przez kilka dni w lodówce dojrzewać.

 

I tak trzymaj Witku, grunt się nie poddawać  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

grunt się nie poddawać

Dziękuję , i tak też robię. :)

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

 

 

W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej....

To jest podstawa dla tego typu sera. On powinien nieco spuchnąć od gazów.

Poza tym fermentacja zmienia strukturę kazeiny na lżej strawną.

Dodatkowo następuje redukcja cukru mlekowego, co jest zbawienne dla trzustki i okrągłego brzusia   :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

To jest podstawa dla tego typu sera.

Trzymałem tym razem serek 48 godz. w temperaturze pokojowej i poszedł dopiero do lodówki.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

  • 3 weeks later...

Trochę odmiany. Tym razem szynkowar,  wieprzowo- drobiowy z zielonym pieprzem marynowanym.

Przepis:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17009-mielonka-wieprzowo-drobiowa/
 

post-86407-0-96936100-1584124172_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

 

 

Trochę odmiany.

 

 

Nie przepadam za drobiem typu cycki kurzęce ale zestawik  super się  prezentuje . :thumbsup::clap:

 

Pozdrawiam i smacznego :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

 

zestawik super się prezentuje

Dziękuje Andrzejku, miałem chwilowo dość wędzonego i dlatego ten szynkowar. Jest naprawdę smaczny.  :thumbsup:

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

SMARÓWKA Z BOCZKU I SŁONINY
 
1 kg tłustego boczku świeżego
(jeżeli boczek jest chudy można dodać 200 g słoniny)
3 cebule
3 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
szczypta majeranku
inne zioła w/g uznania
1/4 szklanki wody
Boczek i (słoninę) mielimy na sitku 4 mm. Wszystko wkładamy do garnka, cebulę kroimy w piórka,
zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu do czasu aż cebula się rozgotuje (ok. 1 godz.)
Po 30 min. dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jeszcze gorącą smarówkę wkładamy do słoiczków, zostawiamy do wystudzenia.
Następnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień jest gotowa do spożycia.
Do smarówki można dodawać różne zioła w/g uznania smakowego.

post-86407-0-96836000-1584600517_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

  • 1 month later...

Mnie również naszło na paprykarza a'la szczecińskiego.

Posiłkowałem się tym przepisem:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3672-wyroby-z-puszki-i-słoika-wg-zbója-madeja/page-30#entry662824
 

post-86407-0-02561000-1587789108_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

na wygląd gitara

Smakuje również dobrze :thumbsup: , następnym razem jednak dodam więcej chili, bo dodałem tylko 0,5 g/kg.

Pozdrowienia

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

 

 

Smakuje również dobrze :thumbsup:

I to najważniejsze :D

 

 

odałem tylko 0,5 g/kg.

Ja tyle daję, ale mi ta ilość wystarcza. Jadłem z dodatkiem 1g/kg, ale za pikantne jak dla mnie. Oczywiście każdy robi na swój smak, i o to chodzi :D

 

 

proponuję 2g/kg

Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

:thumbsup: proponuję 2g/kg

 

 

 

Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze

 

 

I bez kremu ani rusz :frantics::D 

 

 

Ja daję 1g /kg farszu .

Edited by andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

 

 

I bez kremu ani rusz :frantics::D

:laugh: :laugh:

 

Poza tym, po mojemu, większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

proponuję 2g/kg

Waldziu, wydaje mi się, że jak dla mnie chyba byłoby ciut za dużo, ale smaki są różne.  :thumbsup:

 

większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu
Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.

Przepis:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kiełbasa-sąsiedzka/
 

post-86407-0-14244100-1587974638_thumb.jpg

Edited by witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

 

 

Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.

 

He he he, nazwa bardzo mi się podoba :D , a wędlina wygląda smacznie.  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.