Skocz do zawartości

Nalewki


witt

Rekomendowane odpowiedzi

A odpaliłeś  z grapefruita?

 

Tak Waldku, już jest zlana, ale jeszcze nie próbowałem. Dopiero w Wigilię po pasterce.

Serdeczne świąteczne życzenia dla Małgosi i Ciebie.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Serdeczne świąteczne życzenia
Wam tez najserdeczniejsze  Życzenia  :hug:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

 

 

U mnie już wisi

W tym roku zrobiłem nieco wcześniej, już zlałem i teraz czeka do konsumpcji.

 

 

Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny
 

Z cytryny nie robiłem, bo najlepsza to cytrynówka. Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry. :thumbsup: .. jeżeli ktoś lubi takie smaki.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry.
:thumbsup:  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany
:w00t:  :D

 

Ja nastawiłem wczoraj pierwszy raz swojego, ale nie wiem co wyjdzie, bo wisi nad litrem alkoholu (jakoś 0,5l wydało mi się mało :laugh: w 3l słoiku)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany

Widzę samego pomarańcza, a gdzie są goździki?

Ciekawe, jak smakuje po tym czasie?


[Dodano: 08 lis 2019 - 05:29]

 

 

wisi nad litrem alkoholu

Może nie mieć oczekiwanego smaku, bo zaburzyłeś proporcje alkoholu do ilości pomarańcza i goździków.  Zobaczysz czy tak będzie.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i goździków.

No goździków dałem więcej (16) :facepalm:  ale w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje

Zrób to :thumbsup: , będzie aromatyczniejszy, bo 2 pomarańcze, goździki, a i tak będzie w sumie ponad 1 litr płynu.

Pozdrowienia

[Dodano: 08 lis 2019 - 11:01]

 

 

goździków dałem więcej

Ja daję ok. 20 sztuk.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

 

 

Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje?

Kurcze dopiero zobaczyłem pytanie. Tak rozlałem i zapomniałem o nich ... do dzisiaj :)

Dzisiaj zlewanie i degustacja :)

Zrobiłem jedną pomarańczową a druga jest cytrynowa z ziarnami kawy. Zobaczymy co wyjdzie.

Fotki wstawię jak się za nie wezmę.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nalewki zlane :)

post-67266-0-57976500-1577194356_thumb.jpg

post-67266-0-90661100-1577194374_thumb.jpg

 

Pachną obłędnie, jednak o smaku napiszę później, jak spróbuję. Czeka nas dzisiaj jeszcze jazda autem :(

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj też zlałem plebana ( na czarnym kardamonie 1/5litrów)- w zasadzie już bardzo pijalny :facepalm:  …...ale za kilka miesięcy  ;)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki, ale dziewczyny sobie chwaliły :)

Cytrynowy wg.mnie był mniej słodszy (choć z tego samego alkoholu) i smakował mi lepiej, kawy nie wyczułem (chyba za mało jej powbijałem w cytrynę) :) 

Ogólnie nalewka godna polecenia :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki,

Wróbelku, musisz dopasować do Siebie dawkowanie cukru. Teraz już wiesz jaka jest słodycz tej nalewki dodając tyle cukru jak w przepisie.

Ja daję na dzień dzisiejszy 90 g na 0,5 litra alkoholu. Odpowiada mojemu stopniu słodkości.

Pozdrowienia i życzenia noworoczne

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
Nalewka z mniszka lekarskiego
 
Składniki:
Mniszek lekarski – kwiaty – około 60 szt
2 szklanki spirytusu
2 szklanki wody
1-2 plasterki cytryny
1 łyżka miodu

Wykonanie:
Kwiaty mniszka zbieramy w miejscach oddalonych od dróg i obiektów przemysłowych. Najlepiej zbierać rano jak tylko obeschnie rosa. Zbieramy kwiaty świeże,
niedawno rozwinięte i nie przeschnięte.
W kwiatach mogą zamieszkiwać mali lokatorzy, ale w celu ich pozbycia się wystarczy zwykle kwiaty rozłożyć na słońcu na białej kartce papieru.
Wzrastająca temperatura powoduje, ze owadzia drobnica szybko się oddala w bardziej sprzyjające miejsce. Czas wygrzewania 2-3 godziny.
Kwiatów nie przepłukujemy wodą by nie zmyć cennego pyłku nagromadzonego na nich. Dlatego ważne jest by zbierać je w czystym miejscu.
Od kwiatostanów oddzielamy żółte płatki i wrzucamy je do słoika. Następnie zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami spirytusu.
Dorzucamy plasterki cytryny i odstawiamy na okres 1-3 tygodni.
 
Po tym czasie rozrabiamy w szklance wody, łyżkę miodu wlewamy do nowego słoika, a zawartość pierwotnego nastawu przelewamy przez gęste sito w celu oddzielenia od płatków kwiatowych.
Po wymieszaniu możemy ocenić i w razie potrzeby skorygować moc i poziom słodkości, a następnie odstawiamy do sklarowania. Ten proces może trwać od 2 tygodni do kilku miesięcy.
Nalewkę można uważać za dojrzałą jeżeli od czasu nastawienia upłynie minimum 6 miesięcy.
Nalewka spożywana w umiarze reguluje pracę układu trawiennego i moczowego.
Mniszka jest w koło mnóstwo wiec nie przegapcie okazji, wzbogacicie swoją apteczkę trunków o działaniu wspomagającym.

post-86407-0-40572700-1588065144_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

ładnie skopiowane

Zrobiłem w/g przepisu, który podałem, a nigdzie nie podałem, że jest to mój autorski przepis.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ładnie skopiowane

Ma prawo - a podaje jak zrobił - nie ma ,że autorski . ;)  :D Dobrze ,że zrobił ładnie  :thumbsup:

 

 

Zrobiłem w/g przepisu, który podałem

  :thumbsup:  Po to są przepisy  :clap:  :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.