Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowe puszkowanie konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#341 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7172 postów

Napisano 23 gru 2018 - 12:15

Zbójaszku, przedmuchanie puszki gazem obojętnym usuwa z niej resztę powietrza (tlenu).

Oki :D już wsio jasne.



#342 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 01 cze 2019 - 14:36

Mam pytanie techniczne. Zakupiłem zamykarkę do puszek Ives Way 900 i niestety muszę do niej dorobić talerzyki dociskowe mały i duży. I moje pytanie. Jakie dokładnie mają one mieć średnice. Mały 71 mm czy 72 mm? Duży 97 mm czy 98 mm?



#343 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 02 cze 2019 - 08:15

Nikt, nic? :(



#344 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 02 cze 2019 - 21:42

I nic? :(



#345 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 02 cze 2019 - 21:50

Do sverige2 napisz 😉

#346 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 02 cze 2019 - 21:54

Do sverige2 napisz

A nikt inny nie robi konserw? Nie ma zamykarki?



#347 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5127 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 cze 2019 - 05:05

Do sverige2 napisz

 

Miro, owa zamykarka została zakupiona w Szwecji właśnie przez Sverige2 przy sporej dozie zachodu i rozmów ze sprzedającym ją na portalu ogłoszeniowym Szwedem, nabyta specjalnie dla Todka i na jego prośbę. Została obecnie przywieziona do Polski, i po przyjeździe natychmiast wysłana Todkowi przez Pocztę Polską priorytetem poleconym do jego miejsca zamieszkania ,  pieczołowicie zapakowana w karton aby nie uległa uszkodzeniu. Osobnym listem formatu A4 i priorytetem poleconym została też Todkowi wysłana oryginalna, pełna i i kompletna instrukcja obsługi zamykarki Yves Way w języku angielskim. To by było na tyle :D .



#348 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 03 cze 2019 - 08:00

No tak. A ja dalej nie wiem jaką średnicę mają mieć te talerzyki. :(



#349 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5127 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 cze 2019 - 08:46

No tak. A ja dalej nie wiem jaką średnicę mają mieć te talerzyki. :(

 

To jest część treści mojego listu e- maill wysłanego do Todka  dnia :

 

Wysłano 23 sty 2019 - 04:43

 

Czołem Todek.

No adaptację to miałem na myśli dotoczenie większej tarczki górnej, na taką odpowiednich rozmiarów to potrzebna jest do naszych 300 gramowych puszek krajowych tarczka nr. 401, mająca rozmiar (średnica) 98,7 mm. to tarczka dociskowa górna oczywiście, bo ta która jest na wyposażeniu, to nr. 307 jest to tarczka o numer mniejsza,  ma 83,24 mm.



#350 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 03 cze 2019 - 12:41

tarczka nr. 401, mająca rozmiar (średnica) 98,7 mm.

Chyba w tym rozmiarze to będzie za duża. Kolega jac07 mierzył tarczkę dociskową w swojej maszynie i wyszło mu, że tat tarczka ma 98 mm. A do mniejszych puszek ma być 72 mm.



#351 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5127 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 cze 2019 - 18:20

Tarczka musi posiadać lekki stożek, aby nie trzeba było wybijać puszki siłą po zamknięciu. Górna średnica tarczki 98,70 mm. natomiast dolna średnica o 1/2 mm. mniejsza i tylko 98,35 mm. Różnica więc na wysokości stożka wynosi 0,35 mm.i nie każdy tokarz się w to bawić, bo to w pewnym sensie "zegarmistrzostwo", i mówią, panie, o co panu biega, nie nudź pan, to tylko puszka do konserw będzie zamykana :D . Wysokość samego rantu tarczki dociskowej 3.40 mm., tak to wygląda. Obowiązkowo oczywiście rant moletowany po całym obwodzie. Masz przecież oryginał w mniejszym rozmiarze, to zwróć uwagę na szczegóły, bo to ważne i istotne. Puszkopol i inni tego nie robią, idą na łatwiznę i robią g...no, tocząc na 1 wymiar na prosto, i nie moletując :D . Wiem co nieco o tych "fachoffcach"  w temacie adaptacji zagranicznych zamykarek :D .



#352 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5127 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 03 cze 2019 - 19:23

Posiadam też samą tarczkę dociskową z "Puszkopolu", i wiem co piszę, mogąc dokonywać porównań na bieżąco :D .



#353 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 06 cze 2019 - 20:54

W związku z tym, że powoli rozpoczynam swoją przygodę z puszkowaniem, to mam pewne wątpliwości.

Rozmawiałem z Naszym Zbójaszkiem i On mówi, że daję do konserw 12 g peklo na kilogram mięsa jak robi mięso w tzw sosie własnym, i 15 g peklo jak dodaje do mięsa skórki wp. niesolone i dodaje wodę.

A jak to się ma do receptur z pw 19 gdzie dodatek soli/peklosoli do konserw zawiera się w przedziale od 17 g/kg do aż 23 g/kg?



#354 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 07 cze 2019 - 06:45

Wszystko zależy od ilości dodatku wody Jak dajesz 15% to ja daję 23g/kg.Jak bez to 17g/kg

#355 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 07 cze 2019 - 07:05

Wszystko zależy od ilości dodatku wody Jak dajesz 15% to ja daję 23g/kg.Jak bez to 17g/kg

Luncheon-Meat I

 

1. Wieprzowina kl II – 60 %                - 600 g

2. Wieprzowina kl III – 40 %               - 400 g

 

Przyprawy:

- pieprz czarny – 1g/kg

- mąka ziemniaczana – 30 g/kg

- woda – 30 g/kg

Ewentualnie:

- gorczyca – 0.6 g/kg

- czosnek – 0.1 g/kg

Mięso przez szarpak i zapeklować peklosolą w ilości 23 g/kg przez 36 -73 h.

 

Wp. II sitko – 5 mm

Wp. III sitko – 3 mm

A tutaj?


Użytkownik Todek edytował ten post 07 cze 2019 - 07:06


#356 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 07 cze 2019 - 08:26

Halo halo Panowie "puszkarze", oczywiście i inni posiadający wiedzę w tym temacie, co się nie odzywacie? :)



#357 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14104 postów

Napisano 07 cze 2019 - 09:03

Robiąc konserwę w słoiku daję zarówno mniej przypraw i mniej peklosoli.
Gdybym dał standardowe dawki, to przez szczelne opakowanie mięso byłoby za bardzo aromatyczne i za słone

Sklepowa puszka jak dla mnie też jest często za słona, może nie bardzo słona ale czuć że soli jest za dużo.

Myślę, że musisz dobrać ilość peklosoli pod własne smaki.
Zrobić cześć wyrobu z dawką np 23g, a cześć z dawką 18g i porównać gotowe wyroby.

#358 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11403 postów

Napisano 07 cze 2019 - 10:17

Spoko w pracy jestem.Daj 15 % wody i 3-4 % mąki i 23g/kg peklo

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 07 cze 2019 - 10:18


#359 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1262 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 07 cze 2019 - 11:02

Wszystko zależy od ilości dodatku wody Jak dajesz 15% to ja daję 23g/kg.Jak bez to 17g/kg

Nie robię konserw, ale do obliczenia wziąłbym po prostu całą zawartość puszki, nie tylko mięsa. Wodę i mąkę trzeba też posolić. Wtedy celowałbym w kierunku 17g/kg.



#360 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 07 cze 2019 - 11:29

Nie robię konserw, ale do obliczenia wziąłbym po prostu całą zawartość puszki, nie tylko mięsa. Wodę i mąkę trzeba też posolić. Wtedy celowałbym w kierunku 17g/kg.

Janusz to wszystko się zgadza. Tylko w tych przepisach z 19 nie ma tak aż bardzo dużo wody i mąki, a peklosoli jest sporo.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych