witt Posted February 24, 2020 Author Report Share #176 Posted February 24, 2020 Wygląda Dziękuję, ale okaże się za kilka dni co mi tak naprawdę wyszło. Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658126 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted February 24, 2020 Report Share #177 Posted February 24, 2020 Mnie smakuje ten a"la koryciński świeży ,bez leżakowania .-taki a"la bundz z Zakopca. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658128 Share on other sites More sharing options...
witt Posted February 24, 2020 Author Report Share #178 Posted February 24, 2020 Mnie smakuje ten a"la koryciński świeży ,bez leżakowania Ja również chętnie jem taki świeży, ale chcę uzyskać dużo dziurek po przekrojeniu i dlatego kilka dni przetrzymuję w lodówce. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658139 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted February 24, 2020 Report Share #179 Posted February 24, 2020 Witku.. przetrzymując ser w lodówce możesz nie uzyskać pożądanego efektu . W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej.... Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658141 Share on other sites More sharing options...
witt Posted February 24, 2020 Author Report Share #180 Posted February 24, 2020 przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej. OK. Andrzejku Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658149 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted February 24, 2020 Report Share #181 Posted February 24, 2020 Zebrało mi się znowu po pierwszych niepowodzeniach na ser a´la koryciński. Musi jeszcze przez kilka dni w lodówce dojrzewać. I tak trzymaj Witku, grunt się nie poddawać Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658173 Share on other sites More sharing options...
witt Posted February 24, 2020 Author Report Share #182 Posted February 24, 2020 (edited) grunt się nie poddawaćDziękuję , i tak też robię. Edited February 24, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658182 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted February 24, 2020 Report Share #183 Posted February 24, 2020 W lodówce bakterie odpoczywają. Taki efekt powinieneś otrzymać leżakując ser przez 24 godz. albo i dłużej w temperaturze pokojowej.... To jest podstawa dla tego typu sera. On powinien nieco spuchnąć od gazów.Poza tym fermentacja zmienia strukturę kazeiny na lżej strawną.Dodatkowo następuje redukcja cukru mlekowego, co jest zbawienne dla trzustki i okrągłego brzusia Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658211 Share on other sites More sharing options...
witt Posted February 25, 2020 Author Report Share #184 Posted February 25, 2020 To jest podstawa dla tego typu sera. Trzymałem tym razem serek 48 godz. w temperaturze pokojowej i poszedł dopiero do lodówki. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-658256 Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 13, 2020 Author Report Share #185 Posted March 13, 2020 (edited) Trochę odmiany. Tym razem szynkowar, wieprzowo- drobiowy z zielonym pieprzem marynowanym.Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17009-mielonka-wieprzowo-drobiowa/ Edited March 14, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-659913 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted March 13, 2020 Report Share #186 Posted March 13, 2020 Trochę odmiany. Nie przepadam za drobiem typu cycki kurzęce ale zestawik super się prezentuje . Pozdrawiam i smacznego Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-659915 Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 13, 2020 Author Report Share #187 Posted March 13, 2020 zestawik super się prezentuje Dziękuje Andrzejku, miałem chwilowo dość wędzonego i dlatego ten szynkowar. Jest naprawdę smaczny. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-659918 Share on other sites More sharing options...
witt Posted March 19, 2020 Author Report Share #188 Posted March 19, 2020 (edited) SMARÓWKA Z BOCZKU I SŁONINY 1 kg tłustego boczku świeżego(jeżeli boczek jest chudy można dodać 200 g słoniny)3 cebule3 ząbki czosnkusól, pieprz do smakuszczypta majerankuinne zioła w/g uznania1/4 szklanki wodyBoczek i (słoninę) mielimy na sitku 4 mm. Wszystko wkładamy do garnka, cebulę kroimy w piórka,zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu do czasu aż cebula się rozgotuje (ok. 1 godz.)Po 30 min. dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.Jeszcze gorącą smarówkę wkładamy do słoiczków, zostawiamy do wystudzenia.Następnie wkładamy do lodówki i na drugi dzień jest gotowa do spożycia.Do smarówki można dodawać różne zioła w/g uznania smakowego. Edited March 23, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-660433 Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 25, 2020 Author Report Share #189 Posted April 25, 2020 (edited) Mnie również naszło na paprykarza a'la szczecińskiego.Posiłkowałem się tym przepisem:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3672-wyroby-z-puszki-i-słoika-wg-zbója-madeja/page-30#entry662824 Edited April 25, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664645 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 25, 2020 Report Share #190 Posted April 25, 2020 Witku.. na wygląd gitara... Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664654 Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 25, 2020 Author Report Share #191 Posted April 25, 2020 (edited) na wygląd gitaraSmakuje również dobrze , następnym razem jednak dodam więcej chili, bo dodałem tylko 0,5 g/kg.Pozdrowienia Edited April 25, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664708 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 25, 2020 Report Share #192 Posted April 25, 2020 następnym razem jednak dodam więcej chili, bo dodałem tylko 0,5 g/kg proponuję 2g/kg Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664726 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted April 25, 2020 Report Share #193 Posted April 25, 2020 Smakuje również dobrze I to najważniejsze odałem tylko 0,5 g/kg. Ja tyle daję, ale mi ta ilość wystarcza. Jadłem z dodatkiem 1g/kg, ale za pikantne jak dla mnie. Oczywiście każdy robi na swój smak, i o to chodzi proponuję 2g/kg Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664742 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted April 25, 2020 Report Share #194 Posted April 25, 2020 (edited) proponuję 2g/kg Waldziu, po takiej ilości to na drugi dzień "oko" mocno piecze qrcze I bez kremu ani rusz Ja daję 1g /kg farszu . Edited April 25, 2020 by andrzej k Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664743 Share on other sites More sharing options...
Zbój Madej Posted April 25, 2020 Report Share #195 Posted April 25, 2020 I bez kremu ani rusz :laugh: Poza tym, po mojemu, większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu. Quote Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664751 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted April 25, 2020 Report Share #196 Posted April 25, 2020 po takiej ilości Ok ostatnio dawałem 2,9 g/kg => Grzewlod - po testowaniu może sie sam wypowiedzieć Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664753 Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 26, 2020 Author Report Share #197 Posted April 26, 2020 (edited) proponuję 2g/kgWaldziu, wydaje mi się, że jak dla mnie chyba byłoby ciut za dużo, ale smaki są różne. większa ilość ostrej papryki przytłumi ogólny smak paprykarzu Edited April 26, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664766 Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 27, 2020 Author Report Share #198 Posted April 27, 2020 (edited) Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada.Przepis:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17251-kiełbasa-sąsiedzka/ Edited April 30, 2020 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-664962 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted April 28, 2020 Report Share #199 Posted April 28, 2020 Trochę kiełbaski sąsiedzkiej, tak ją nazwałem, bo była dla sąsiada. He he he, nazwa bardzo mi się podoba , a wędlina wygląda smacznie. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-665080 Share on other sites More sharing options...
witt Posted April 28, 2020 Author Report Share #200 Posted April 28, 2020 He he he Sąsiad zadowolony, a to najważniejsze. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/8/#findComment-665083 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.