Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowe puszkowanie konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#61 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30928 postów

Napisano 13 sty 2018 - 19:13

No właśnie. Dobrze, że ja nie mówię czego bym chciał. :D :D :D

Sverige, po prostu obejmij patronat nad sprawa i po kłopocie.



#62 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 13 sty 2018 - 19:21

Maxellu, nie tym razem :D, ale jak już wcześniej napisałem, kiedy już w tej "zapuszkowanej" materii coś osiągnę i będę miał coś do przekazania innym kolegom, to z ogromną przyjemnością będę się swą wiedzą w tym dziale dzielił, jak zawsze zresztą :D



#63 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30928 postów

Napisano 13 sty 2018 - 19:26

Ja w każdym razie nie mam teraz czasu na poszukiwanie postów itp. Może w takim razie już teraz założycie sobie nowy temat, aby nie gubić po forum informacji? 



#64 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 sty 2018 - 21:51

Najzwyczajniej, coś bardziej w stylu "Dla Zosi", jak to już kiedyś Miro zapoczątkował,

Przecież to była porażka tego forum .....więc raczej nie tędy droga.



#65 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30928 postów

Napisano 13 sty 2018 - 21:58

Ja, przed przystąpieniem do domowego puszkowania konserw, najpierw bardzo dobrze przygotowałbym się teoretycznie (zarówno od strony samego zamykania puszek, jak i przeprowadzania sterylizacji). Potem wypróbowane i sprawdzone urządzenia, jakiś kurs u specjalisty. Jednak z tego co wiem (rozmawiałem ostatnio z technologiem opiekującym się liniami puszkowania i sterylizacji konserw w dużym zakładzie mięsnym), z uwagi na zagrożenia i brak odpowiednich warunków oraz urządzeń, stanowczo odradza domową zabawę w puszkowanie i "sterylizowanie" konserw. I chyba mnie przekonał. ;)



#66 marko30

marko30
  • Użytkownicy
  • 314 postów

Napisano 13 sty 2018 - 22:34

To prawda co pisze Maxell. Źle przeprowadzona sterylizacja może się paskudnie skończyć. I zdaża się to nawet profesjonalistą. Mój kolega musiał wycofać ponad 2 mln puszek z Makro. Poza tym przeraża mnie taka bomba ciśnieniowa na kuchence. Myślę że tyndalizacja dla nas wystarcza. Ale tutaj są koledzy bardziej doświadczenii.

#67 jac007

jac007
  • Użytkownicy
  • 1501 postów

Napisano 14 sty 2018 - 08:41

Mój kolega musiał wycofać ponad 2 mln puszek z Makro.

   Tylko  pytanie co on dawał do tych puszek.



#68 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 14 sty 2018 - 09:51

Ciekawe co na to tysiące kamperowców, preppersów, i innych ludzi "puszkujący" domowymi sposobami, oraz co na to nasz forumowy kol. Beiot, Marek z Bielskai wielu innych ???

 

 

http://wyrobydomowe....2/konserwy.html

 

Więc spokojnie i beż szaleństwa koledzy, bo już wiele ciekawych spraw zostało bezmyślnie storpedowanych, że  o "Zosi nie wspomnę" :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 14 sty 2018 - 10:05


#69 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1407 postów

Napisano 14 sty 2018 - 11:06

Sverige2

:thumbsup:

:clap:



#70 Papcio

Papcio
  • **VIP Junior**
  • 2185 postów

Napisano 14 sty 2018 - 11:14

Sverige2, zgadzam się z Tobą jak nigdy, a "Zosi" mi brak. Forum powinno być dla wszystkich a nie dla profesjonalistów, oni wiedzą już wszystko a nawet więcej.



#71 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 30928 postów

Napisano 14 sty 2018 - 13:09

Ciekawe co na to tysiące kamperowców, preppersów, i innych ludzi "puszkujący" domowymi sposobami, oraz co na to nasz forumowy kol. Beiot, Marek z Bielskai wielu innych ???

Człowieku, przecież pisałem i piszę, że "moim zdaniem", a każdy niech sobie robi jak chce i co chce.  



#72 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 14 sty 2018 - 13:52

 

Człowieku, przecież pisałem i piszę, że "moim zdaniem", a każdy niech sobie robi jak chce i co chce.  

 

 

No cóż, wychodzi na to że po prostu sobie nie radzę, sorry very Maxellu, ale widoczniej wiek robi swoje ;) .



#73 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 sty 2018 - 14:01

Sverige...

W czym chcesz sterylizować konserwy?



#74 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 14 sty 2018 - 14:12

Miro już o tym pisałem, widocznie przegapiłeś, ponieważ EAnna o to pytała. Otóż będę to robił tak jak zaleca i pokazuje kol. Beiot na swych instruktażowych filmikach, oraz dokładnie tak samo jak zalecają to producenci domowych zamykarek i autoklawów All American can sealer  w USA, oraz tak jak to pokazuje i zaleca Dziadek, jak też słuchając zaleceń kol. Marka z Bielska, więc myślę że "dam radę", bo jednak kilku ludzi mających pojęcie o tym zagadnieniu na forum mamy i jest kogo słuchać i jest z kogo brać przykład :D .

 

Ps. Miro, posiadam dwa szybkowary, jeden 6l firmy FAGOR, i drugi 20l. powszechnie do dziś dostępny na

Alledrogo.

 

http://wyrobydomowe....er=1&PageStep=1


Użytkownik sverige2 edytował ten post 14 sty 2018 - 14:18


#75 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 sty 2018 - 14:29

Czytam 

 

Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.

 

 

100 C to za mało, bo wsad powinien osiągnąć 121,1 C....czy tyle osiągnie kiedy podgrzewany jest w około 105 C?

Może ciśnienie zrobi swoje.

Dziadek to pięknie pomierzył w słoikach, ale czy da się to sprawdzić w konserwie?



#76 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 14 sty 2018 - 14:39

Miro, skoro Amerykanie dosyć powszechnie to robią od dziesięcioleci, do dziś produkują i sprzedają ten sprzęt na całym świecie i żyją w niezłym ogólnie zdrowiu,  zalecając tę właśnie metodę, to chyba o czymś to świadczy ? tak przynajmniej ja myślę, ale mogę się też mylić  :D .

https://www.allamericancanner.com/

 

Ps. Ten 20 litrowy szybkowar który posiadam i będę wykorzystywał, to dokładnie ten sam model który pokazuje Beiot w linku który podałem w poprzednim poście. Bądź uprzejmy go przejrzeć :D .

 

Dodatkowo zainstaluję do niego manometr wskazujący aktualne ciśnienie, tak jak to jest w tych amerykańskich egzemplarzach, zaopatrzę się również w odpowiednie ciężarki dające osiągać wyższe ciśnienie które to pozwala osiągać odpowiednio wysokie temperatury gwarantujące właściwe wykonanie procesu pasteryzacji.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 14 sty 2018 - 14:45


#77 Papcio

Papcio
  • **VIP Junior**
  • 2185 postów

Napisano 14 sty 2018 - 14:42

Da się Mirku. Kupujesz termometr taki 60mm działający jak lekarski i pakujesz go do puszki z konserwą (Dziadek podawał link do zakupu takiego termometru). Po całym procesie puszkę otwierasz i sprawdzasz temperaturę. Mnie to wystarcza, w moim "autoklawie" uzyskano temperatury jakie podaje producent w instrukcji.



#78 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10877 postów

Napisano 14 sty 2018 - 14:57

Kupujesz termometr taki 60mm działający jak lekarski i pakujesz go do puszki z konserwą (Dziadek podawał link do zakupu takiego termometru). Po całym procesie puszkę otwierasz i sprawdzasz temperaturę.

 

 

 

 

bo wsad powinien osiągnąć 121,1 C

 

 

To jest tak ważne, że pozwoliłam sobie dodatkowo podkreślić.

Sterylizacja powinna wyjałowić wsad konserwy, czyli zabić nie tylko patogeny ale również PRZETRWALNIKI.


Użytkownik EAnna edytował ten post 14 sty 2018 - 15:59


#79 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 sty 2018 - 15:00

Bądź uprzejmy go przejrzeć

 

Napisałem o temperaturze ...więc przejrzałem. ;)

 

 

Dodatkowo zainstaluję do niego manometr wskazujący aktualne ciśnienie, tak jak to jest w tych amerykańskich egzemplarzach, zaopatrzę się również w odpowiednie ciężarki dające osiągać wyższe ciśnienie

 

 

Manometr jak najbardziej tak, ale z ciężarkami byłbym ostrożny.

Nie wiadomo czy szybkowar to wytrzyma.

 

 

Kupujesz termometr taki 60mm działający jak lekarski i pakujesz go do puszki z konserwą (Dziadek podawał link do zakupu takiego termometru). Po całym procesie puszkę otwierasz i sprawdzasz temperaturę.

 

 

Metoda z termometrem jest bardzo dobra i wiarygodna. :thumbsup:



#80 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6345 postów

Napisano 14 sty 2018 - 15:29

Miro, tu jest instrukcja jak dokonać przeróbki takiego właśnie 20 litrowego szybkowaru jaki posiadam :D.

http://www.psilosoph...=20160323172729






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych