Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowe puszkowanie konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#41 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 sty 2018 - 08:40

Jak do tej pory zapuszkowaliśmy na spółdzielni około 200 sztuk konserw. Maszyna działa puszkuje.

Jedyny minus to rolki nie są nierdzewne i rdzewieją trzeba pamiętać żeby zabezpieczyć olejem jadalnym. Dzwoniłem do gościa i mówiłem że bardzo szybko rdzewieje powiedział że mam odesłać rolki prześle inne. Nie skorzystałem bo będę toczył z nierdzewki.

 

Puszki wysyła w zasadzie na drugi dzień. Z puszkopolu próbowałem raz zamówić ale szkoda gadać kontakt z nimi żaden.

Rolki zaciskające zrobione są ze stali wysokowęglowej - zastąpienie ich rolkami ze zwykłej nierdzewki pokaże Ci jak szybko się zużyją (zagniotą).

Jest oczywiście stal typu INOX o wysokiej twardości, ale nie ma jej w ogólnych hurtowniach metali.



#42 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1701 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 13 sty 2018 - 08:47

Wałek mam z firmy która na co dzień zajmuje się obróbką nierdzewki mam nadzieję że nie jest to bubel.

Wydawało mi się że nierdzewka jest trwalsza od zwykłej stali jak widać się myliłem.



#43 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 sty 2018 - 09:17

....nierdzewka jest trwalsza na warunki zewnętrzne, natomiast mechanicznie zachowuje się inaczej (zagniata się jak plastelina - oczywiście z o wiele większą siłą) - jak napisałem wcześniej, są gatunki nierdzewki o większych twardościach.....ale nie chcę się na ich temat wypowiadać, bo nigdy ich nie obrabiałem...



#44 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1701 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 13 sty 2018 - 09:39

....nierdzewka jest trwalsza na warunki zewnętrzne, natomiast mechanicznie zachowuje się inaczej (zagniata się jak plastelina - oczywiście z o wiele większą siłą) - jak napisałem wcześniej, są gatunki nierdzewki o większych twardościach.....ale nie chcę się na ich temat wypowiadać, bo nigdy ich nie obrabiałem...

 

 

Rozumiem dzięki! :)



#45 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5175 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2018 - 09:45

Czy wiadomo, jaką max temperaturę osiąga woda ?

 

 

Nie wiem Anno, ponieważ nigdy nie było takiej potrzeby aby to kontrolować, zrobię to jednak na pewno. Szybkowar jest wykonany ze stali kwasoodpornej, został zakupiony przed bardzo wielu laty do celów hmmmm, zgoła innych niż szybkie warzenie, a raczej wolne i spokojne powiedziałbym :D lecz powiem szczerze że doskonale spełniał naonczas swe zadanie :D Garnek nadal wygląda jak nowy, mam do niego zapasowe silikonowe uszczelki, ale od dawna już leży sobie spokojnie w garażu, no a teraz ponownie będzie służył, tym razem bardziej zgodnie ze swym przeznaczeniem, ku ogólnemu zadowoleniu mam nadzieję :D .

Pozdrawiam



#46 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9566 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 sty 2018 - 11:52

nigdy nie było takiej potrzeby aby to kontrolować, zrobię to jednak na pewno

Jeżeli ma Ci służyc do sterylizacji konserw to warto ten parametr zmierzyć, żeby spokojnie spać :D 



#47 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3299 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 13 sty 2018 - 11:55

.....spokojnie spać....?????? :w00t: :frantics: :flowers:


Użytkownik jumbo edytował ten post 13 sty 2018 - 11:56


#48 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2618 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 13 sty 2018 - 12:28

Najczęstszym domniemanym źródłem toksyny były konserwy mięsne i mięsnowarzywne domowej produkcji (17 zachorowań, 53,1%). Spożycie konserw mięsnych, produkowanych przez przemysł spowodowało zachorowanie 5 osób (15,6%). Konserwy i przetwory rybne były przyczyną 6 zachorowań (18,8%). U 4 chorych (12,5%) nie udało się ustalić na podstawie wywiadu dokładnego rodzaju produktu zawierającego toksynę.

 

Jednoczesne zatrucie toksyną botulinową typu A i typu B wiązało się ze spożyciem konserw mięsno-warzywnych domowej produkcji. Toksynę typu B wykryto u pacjentów, którzy spożywali zarówno mięsne, jak i rybne konserwy produkcji domowej lub fabrycznej. Pacjent, u którego potwierdzono zatrucie toksyną typu E spożywał konserwę rybną domowej produkcji.

 

EAnnie prawdopodobnie chodzi o  ...  :rolleyes: ...  "spokój" w tej kwestii.



#49 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1405 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 13 sty 2018 - 16:19

Czy jest na forum info nt. sterylizacji puszek? Taka tabela jak przy słoikach? Po ostatniej spółdzielni zainteresowałem się puszkami i muszę się podszkolić.

Pozdrawiam .
Jacek 



#50 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9566 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 sty 2018 - 16:42

Czy jest na forum info nt. sterylizacji puszek?
 

Jest całe opracowanie i nie jest to takie proste. Niemniej, można ogarnąć :D

TECHNOLOGIA PRODUKCJI KONSERW MIĘSNYCH



#51 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5175 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2018 - 18:02

Trochę to takie zbyt techniczne EAnno, nam, hobbystom i "producentom domowym", przydałoby się coś bardziej prostego i łatwiej przyswajalnego, a konkretnie rzecz bardziej traktująca o pasteryzacji w szybkowarach i produkcji konserw naszymi metodami "chałupniczymi", aby sprawy nie gmatwać zbytnio, i aby nie było to jak to często bywa tzw. przerostu formy nad treścią :D. Najzwyczajniej, coś bardziej w stylu "Dla Zosi", jak to już kiedyś Miro zapoczątkował, ot taki "Domowy wyrób i pasteryzacja konserw" proste przepisy, sposoby, metody i wszelkie tajemne ciekawostki z tematem związane :D. Temat jak widać powolutku, acz jednak systematycznie staje się coraz bardziej popularny, i warto byłoby mieć jakieś fajne opracowania z tą materią związane :D.



#52 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5890 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 13 sty 2018 - 18:10

Dużo danych w moich postach o  pasteryzacji jak i sterylizacji - w dziale konserwy.



#53 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5175 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2018 - 18:28

Fajnie Dziadku że w Twych postach można szukać i znaleźć interesujące nas informacje, ale ja mam na myśli aby tak zebrać to wszystko razem i stworzyć taki jeden fajny i ciekawy "Dział konserwowy" dla "puszkujących" :D



#54 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27697 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 sty 2018 - 18:31

Fajnie Dziadku że w Twych postach można szukać i znaleźć interesujące nas informacje, ale ja mam na myśli aby tak zebrać to wszystko razem i stworzyć taki jeden fajny i ciekawy "Dział konserwowy" dla "puszkujących" . 

Nic prostszego, jak wyszukać odpowiednie tematy, a w nich posty i podesłać listę linków moderatorowi. Można zaproponować także tytuł nowego tematu. 


Użytkownik Maxell edytował ten post 13 sty 2018 - 18:31


#55 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1298 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 sty 2018 - 18:36

aby tak zebrać to wszystko razem i stworzyć taki jeden fajny i ciekawy "Dział konserwowy" dla "puszkujących" :D.

Byłby to fajny dział

 

Nic prostszego, jak wyszukać odpowiednie tematy, a w nich posty i podesłać listę linków moderatorowi. Można zaproponować także tytuł nowego tematu.

Zapuszkowani. :D



#56 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5175 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2018 - 18:37

 

Nic prostszego, jak wyszukać odpowiednie tematy,

 

 

Noo Maxellu, ale przecież ja właśnie piszę o czymś zupełnie przeciwnym. Aby nie szukać po różnych działach i pojedynczych postach, ale stworzyć jeden temat poważnie traktujący o o wszystkim o czym wcześniej napisałem. Widzę że zaczyna być "opornie", tylko nie bardzo kojarzę czemu i o co biega :D ???



#57 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27697 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 sty 2018 - 18:40

Chyba opacznie odczytałeś mego posta. Przecież ja proponuję, byś w wolnej chwili, jako znający temat, wyszperał na forum, w rożnych tematach, posty dotyczące interesującego tematu i ich linki, wraz z propozycją tytułu nowego tematu, podesłał modowi. On to wszystko zbierze w jedno miejsce i powstanie fachowy temat, o jakii Ci chodzi.

Popieram taka inicjatywę.



#58 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5175 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2018 - 18:48

To fajnie Maxellu że popierasz, i cieszę się z tego, ale ja właśnie jestem początkujący w tej materii i będę dopiero rozpoczynał przygodę z "puszkowaniem", więc zwracam się do tych którzy już coś zdążyli osiągnąć i mają jakieś sukcesy którymi by się mogli z innymi kolegami podzielić. Osobiście solennie obiecuję że jak tylko będę już miał coś do powiedzenia w tej materii, to na pewno nie trzeba będzie mnie prosić o to aby się dzielić się wiedzą z innymi. Chyba wiesz że wszelkie tematy w jakich mogę cokolwiek powiedzieć czy pomóc, nigdy tego nie unikam, ale zawsze chętnie to robię :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 13 sty 2018 - 18:49


#59 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2877 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 13 sty 2018 - 18:52

:D Aż się uśmiałem Waszą wymianą zdań 

-Dobrze by było zrobić

-To zrób

-Nie Ty masz zrobić 

-Nie Ty

temat rozwojowy :D :D :D


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 13 sty 2018 - 18:59


#60 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5175 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 13 sty 2018 - 18:54


-Nie Ty masz zrobić

temat rozwojowy :D :D :D

 

:D :thumbsup: :clap: !!!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych