Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Wyroby parzone Efffy

Boczek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 11 paź 2018 - 21:27

Witajcie!
Na wstępie przeproszę za to, że profil na forum świeci pustką. Za namową osób z grupy FB nadrabiam zaległości.

Mozaika z boczku, z szynkowara.

Boczek peklowany na sucho, dawka 23g peklosoli/kg. Płat boczku po kosmetyce - czyli okrojeniu na wymiar, rozkrojeniu wzdłuż na cieńsze płaty - natarty peklosolą, zapakowany próżniowo, peklowany 5 dni.

Po tym czasie płaty uplastycznione tłuczkiem celem naruszenia wierzchniej powierzchni dla lepszego sklejenia. Zapakowane do szynkowara i schowane do lodówki na 12 h.

Parzony w wodzie 75 st, do 72 st we wsadzie.

Załączone pliki



#2 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5636 postów

Napisano 11 paź 2018 - 21:56

Witaj - zamieszczaj jak najwięcej relacji  wyrobu swoich wędlin :D



#3 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 12 paź 2018 - 05:06

Przysmak boczkowy z szynkowara.

Robiąc mozaikę z boczku zostały mi ścinki. Głównie kawałki mięsne, te po wycięciu żeber. Musiałam ściąć z płatu boczku, aby mozaika była dobrze sklejona, bez żadnych ubytków. W ten sposób powstało to maleństwo, niewielkie, zaledwie 500 g wyrobu, z 200 g mielonego boczku. Przepis podam na kg.

Boczek peklowany dawką 23g peklo/kg w płatach, w próżni 5 dni. Następnie cześć zmielona i odprawiona mieszanką Becon (w składzie Gorczyca, czosnek, papryka, pieprz, kminek-przyprawę dostałam w prezencie do oceny i spróbowania) oraz majerankiem. W szynkowarze ułożony na dnie płat boczku, na to mielony boczek, przykryty drugim płatem boczku. Parzone w wodzie 75 st do uzyskania 72 st we wsadzie.

Czyż kuchnia resztkowa nie jest wspaniała? Nie lubię marnować resztek :)

Załączone pliki



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8438 postów

Napisano 12 paź 2018 - 05:21

Czyż kuchnia resztkowa nie jest wspaniała?
Witaj Ewa na Forum - i pięknie nam podałaś smakołyki na tacy  :thumbsup:  :clap: 

#5 janusz_p

janusz_p

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 451 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 12 paź 2018 - 06:19

Fajne produkty. :clap:



#6 cezar

cezar

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1017 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 12 paź 2018 - 06:59

brawo  :clap: , czekamy na dalsze fotorelacje



#7 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1479 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 paź 2018 - 07:15

Obydwa produkty wyglądają apetycznie. :clap:



#8 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów

Napisano 12 paź 2018 - 09:13

Witaj, bardzo smakowicie wyglądające wyroby szynkowarowe :clap: , czekamy na następne, powodzenia. :thumbsup:



#9 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2269 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 12 paź 2018 - 10:19

Piękne wyroby i podanie  :clap:  :thumbsup:  :)



#10 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 12 paź 2018 - 14:51

Jeśli chodzi o zagospodarowanie resztek to zrobiłam z mielonego boczku z powyższego przysmaku boczkowego "pędraka". Tak go nazwałam bo jak larwa wygląda. Boczek mielony owinięty w skórę wieprzową, soloną z ręki. Zasznurowany i poddany obróbce: 6h metodą SV w temp 65 st, następnie dopiekanie w temp 90 st do 72 st wsadu.

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 12 paź 2018 - 14:53


#11 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6186 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 12 paź 2018 - 17:14

Boczuś wygląda mniamniusi :laugh: :thumbsup:.



#12 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7237 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 12 paź 2018 - 17:55

Witajcie! Na wstępie przeproszę za to, że profil na forum świeci pustką. Za namową osób z grupy FB nadrabiam zaległości.

 

Witaj Ewa !

Fajnie że w końcu ujawniłaś swoje przecudnej urody wyroby szynkowarowe i nie tylko.  :clap:

Czekam na więcej, wiem że masz tam jeszcze coś  w zanadrzu . :D



#13 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8438 postów

Napisano 12 paź 2018 - 17:59

Fajnie że w końcu ujawniłaś swoje przecudnej urody wyroby szynkowarowe i nie tylko.

:thumbsup: Hiba  ;)  :facepalm:  :blush:  troche za moją prośbą  i Twoją Halusia :D - nieważne - najistotniejsze , że dla jeszcze szerszego grona :D  :thumbsup:  :clap:


Użytkownik Muski edytował ten post 12 paź 2018 - 17:59


#14 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 12 paź 2018 - 19:11

To ostatni wyrób z mojej środowej produkcji. Może nie z szynkowara, ale również parzone. Drobiowy wyrób, z udek.

Udkówka w osłonie. Starałam się jak mogłam przy nadziewaniu ale robione ręcznie, nie mam nadziewarki. Stąd te dziurki. 70 % krojone, 30% mielone. Bez skórek, wersja fit. Parzenie: Woda 75 st, do 72 st we wsadzie

Na kg mięsa z udek
18 g peklo
2 g pieprz biały
3g czosnek granulowany
100 ml wody

Mięso pokrojone w kostkę 3x3 cm, peklowane 3 doby. Następnie 30% zmielone na sitku makowym. Masa Wyrobione do kleistosci, następnie nabite w osłonki. Z racji czasu, którym dysponowałam to przez nockę osadzane w lodówce, następnie kolejnego dnia 3 godz w temp pokojowej

Załączone pliki



#15 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1690 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 paź 2018 - 19:20

Witaj Ewa, wyroby przecudnej urody. Wstawiaj więcej swoich smakołyków. 

BTW, ciekawe czy metkę robiłaś  :D  :D  :D

Pozdrawiam serdecznie :)



#16 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1968 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 12 paź 2018 - 19:30

No wieta ludziska szczenka opadowywuje :clap:



#17 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 paź 2018 - 19:42

Osobiście podoba mi się ten pędrak ;) :)  - szkoda ,że na działce nie mam takich  :laugh:  :clap: 



#18 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 12 paź 2018 - 19:51

BTW, ciekawe czy metkę robiłaś  :D  :D  :D

wychodzi na to, że jednak nie :p

#19 Gość_Efffa_*

Gość_Efffa_*
  • Goście

Napisano 12 paź 2018 - 21:09

Kurczak "faszerowany" z pieczarkami, cebulką i pietruszką zieloną

1.20 kg mięsa z udek kurczaka
22g peklosoli
5 g żelatyny
100 ml zimnej wody
3g białego pieprzu

Dodatkowo: 1 cebulka, 5-6 pieczarek, natka pietruszki.

Mięso z udek napeklować, peklować 3 dni. Po tym czasie zmielić lub potraktować malakserem. Ja wrzuciłam do malaksera i niezbyt dokładnie się przyłożyłam do tego, stąd takie kawałki w przekroju.

Zmielone mięso wyrobić z pieprzem i wodą aż do kleistosci. Na koncu wsypać suchą żelatynę i ponownie wyrobić.

Masę podzielić na 3 części po 400g.

Cebulkę pokroić, pieczarki zetrzeć i przesmażyc na złoto. Dodać do jednej części mięsa, dodać pietruszkę zieloną (ok 2 łyżki) i wymieszać.

Ułożyć w prasce (u mnie szynkowar duet) pierwsza część mięsa, dobrze uklepac, wyłożyć mięso z pieczarkami, uklepac i wyłożyć pozostałą część mięsa. Zamknąć prasę. Schować do lodówki na kolejne 12h.

Parzyłam w wodzie 75 st, do 72 st wewnątrz wyrobu

ps mięso z udek jest kleiste i nie wymaga żelatyny. Masa z pieczarkami żelatyny wymaga. Wobec tego można żelatynę tylko dodać do masy z pieczarkami w ilości 1.3 g. Ja od razu dodałam do całość, żelatyna mi nie przeszkadzała w samej masie mięsnej.

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7738 postów

Napisano 12 paź 2018 - 23:28

Pracowita jesteś!Wyroby pierwsza liga!!!





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Boczek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych