Kurczak "faszerowany" z pieczarkami, cebulką i pietruszką zieloną
1.20 kg mięsa z udek kurczaka
22g peklosoli
5 g żelatyny
100 ml zimnej wody
3g białego pieprzu
Dodatkowo: 1 cebulka, 5-6 pieczarek, natka pietruszki.
Mięso z udek napeklować, peklować 3 dni. Po tym czasie zmielić lub potraktować malakserem. Ja wrzuciłam do malaksera i niezbyt dokładnie się przyłożyłam do tego, stąd takie kawałki w przekroju.
Zmielone mięso wyrobić z pieprzem i wodą aż do kleistosci. Na koncu wsypać suchą żelatynę i ponownie wyrobić.
Masę podzielić na 3 części po 400g.
Cebulkę pokroić, pieczarki zetrzeć i przesmażyc na złoto. Dodać do jednej części mięsa, dodać pietruszkę zieloną (ok 2 łyżki) i wymieszać.
Ułożyć w prasce (u mnie szynkowar duet) pierwsza część mięsa, dobrze uklepac, wyłożyć mięso z pieczarkami, uklepac i wyłożyć pozostałą część mięsa. Zamknąć prasę. Schować do lodówki na kolejne 12h.
Parzyłam w wodzie 75 st, do 72 st wewnątrz wyrobu
ps mięso z udek jest kleiste i nie wymaga żelatyny. Masa z pieczarkami żelatyny wymaga. Wobec tego można żelatynę tylko dodać do masy z pieczarkami w ilości 1.3 g. Ja od razu dodałam do całość, żelatyna mi nie przeszkadzała w samej masie mięsnej.