Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowe puszkowanie konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#141 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 19 sty 2018 - 13:17

121 osiągniesz przy 1 Bar powyżej ciśnienia atmosferycznego, czyli na zwykłym zegarze 1 Bar. Chyba, że będziesz miał zegar, który mierzy od poziomu próżni, ale nie spodziewam się.

1 Bar mamy niejako w gratisie, ponieważ znajdujemy się w ciśnieniu atmosferycznym, które wynosi około 1 Bara.

Gdybyś jednak popuszczając fantazji zdecydował się robić konserwy na księżycu, to tam ze względu na brak ciśnienia atmosferycznego musiałbyś gotować do 2 Bar :D ;)
 


Użytkownik ZLeP edytował ten post 19 sty 2018 - 13:22


#142 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2018 - 13:22

ZLep, pewnych rzeczy jeszcze nie wiem, ale się zapewne dowiem, tu nie ma obaw. Myślałem jednak że ktoś ma już jakieś szersze doświadczenie osobiste. Czekam oczywiście tak jak inni na eksperymenty Dziadka, który przecież nie jest tzw. "zielonką" w tej konkurencji :D. Prowadząc próby będę miał do kontroli termometr także elektroniczny, który będzie przecież precyzyjnie wskazywał aktualną temperaturę pary wewnątrz szybkowara, bo będę p dokonywał sterylizacji konserw w otoczeniu pary a nie w kąpieli wodnej :D .

Dzięki Stefanie, ale skoro tak, to mym podstawowym przewodnikiem będzie tu chyba termometr elektroniczny :D . Kiedy temperatura pary 121 stopni C.  wewnątrz szybkowara zostanie osiągnięta, to na tym poziomie ustawię sobie zawór bezpieczeństwa, bo po to właśnie wybrałem zawór nastawny z możliwością regulacji, a nie stały ciężarek.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2018 - 13:34


#143 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 19 sty 2018 - 13:39

Kto pyta nie błądzi ;)

Sverige2, niby ta pasteryzacja jest prosta, ale pełnego zrozumienia, czy dobrego wytłumaczenia jednak skomplikowana, przynajmniej dla mnie.

 

Do pełnego zrozumienia potrzebujemy wziąć pod uwagę aż 4 różne ciśnienia:

- próżnia

- atmosferyczne

- ciśnienie w autoklawie

- ciśnienie w konserwie.

My dla uproszczenia pomijamy próżnię i atmosferyczne, ponieważ to są standardowe warunki w jakich pasteryzujemy.

Ty podałeś ciśnienia od poziomu próżni, dlatego wyszły Ci tak wysokie parametry.



#144 StefanS

StefanS
  • **VIP**
  • 1198 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 19 sty 2018 - 13:46

, to mym podstawowym przewodnikiem będzie tu chyba termometr elektroniczny . Kiedy temperatura pary 121 stopni C.  wewnątrz szybkowara zostanie osiągnięta, to na tym poziomie ustawię sobie zawór bezpieczeństwa, bo po to właśnie wybrałem zawór nastawny z możliwością regulacji, a nie stały ciężarek.
znakomite podejscie do tematu - i na podstawie swoich wiadomosci popieram..

ps. zamowilem "stary" nie uzywany,  podobny do Twego zamykacz puszek (roznica - ze na korbe, ale za to tylko pol ceny)



#145 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2018 - 13:53

ZLeP, jest jak piszesz :D    dla tego właśnie zastosuję metodę z termometrem elektronicznym i zaworem nastawnym aby być "po jasnej stronie mocy" :D .


[Dodano: 19 sty 2018 - 13:53]

Stefan, cieszę się że też już będziesz miał sprzęcik, bo to naprawdę fajniutka "maszynka", a ja nadal czekam na dostawę, coś długo to trwa z tego waszego USA :D.



#146 StefanS

StefanS
  • **VIP**
  • 1198 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 19 sty 2018 - 13:55

a ja nadal czekam na dostawę, coś długo to trwa z tego waszego USA .
:D widocznie idzie "wodna droga" :D  

#147 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6190 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 sty 2018 - 13:59

To jest tabela  którą udoskonaliłem mając temperaturę czynnika grzejnego i temperaturę wewnątrz konserwy. Dodałem ciśnienie

w kPa i barach . Przeliczyłem to korzystając z programów.

http://www.odbiory.p...cji-temperatury

https://www.jednoste...skal na Bar.php

Załączony plik  Tabela temperatur i ciśnienia w konserwach podczas sterylizacji z dodaniem temp 119-120st C.jpg   140,28 KB   2 Ilość pobrań



#148 StefanS

StefanS
  • **VIP**
  • 1198 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 19 sty 2018 - 14:13

No i wszystko jasne - Dziekuje @DZIADEK, i to bardzo.

Teraz tylko poczekam na wojskowe przepisy Maxela, wykorzystam przepisy Dziadka i Marka z Bielska - i do konca zycia nie sprobuje wszystkich :D  :facepalm:


Użytkownik StefanS edytował ten post 19 sty 2018 - 14:15


#149 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2018 - 14:18

Nie wiem czy dobrze to rozumiem, ale wychodzi że temp. 121 stopni C wewnątrz konserwy, otrzymujemy po 31 minutach gotowania pod ciśnieniem 1,1 bara ? Czy odczytuję prawidłowo :D ?



#150 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 19 sty 2018 - 14:24

Tak.

Tutaj widać, że wyższa temperatura w autoklawie przyśpieszyłaby proces. I z tego co czytam, z korzyścią dla mięsa, które nie bardzo lubi wysokie temperatury i długi czas.

Ale to raczej kolejny stopień wtajemniczenia.



#151 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2018 - 14:27

No właśnie ZLeP :D , człowiek uczy się całe życie i ....................,  ale dobrze że są tacy ludzie jak Dziadek  :thumbsup:.



#152 StefanS

StefanS
  • **VIP**
  • 1198 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 19 sty 2018 - 14:31

Ale to raczej kolejny stopień wtajemniczenia.
a ile tych stopni jeszcze jest? to znaczy ze do "czarnego pasa" dalekaaaa droga :facepalm:  :tongue:  

#153 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 19 sty 2018 - 14:45

Jeśli nam się kiedyś uda zgłębić ten proces i naprawdę będziemy mieli to już za sobą, to pojawi się nowy problem: co do tych konserw włożyć  :D 



#154 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6190 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 sty 2018 - 15:12

121 stopni C wewnątrz konserwy, otrzymujemy po 31 minutach gotowania pod ciśnieniem 1,1 bara ? Czy odczytuję prawidłowo

 

 

Tak ale wtedy gdy zachowasz wszystkie parametry jak w tabeli. A to będzie niemożliwe w warunkach domowych  bo samo dochodzenie do temp.  121st C będzie trwało dłużej . Dlatego będziesz liczyć czas od osiągnięcia  temperatury w autoklawie - szybkowarze 121 st C - dalej powinno być zgodnie z tabelą . Czynnikiem grzejnym jest podgrzewana woda nie para. Konserwy puszki są całkowicie zanurzone w wodzie . Warto zwrócić uwagę w tabeli na różnicę temperatur w puszce w czasie chłodzenia i na panujące w niej ciśnienie .Poprawiona troszkę tabela

Załączony plik  Tabela temperatur i ciśnienia w konserwach podczas sterylizacji z dodaniem temp 119-120st C.jpg   141,39 KB   3 Ilość pobrań



#155 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2018 - 16:59

Nie Dziadku, czynnikiem grzejnym w moim szybkowarze będzie para wodna, taki mam przynajmniej plan. Wody będzie nalane tylko ok. 5 cm. powyżej dna, aby móc wytworzyć w wystarczającej ilości parę wodną, a puszki będą ustawiane na kratce ponad poziomem nalanej wody,  resztę już będę musiał sprawdzić na tzw. "własnej skórze" :D , ale powoli i na pewno "damy radę"  :D. Ważne że maszynka właśnie dotarła zza oceanu. Przed chwilą właśnie odebrałem ją z poczty, więc jestem cały w skowronkach, u cha, cha  :D .

Załączone pliki


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2018 - 17:15


#156 Sla100

Sla100
  • Użytkownicy
  • 533 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 19 sty 2018 - 17:43

Sverige2 jakie koszta zabawki ???? Masz linka do zakupu ????



#157 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 sty 2018 - 19:12

Koszta jak koszta :D, ważne że sprzęcik jest zajefajny, a są różne ne Ebayu, to jest model "All American can sealer SF202A" i suma summarum  maszynka bardzo mi "siem podobuje"  :D , tak że jestem mega zadowolony z "zabaweczki". Koło zamachowe kręci się bardzo lekko, jednym paluszkiem dosłownie. Teraz tylko trzeba będzie się w Polsce w puszki zaopatrzyć, bo u Svensonów nie ma tego towaru do nabycia na wolnym rynku, no ale początek już jest zrobiony to najważniejsze. Dokupiłem też na Allegro silnik z reduktorem DOGA 12v. 6A.70 obr/ min. aby zaadoptować go do napędu, choć konieczności nie ma, ale jak szaleć, to szaleć. Będzie prawie pełen automat :D .


Użytkownik sverige2 edytował ten post 19 sty 2018 - 19:42


#158 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6190 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 19 sty 2018 - 23:45

Dalsze analizy z dostępnej literatury jak również rozmowa z doświadczonym aparaturowym od autoklawu  przemysłowego i  przemyślenia pozwolą udoskonalić  proces sterylizacji  konserw w słojach w warunkach domowych.  Literatura jest przydatna pod warunkiem że przystaje do teraźniejszych czasów. W Starych opracowaniach  wszystko jest dokładnie opisane  ,tylko że można pogubić się przy odczytywaniu parametrów sterylizacji . Sam zapętliłem  się w tych cyferkach i jednostkach określających ciśnienie,- Kg/cm2,  atm,  at, kPa,  Bar. Będę operował jednostką Bar ponieważ przyrządy do pomiarów  są w tej jednostce pomiaru . W rozmowie z kolegą uzyskałem informacje że na sterylizację w słojach przeprowadzał ciśnieniem na manometrze  2,0-2,6 atmosfery zależnie od zakładanej temperatury wewnątrz produktu. Dzisiaj już potrafię to rozszyfrować  ,  to jest pomiar z uwzględnieniem  ciśnienia atmosferycznego panującego w  środowisku nas otaczającym. W przeliczeniu na Bary jest to gdy odejmiemy ciśnienie atmosferyczne  1,0-1,6 Bar. To jest zgodne z wytycznymi w uproszczeniu -1,0 bar ciśnienie wytworzone przez podgrzewaną wodę = 120-121stC 0,6 Bar to przeciwciśnienie. To zmieni  trochę teraz technikę procesu sterylizacji . Zmieni się również technika chłodzenia . Przy dokładnym przeczytaniu literatury doczytałem że chłodzenie w autoklawach przemysłowych odbywa się wodą która  wprowadzana jest  do autoklawu od dołu autoklawu. Wniosek dla mnie jasny –nie powinno się polewać zimną wodą w początkowej fazie chłodzenia góry autoklawu . Ponieważ powoduje to bardzo szybkie schłodzenie pary i gorącego powietrza powodując  gwałtowne  obniżenie ciśnienia w autoklawie. Rozwiązaniem  jest wstawienie autoklawu  do jakiegoś większego naczynia z zimną wodą. Drugim sposobem może być jednak  polewanie  zimną wodą góry autoklawu , pod warunkiem że jednocześnie spadek ciśnienia  uzupełniać będziemy dopompowaniem powietrza.  W następnym poście krótki udoskonalony  proces sterylizacji i chłodzenia .


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 19 sty 2018 - 23:49


#159 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 06:16

2,0 - 2,6 atmosfery, jak pisze Dziadek,  a więc ciśnienie robocze na manometrze w szybkowarze dokładnie takie jakie ja chcę uzyskiwać, i jak pisałem o tym wcześniej :D ?


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 06:28


#160 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 10:29

I tutaj jest problem, który nam miesza w głowach. Punkt wyjścia od jakiego mierzymy ciśnienie. Raz od próżni, drugi od atmosferycznego. To różnica 1 Atmosfery.

 

Może od innej strony:

Moim zdaniem sztuczne zwiększanie nadciśnienia potrzebne jest wyłącznie do chłodzenia.

Podczas ogrzewania i sterylizacji nie widzę potrzeby jego stosowania, ponieważ i tak w autoklawie naturą rzeczy jest wyższe (ze względu na panującą w nim wyższą temperaturę).

Jest wyższe, niezależnie od tego, czy grzejemy autoklaw do 121C, czy też aż do 133C (133C piszę już z zapasem. Te temperatury odpowiadają ciśnieniu od 1 do 2 Atmosfer w autoklawie, mierząc naturalnie, w ciśnieniu atmosferycznym).

 

Uwaga, moim zdaniem to ważne:

Ponieważ w konserwie nie chcemy uzyskiwać temperatur powyżej 121C, to nie przekraczając tej temperatury nie wytworzy się w niej ciśnienie wyższe niż 1 Atmosfera.

Więc moim zdaniem, technicznie nie ma sensu stosować wyższych przeciwciśnień. 1 Atmosfera załatwia sprawę.

Nieco wyższe możemy stosować wyłącznie dla wygody jeżeli będziemy mieli trudność z utrzymaniem tego ciśnienia (słoiki i konserwy wybaczą nam jakieś różnice, więc nie ma się co skupiać na wielkiej precyzji).


Użytkownik ZLeP edytował ten post 20 sty 2018 - 10:33





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych