witt Posted October 14, 2018 Report Share #1 Posted October 14, 2018 (edited) Już, bo jeszcze 2 miesiące i Wigilia 2018.Na tą okazję robię zawsze nalewkę " Wisielec świąteczny" 1/2 litra wódki 40% 150 g cukru1 sztuka pomarańczy, tak, żeby weszła do słoika (słoik przynajmniej 1,75 ml)Goździki ( 5-20 szt.) na oko, im więcej tym bardziej aromatyczneWykonanie:- Cukier rozpuścić w alkoholu- Pomarańczę nawlec na sznurek (przykryć pokrywką, która będzie trzymała sznurek)- Goździki powbijać w dolną część pomarańczy i patrzeć jak kropelki soku po goździku ściekają do słoiczka- Gotowe 23.12 2018 ok. 12:00 godz. Etykieta na butelce musi być zmieniona, bo jest z tamtego roku.Nalewka dobrze działa na żołądek, a wiemy, ze przy wigilii je się więcej jak normalnie, bo przed się pościło.Na zdrowie Edited October 14, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bondżo Posted October 14, 2018 Report Share #2 Posted October 14, 2018 (edited) Robię różne nalewki ale wisielca jeszcze nie widziałem 0,5l troszku mało jak na zapotrzebowanie rodzinne i znajomych .Dzięki za wstawkę , postaram się i ja coś powiesić .pomarańcza nie pleśnieje ? czy w oparach alko się "wędzi"? Edited October 14, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #3 Posted October 14, 2018 pomarańcza nie pleśnieje ? czy w oparach alko się "wędzi"? Kolego Bondżo, pomarańcza nie pleśnieje i się nie wędzi. Na końcu będzie całkowicie bez soku, prawie sucha od oparów alkoholowych, do wyrzucenia.Jeżeli potrzebujesz większą ilość to musisz zrobić jej wielokrotność. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bondżo Posted October 14, 2018 Report Share #4 Posted October 14, 2018 (edited) Domyślam się o wielokrotności. chodziło mi własnie o opary w których pomarańcza przebywa , porównałem opary do wędzenia. Edited October 14, 2018 by Bee Gees Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #5 Posted October 14, 2018 (edited) porównałem opary Nic się złego nie dzieje, wszystko w pozytywnym kierunku.Jeżeli robisz różne nalewki to może podzielisz się jakimś ciekawym przepisem? Edited February 9, 2021 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marek z Bielska Posted October 14, 2018 Report Share #6 Posted October 14, 2018 Oj oj będzie okazja pokosztować na Wigili ,żona też coś przywiezie,a ja na razie nie wiem co,ale coś skręce3- maj sie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #7 Posted October 14, 2018 będzie okazja pokosztować na Wigili Będzie, będzie Marku, a jest naprawdę dobra. Pozdrowienia Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2018 Report Share #8 Posted October 14, 2018 robię zawsze nalewkę " Wisielec świąteczny" no jeszcze można z grapefruita Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
electra Posted October 14, 2018 Report Share #9 Posted October 14, 2018 robilam taka z pomarancza ale nadziewana ziarnami kawy , tez dobra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #10 Posted October 14, 2018 no jeszcze można z grapefruita Nad takim rozwiązaniem też się już zastanawiałem, odstrasza mnie tylko ta skórka,bo na pewno jest dużo grubsza jak z pomarańcza. pomarańcza nadziewana ziarnami kawy Warte wypróbowania Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #11 Posted October 14, 2018 nadziewana ziarnami kawy Elektro, wybierałaś może szczególnego aromatu, rodzaju kawy, albo normalną jaką używasz na codzień? Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2018 Report Share #12 Posted October 14, 2018 odstrasza mnie tylko ta skórka, Skórki nie konsumujesz Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #13 Posted October 14, 2018 Skórki nie konsumujesz Tak, wiem, tylko chodzi mi czy tym goździkiem przebiję się do soku grapefruita przez tą grubą skórkę. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2018 Report Share #14 Posted October 14, 2018 tym goździkiem przebiję się do soku grapefruita Przecież masz wiertarkę Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #15 Posted October 14, 2018 Przecież masz wiertarkę Żartowniś ... A tak na poważnie, robiłeś z grapefruita tego wisielca? Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2018 Report Share #16 Posted October 14, 2018 na poważnie, robiłeś z grapefruita tego wisielca? Tak - pomarańczowy jest bardziej damski - wybierałem grapefruita czerwonego - 44 goździki- 44 dni Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #17 Posted October 14, 2018 wybierałem grapefruita czerwonego - 44 goździki- A czy nie był przy tej ilości goździków za bardzo aromatyczny? A jak było z goryczką grapefruita? Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2018 Report Share #18 Posted October 14, 2018 Oczywiście było i jedno i drugie - ale zeszła szybko Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #19 Posted October 14, 2018 zeszła szybko Przy okazji wykonania wisielca z pomarańcza, wykonam również grapefruita.Dam znać jak wyszło. Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted October 14, 2018 Report Share #20 Posted October 14, 2018 Jurto też dzialam! Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
witt Posted October 14, 2018 Author Report Share #21 Posted October 14, 2018 (edited) Jutro też działam Jeżeli chcemy zdążyć do wigilii 2018 to najwyższy czas aby nastawić nalewkę Edited October 14, 2018 by witt Quote Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmbp Posted October 14, 2018 Report Share #22 Posted October 14, 2018 Przepraszam że spytam myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoika Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted October 14, 2018 Report Share #23 Posted October 14, 2018 myjemy tą pomarańcze czy tak prosto ze sklepu do słoikaWitt ma prosto z drzewa. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bondżo Posted October 14, 2018 Report Share #24 Posted October 14, 2018 W mojej rodzinie praktykowało się cytrynę nadziewaną kawą.Pamiętam jej zapach , a miałem może z 5-6lat i do dziś co święta za mną chodzi - cytrusy sparzyć i wyszorować !! - pestycydów i wosków nie żałują Moja ulubiona - z winogron - tylko nie tych sklepowych (nie nadają się). Ogrodowe ciemne ( sierpień wrzesień zbiór). Aromat i smak boski. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muski Posted October 14, 2018 Report Share #25 Posted October 14, 2018 myjemy tą pomarańcze Tak i to porządnie Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts