Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nalewki


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
118 odpowiedzi w tym temacie

#41 JaGra

JaGra
  • Użytkownicy
  • 3482 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 18 paź 2018 - 08:02

Dzięki Aniu :)



#42 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 20 paź 2018 - 09:53

Dzisiaj nastawiłem kilka słoików wisielca, aby Wigilia i Święta Bożego Narodzenia płynnie przebiegały...........bez braków.

3 słoiki z pomarańczą i 1 z różowym grapefruitem. Będą sobie tak stały do wigilii 2018.

Załączone pliki


Użytkownik witt edytował ten post 23 paź 2018 - 07:31


#43 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 9062 postów

Napisano 20 paź 2018 - 13:02

ładny widok :thumbsup:



#44 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 20 paź 2018 - 15:53

ładny widok

:thumbsup:  :D  



#45 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 26 lis 2018 - 11:17

Nalewka cytrynowa nastawiona.

 

Załączone pliki



#46 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 9062 postów

Napisano 26 lis 2018 - 12:34

Nalewka cytrynowa
A w taki sposób nie robiłem :D ciekawe czy nie przechodzi goryczką ? jak długo trzymasz z plastrami?

#47 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 26 lis 2018 - 15:12

jak długo trzymasz z plastrami

 

1 kg cytryn

1 kg cukru

1 litr spirytusu

 

Cytryny , oczywiście parzymy i szorujemy przed krojeniem.

 

Następnie tnę plastry ok. 5 mm i każdą warstwę zasypuję cukrem. Trzymam aż się cukier rozpuści, Mieszam codziennie.

Następnie zalewam spirytusem i znowu trzymam 3- 4 dni.

Trochę jest posmak goryczki ale mi ten, odpowiada. Wydaje mi się Waldku, że chyba próbowałeś w Napoleonowie?

Jeżeli ktoś nie lubi tego goryczkowego posmaku, można skrócić przetrzymywanie, do 24 godzin.

Podobnie robi Agusia od Pawła.

Nalewka będzie mocna, można jeszcze rozcieńczyć w/g uznania.

Po zlaniu, plastry cytryny można wykorzystać do herbaty.


Użytkownik witt edytował ten post 26 lis 2018 - 15:14


#48 markis

markis
  • Użytkownicy
  • 158 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 21 gru 2018 - 08:06

"Co ma wisieć nie utonie" - pomarańczowy wisielec jeszcze dwa dni powisi a potem ?  

Dziękuje za przepis i życzę spokojnych Swiąt Bożego Narodzenia.

 

Załączony plik  2018-12-20_pomarańczowy wisielec 01.jpg   81,28 KB   6 Ilość pobrań



#49 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 21 gru 2018 - 08:35

"Co ma wisieć nie utonie"

Cieszę się, że mogłem  podzielić się przepisem na wisielca.

Życzę Ci również wesołych, a w szczególności zdrowych Świąt Bożego Narodzenia.



#50 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 9062 postów

Napisano 21 gru 2018 - 08:52

A odpaliłeś  z grapefruita? 



#51 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 21 gru 2018 - 09:01

A odpaliłeś  z grapefruita?

 

Tak Waldku, już jest zlana, ale jeszcze nie próbowałem. Dopiero w Wigilię po pasterce.

Serdeczne świąteczne życzenia dla Małgosi i Ciebie.


Użytkownik witt edytował ten post 21 gru 2018 - 09:02


#52 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 9062 postów

Napisano 21 gru 2018 - 09:06

Serdeczne świąteczne życzenia
Wam tez najserdeczniejsze  Życzenia  :hug:

#53 sobol

sobol
  • Użytkownicy
  • 560 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 21 gru 2018 - 13:06

U mnie też wisi. Wygląda obiecująco :)

Załączony plik  2018-12-21 12.04.05.jpg   71,26 KB   6 Ilość pobrań

 



#54 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 21 gru 2018 - 13:38

U mnie też wisi.
 

Ładnie wygląda, w niedziele zlewanie. :thumbsup:

Serdeczne świąteczne pozdrowienia



#55 sobol

sobol
  • Użytkownicy
  • 560 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 03 lis 2019 - 10:56

Przypominam że to ostatni moment na nastawienie wisielca :)

Załączony plik  2019-10-31 19.24.57.jpg   74 KB   6 Ilość pobrań

 

U mnie już wisi :D



#56 wojs40

wojs40
  • Użytkownicy
  • 609 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 03 lis 2019 - 11:11

 

 

U mnie już wisi :D

 

Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny. Nie mój smak, dominował smak skórki, a nie jak oczekiwałem typowy smak cytryny.  



#57 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 04 lis 2019 - 06:46

U mnie już wisi

W tym roku zrobiłem nieco wcześniej, już zlałem i teraz czeka do konsumpcji.

Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny
 

Z cytryny nie robiłem, bo najlepsza to cytrynówka. Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry. :thumbsup: .. jeżeli ktoś lubi takie smaki.



#58 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 9062 postów

Napisano 04 lis 2019 - 07:11

Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry.
:thumbsup:  :clap: 

#59 witt

witt
  • Użytkownicy
  • 2282 postów

Napisano 04 lis 2019 - 09:11

Robiłem z grejpfruta

Zasługa Waldka, bo podpowiedział, że też można z grejpfruta. :thumbsup:



#60 bilu72

bilu72
  • **VIP**
  • 1387 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 07 lis 2019 - 21:19

U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych