witt Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 21 Grudnia 2018 (edytowane) A odpaliłeś z grapefruita? Tak Waldku, już jest zlana, ale jeszcze nie próbowałem. Dopiero w Wigilię po pasterce.Serdeczne świąteczne życzenia dla Małgosi i Ciebie. Edytowane 21 Grudnia 2018 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Grudnia 2018 Serdeczne świąteczne życzenia Wam tez najserdeczniejsze Życzenia Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 21 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Grudnia 2018 U mnie też wisi. Wygląda obiecująco Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 21 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Grudnia 2018 U mnie też wisi. Ładnie wygląda, w niedziele zlewanie. Serdeczne świąteczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 3 Listopada 2019 Przypominam że to ostatni moment na nastawienie wisielca U mnie już wisi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 3 Listopada 2019 U mnie już wisi Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny. Nie mój smak, dominował smak skórki, a nie jak oczekiwałem typowy smak cytryny. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Listopada 2019 U mnie już wisi W tym roku zrobiłem nieco wcześniej, już zlałem i teraz czeka do konsumpcji. Robiłem kiedyś "wisielca" z cytryny Z cytryny nie robiłem, bo najlepsza to cytrynówka. Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry. .. jeżeli ktoś lubi takie smaki. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Listopada 2019 Robiłem z grejpfruta, wyszedł wytrawny.. też dobry. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Listopada 2019 Robiłem z grejpfruta Zasługa Waldka, bo podpowiedział, że też można z grejpfruta. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 7 Listopada 2019 U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 7 Listopada 2019 U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany Ja nastawiłem wczoraj pierwszy raz swojego, ale nie wiem co wyjdzie, bo wisi nad litrem alkoholu (jakoś 0,5l wydało mi się mało w 3l słoiku) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Listopada 2019 U mnie już 3.5 roku wisi zapomniany Widzę samego pomarańcza, a gdzie są goździki?Ciekawe, jak smakuje po tym czasie?[Dodano: 08 lis 2019 - 05:29] wisi nad litrem alkoholu Może nie mieć oczekiwanego smaku, bo zaburzyłeś proporcje alkoholu do ilości pomarańcza i goździków. Zobaczysz czy tak będzie. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 8 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 8 Listopada 2019 i goździków. No goździków dałem więcej (16) ale w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 8 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 8 Listopada 2019 (edytowane) w ten weekend chyba rozleję na dwa słojeZrób to , będzie aromatyczniejszy, bo 2 pomarańcze, goździki, a i tak będzie w sumie ponad 1 litr płynu.Pozdrowienia[Dodano: 08 lis 2019 - 11:01] goździków dałem więcejJa daję ok. 20 sztuk. Edytowane 8 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 30 Listopada 2019 w ten weekend chyba rozleję na dwa słoje Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje?Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Jak tam wróbelku, rozlałeś nalewkę na 2 słoje? Kurcze dopiero zobaczyłem pytanie. Tak rozlałem i zapomniałem o nich ... do dzisiaj Dzisiaj zlewanie i degustacja Zrobiłem jedną pomarańczową a druga jest cytrynowa z ziarnami kawy. Zobaczymy co wyjdzie.Fotki wstawię jak się za nie wezmę. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Nalewki zlane Pachną obłędnie, jednak o smaku napiszę później, jak spróbuję. Czeka nas dzisiaj jeszcze jazda autem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Dzisiaj też zlałem plebana ( na czarnym kardamonie 1/5litrów)- w zasadzie już bardzo pijalny …...ale za kilka miesięcy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 29 Grudnia 2019 Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki, ale dziewczyny sobie chwaliły Cytrynowy wg.mnie był mniej słodszy (choć z tego samego alkoholu) i smakował mi lepiej, kawy nie wyczułem (chyba za mało jej powbijałem w cytrynę) Ogólnie nalewka godna polecenia Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 30 Grudnia 2019 Wisielec pomarańczowy był dla mnie za słodki, Wróbelku, musisz dopasować do Siebie dawkowanie cukru. Teraz już wiesz jaka jest słodycz tej nalewki dodając tyle cukru jak w przepisie.Ja daję na dzień dzisiejszy 90 g na 0,5 litra alkoholu. Odpowiada mojemu stopniu słodkości.Pozdrowienia i życzenia noworoczne Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Nalewka z mniszka lekarskiego Składniki:Mniszek lekarski – kwiaty – około 60 szt2 szklanki spirytusu2 szklanki wody1-2 plasterki cytryny1 łyżka mioduWykonanie:Kwiaty mniszka zbieramy w miejscach oddalonych od dróg i obiektów przemysłowych. Najlepiej zbierać rano jak tylko obeschnie rosa. Zbieramy kwiaty świeże,niedawno rozwinięte i nie przeschnięte.W kwiatach mogą zamieszkiwać mali lokatorzy, ale w celu ich pozbycia się wystarczy zwykle kwiaty rozłożyć na słońcu na białej kartce papieru.Wzrastająca temperatura powoduje, ze owadzia drobnica szybko się oddala w bardziej sprzyjające miejsce. Czas wygrzewania 2-3 godziny.Kwiatów nie przepłukujemy wodą by nie zmyć cennego pyłku nagromadzonego na nich. Dlatego ważne jest by zbierać je w czystym miejscu.Od kwiatostanów oddzielamy żółte płatki i wrzucamy je do słoika. Następnie zalewamy szklanką wody i dwoma szklankami spirytusu.Dorzucamy plasterki cytryny i odstawiamy na okres 1-3 tygodni. Po tym czasie rozrabiamy w szklance wody, łyżkę miodu wlewamy do nowego słoika, a zawartość pierwotnego nastawu przelewamy przez gęste sito w celu oddzielenia od płatków kwiatowych.Po wymieszaniu możemy ocenić i w razie potrzeby skorygować moc i poziom słodkości, a następnie odstawiamy do sklarowania. Ten proces może trwać od 2 tygodni do kilku miesięcy.Nalewkę można uważać za dojrzałą jeżeli od czasu nastawienia upłynie minimum 6 miesięcy.Nalewka spożywana w umiarze reguluje pracę układu trawiennego i moczowego.Mniszka jest w koło mnóstwo wiec nie przegapcie okazji, wzbogacicie swoją apteczkę trunków o działaniu wspomagającym.https://nomart.pl/wordpress/?p=1273 Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 ładnie skopiowane z pewnego kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 ładnie skopiowane Zrobiłem w/g przepisu, który podałem, a nigdzie nie podałem, że jest to mój autorski przepis.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) ładnie skopiowaneMa prawo - a podaje jak zrobił - nie ma ,że autorski . Dobrze ,że zrobił ładnie Zrobiłem w/g przepisu, który podałem Po to są przepisy Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 (edytowane) Panowie,ja też tam wcale nie krytykuje jeżeli tak to wygląda to przepraszam , również pozdrawiam Edytowane 28 Kwietnia 2020 przez Atrax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.