Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowe puszkowanie konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#321 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 gru 2018 - 10:45

A ta Paola faktycznie jest znowu ofercie. System zamykania właśnie taki o jakim mowa, ale cena o parę stówek wyższa niestety, natomiast sama maszynka, górna pólka :D . https://www.olx.pl/o...html#1450c9ddb4


Użytkownik sverige2 edytował ten post 22 gru 2018 - 11:06


#322 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 22 gru 2018 - 10:49

Ale w tej co teraz podaliście (za 1830)  to drugi etap zamykania jest  nadal na "czuja".



#323 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 gru 2018 - 11:04

Nie Biniu, przesuwasz tylko dźwignię aż przeleci poza puszkę, najpierw pierwsza rolka, potem druga i finito :D . Facet zresztą podaje to w opisie technicznym.

 

"Zamknięcie puszki odbywa się jednym ruchem układu zamykającego"


Użytkownik sverige2 edytował ten post 22 gru 2018 - 11:06


#324 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 22 gru 2018 - 14:40

Svrige no nie .

  Ta tańsza  za 1000 + 200 za nowy system rzeczywiście -  ciągniesz jednym ruchem ,  w jednym kierunku , aż dwie rolki przejadą koło  puszki.

 

 

 

 

W tej droższej za 1830 jest prawie tak samo , ale inaczej ;). Ciągniesz w jednym kierunku to fakt , ale tylko pierwsza rolka przejeżdża koło puszki , a drugą już się domyka na czuja a nie ciągnie dalej . Więc ta tańsza niby lepsza.

 



#325 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 gru 2018 - 14:51

Tak, masz racją Biniu :D, jest jak piszesz, nie zauważyłem, ale nie zupełnie, bo tarczka dociskowa ma na górze taki zatoczony rancik i ta druga rolka zaciskowa dosuwana jest do tego ranciku, i dalej się nie da, w związku z powyższym, ta tańsza chyba lepsza pod tym względem, więc nie dumaj tylko kupuj sprzęcicho :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 22 gru 2018 - 14:59


#326 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 22 gru 2018 - 14:59

Qrna za późno , żeby mikołaj zdążył ;) :).  No ale jak coś to się decyduję  tą tańszą  (no i wiertarki stołowej jeszcze nie mam to bedzie 2w1  :thumbsup: ) .   Tak na marginesie : taniej wychodzi ładować mięso w puszki niż w słoiki.  Puszki tańsze.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 22 gru 2018 - 15:00


#327 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 gru 2018 - 15:15

Ale też nie wiem na czym to polega, bo i smak jest inny, taki typowy jak daje wyrób puszkowy, jaki lubimy, słoiki niestety nie dają, a np. słoninka, tyrolska, czy golonka z puszki to niebo w gębie :D . Słoiki niech się schowają  :D .



#328 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9515 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 gru 2018 - 15:54

smak jest inny, taki typowy jak daje wyrób puszkowy, jaki lubimy, słoiki niestety nie dają,

No tak. Mięso jest dodatkowo przyprawione puszką   :mad:  :facepalm:



#329 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 gru 2018 - 16:25

Widocznie lata PRLu EAnno tak nam smaki "zdegenerowały" że są niektóre rodzaje konserw mające ten specyficzny i niepowtarzalny smaczek konserwy  za którym tęsknimy, i żaden słoik go nie podrobi :D . Dopóki nie miałem zamykarki, to za cholerę nie mogłem wykombinować, co się dzieje że tuszonka czy inna mięsna konserwa nie smakuje jak ta dawniejsza oryginalna smakowała :D ??? Teraz mam zamykarkę i nareszcie konserwy smakują jak powinny smakować, no ale to jak to w tym starym przysłowiu że "Jeden woli synową, a inny teściową" , i tak już pozostanie po wsie czasy niestety :D


Użytkownik sverige2 edytował ten post 22 gru 2018 - 16:28


#330 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 22 gru 2018 - 17:29

Ale też nie wiem na czym to polega, bo i smak jest inny, taki typowy jak daje wyrób puszkowy, jaki lubimy, słoiki niestety nie dają, a np. słoninka, tyrolska, czy golonka z puszki to niebo w gębie

 

Zgadzam się. Puki co i tak na razie nie będę wybierał czy z puszki czy ze słoika, dla mnie jedno i drugie jest oki. ALE gdybym musiał wybrać to wybiorę towar z puszki, raczej :D

 

No tak. Mięso jest dodatkowo przyprawione puszką

 

Z tym się nie zgodzę. Nie wyczuwam obcych metalicznych czy jakichś innych niemiłych smaków, czy też zapachów.

ALE też nie będę się upierał przy swoim, za krótko w puszki się bawię żeby to twierdzić na 100% i kto wie czy cuś kiedyś niepowołanego i niemiłego w smaku i zapachu mi się z puszki nie wyjmie.


Użytkownik Zbój Madej edytował ten post 22 gru 2018 - 17:30


#331 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12746 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 gru 2018 - 21:32

za krótko w puszki się bawię żeby to twierdzić na 100%

 

Wojtek ,  może dlatego nie poznałeś smaku puszki  bo konsumowałeś na świeżo  .. ... Zostaw jedną na pół roku , tak na próbę  ......... tylko bez popijania nalewką . :frantics: :) 

 

 Puszkowania zazdraszczam Tobie ...... ale tylko pozytywnie :thumbsup: :clap:  :santa:  :santa:  :santa: 



#332 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3397 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 23 gru 2018 - 05:23

No tak. Mięso jest dodatkowo przyprawione puszką  

 

Wojtek ,  może dlatego nie poznałeś smaku puszki  bo konsumowałeś na świeżo  .

 

Opakowanie - ważna sprawa .

 

Kiedyś byłem zafascynowany piwem w puszce zakupionym w pewexie , teraz mi to przeszło bo wolę szkło , a już nie daj Boże opakowanie plastikowe .

 

Podobnie dotyczy sprawa salcesonu . Ten sam wkład zapakowany w żołądek wieprzowy , pęcherz czy "skarpeta" to trzy różne smaki , z plusem na "maciek" . 

 

Ps . "Puszkarze" - zamykając puszkę dobrze jest przedmuchać ją neutralnym powietrzem typu dwutlenek węgla , albo argon . 


Użytkownik Henio edytował ten post 23 gru 2018 - 05:34


#333 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 23 gru 2018 - 07:50

Zostaw jedną na pół roku , tak na próbę

Chyba nie mam takiej potrzeby :D

konsumowałeś na świeżo

No takie najlepsze :D



#334 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 gru 2018 - 09:11

Jest dokładnie w najdrobniejszych szczegółach jak pisze Henio :thumbsup: . Osobiście też piffka z puchy nie tykam, ale już np. "tuszonka" i inaksze specyjały, to zupełnie inna bajka, salcesony tyż :D. Odnośnie przedmuchiwania również, to już  Bejot zalecał w swych pierwszych instruktażach tyczących puszkowania. Osobiście robię to przy pomocy aparatu do wody sodowej "Soda Stream", zakładam sobie wężyk plastikowy na końcówkę od gazu, i "psikam" pod dekielek tuz przed zamknięciem :D


Użytkownik sverige2 edytował ten post 23 gru 2018 - 09:16


#335 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9515 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 gru 2018 - 11:47

Bejot zalecał w swych pierwszych instruktażach tyczących puszkowania. Osobiście robię to przy pomocy aparatu do wody sodowej "Soda Stream", zakładam sobie wężyk plastikowy na końcówkę od gazu, i "psikam" pod dekielek tuz przed zamknięciem . 

Wyjaśnij proszę forowiczom zasadność takiego postępowania. 

(Nie chciałam rozwijać tematu ale widzę, że "chwycił")



#336 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5165 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 gru 2018 - 12:01

EAnno, myślę że wyjaśniłem, ale zacytuję "Odnośnie przedmuchiwania również, to już  Bejot zalecał w swych pierwszych instruktażach tyczących puszkowania" , a ponieważ jakiegoś większego doświadczenia w tej materii nie mam, i są twłaściwie moje początki, to robię to na tzw. "wsi słuczaj", tak jak to zalecają "nauczyciele", i myślę że nie zaszkodzi :D , a jakie jest Twoje zdanie  :D ?

 

Oto instrukcja wykonania pasztetu w wykonaniu Bejota : https://smaker.pl/pr...4671,beiot.html



#337 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 23 gru 2018 - 12:08

Co daje przedmuchanie puszki ?



#338 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2018 - 12:09

Odnośnie przedmuchiwania również, to już Bejot zalecał w swych pierwszych instruktażach tyczących puszkowania.

To sprawa stara jak samo puszkowanie. W naszych przetwórniach, np. puszkarniach ryb, z braku posiadania urządzeń odpowietrzających czy nagazowujących, zalecano przepełnienie puszek, co po założeniu wieczka usuwało całkowicie powietrze i zawartość porównywalna była do puszek po odpowietrzeniu. 



#339 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7241 postów

Napisano 23 gru 2018 - 12:10

po założeniu wieczka usuwało całkowicie powietrze i zawartość porównywalna była do puszek po odpowietrzeniu.

Aha, już kapejszyn :D



#340 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2018 - 12:11

Zbójaszku, przedmuchanie puszki gazem obojętnym usuwa z niej resztę powietrza (tlenu).






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych