Gość Efffa Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Lutego 2020 Dziś biała wg Kostka i wariacja na temat białej, z papryką, jalapeno i kolendrą. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Marca 2020 Wygląda smakowicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Marca 2020 Dziś biała wg Kostka A jak sprytnie jelitka przygotowane To jest jedna wersja kiełbasy (papryka+ jalapeno + kolendra), czy też trzy wersje? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Marca 2020 Super biała. Zaciekawiła mnie wersja z chilli i kolendrą, można prosić dokładne proporcje?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Marca 2020 Dziś biała wg KostkaA jak sprytnie jelitka przygotowane To jest jedna wersja kiełbasy (papryka+ jalapeno + kolendra), czy też trzy wersje? Szybciej się pracuje, nic się nie plącze. To jest taki zestaw do tej jednej. przepis, cytuję za Kostkiem:1.5 kg mięsa wp kl I (Łopatka/szynka) - rozdrobnienie 12 mm3 kg mięsa wp kl II (łopatka, boczek, kark - najlepszy mix) - rozdrobnienie 8 mm0.5 kg mięsa wp klasa kl III (golonka)- rozdrobnienie 2x4 mmWoda 5-7% Przyprawy na kg mięsa:Sól 18 gPieprz czarny 3 gCzosnek świeży 5 gMajeranek 1.5 g Ta pikantna, skład i rozdrobnienie taki sam, przyprawy na kg mięsa:18 g soli3 g pieprzu czarnego5 g czosnkuKolendra liściasta 2 gPapryka mielona 5 gPłatki jalapeno 6 g Proponuję ostrość dozować stopniowo, zaczynałam dla męża od 3g, po próbach domagał się więcej, stanęło na 6g. Po sprzeniu mówił, że mógł więcej sypnąć albo zamiast jalapeno dać habanero. Ja z kolei jeść nie będę - pierwszy gryz przyjemny, kiełbasa dobra. Ale za moment mój przełyk odczuł pikanterię. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 03 mar 2020 - 19:13]Super biała. Zaciekawiła mnie wersja z chilli i kolendrą, można prosić dokładne proporcje?.Proszę bardzo zaglądaj na grupę FB, będziesz na bieżąco Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 2 Maja 2020 Białą Halusi poczyniłam dziś Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 2 Maja 2020 Efffa piękna ta kiełbaska i na pewno smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 2 Maja 2020 Efffa piękna ta kiełbaska i na pewno smaczna Mam takie samo zdanie Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Maja 2020 Jesr bardzo smaczna na grilla.Sprawdzałem kilka razy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 5 Maja 2020 Dzięki wszystkim Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
podamzas50 Opublikowano 5 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 5 Maja 2020 Witajcie!Na wstępie przeproszę za to, że profil na forum świeci pustką. Za namową osób z grupy FB nadrabiam zaległości. Mozaika z boczku, z szynkowara. Boczek peklowany na sucho, dawka 23g peklosoli/kg. Płat boczku po kosmetyce - czyli okrojeniu na wymiar, rozkrojeniu wzdłuż na cieńsze płaty - natarty peklosolą, zapakowany próżniowo, peklowany 5 dni. Po tym czasie płaty uplastycznione tłuczkiem celem naruszenia wierzchniej powierzchni dla lepszego sklejenia. Zapakowane do szynkowara i schowane do lodówki na 12 h. Parzony w wodzie 75 st, do 72 st we wsadzie.Witam! Nie bardzo rozumiem jak rozkrojony i jak ułożony w szybkowarze Wysłane z mojego TA-1053 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 6 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Maja 2020 Odp na priv poszła, po wysłaniu przez Ciebie wiadomości Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Maja 2020 Drobiowa, udka i pierś z kolendrą Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Maja 2020 Apetyczna też taką robię tylko bez kolendry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Maja 2020 Drobiowa, udka i pierś z kolendrą Znakomita tekstura wyrobu Jakie dodatki zastosowałaś i w jakich ilościach? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 14 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Maja 2020 (edytowane) Znakomita tekstura wyrobu Jakie dodatki zastosowałaś i w jakich ilościach?Dziękuję EAnno a tekstura nawet ciekawa wyszła ze względu na moje lenistwo - po peklowaniu pierś w kostkę i uplastyczniona tłuczkiem, a mięso z udek potraktowane malakserem z ostrzami - dla tej ilości nigdy nie chce mi się montować maszynki do mielenia. Uwielbiam drób z kolendrą - w wyrobach mieloną i suszoną liściastą, do pieczystych czy sałatek duuużą ilością świeżej również nie pogardzę.Na kg mięsa 60/40 (uda/pierś) 2 g pieprzu białego2 g czosnku świeżego1,5 g kolendry mielonej3 g kolendry liściastej suszonej (ta z kolei zbyt dużo aromatu i smaku nie daje)uszykowałam 10% wody - wypiło troszkę mniej, nie sprawdziłam dokładnie ile mi zostało ale myślę, że z 7% dodałam Edytowane 14 Maja 2020 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 12 Lipca 2020 Jakoś dziwnie ludzie znikają. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 12 Lipca 2020 Dobrze, że Cię mamy. :D A co do znikania, tak po prostu czasem bywa. W tym przypadku Koleżanka poprosiła o całkowite usunięcie konta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.