Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Domowe puszkowanie konserw


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
370 odpowiedzi w tym temacie

#161 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 10:40

ZLeP, ale ja przecież będę parzył w normalnej ziemskiej atmosferze, a nie księżycowej jak wcześniej pisałeś :D i  właśnie te wartości ciśnienia i zależnej od tego temperatury, są  podawane dla osiągania w otoczeniu ciśnienia atmosferycznego na normalnej średniej wysokości :D

 

1 bar  - 100 stopni C.

2 bar  - 120 stopni C.

3 bar  - 133 stopni C.

4 bar  - 143 stopni C.

5 bar  - 151 stopni C.

6 bar  - 158 stopni C.



#162 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 10:46

To pomyśl.

Aby zagotować wodę na herbatę musisz stosować ciśnienie 1 Bar?



#163 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 20 sty 2018 - 10:47

Śledzę temat, bo również mnie interesuje.

Głosu nie zabieram......bodzie spokojniej w temacie, ale.....

 

Przeczytałem co napisałeś Dziadku w ostatnim wpisie i szczerze powiem że go nie rozumiem.



#164 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 11:05

Dalsze analizy z dostępnej literatury jak również rozmowa z doświadczonym aparaturowym od autoklawu przemysłowego i przemyślenia pozwolą udoskonalić proces sterylizacji konserw w słojach w warunkach domowych.

 

Dziadku. A może by tak zrezygnować z powietrza?

Każdy ma pod ręką kran z wodą o wystarczającym ciśnieniu.

Stosując wodę pod ciśnieniem mamy dwie pieczenie na jednym ogniu:

1. Przeciwciśnienie.

2. Chłodzenie (i to szybkie).

 

W praktyce może się to sprowadzić się do kontrolowania temperatury autoklawu przy dopełniania wodą chłodzącą (tylko na początku, kiedy jest jeszcze para) oraz jednoczesnym kontrolowaniu ciśnienia przy upuszczaniu wody gorącej (do momentu wychłodzenia konserw poniżej 100C). Dalsze chłodzenie ne potrzebuje już nadzoru.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 20 sty 2018 - 11:29


#165 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 11:36

Nie bardzo rozumiem wszystkie te dywagacje, bo przecież większość z nas interesuje głownie ten najprostszy sposób pasteryzacji w szybkowarach, które większość z nas posiada. A więc beż żadnego dopompowywania czy skomplikowanego schładzania. Chodzi o normalne użycie do naszych celów szybkowara z manometrem i ew. zaworem ciśnieniowym z możliwością jego regulacji. Te wszelkie przemysłowe metody to po prostu inna półka, a nam chodzi tylko o proste i bez zbędnych korowodów pasteryzowanie konserw w puszkach metalowych. Myślę że najlepiej było by gdyby Stefan wrzucił nam scany instrukcji obsługi oraz użytkowania do swojego All American canner:

 

all_american_pc_21.jpg


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 11:46


#166 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 12:09

Fajny sprzęt.

Temperaturę w okolicach 121C uzyskasz, kiedy będziesz miał 1 Bar, czy też 1 Atmosferę na zegarze.

Musisz zagotować, później chwilę poczekać, aż konserwy również dojdą do tej temperatury (patrz tabele Dziadka w tym temacie) i trochę schłodzić wszystko, najlepiej, aby konserwy nie miały wewnątrz dużo powyżej 100C przed otwarciem autoklawu. Po otwarciu schłodzić szybko.

Cała filozofia.

 

Szybkie schładzanie może stanowić problem, zależy jakie będziesz miał opakowania. Im więcej nalejesz wody do autoklawu, tym wolniej będzie wszystko stygło.

Konserwy wybaczają naprawdę wiele. Słoiki mniej. Zrobisz kilka razy i będziesz wiedział.

 

Jak dojdziesz do wprawy to możesz kombinować:

Jeśli możesz uzyskać większe ciśnienie, to i większą temperaturę, konserwy nagrzeją się szybciej, ale nie wiesz o ile szybciej, specjalny termometr który wkładasz do konserwy pomógł by ci dojść do odpowiednich czasów. Mógłbyś się dowiedzieć się ile czasu potrzebuje konserwa do uzyskania 121C, kiedy podgrzejesz autoklaw do 125C. Wtedy mógłbyś sobie opracować własną tabelkę Dziadka Sverige2 :D ;) i pasteryzować krócej. Krótsza pasteryzacja ma swoje zalety.

 

Na pewno dasz radę.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 20 sty 2018 - 12:13


#167 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 12:12

ZLep, ale przecież ja naprawdę  znam fizykę i wiem co chcę osiągnąć oraz wiem również jak to osiągnąć, a dyskusja jest tylko dyskusją :D , tu masz wszelkie dane, tabele i wykresy : http://karnet.up.wro...e_o_wodzie.pdf

Na pewno "dam radę" jak potrenuję, tak jak piszesz :D, bo to również tak jak już wcześniej pisałem, szybkowar i jego obsługa to nie jest budowa rakiety kosmicznej  :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 12:20


#168 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 12:17

Sverige ja myślę, że Ty myślisz, że ja robię gdzieś błąd :D ;) .

Gdzie?

 

Edytowałeś, to ja też.

Mam wrażenie, że tabelka którą przytoczyłeś wprowadza Cie w błąd, ponieważ w warunkach atmosferycznych nie potrzebujemy 1 Bara, aby zagotować wodę, czyli osiągnąć 100C. Ciśnienie w niej jest zawyżone o 1 Bar (nie uwzględnia atmosferycznego), dlatego być może się nie do końca rozumiemy.

 

ZLeP, ale ja przecież będę parzył w normalnej ziemskiej atmosferze, a nie księżycowej jak wcześniej pisałeś :D i właśnie te wartości ciśnienia i zależnej od tego temperatury, są podawane dla osiągania w otoczeniu ciśnienia atmosferycznego na normalnej średniej wysokości :D

1 bar - 100 stopni C.

2 bar - 120 stopni C.

3 bar - 133 stopni C.

4 bar - 143 stopni C.

5 bar - 151 stopni C.

6 bar - 158 stopni C.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 20 sty 2018 - 12:33


#169 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6190 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 20 sty 2018 - 12:26

Cale zamieszanie z ciśnieniem bierze się z niezrozumienia tabel np
Załączony plik  tab 1.jpg   89,45 KB   2 Ilość pobrań
Ta tabela przedstawia jakie ciśnienie jest potrzebne do uzyskania danej temperatury . Problem w tym że nie uwzględniono w niej panujące ciśnienie atmosferyczne przez co ok 1 atmosfera jest dodana za darmo. Natomiast manometr skalowany jest na 0 i pomija ciśnienie atmosferyczne .Tabela wskazuje że potrzeba 2 atmosfery dla osiągnięcia temperatury w rzeczywistości w zamkniętym autoklawie potrzebne nadciśnienie to 1 atmosfera -1 bar. Wniosek gdy korzystamy z takich tabel odejmujmy ciśnienie atmosferyczne i to co zostaje to jest wskazanie dla manometru o ile jest skalowany na 0 - to widać na nim. Nadciśnienie w konserwie względem ciśnienia w autoklawie wynosi 3- 5 % spowodowane rozszerzalnością produktu -w szczególności zawartej w nim wody . W tabeli uwzględniono to .

Użytkownik Bee Gees edytował ten post 20 sty 2018 - 15:15
wg.zgłoszenia


#170 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 12:32

ZLeP, mam szybkowary 2 szt. od paru dziesięcioleci używam a raczej (używałem) je w praktyce, teraz tylko zamontuję na jednym z nich tym 20 l.manometr ciśnieniowy i zawór bezpieczeństwa z płynną regulacją i reszta że tak powiem ,"praktyka czyni mistrza" :D .


[Dodano: 20 sty 2018 - 12:32]

Czyli Dziadku jest tak jak to podkreśliłeś w tabelce, a ja o tym samym cały czas również mówię, ZLeP jednak usiłuje mnie skłonić do zmiany toku myślenia i rozumienia zjawisk fizycznych :D .

 

Chciałem jescze dodać że szybkowar jest naczyniem hermetycznie zamkniętym, i nie interesuje go zupełnie ciśnienie panujące na zewnątrz. Zamontowany na pokrywie szybkowara manometr wskazuje aktualne ciśnienie wewnątrz szybkowara, niezależnie od warunków panujących na zewnątrz. Nikt nic nikomu nie daje w "prezencie" :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 12:38


#171 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 12:47

Ciebie nie interesuje.

Może i nie.

Ale zauważ, że gdyby ciśnienie atmosferyczne wynosiło nie 1 a 2 Atmosfery, to nie potrzebowalibyśmy szybkowara do sterylizacji, bo 121C osiągnęlibyśmy w zwykłym garnku bez pokrywki, a Twoje szybkowary osiągałyby wyższe temperatury niż aktualnie osiągają.

Dlatego z twierdzeniem że szybkowar jest niezależny od ciśnienia zewnętrznego się nie zgadzam.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 20 sty 2018 - 12:49


#172 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 13:00

ZLep, tak jak napisałem, autoklaw jest aparatem hermetycznie zamkniętym i zupełnie go nie interesuje czy pracuje na "księżycu" tak jak pisałeś, czy też w normalnej ziemskiej atmosferze. Jego obudowa jest na tyle mocna i skuteczna że nie musi się on martwić jakie warunki ciśnieniowe mamy na zewnątrz i niczego nie trzeba odliczać. Manometr autoklawu wskazuje  wewnętrzne ciśnienie pary powstałe na wskutek podgrzewania, i wartość ta jest całkowicie niezależna od ciśnienia panującego wokół na zewnątrz autoklawu :D. Jeżeli manometr pokazuje nam np. 2 bary, to znaczy że tyla tam wewnątrz jest, a temperatura pary przy 2 barach wynosi  tak jak w tabeli Dziadka, niczego więcej wymyślić się nie da, bo fizyka i jej zjawiska jeszcze jak na razie się nie poddają :D.


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 13:00


#173 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 20 sty 2018 - 13:01

Zadajcie sobie proste pytanie....

 

Jakie ciśnienie ma wskazywać manometr, aby woda w szybkowarze czy autoklawie gotowała się w okolicach 120 C?



#174 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 13:06

Miro, przecież to masz podkreślone w tabeli Dziadka nieco wcześniej, nic nie trzeba sobie zadawać, bo te rzeczy regulują zjawiska fizyczne dosyć dobrze opisane i udokumentowane :D 121 stopni C osiąga się przy ciśnieni ok. 2 bar panujących wewnątrz szybkowara  :D

Tu też możesz sobie poczytać : http://karnet.up.wro...le_o_wodzie.pdf

https://pl.wikipedia...asada_działania


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 13:10


#175 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 20 sty 2018 - 13:12

121 stopni C osiąga się przy ciśnieni ok. 2 bar panujących wewnątrz szybkowara

Dobra odpowiedź.... ;)  



#176 ZLeP

ZLeP
  • Użytkownicy
  • 1409 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 20 sty 2018 - 13:13

Sverige2.

Te manometry pokazują różnicę pomiędzy ciśnieniem w autoklawie, a ciśnieniem go otaczającym, czyli atmosferycznym!

Nie pokazują ciśnienia bezwzględnego jak myślisz! Dlatego 121C będziesz miał kiedy wskazówka będzie na 1 Atm.

Wszelkie skoki ciśnienia na zewnątrz tego autoklawu będą miały wpływ na temperaturę, mimo że wskazówka ciśnienia w autoklawie nie drgnie o jotę.

 

Owszem, są specjalne manometry mierzące ciśnienie bezwzględne , ale nie wierzę, że je masz w swoim autoklawie. Masz na pewno zwykłe mierzące ciśnienie względne, czyli powyżej ciśnienia atmosferycznego. Gdybyś miał manometry mierzące ciśnienie bezwzględne, to przy 121C miałbyś wskazówkę na 2 Atm.

Swoje rozumowanie opierasz na ciśnieniu bezwzględnym, czyli od próżni i dlatego się nie dogadujemy. Przy Twoim toku rozumowania ciśnienie masz większe o 1 atmosferę.


Użytkownik ZLeP edytował ten post 20 sty 2018 - 13:17


#177 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 13:16

ZLep, idziesz zdecydowanie na Nobla :D

Ps. Poczytaj sobie o hermetyczności autoklawu i co ona oznacza w rzeczywistości w odniesieniu do otoczenia :D.

 

https://pl.wikipedia...asada_działania


Użytkownik sverige2 edytował ten post 20 sty 2018 - 13:19


#178 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 20 sty 2018 - 13:20

Nie pokazują ciśnienia bezwzględnego jak myślisz! Dlatego 121C będziesz miał kiedy wskazówka będzie na 1 Atm. Wszelkie skoki ciśnienia na zewnątrz tego autoklawu będą miały wpływ na temperaturę, mimo że wskazówka ciśnienia w autoklawie nie drgnie o jotę.

No ale jak ?

Skoro wskazówka nie drgnie, to ciśnienie się nie zmienia.

Barierą dla zmiany ciśnienia jest hermetyczna konstrukcja szybkowaru czy autoklawu....to nie opona z gumy. 



#179 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8807 postów

Napisano 20 sty 2018 - 13:34

A może by tak zrezygnować z powietrza?
nie  :no: to bufor bezpieczeństwa - płyn zwany powietrzem jest ściśliwy a płyn zwany wodą nie (podobne działanie ma hydrofor - ale tam jest prościej bo nie regulujemy temperatury) przy samej wodzie ciśnienie rośnie błyskawicznie ale w warunkach domowych nie masz możliwości tego kontrolowania

#180 sverige2

sverige2
  • Użytkownicy
  • 6408 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 sty 2018 - 13:36

.

Barierą dla zmiany ciśnienia jest hermetyczna konstrukcja szybkowaru czy autoklawu....to nie opona z gumy. 

 

 

:D :thumbsup: :clap: !!!






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych